E ovako. Sve kombinacije izvan Beograda slobodno zaboravi, to su mitovi i legende, najbolje kafane su u Beogradu i to ubedljivo. Možda bi se u Nišu nešto našlo, ali to ti je verovatno daleko i nepraktično.
Što se tiče izbora mesta, zavisi od toga u kom su fazonu stranci. Npr. može da im bude simptaično neko mesto sa vrhunskim roštiljem ali da se užasnu kada vide wc, a obično jedno ide uz drugo.
Za optimalnu kombinaciju etno+komfor mogao bih da preporučim "Zlatar" u Preradovićevoj. Nije mesto potpuno po mom ukusu, ali za strance je verovatno optimalno. Solidna muzika.
Ambijent, naročito po danu, najatraktivniji na Kalemgdanskoj terasi, hrana dobra i skupa ali bez etno varijanti.
U tom smislu bih mogao da preporučim i "Malevilu" u Zemunu. odličan pogled i ambijent, dobra hrana, verujem da je i muzika solidna, nisam bio skoro.
Najbolji roštilj u Beogradu neprikosnoveno, a verovatno i u Evropi, "Čubura" u gradić Pejtonu. Ali suviše tesno i nekomforno za goste iz inostranstva. Nema muzike.
Za cigansku muziku se raspitaj za splav "Vilenjak" u blokovima, peva ženska iz "Ođile" ili je bar pevala do pre nekog vremena. Nije klasična splavovska treska, ambijent više kamerni ali kežual, dobra jela od ribe, ima i roštilj ali ništa naročito.
"Crni panteri" važe kao klasično mesto gde gosti iz inostranstva mogu da ostvare svoje stereotipe o boemskom i andergraund noćnom životu, što se postiže pre svega aljkavim ambijentom. Lično nisam bio i ne želim, ali imam izvore koje držim pouzdanim.
Hrana je loša, a Cigani vešti da izvuku pare, svirka da l' je dobra - verovatno jeste, ali to je i stvar ukusa i raspoloženja.
Skadarlija je dobra za razglednice i da se posedi preko dana, a može i da se jede ali sad ne bih umeo da te posavetujem jer je mnogo mesta, ko će to sve obići. Ja bih jeo u "Crnom Gruji". Uglavnom, "Tri šešira" zaobilazi u širokom luku.
Klasično beogradsko gurmansko mesto, "Kosmaj" u Cvijićevoj. Preferiram, ali mi je više nekako za zimu.
Mesto sa kojim verovatno ne možeš da pogrešiši, "Zaplet" na Crvenom krstu. Izbor domaće i svetske kujne, njega su i napravili da stranci ima gde da jedu. Lično nisam bio, ali sam čuo više preporuka.
"Široka staza" izolovano i intimno mesto na Dunavu. Ako ga nađeš.
Dobra rečna riba, ima muzika, ali prvo se raspitaj, ne znam da li sviraju svakog dana. Ovo mesto je najličnije od svih.
Moja preporuka Radmilovac u Leštanima, dobor naročito za izlet preko dana ako je lepo vreme. Hrana nije izrazito u etno-maniru, ali imaju odličnih kulinarskih fazona. Odlična i muzika ali prvo se ipak raspitaj telefonom. Mana - ružan prilaz Smederevskim putem i nije baš jeftino. Inače gostima iz inostranstva se dopada garantovano.
Da završim, dok se nisam setio još nečega.