Gavrilo Princip

Gavrilo Princip za mene je

• Heroj

• Terorista

• Izmanipulisan mladic

• Patoloski Slucaj

• Necija Produzena Ruka

• Placeni Atentator

• Idealista

• Nesto drugo, objasnicu

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Leonida 777

Aktivan član
Poruka
1.014
Гаврило Принцип је био српски (национални) и јужнословенски револуционар.
Али како то објаснити у нашем времену колонијалне рестаурације?
Нестале су из нашег говора речи као што су империјализам или колонијализам:
колико јуче бунили смо се у име слободе, а ко данас примењује ту реч?

http://www.dverisrpske.com/sr-CS/vesti/2012/jul/hodocasce-gavrilu-principu.php

gavrilo-princip.jpg

E,Gavrilo,Gavrilo....
Nisi treb'o u molere !
Džaba si krečio,džaba,brate.....
Što kukumavčiš?
Lepo ga počastila Austrija !
Terezinskim kazamatom....
A,viš' Čedu ?
Uživa,zabole njega !
Al' on je moderan,savremeni.....
Pa,bolji i ugovori danas.
On je bio expendable. On je svoj zadatak izvršio. Ajde, nek ti bude:

austrijski (š)pijun.

Jošte kako treba ponavljati, kako ne bismo večito veličali svoje budale utirući sopstvenoj gluposti sigurniji put u budućnost.

Nije pravilo da ih moramo veličati !
Ali,poštovati - svakako.
Makar to ne izricali na sav glas.
Dovoljno je.

Da,nisu bili,kako zalepi etiketu,"budale",danas bi nam maternji bio nemački,
sa umekšanim austrijskim akcentom,a tek bi se služili srpskim....
Mnogi ne bi ni to !
Ili,misliš,da je to pravi izbor,
ali,zajeba' Gavrilo,šejtan !?

Poslednja izmena:
Nije li onda i Petar Kocic bio spijun? I to austriski???

Dakle, o cemu se radi.. Imamo Bosnu koja je austrijska kolonija, dje jos uvijek vladaju age i begovi i turski zakoni najcrnjega feudalizma... Imamo naseljavanje tj. kolonizaciju svakakvoga smeca... na duze staze srpska perspektiva pri svemu tome u Bosni je nikakva ... Sta je to Gavrilo i ostali tako lose uradio za Srbe i srpsku stvar uopste? Da li je stanje kakvo je bilo u Bosni za Srbe od 1878 bilo "sigurniji put u bolju buducnost"?

Dogadjaji koji su usljedili .. da, gadno se stradalo, cijena za Srbe je bila preskupa, i u Srbiji a i u Bosni .. ali se stiglo na cilj... cilj je ostvaren, jos je samo trebalo staviti potpis na to i Bosna bi zauvijek bila srpska.. Valjda, sto to nije ucinjeno, sto nije bilo znanja, obraza i pameri, jopet je kriv Gavrilo?

Zanimljivo je na koji nacin je narod gledao na Gavrilov cin... Ruka Gavrilova je bila ruka osvetnika, ponizenog srpskog seljaka, ... koji je poceo gubiti vjeru u "sigurniji put u buducnost" ... Jedan smjeli osamnaestogodisnjak je ucinio ono sto iljade i iljade nijesu smjele, a potajno su prizeljkivale... digniti se na silnika, tirjanstvu stati nogom za vrat ...

Poslednja izmena:
[table="width: 800, class: grid"]
[tr]
[td]Са суђења Гаврилу Принципу

„Суд: Гаврило Принцип.
Г. П.: Овдје.
Суд: Колико година?
Г. П.: Деветнаест сам година навршио до атентата.
...

Суд: Које сте вјере?
Г. П.: Српско-православне.

...

(Са саслушања Недељка Чабриновића)

Суд: Како је ваше становиште?
Н. Ч.: Моје је становиште анархистичко.
Суд: Јесте ли били када националиста?
Н. Ч.: Јесам, али су остале ове анархистичке идеје.
...

Суд: Је ли Војо Танкосић слободни зидар?
Н. Ч.: Зашто питате о слободним зидарима?
Суд: Присташа кршћанске науке не бави се атентатима.
Н. Ч.: Јест био.
Суд: По чему Ви то знате?
Н. Ч.: Знам позитивно из приповиједања Циге. И он је био слободни зидар.

(Са саслушања Гаврила Принципа)

Суд: Сматрате ли се кривим?
Г. П.: Нијесам злочинац, јер сам уклонио онога који је чинио зло. Мислио сам добро.
Суд: Што сте њу усмртили (мисли се војвоткињу Хохенберг)?
Г. П.: Њу нијесам хтио, нехотице сам је убио.
Суд: Не сматрате ли се кривим?
Г. П.: Не.
Суд: Којег сте политичког мишљења?
Г. П.: Ја сам националиста Југословен. Моја је тежња ујединити све Југословене у којој било државној форми и ослободити их од Аустрије.
Суд: Како сте то мислили оживотворити?
Г. П.: Терором.
Суд: Шта то значи?
Г. П.: То значи уопће убијати, уклонити оне који сметају уједињењу и који чине зло. Главни мотив који ме је потакао на то дјело била је освета за све муке које подноси мој народ под Аустријом.
...

Суд: Какво је било мишљење што се тиче Србије, да ли би било за Босну корисно да се припоји Србији?
Г. П.: Било је мишљење да се уједине сви Југословени. Разумије се, Србија као слободни дио Југословена, имала би моралну дужност да помогне том уједињењу, да буде као што је био Пијемонт у Италији.

...

Суд: Да није предложио који други мотив за чин са вјерског гледишта. Наиме, вјерујете ли у Бога?
Г. П.: Зашто питате?
Суд: Ви имате право одговорити или не.
Г. П.: На то нећу одговорити.
Суд: Познајате ли Танкосића и Цигановића?
Г. П.: Познајем.
Суд: Је ли Вам познато да су обојица слободни зидари?
Г. П.: Једном је Цигановић у кавани ”Моруна„, кад се је разговарало о атентату, казао да су слободни зидари те и те године осудили Фрању Фердинанда на смрт.
Суд: Али то је било послије како сте се одлучили на атентат.
Г. П.: Јест.
...

Суд: Ви нијесте слободни зидар или јесте?
Г. П.: Нијесам слободни зидар.
Суд: Знате ли да је Чабриновић слободни зидар?
Г. П.: Говорио је да ће ступити у ту ложу, али не знам да ли је ступио.
...

Суд: Јесте ли читали револуционарна дјела?
Г. П.: Јесам Крапоткина, социјалистичку литературу руску.

...

Суд: Знадеш ли штогод о Жерајићу?
Г. П.: То је мој први узор.
Ноћу сам одилазио на његов гроб као младић од 16 година и присизао да ћу учинити исто што и он.
Н. Ч.: То сам исто и ја учинио кад сам дошао у Сарајево. Изрезао сам његово име на гробу.
Г. П.: Гроб је био неуређен и ми смо га уредили.
Суд: Предочује оптуженоме Принципу да је у истрази рекао да је извршио атентат и да је ”освета крвава и слатка„. Онда је поновио на главној расправи да је починио атентат из освете, а касније је казао да је радио на уједињењу Југословена. Касније је казао да није имао на мисли да ће услијед атентата настати рат. Шта је код Вас претежније: идеја освете, мржње, или идеја уједињења Југословена?
Г. П.: Обје су биле еквивалентне.
...

Суд: Да ли ти вјерујеш у Бога, или си више атеиста?
Г. П.: Атеиста.”

СТЕНОГРАМ ГЛАВНЕ РАСПРАВЕ ПРОТИВ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА И ДРУГОВА
ВОЈИСЛАВ БОГИЋЕВИЋ „САРАЈЕВСКИ АТЕНТАТ“
[/td]
[/tr]
[tr]
[td]Милош Црњански о Гаврилу Принципу:

„Као што је познато, атентатор је држан у тамници Терезиенштата и тамо му је, тобоже због туберкулозе костију, лагано ампутирана десна рука.

Између тих, ужасних, часова, испитивали су га о мотивима његовог атентата. Постоји о томе дневник једног чешког лекара.

Принцип је, природно, признавао да је желео уједињење Босне и Србије, али је отворено признавао и то да је то био само корак ка даљем циљу атентатора и њихових другова.

Тај циљ је била револуција.

”Сви смо ми били Бакуњиновци„, биле су речи Принципа.”

„Дела Милоша Црњанског”, књига „Лирика”, пишчев коментар „Уз песму о Принципу” на његову песму „Спомен Принципу”. [/td]
[/tr]
[/table]

Наше ће сјене ходати по Бечу. Лутати по двору и плашити господу.

Дакле → српски и југословенски националиста, атеиста, анархиста.

Nije li onda i Petar Kocic bio spijun? I to austriski???

Dakle, o cemu se radi.. Imamo Bosnu koja je austrijska kolonija, dje jos uvijek vladaju age i begovi i turski zakoni najcrnjega feudalizma... Imamo naseljavanje tj. kolonizaciju svakakvoga smeca... na duze staze srpska perspektiva pri svemu tome u Bosni je nikakva ... Sta je to Gavrilo i ostali tako lose uradio za Srbe i srpsku stvar uopste? Da li je stanje kakvo je bilo u Bosni za Srbe od 1878 bilo "sigurniji put u bolju buducnost"?

Dogadjaji koji su usljedili .. da, gadno se stradalo, cijena za Srbe je bila preskupa, i u Srbiji a i u Bosni .. ali se stiglo na cilj... cilj je ostvaren, jos je samo trebalo staviti potpis na to i Bosna bi zauvijek bila srpska.. Valjda, sto to nije ucinjeno, sto nije bilo znanja, obraza i pameri, jopet je kriv Gavrilo?

Zanimljivo je na koji nacin je narod gledao na Gavrilov cin... Ruka Gavrilova je bila ruka osvetnika, ponizenog srpskog seljaka, ... koji je poceo gubiti vjeru u "sigurniji put u buducnost" ... Jedan smjeli osamnaestogodisnjak je ucinio ono sto iljade i iljade nijesu smjele, a potajno su prizeljkivale... digniti se na silnika, tirjanstvu stati nogom za vrat ...

пусти патетику!

Гаврило је можда био одушевљен великим идејама, али су његови пуцњи српски народ коштали више него било шта у дотадашњој историји. паметни народи праве стратегију и чекају прилику. а каква је прилика била 1914? најгора, Србија тек изашла из два рата. то је био тренутак за Аустро-Угарску и Немачку, не за Србију. млада будала..

Nije to nikakva patetika, nego velim da je Gavrilo to ucinio iz razloga koji su postojali u Bosni, a ne iz razloga sto je bio "mlada budala"... Niko ziv nije ni mogao pomisliti da ce prvi svj. rat biti tako strasan kao sto je bio... a posebno sto su Srbi svim tim stradanjima dobili - nista i samu propast... Ko sto reko, da li je Petar Kocic bio budala? A Gavrilo je slucajni atentator, posto nije bio glavni atentator po planu.. druge grupe nijesu uspjele.. Dakle, srpski narod su kostale neke druge stvari daleko vise nego Gavrilo ... Kad smo vec kod toga, sta bi bilo da je bilo mudrosti da se Bugarima da pola Makedonije da predju na istu stranu sa Srbima?? I da su presli, kolko bi se tu stradanja izbjeglo ... Kao i kasniji Londonski ugovor itd.

Nije to nikakva patetika, nego velim da je Gavrilo to ucinio iz razloga koji su postojali u Bosni, a ne iz razloga sto je bio "mlada budala"...

а који су то разлози? Аустро-Угарска је била полицијска држава у правом смислу речи, двор је често прибегавао и политичким репресијама. али баш у периоду пред Први светски рат Срби су се изборили за широку културно-просветну и верску самоуправу. шта је то било толико неподношљиво да се није могло чекати још једну деценију?

Niko ziv nije ni mogao pomisliti da ce prvi svj. rat biti tako strasan kao sto je bio... a posebno sto su Srbi svim tim stradanjima dobili - nista i samu propast...

нико жив није могао помислити да ће Аустро-Угарска и Немачка искористити атентат да оптуже и нападну Србију?! па то је знао и сваки неписмени сељак, а не школовани револуционар.

Ko sto reko, da li je Petar Kocic bio budala? A Gavrilo je slucajni atentator, posto nije bio glavni atentator po planu.. druge grupe nijesu uspjele..

небитно. атентатори су осим пар изузетака, сви били Срби.

Dakle, srpski narod su kostale neke druge stvari daleko vise nego Gavrilo ... Kad smo vec kod toga, sta bi bilo da je bilo mudrosti da se Bugarima da pola Makedonije da predju na istu stranu sa Srbima?? I da su presli, kolko bi se tu stradanja izbjeglo ... Kao i kasniji Londonski ugovor itd.

ма за све је крива Србија :roll:
занимљиво, и кад се поведе прича о некој прекодринској будали и њеним делима, ти увек нађеш разлог да окривиш Србију. објективно, нема шта!

Vec sam gore naveo koji su to bili razlozi.. Bosna je kolonija AU, u Bosni jos uvijek nije ukinut turski feudalizam, siromastvo je svu prisutno (umiralo se od gladi, kakav je to jad bio)... naseljavanje kolonijalne uprave, jacanje nesrpskog elementa u Bosni itd. ... da i ne spominjem kako je okupacija Bosne docekana sa odusevljenjem poslije bosansko-hercegovacki ustanaka (a nista bolje na nju se nije gledalo ni u Srbiji).

Sta Njemacka ima sa napadom na Srbiju? Njemci nijesu imali pojma sta AU radi i misli i to je njemacki car sam rekao... Sukob sa Rusijom je ono sto je pokrenulo lavinu, a ne sa Srbijom ... obracun izmedju same Srbije i AU bi bio nesto sasvim drugo ... Ko je to znao da ce se desiti pokolji civila po Srbiji na pocetku rata? Ko je znao da ce doci do epidemije tifusa? Ko je znao da ce se onako grdno stradati u povlacenju???? Ko je znao da ce AU vojska biti potucena dva puta, uz unistenje 5 i 6 armije??? Dakle ti uzimljes ono sve sto mi znamo danas i sto se desilo iz ovoga ili onoga razloga... I bez atentata, obracun sa Srbijom su zagovarale usijane glave u Becu, prije svega komandant AU vojske i njegova svita, pa i sam Ferdinand... (valjda su oni najveci manevri AU vojske na granici sa Srbijom, bili izraz dobre volje i zelje sa mirom??? da i ne spominjem da se u Srbiji mislilo da ce svakog trena ta silna vojska iz manevra krenuti u rat).

Sta to znaci kriva je Srbija? Kriva je glupa srpska politika, koja nije umjela da iskoristi politicki kapital koji je krvlju stvoren... Srbija nije bila u stanju da politicki donosi odluke koje je donosila, a koje su bile prst u oko Saveznicima, pa i samoj Rusiji ... Sta bi bilo da Italija sa 6 miliona vojnika nije prisla Antanti?? A zamalo se to nije desilo, a sigurno se ne bi desilo da je Rusija nije na se preuzela da pregovara u Londonu u ime Srbije ...

пусти патетику!

Гаврило је можда био одушевљен великим идејама, али су његови пуцњи српски народ коштали више него било шта у дотадашњој историји. паметни народи праве стратегију и чекају прилику. а каква је прилика била 1914? најгора, Србија тек изашла из два рата. то је био тренутак за Аустро-Угарску и Немачку, не за Србију. млада будала..

Napad na Francusku od strane Nemacke bi se desilo za i bez Principa.

A to bi vec dovelo Rusiju, Veliku Britanije i njihove saveznike u rat.

Poslednja izmena:
Vec sam gore naveo koji su to bili razlozi.. Bosna je kolonija AU, u Bosni jos uvijek nije ukinut turski feudalizam, siromastvo je svu prisutno (umiralo se od gladi, kakav je to jad bio)... naseljavanje kolonijalne uprave, jacanje nesrpskog elementa u Bosni itd. ... da i ne spominjem kako je okupacija Bosne docekana sa odusevljenjem poslije bosansko-hercegovacki ustanaka (a nista bolje na nju se nije gledalo ni u Srbiji).

у односу на османску власт, аустроугарска окупација је била огроман напрадак. донети су закони и уведена строга владавина права, изграђене су саобраћајнице, управне зграде, судови, цркве, школе и болнице. насеља су урбанизована и почела да личе на европске градове. основане су земљишне књиге и уређени власнички односи. ако окупација и није дочекана са одушевљењем, многи њени резултати јесу. што се тиче ''jacanjа nesrpskog elementa'', природно је да нова власт војску и чиновнике доведе са стране (с обзиром да у БиХ скоро да није било писмених), са стране су стигли и занатлије, трговци, банкари и други предузимљиви људи, што је очекивано јер је БиХ постала део једне велике државе. уосталом, пописи показују да се проценат римокатолика пењао на рачун мухамеданаца (који су у значајном броју одлазили за Турску), а не православних.
и ја те питам- шта је то било толико неподношљиво да Срби нису могли сачекати још једну деценију, јер би се Аустро-Угарска неминовно распала. уосталом, рат је избио не зато што су се босански Срби дигли на устанак, него зато што је група неодговорних будала занесених идејама југословенства и револуције убила престолонаследника и његову супругу. а ко је платио цену? платила је Србија.

Sta Njemacka ima sa napadom na Srbiju? Njemci nijesu imali pojma sta AU radi i misli i to je njemacki car sam rekao... Sukob sa Rusijom je ono sto je pokrenulo lavinu, a ne sa Srbijom ... obracun izmedju same Srbije i AU bi bio nesto sasvim drugo ...

ово прво апсолутно није тачно, ултиматум је сачињен по немачком диктату (коначно су добили разлог за рат).
друго, како је дошло до сукоба са Русијом? мислиш да Немачка и АУ нису знали да ће Русија стати уз Србију и да ће то покренути ланац догађаја. наравно да су знали. то је свако знао.

Ko je to znao da ce se desiti pokolji civila po Srbiji na pocetku rata? Ko je znao da ce doci do epidemije tifusa? Ko je znao da ce se onako grdno stradati u povlacenju???? Ko je znao da ce AU vojska biti potucena dva puta, uz unistenje 5 i 6 armije??? Dakle ti uzimljes ono sve sto mi znamo danas i sto se desilo iz ovoga ili onoga razloga...

свако ко је имао бар мало мозга могао је знати да ће рат изазвати страдања великих размера, губитак народа и огромне материјалне штете. а какве су биле шансе малене Србије против војне силе коју је на њу могла послати АУ? никакве (с обзиром да ни Турску није победила сама, него у савезу са Бугарском, Грчком и Црном Гором). дакле, да није било Русије, Србија би била прегажена већ 1914. овако је била прагажена 1915. а кад погледамо колико је жртава у тој години однео тифус, било би мање зло да се све одмах завршило.

I bez atentata, obracun sa Srbijom su zagovarale usijane glave u Becu, prije svega komandant AU vojske i njegova svita, pa i sam Ferdinand... (valjda su oni najveci manevri AU vojske na granici sa Srbijom, bili izraz dobre volje i zelje sa mirom??? da i ne spominjem da se u Srbiji mislilo da ce svakog trena ta silna vojska iz manevra krenuti u rat).

рат АУ и Србије је био неизбежан. ситуација у којој на својим границама има младу националну државу која се брзо развија и која је матица народу који у огромном броју живи на њеној територији- морала се пре или касније завршити ратом. с тим што је у овом случају време радило за Србију, зато се АУ и журило. за државу која је тек изашла из два рата, 1914. је била најгори тренутак за улазак у трећи.

Sta to znaci kriva je Srbija? Kriva je glupa srpska politika, koja nije umjela da iskoristi politicki kapital koji je krvlju stvoren... Srbija nije bila u stanju da politicki donosi odluke koje je donosila, a koje su bile prst u oko Saveznicima, pa i samoj Rusiji ... Sta bi bilo da Italija sa 6 miliona vojnika nije prisla Antanti?? A zamalo se to nije desilo, a sigurno se ne bi desilo da je Rusija nije na se preuzela da pregovara u Londonu u ime Srbije ...

тама је Гаврило Принцип.

пусти патетику!

Slazem se sa tobom ,jer sam i sam pobornik ideje da UM klade valja...Jeste da je Srbija poslala Nemacku i AU podvijenih repova i nalupanih glava ,ali posledice su ostale vidljive ,pa cak bih rekao i do danasnjih dana. Za sve potoji pravo vreme ,kad sta ,kako i gde...Pa, cak i Gavrilov atentat je trebao biti (Ako je bio neizbezan) ili pre ili kasnije.Taj atentat je trebao biti kec u rukavu za neke druge igrarije na Balkanu.

Back