Gde bi vi izveli strance koji su vam u gostima...

Sinis@

Zainteresovan član
Poruka
116
Konkretno pitanje, gde biste izveli goste iz inostranstva koji zele iskljucivo da vide i cuju muziku i obicaje specificne za nasu zemlju.
Konkretno, gde biste ih izveli (koji restoran, kafana u Beogradu, a moze i van) da mogu da cuju, vide i uzivaju u autenticnoj:

-Ciganskoj muzici i ciganskoj kafanskoj atmosferi
-Tamburasi, dobra muzika i dobra atmosfera
-Trubaci, dobra muzika i dobra atmosfera

Isto tako da li znate gde se mogu kupiti odevni predmeti kao sto su nase domace vunene carape, dzemperi, delovi nosnje ? Gde se mogu kupiti nasi etno muzicki instrumenti tambure, gusle, frule ?

charape i dzemperi imaju da se kupe u Bezistanu,tambure,frule i gusle malo tezhe,i naravno koshtaju solidno,frule ne toliko koliko gusle...
a shto se izlazaka tiche,ima lepih restorana po Skadarliji,Tri Sheshira i ostalo,ali bi ih tuda samo proshetao,jer deru,a klopa kod Neshe na pochetku Ibarske!da vide kako se jede u Srbiji! ;)
nocni klubovi su svi manje vishe slichni,ali splavovi imaju samo kod nas tako da eto,imash opciju splavova,narochito ako su mushkarci u pitanju,jer tamo ima svashta lepo da se vidi! :per:
inache,ni Ada nije losha varijanta za izlazak...
preporuchujem i shetnju po centru,do Hrama Svetog Save,josh ako znash svashta neshto interesantno da im isprichash o gradu,zgradama i istoriji,tim bolje!

Hvala ozbiljnim predlozima. Moze li nesto vise detalja o toj kafani kod Lile u Mali ili sta li je to vec. Gde se nalazi, kojim danima radi, kakav je sadrzaj ? Cuo sam da u Novom Sadu postoje dobre kafane, ali me pre svega interesuje Beograd.

Splavovi ne dolaze u obzir (vecina), jer iako su specificni za nas na njima se pusta samo komercijalna strana ili domaca turbofolk muzika,prvo se moze cuti bilo gde, a drugo je bezveze, to su mesta za tinejdzere. Ciljam na kafane, restorane i splavove gde se moze cuti izvorna muzika i atmosfera. Cigani, tamburasi, harmonika, truba...

Kad smo kod splavova da li radi splav Crni panteri, tamo bi trebala da bude ciganska muzika. Ili na primer nasa izvorna muzika koja se pusta u emisiji od zlata jabuka na radio beogradu, gde se takva muzika moze uzivo cuti ?

Hvala ozbiljnim predlozima. Moze li nesto vise detalja o toj kafani kod Lile u Mali ili sta li je to vec. Gde se nalazi, kojim danima radi, kakav je sadrzaj ? Cuo sam da u Novom Sadu postoje dobre kafane, ali me pre svega interesuje Beograd.

Splavovi ne dolaze u obzir (vecina), jer iako su specificni za nas na njima se pusta samo komercijalna strana ili domaca turbofolk muzika,prvo se moze cuti bilo gde, a drugo je bezveze, to su mesta za tinejdzere. Ciljam na kafane, restorane i splavove gde se moze cuti izvorna muzika i atmosfera. Cigani, tamburasi, harmonika, truba...

Kad smo kod splavova da li radi splav Crni panteri, tamo bi trebala da bude ciganska muzika. Ili na primer nasa izvorna muzika koja se pusta u emisiji od zlata jabuka na radio beogradu, gde se takva muzika moze uzivo cuti ?

Crni Panteri rade,i mozhesh tamo da ih vodish,mada je tamo loodnica!tamo ce bash svega da se nagledaju!
a inache imash i u Zemunu na Gardoshu restorane sa tamburicama,i ostalo...Skadarlija,vec sam pomenuo...

E ovako. Sve kombinacije izvan Beograda slobodno zaboravi, to su mitovi i legende, najbolje kafane su u Beogradu i to ubedljivo. Možda bi se u Nišu nešto našlo, ali to ti je verovatno daleko i nepraktično.

Što se tiče izbora mesta, zavisi od toga u kom su fazonu stranci. Npr. može da im bude simptaično neko mesto sa vrhunskim roštiljem ali da se užasnu kada vide wc, a obično jedno ide uz drugo.

Za optimalnu kombinaciju etno+komfor mogao bih da preporučim "Zlatar" u Preradovićevoj. Nije mesto potpuno po mom ukusu, ali za strance je verovatno optimalno. Solidna muzika.

Ambijent, naročito po danu, najatraktivniji na Kalemgdanskoj terasi, hrana dobra i skupa ali bez etno varijanti.

U tom smislu bih mogao da preporučim i "Malevilu" u Zemunu. odličan pogled i ambijent, dobra hrana, verujem da je i muzika solidna, nisam bio skoro.

Najbolji roštilj u Beogradu neprikosnoveno, a verovatno i u Evropi, "Čubura" u gradić Pejtonu. Ali suviše tesno i nekomforno za goste iz inostranstva. Nema muzike.

Za cigansku muziku se raspitaj za splav "Vilenjak" u blokovima, peva ženska iz "Ođile" ili je bar pevala do pre nekog vremena. Nije klasična splavovska treska, ambijent više kamerni ali kežual, dobra jela od ribe, ima i roštilj ali ništa naročito.

"Crni panteri" važe kao klasično mesto gde gosti iz inostranstva mogu da ostvare svoje stereotipe o boemskom i andergraund noćnom životu, što se postiže pre svega aljkavim ambijentom. Lično nisam bio i ne želim, ali imam izvore koje držim pouzdanim. ;) Hrana je loša, a Cigani vešti da izvuku pare, svirka da l' je dobra - verovatno jeste, ali to je i stvar ukusa i raspoloženja.

Skadarlija je dobra za razglednice i da se posedi preko dana, a može i da se jede ali sad ne bih umeo da te posavetujem jer je mnogo mesta, ko će to sve obići. Ja bih jeo u "Crnom Gruji". Uglavnom, "Tri šešira" zaobilazi u širokom luku.

Klasično beogradsko gurmansko mesto, "Kosmaj" u Cvijićevoj. Preferiram, ali mi je više nekako za zimu. :)

Mesto sa kojim verovatno ne možeš da pogrešiši, "Zaplet" na Crvenom krstu. Izbor domaće i svetske kujne, njega su i napravili da stranci ima gde da jedu. Lično nisam bio, ali sam čuo više preporuka.

"Široka staza" izolovano i intimno mesto na Dunavu. Ako ga nađeš. :) Dobra rečna riba, ima muzika, ali prvo se raspitaj, ne znam da li sviraju svakog dana. Ovo mesto je najličnije od svih.

Moja preporuka Radmilovac u Leštanima, dobor naročito za izlet preko dana ako je lepo vreme. Hrana nije izrazito u etno-maniru, ali imaju odličnih kulinarskih fazona. Odlična i muzika ali prvo se ipak raspitaj telefonom. Mana - ružan prilaz Smederevskim putem i nije baš jeftino. Inače gostima iz inostranstva se dopada garantovano.

Da završim, dok se nisam setio još nečega. ;)

Poslednja izmena:
Bastiani hvala na iscrpnom i vrlo kosrisnom postu.

Iako je vazno, teziste nije na ulickanosti i sredjnosti restorana, vec upravo na sustini upoznavanja lokalne muzike, obicaja i etno motiva, lokalnih jela i pica. Cilj je da upoznate i vidite nesto sto ne mozete naci u bilo kom drugom gradu na svetu. Takve goste imam, pored njihove radoznalosti, ljudi su muzicari i vrlo ih intresuje da cuju i vide kafansku atmosferu, tamburu, harmoniku, cigane i sl.

p.s. nema nikakve veze sa etno sadrzajima i lokalnom muzikom, ali zaplet je otvorio i drugi restoran pored hrama sv.save, odicna usluga i hrana, ali to nije ono sto trazim

Back