Gde da nabavim neku verziju Linux-a?

spale59

Početnik
Poruka
36
Sam naslov kaže sve. Imam instalacione diskove za Mandrake 10.1, ali, kod ranije instalacije mi nije prepoznavao modem i zvučnu karticu. Sada imam izmenjenu konfiguraciju (ADSL i integrisan zvuk na matičnoj ploči), pa se bojim da neće ni to da mi pozna. Zato bih da nabavim neku verziju koja je novijeg datuma, da mi pozna makar hardver da mogu da radim nešto na njemu, i zato ovim putem tražim vaše preporuke šta da nabavim, i naravno, gde bih to mogo da poručim i kupim. Hvala unapred.
 
Spale59


Ja ti preporucujem jednu modifikovanu verziju Ubuntu-a na kojoj ce ti sve raditi out-of-the-box. Zove se Kiwi Linux i samo treba da se snadjes u instalaciji na pocetku da izaberes engleski jezik umesto madjarskog ili rumunskog. Posle toga sve ide lako i na kraju je potpuno uzivanje.

Da bi skinuo sa neta treba samo da posetis http://kiwilinux.org/kiwi/en/


Javi obavezno kako ti se dopada ako se odlucis za ovu verziju!
 
Probacu KIWI, a u medjuvrmenu sam probao MANDRAKE 10.1, i sta da kazem ... Lep je , lak za rukovanje, ima vazdan svega, i poznao mi sve od hardvera, ali... Jedno ali mi fali (salim se DVA). Prvo ALI neznam (opet) da instaliram DRIVERe za Linux, iako imam na CD-u, a drugo ALI na CD-u ima objasnjenja za SU SE, i nista mi nije jasno. Ako neko zna i ima volje da mi to objasni OK, ako ne, tu je Win. Hvala VAm svima i Srecno u Novoj 2008. god.
 
Ako bas zelis da ti sve prepozna i setuje,a pritom da bude lep na oko ili lak pod rukom,tvoj Linux je definitivno PCLOS www.pclinuxos.com

A imas i jedan (po meni najbolji) derivat Ubuntu-a koji se zove Mint

Mint je sitna modifikacija Ubuntu-a,izbaceno par paketa,dodata podrska za audio/video,tacnije ima preinstalirane kodeke...

www.linuxmint.com

Toliko od men za sada,ako budes imao poteskoca,znas gde moze da se javis ;)
 
Hvala Vam narode. Skinuo sam Ubuntu 7.10 (oko 690 MB); LinuxMint (nešto malo više od 1GB) i Fedoru (3,8GB), sad treutno skidam PCLinuxOS 2007. Šta sam napravio od svega ovoga. Pa ovako...Prvo sam probao da instaliram Fedoru.Krene lepo, dodje do jednog stepena instalacije gde proverava instalacioni medijum (da li su svi fajlovi potrebni za instalaciju korektni). Odradi to i kaže OK to je u redu.Onda otvori fiokicu na monitoru se pojavi poruka ''ubacite drugi medijum na proveru, sa informacijom da to ne moram da uradim, ali bilo bi poželjno.Zatvorim fiokicu, računajući da će se nastaviti instalacija, a ono ništa.Pokaže mi prozor ''Greška'' , a ne kaže kakva je greška u pitanju.Par puta tako i dignem ruke. Zatim sam instalirao Ubuntu. Sve je išlo glatko, mogo sam da se snadjem, medjutim traži mi kodeke za muziku i za filmove. Ja kao težak početnik u linux svetu neznam gde da ih nadjem. Možda bi ih i našo ali neznam da instaliram ADSL. Jer kao što rekoh na CD-u koji sam dobio od Telekoma ima objašnjenje za Red Hat 8. Ostale verzije OS se ne spominju. Gde ću, šta ću, instaliram LinuxMint. Po mom nestručnom mišljenju dobar je. Čačkam po njemu i ulazim u štos. Svidja mi se, mogu vrlo brzo da se naviknem na njega. Ima otprilike sve što meni treba.Samo kada bih mogao da instaliram taj ADSL, tu bih se skrasio. A na CD-u za Linux OS postoje dva foldera. Jedan je ''inc'' u kome je samo jedan fajl ''CDCEther'' u ''h'' ekstenziji. Drugi folder je ''src'' sa takodje ''CDCEther'' fajlom, ali ovde u ''c'' ekstenziji. Sem ta dva foldera ima jedan fajl ''makefile'' bez ekstenzije i dva tekstualna fajla gde u jednom piše ''Viking USB engineering driver release for Linux'' i još na dalje, a u drugom ''GlobespanVirata Linux Driver for Viking version 1.4 boards'' i dalji text gde pri kraju upućuju na sajt Red Hat-a za dodatne informacije i upgrading. Ako neko zna da me ukratko uputi šta da radim Hvala mu, a ako ne probaću i PCLinuxOS, pa ako i na njemu ništa ne napravim, moram da tražim onda negde Red Hat.
Pozdrav
 

Back
Top