Gde da proverim kvalitet vode sa moje cesme?

Sawyer Wolf

Zainteresovan član
Poruka
185
Pozdrav svima
Valjda sam odabrao dobar forum za ovo pitanje :D
Ovako imam jednu cesmu u jednoj staroj kuci skoro sto godina ta cesma nije koriscena vise od deset godina a cevi za vodovod su oko 50-80god stare (pretpostavka)
Kuca se nalazi u centru Beograda tako da gradski vodovod je upitanju.

Mnogo je godina proslo od kad je poslednji put tu tekla voda i cevi su mnogo stare jednostavno se ne usudjujem da popijem casu odatle :D
Posto planiram da pocnem koristiti tu cesmu zanima me gde mogu proveriti kvalitet te vode? I koliko bi to kostalo? po mogucstvu gde se to moze obaviti u Beogradu :D

P.S. ostali vodovod u kuci je totalno drugaciji nov i ispravan ali nije moguce spojiti ga na ovo mesto tako da to ne dolazi u obzir! Molim vas to ni ne uzimajte u obzir kao da je to neka pomoc u ovoj situaciji. Mene samo zanima gde mogu odneti uzorak vode i proveriti da li moze da se konzumira

Mislim da ne postoji "test vode", nego mozes da narucis test na ovo ili ono, sta te vec zanima. Verujem da bi u skladu sa time bila i cena.

Inace sami ovi u vodovodu testiraju vodu svakodnevno. Mislim da zbog svega sto smo ove godine doziveli testiranja rade na 6 sati. Vise puta su rekli da bi prvi znak da nesto ne valja bio to sto bi zatvorili vodu.

Postoji mali milion testova koji se rade, tako da nema nikakve veze da li je u pitanju 1 litar ili jedna čaša, ali bi bilo veoma skupo kad bi se radilo privatno.
Ti ne možeš da odneseš vodu, nego bi trebalo da tražiš da izađe njihova ekipa koja će vršiti uzorkovanje vode pa onda dalje po protokolu.

Mislim da ne postoji "test vode", nego mozes da narucis test na ovo ili ono, sta te vec zanima. Verujem da bi u skladu sa time bila i cena.

Inace sami ovi u vodovodu testiraju vodu svakodnevno. Mislim da zbog svega sto smo ove godine doziveli testiranja rade na 6 sati. Vise puta su rekli da bi prvi znak da nesto ne valja bio to sto bi zatvorili vodu.

Vodovod nikad ne zatvara neku javnu česmu, samo daju obaveštenje da voda sa određene česme nije za piće.

X puta se desilo da se to recimo objavi za česmu u crkvi Sv. Petke, ali niko na to ne obraća pažnju.

Poslednja izmena:
Pa kako ja da znam na sta da je testiram??
Ja samo zelim da znam da li je zdrava za pice?

Zato ti i kažem.

Recimo, ti možeš da tražiš da se proveri da li je bakteriološki ispravna, ali čak i ako jeste, možde da sadrži minerale (koji obično menjaju miris vode)
ili teške metale...da ne nastavljam dalje.

Idi u Zavod za zaštitu zdravlja u Despota Stefana i porazgovaraj s nekim.
Možda postoji neko rešenje.

Ovo ti je samo gubljenje vremena.

Zato ti i kažem.

Recimo, ti možeš da tražiš da se proveri da li je bakteriološki ispravna, ali čak i ako jeste, možde da sadrži minerale (koji obično menjaju miris vode)
ili teške metale...da ne nastavljam dalje.

Idi u Zavod za zaštitu zdravlja u Despota Stefana i porazgovaraj s nekim.
Možda postoji neko rešenje.

Ovo ti je samo gubljenje vremena.

Ok hvala na odgovoru najverovatnije cu morati da ispitam na razne stvari ali sta se mora mora

Ima i izvora po gradu. Ne tece voda po gradu samo iz vodovoda.

I o izvorima i česmama se uvek na STB daje obaveštenje kada voda nije ispravna, ali kao što rekoh, niko na to ne obraća pažnju.

Jednom je ekipa išla i snimala na Topčideru i pitaju ih : Znate li da voda nije za upotrebu?
Jedan čovek kaže : Ja ovu vodu koristim 40g, nikad mi ništa nije falilo.

I o izvorima i česmama se uvek na STB daje obaveštenje kada voda nije ispravna, ali kao što rekoh, niko na to ne obraća pažnju.

Jednom je ekipa išla i snimala na Topčideru i pitaju ih : Znate li da voda nije za upotrebu?
Jedan čovek kaže : Ja ovu vodu koristim 40g, nikad mi ništa nije falilo.

Zato sto ne mozes izvor da zatvoris kao cesmu.

Back