Dobro,i kakve sada sve ovo ima veze sa celom pricom i koja je poenta? Osim da ja nemam pojma kada kazem da su Brazil i Rusija,danas u svetu najbolji primeri zasto se soc-realizam toliko svojevremeno primio na narod?Ili to da je Rusija=Moskva,a EU=Brisel? Ili to da Rusi nisu dali mito Dinkicu,(nego su ga dali Mihajlovu)? Ili to da NIS vredi mnogo manje zato sto se bavi naftom i ima mamutsku administraciju? (inace kakve pa to veze ima sa cenom,neka Rusi otpuste tu mamutsku administraciju kada plate normalnu cenu).Ili to da je razlog zasto treba prodati NIS po bednoj ceni ta sto Rusi imaju zalihe prirodnog gasa za sledecih 100 godina? (Super ekonomsko razmisljanje-vezati se za potrosne sirovine)...Po toj logici,najbolje da prodamo Bor nekoj firmi iz Konga,jes' da bi ga platili 2 dolara,ali zato imaju najveca rudna bogatsva...
Ne, vidish Lenin je (za razliku od mene) mnogo suroviji, pa ti je objasnio da ti nemash pojma NI O CHEMU (ja smatram da chovek ima pravo na svoje iluzije deluzije i halucinacije on je izgleda chovek malo zahtevniji od sagovornika).
1. Brazil (ne znash osnovne parametre i situaciju - pazi, ne znam je ni ja ali barem ne lupam)
2. Rusija (ne znash niti kako zive niti shta se to dogodilo sa oligahsima - to Lenin izgleda ODLICHNO zna a ja sigurno ne mnogo manje)
3. Rusi ne daju mito zato shto ne moraju. Znaju da je njihova ponuda jedina koja je Srbiji dugorochno isplativa, sve ostale SIGURNO imaju trenutnu beneficiju (vishe para odmah) ali su dugorochno propast.
4. Ako Rusi budu kupili na tenderu, a ne na pregovorima, NIS videcesh kako ce ta administracija da leti. A onda ce neko ovde da udari u talambase o socijalnom programu i "surovim rusima". Vama LDP-ovcima chovek stvarno ne moze da ugodi. Osim toga 35% administracije znachi jednu jako jednostavnu stvar. U NIS-u JAKO MALO LJUDI ZAISTA RADI !!! Samim time kriterijum kojim Dinkic stalno mashe kada odredjuje cenu NIS-a (velichina firme i nekakva "knjigovodstvena vrednost") momentalno bi morao da padne za 30%. Onda idemo dalje. Mada ima knjigovodstvenu vrednost, NIS ima i gomilu dugova (prvenstveno prema istom tom Gaspromu). Da li ti je mozda palo napamet da bi prodaja MOL-u bila identichna onoj Sartida (US Steel je kupio firmu, a od para koje dao drzava je morala da sanira dug).
5. Osim toga gade mi se osobe poput tebe, koje bi otpustile ili ostavile bez socijalnog programa 35% NIS-a (jedina logichna posledica tendera naspram direktne prodaje) samo da bi one dobile besplatne akcije. FUJ !!!
6.
"Vezati se za potroshne sirovine". Ti si stvarno jedan veseo mladac. A za shta drugo ? Specijalno za shta drugo, u narednih 20-30 godina. "Alternativni izvori energije" traze ulaganja i investicije. Mi te pare nemamo i necemo ih imati dokle god od NE-obnovljivih izvora energije ne obezbedimo energetsku sigurnost. Tek kada si energetski siguran (shto znachi da imash stabilan konstantan i jeftin izvor energenata) mozesh novac uopshte pocheti da troshish na implementaciju alternativnih izvora. To radi ceo civilizovan svet - zaista ne vidim zashto bi tu Srbija bila izuzetak. Cela EU se ubi gradeci gasovode da bi se snabdela kaspijskim gasom - a ti kami83 smatrash da jedan ne bi trebao da prodje preko nas ? GDE TI ZIVISH !!!
pa lepo ti covek kaze , iovaj lenin, objasnio ti je sve, i jos covek profesionalac , bavi se profesionalno time o cemu ti govori ,ali avaj, ti i dalje ne kapiras i pricas iste gluposti.
problem kod vas ldpovaca i demokrata uopste jeste sto ne razmisljate racionalno vec emotivno.
da naucis sta je racionalnost pogledaj bugare.
oni cas sa amerikancima cas sa rusima, sve u zavisnosti sta im se vise u datom trenutku isplati.
americkki ambasador u bugarskoj apelovao da ne potpisuju nikako sporazum sa rusima, ovi ih odjebali i ne zarezuju ih 2%. tako treba da se ponasa i srbija. da bira u svakoj situaciji ono sto je njen interes.
a interes srbije jeste ovaj sporazum sa rusima.
1. Nisu bugari ni sa rusima ni sa amerima, nego vode SVOJU politiku. Vodjenje svoje politike i chuvanje svojih nacionalnih interesa podrazumeva da samo i jedino brinesh o tome shta je najbolje za TVOJU zemlju.
2. Time dolazimo do osnovnog i jedinog problema u celoj ovoj prichi. Mi nashem rukovodstvu ne mozemo da verujemo da ce uraditi ono shto je najbolje za Srbiju !!! Ne mozemo da im verujemo da ce se dobiti dobar aranzman sa rusima. Ne mozemo da im verujemo da rade u nashem interesu. Ne mozemo da im verujemo da nece dati NIS MOL-u (jer su dobili mito) ne mozemo da im verujemo da ce dati NIS Gaspromu (jer su dobili garancije za podrshku za Kosovo, izbore itd.). Krace recheno NE MOZEMO DA IM VERUJEMO !!!
Dzeri Dzeri,ti zaista imas predrasude.
Prvo,Lenin nista nije objasnio,vec je u sustini lupao neke nebuloze koje su vise vezane za sociologiju,a manje za ekonomiju.
Drugo,nemam ja nista protiv ugovora sa Rusima,cak nisam striktno ni za tender,ali da ponuda bude bolja,za pocetak da nam ponude iste uslove kao Bugarima,plus da ne potpisemo odmah ugovor sa njima,vec neobavezujuci memorandum o saradnji...Ako to ponude i ja cu da glasam za Gasprom,tj. Kremlj.
Oni koji su licemerni je ta tvoja opcija,jer,da te podsetim,samo do pre pola godine su se drali da uopste ne treba prodavati vecinski deo NIS-a jer je to 'prodaja kucnog srebra'
1. Lenin je sve objasnio - onome ko zna da chita i ko razmishlja racionalno a ne pamphletashko-propagandistichki. Ako nisi takav, zashto se uopshte trudish da zivish kad ne razmishljash !!!
2. Koliko puta moram da objashnjavam. hajde josh jednom:
- Bugari su rusima bili potrebni za Juzni tok - mi nismo. Sama chinjenica da postoji plan po kome nastavak severnog kraka ne ide u Rumuniju i Madjarsku je rusko guranje prsta u oko EU !!! Bez toga STVARNO mogu, i trasa Rum.-Madj. bi im bila chak i pametnija solucija (iz ruske perspektive) poshto time direktno pucaju Nabucco-u u potiljak (zauzimaju trasu i chine ga izlishnim).
- Bugari imaju sopstvene kako logistichke, tako i materijalno-fizichke resurse da taj naftovod izgrade sami (ravnopravni su partner u Nabucco projektu) !!! Mi te resurse NEMAMO, veoma logichno mi ne mozemo da budemo partner u izgradnji gasovoda sopstvenim sredstvima.
- Ako mislish da ce ti neko izgraditi gasovod na osnovu "neobavezujuci memorandum o saradnji" onda nisi normalan. Ako vec volish da se pozivash na bugare. Bugari su potpisali sporazum o saradnji i izgradnji Juznog puta chim je delegacija Gasprom-a sletela u Sofiju. Samo sporazum o vlasnishtvu, finansiranju i strukturi firme koja ce graditi i odrzavati gasovod je bio predmet pregovora.
I svega prethodnog, zao mi je sinak, ne mozesh da dobijesh ono shto su bugari dobili iz prozaichnog razloga. NEMASH SHTA DA PONUDISH !!!
3. "TI cesh da glasash o Gaspromu" ? Dobro nisam od smeha umro. Blesane, vec si glasao i izabrao one koji ce pregovarati o NIS-u i gasovodu. Nazalost. Sad cesh morati da zivish sa svojim izborom ne znajuci, niti koji je, niti da li ce ti koje si navodno izabrao da brinu o tvojim interesima ili ce te kad se za njih zalepish da bi im objasnio kako si nezadovoljan njihovim izborom da te otresu kao malo prashine.
A nafta sa Kavkaza?
Ja bas mislim da je Azerbejdzan lepa drzava
Ma ne mozes ti da prodas Rusima bilo koju cenu oni ponudili.
Elem, cena konkretne sirovine me uopste ne zanima kada je u pitanju prodaja NIS-a,jer ce ta cena za 20 godina biti sarena laza,a da ne govorim o tome da razlika u ceni ne bi donela vecu razliku po godisnji budzet,sto je za drzavu najbitnije...narocito ne cena nafte,vec je ono sto me mnogo vise zanima-tranzitne takse i propusna moc tog gasovoda koji nude...uz naravno cenu za sam NIS...Evo sada sam citao po novinama da Dinkic postavlja neke uslove pod kojim bi prihvatio da glasa za rusku ponudu...
1. Nafta/gas sa kavkaza ide ruskim naftovodima/gasovodima. Samim time za svaki pokushaj kupovine iste ili idesh kod rusa ili kod preprodavaca ruske nafte. Bolje je prvo, ali to bi tebi morao nedeljama da objashnjavam bez iole velike shanse da uspem.
2. Azerbejdjan je NAJGORA zemlja koju si u toj konfiguraciji mogao da pomenesh !!! Pogledaj deo mog teksta o Nabucco koji se na "dva verna saveznika SAD-a" (Gruziju i Azerbejdjan) odnosi po pitanju gasa. U josh gorim problemima se isti nalazi po pitanju izvoza sopstvene nafte !!!
3. Osim toga Azerbejdjansku naftu u 90% kolichini kupuje Turska. Chime cela pricha o "alternativnim izvorima snabdevanja" pada u vodu. Ako nisi shvatio iz Lenin-ovog post-a, nafta u svetu se prodaje u pred-prodaji a ne po principu JA HOCU - DAJTE.