Quantcast

ГДЕ ЋЕМО СА ЈОШ 1,5 МИЛИОН ЉУДИ

dragosh

Veoma poznat
Poruka
11.827
Evo jos jednog predloga gde cemo sa tolkim narodom:


:arrow:Beograd -- Za poslednje tri godine s mape Srbije potpuno je nestalo 16 sela, a u 19 drugih živi manje od 10 stanovnika.

To su rezultati istraživanja geografskog instituta “Jovan Cvijić“ Srpske akademije nauka i umetnosti. Uglavnom nestaju sela duž administrativne linije sa Kosovom, sela iz oblasti Stare planine, Vlasine, Krajišta i opštine Dimitrovgrad. Istraživači geografskog instituta "Jovan Cvijić" upozoravaju da su na korak od nestanka 226 naselja u kojima ima manje od 40 stanovnika i čija je prosečna starost preko 60 godina.

Neka sela nestaju bukvalno bez traga.

Na primer, selo Vukojevac u opštini Kuršumlija, koje su istraživači pronašli tek uz pomoć policije.

Od sela je ostalo groblje u zarasloj hrastovoj šumi i red stabala šljiva.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će do kraja aprila završiti dokument o razvoju ruralnih oblasti, koji će biti osnova za novu strategiju na kojoj Ministarstvo radi.

“U osnovi se podržava unapređenje konkurentnosti razvoja i očuvanje resursa, kao i diversifikacija ruralne ekonomije”, kaže Suzana Đorđević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Međutim, posebnu oblast u kojoj se sela gase sa osobenim uzrocima predstavlja administrativna linija sa Kosovom, odnosno kopnena zona bezbednosti.

Od pet sela, što sa pretežno srpskim, što sa pretežno albanskim stanovništvom, samo u jedno se posle iseljenja vratila jedna porodica, čiji najmlađi član ima 63 godine.

Gašenje ovih sela posledica je fenomena koji istraživači nazivaju "halo efekat granice".
 

Iron Lord

Elita
Banovan
Poruka
20.976
Заиста невероватан број људи који НЕЛЕГАЛНО бораве ван Србије и који сви треба да буду враћени овде. Питам се ГДЕ??? Шта са још 1,5 милион незапослених и проблематичних људи. Овде свакако нису урачунати они КОЈИ ЛЕГАЛНО БОРАВЕ, тако да изгледа Србија нема појма колико има својих грађана.

Не знам како у околним, нарочито бившим СФРЈ републикама изгледа ПОДАТАК О НАСЕЉЕНОСТИ СТАНОВНИКА ПО КВАДРАТНОМ КИЛОМЕТРУ - али имам утисак да се овде ствара нека просто немогућа и неиздржива ситуација пренасељености. Такође се сећам да је неко причао о томе да је тих 1,5 милион људи избегло са територије целе бивше СФРЈ - па ми онда уопште није јасно зашто их западњаци све враћају у Србију ??? Зна ли неко нешто о овоме ???
Ako su tih 1,5 milion stanovnika gradjani Srbije onda ne vidim razloga za paniku. Čim su otišli za inostranstvo znači da je reč o daleko kvalitetnijem kadru za razliku od ovih koji inostranstvu ne trebaju. Obzirom da većinu ipak čine fizikalci sumnjam zašto paničiš. Konkurencija nas tera da radimo bolje i više i to ne treba da nas plaši ako smo zaista kvalitetni.

a iskreno bih voleo da se od pomenute sume na ovaj forum prijavi bar 5%, čisto da razbijemo monotoniju... :twisted:
 

Top