Гасовод без Србије?

Ne, vidish Lenin je (za razliku od mene) mnogo suroviji, pa ti je objasnio da ti nemash pojma NI O CHEMU (ja smatram da chovek ima pravo na svoje iluzije deluzije i halucinacije on je izgleda chovek malo zahtevniji od sagovornika).
1. Brazil (ne znash osnovne parametre i situaciju - pazi, ne znam je ni ja ali barem ne lupam)
2. Rusija (ne znash niti kako zive niti shta se to dogodilo sa oligahsima - to Lenin izgleda ODLICHNO zna a ja sigurno ne mnogo manje)
3. Rusi ne daju mito zato shto ne moraju. Znaju da je njihova ponuda jedina koja je Srbiji dugorochno isplativa, sve ostale SIGURNO imaju trenutnu beneficiju (vishe para odmah) ali su dugorochno propast.
4. Ako Rusi budu kupili na tenderu, a ne na pregovorima, NIS videcesh kako ce ta administracija da leti. A onda ce neko ovde da udari u talambase o socijalnom programu i "surovim rusima". Vama LDP-ovcima chovek stvarno ne moze da ugodi. Osim toga 35% administracije znachi jednu jako jednostavnu stvar. U NIS-u JAKO MALO LJUDI ZAISTA RADI !!! Samim time kriterijum kojim Dinkic stalno mashe kada odredjuje cenu NIS-a (velichina firme i nekakva "knjigovodstvena vrednost") momentalno bi morao da padne za 30%. Onda idemo dalje. Mada ima knjigovodstvenu vrednost, NIS ima i gomilu dugova (prvenstveno prema istom tom Gaspromu). Da li ti je mozda palo napamet da bi prodaja MOL-u bila identichna onoj Sartida (US Steel je kupio firmu, a od para koje dao drzava je morala da sanira dug).
5. Osim toga gade mi se osobe poput tebe, koje bi otpustile ili ostavile bez socijalnog programa 35% NIS-a (jedina logichna posledica tendera naspram direktne prodaje) samo da bi one dobile besplatne akcije. FUJ !!!
6. "Vezati se za potroshne sirovine". Ti si stvarno jedan veseo mladac. A za shta drugo ? Specijalno za shta drugo, u narednih 20-30 godina. "Alternativni izvori energije" traze ulaganja i investicije. Mi te pare nemamo i necemo ih imati dokle god od NE-obnovljivih izvora energije ne obezbedimo energetsku sigurnost. Tek kada si energetski siguran (shto znachi da imash stabilan konstantan i jeftin izvor energenata) mozesh novac uopshte pocheti da troshish na implementaciju alternativnih izvora. To radi ceo civilizovan svet - zaista ne vidim zashto bi tu Srbija bila izuzetak. Cela EU se ubi gradeci gasovode da bi se snabdela kaspijskim gasom - a ti kami83 smatrash da jedan ne bi trebao da prodje preko nas ? GDE TI ZIVISH !!!

1. Nisu bugari ni sa rusima ni sa amerima, nego vode SVOJU politiku. Vodjenje svoje politike i chuvanje svojih nacionalnih interesa podrazumeva da samo i jedino brinesh o tome shta je najbolje za TVOJU zemlju.
2. Time dolazimo do osnovnog i jedinog problema u celoj ovoj prichi. Mi nashem rukovodstvu ne mozemo da verujemo da ce uraditi ono shto je najbolje za Srbiju !!! Ne mozemo da im verujemo da ce se dobiti dobar aranzman sa rusima. Ne mozemo da im verujemo da rade u nashem interesu. Ne mozemo da im verujemo da nece dati NIS MOL-u (jer su dobili mito) ne mozemo da im verujemo da ce dati NIS Gaspromu (jer su dobili garancije za podrshku za Kosovo, izbore itd.). Krace recheno NE MOZEMO DA IM VERUJEMO !!!

1. Lenin je sve objasnio - onome ko zna da chita i ko razmishlja racionalno a ne pamphletashko-propagandistichki. Ako nisi takav, zashto se uopshte trudish da zivish kad ne razmishljash !!!
2. Koliko puta moram da objashnjavam. hajde josh jednom:
- Bugari su rusima bili potrebni za Juzni tok - mi nismo. Sama chinjenica da postoji plan po kome nastavak severnog kraka ne ide u Rumuniju i Madjarsku je rusko guranje prsta u oko EU !!! Bez toga STVARNO mogu, i trasa Rum.-Madj. bi im bila chak i pametnija solucija (iz ruske perspektive) poshto time direktno pucaju Nabucco-u u potiljak (zauzimaju trasu i chine ga izlishnim).
- Bugari imaju sopstvene kako logistichke, tako i materijalno-fizichke resurse da taj naftovod izgrade sami (ravnopravni su partner u Nabucco projektu) !!! Mi te resurse NEMAMO, veoma logichno mi ne mozemo da budemo partner u izgradnji gasovoda sopstvenim sredstvima.
- Ako mislish da ce ti neko izgraditi gasovod na osnovu "neobavezujuci memorandum o saradnji" onda nisi normalan. Ako vec volish da se pozivash na bugare. Bugari su potpisali sporazum o saradnji i izgradnji Juznog puta chim je delegacija Gasprom-a sletela u Sofiju. Samo sporazum o vlasnishtvu, finansiranju i strukturi firme koja ce graditi i odrzavati gasovod je bio predmet pregovora.
I svega prethodnog, zao mi je sinak, ne mozesh da dobijesh ono shto su bugari dobili iz prozaichnog razloga. NEMASH SHTA DA PONUDISH !!!
3. "TI cesh da glasash o Gaspromu" ? Dobro nisam od smeha umro. Blesane, vec si glasao i izabrao one koji ce pregovarati o NIS-u i gasovodu. Nazalost. Sad cesh morati da zivish sa svojim izborom ne znajuci, niti koji je, niti da li ce ti koje si navodno izabrao da brinu o tvojim interesima ili ce te kad se za njih zalepish da bi im objasnio kako si nezadovoljan njihovim izborom da te otresu kao malo prashine.

1. Nafta/gas sa kavkaza ide ruskim naftovodima/gasovodima. Samim time za svaki pokushaj kupovine iste ili idesh kod rusa ili kod preprodavaca ruske nafte. Bolje je prvo, ali to bi tebi morao nedeljama da objashnjavam bez iole velike shanse da uspem.
2. Azerbejdjan je NAJGORA zemlja koju si u toj konfiguraciji mogao da pomenesh !!! Pogledaj deo mog teksta o Nabucco koji se na "dva verna saveznika SAD-a" (Gruziju i Azerbejdjan) odnosi po pitanju gasa. U josh gorim problemima se isti nalazi po pitanju izvoza sopstvene nafte !!!
3. Osim toga Azerbejdjansku naftu u 90% kolichini kupuje Turska. Chime cela pricha o "alternativnim izvorima snabdevanja" pada u vodu. Ako nisi shvatio iz Lenin-ovog post-a, nafta u svetu se prodaje u pred-prodaji a ne po principu JA HOCU - DAJTE.

Znas ,jako si mi smesan sa ovim glupim ubedjivanjima,samo ne znam da li hoces da ubedjujes mene ili sebe? Hajde sada trci kod Mihajlova da i tebi malo da onog mita od Rusa,a mene zaobilazi u sirokom luku,jar da ja tebi objasnjavam socijalnu strukturu u Brazilu i Rusiji,ili o sirovinama sa Kavkaza,ili o 'perspektivi prirodnog gasa' :),ili 'koliko treba da se ulaze u istrazivanje alternativne energije'...

A ti razmisljaj i dalje kako je 'jedina logichna posledica tendera naspram direktne prodaje' otpustanje radnika i nemoj da verujes nasem rukovodstvu i bice super...

nema sta, dao si mu ga argumentom... :)

rece neka moronka na 92 forumu.... ma necu bre da se grejem na ruski gas, hocu na onaj iz evrope... :lol::lol::lol:

Zaista sam umoran da bih odgovarao na ovako nesto(ne znam samo kako ga ne mrzi da pise sve ovo,na stranu to sto nema pojma da shvati kontekst u kome ja pisem neke stvari),narocito ako je poenta celog onog pisanja da kaze da je ruska ponuda od 400 za 51% + eventualni gasovod cija je propusna moc 10,dobra ponuda za Srbiju... Zaista me tako nesto jako umara...

Zaista sam umoran da bih odgovarao na ovako nesto(ne znam samo kako ga ne mrzi da pise sve ovo,na stranu to sto nema pojma da shvati kontekst u kome ja pisem neke stvari),narocito ako je poenta celog onog pisanja da kaze da je ruska ponuda od 400 za 51% + eventualni gasovod cija je propusna moc 10,dobra ponuda za Srbiju... Zaista me tako nesto jako umara...

1. Hajde mi lepo saopshti kontekst u kom ti ovo pishesh ako ga ja tako ne shvatam.
2. Ja ne kazem da je 400 za 51% NIS-a + EVENTUALNI gasovod dobra stvar (jer nije), ja kazem da je:
- 500 za 51% NIS-a
+ gasovod protoka veceg od 8mkm godishnje
+ 49% uchecshca u profitu tog gasovoda
+ fer dogovor o tranzitnim taksama
ODLICHNA stvar zato shto nam redukovanu cenu prodaje 51% NIS-a isplacuje za manje od 8 godina i daje mogucnost zarade u narednih 30 godina. A to nisam rekao ja, nego to kazu egzakni brojevi i cifre, npr. tranzitne takse zemalja, podatci o tome sa kolikim protokom je isplativ severni krak "juznog toka"itd. 75-90% tih podataka mozete naci na internetu (nije da su ili da mogu da budu tajna !!!)
3. Ono shto je po meni problem je to shto scenario u kome mi takav dogovor dobijamo ja ne vidim kao realan poshto su se vec iskristalisala dva reshenja:
- 2+ milijarde za 51% pa makar ih potroshili za 10 godina placajuci preskupi gas MOL-u i u narednih 50 godina bili "slepo crevo energetike Evrope".
- dati Rusima shta traze, ne pregovarati, ne talasati - "oni nas vole", "dugujemo im za Kosovo" shta nam daju dali su nam.
Stepen debiliteta obe ove izjave ja verujem da ne moram da objashnjavam - ili mozda moram ?

BTW najsvezija vest, MOL nam je digao cenu gasa !!!

http://www.politika.co.yu/vesti/najnovije-vesti/index.1.sr.html

Танјуг
18:04
ПУТИН У ПЕТАК СА ТАДИЋЕМ И КОШТУНИЦОМ

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин састаће се у петак, 25. јануара, са председником Србије Борисом Тадићем и премијером Војиславом Коштуницом, најавила је данас прес служба руског председника.

Тадић и Коштуница допутоваће у Москву ради свечаног потписивања споразума влада две земље у области нафте и гаса, речено је агенцији Итар-Тас с у прес служби Кремља.

Путин ће у петак примити српског председника и премијера, навела је руска државна агенција, додајући да се очекује да споразум о енергетској сарадњи потпишу министар индустрије и енергетике Русије Виктор Христенко и српски министар за инфраструктуру Велимир Илић.

Оквирни међувладин руско-српски споразум о енергетској сарадњи биће потписан заједно са анексима у којима су одређени детаљи те сарадње, изјавио је данас у Москви извор близак преговорима.

Како је пренео Итар-Тас с, то није споразум о „продаји нечега”, већ пакет међувладиних договора о сарадњи у области нафте и гаса.

dsc00920ch6.jpg

Ове линије ме подсећају на линије продора Црвене Армије у пролеће `45-е :)

inace bice prakticni ti cevovodi... zaustave gas i stave unutra kapsulu i torpeduju nekog u moskvu....ili obratno. kao u hodnicima vremena od andersona :)

Љубичаста линија узначава садашњи гасовод преко Пољске који ће бити напуштен јер ће бити изграђен онај преко Балтичког мора.
Проблем је што сваки гасовод испод мора ома уграђене сонаре који детектују евентуалне пукотине.
А највећи проблем је тај што ће ти сонари да детектују када посада подморнице у Немачкој луци отвара конзевре за ручак:lol:

Back