Гасовод без Србије?

- prva ruska ponuda bila je 400 miliona za 51%

- ovih 500 miliona ne ide državi, kad to dodje na red tada bi rusi već ulagali u svoju firmu gde su vlasnici 51%

- što se tiče te milijarde(ako stvarno toliko košta izgradnja gasovoda) ruski predlog je da se troškovi izgradnje dele na pola (500+500). Znači srbija daje 500, a dobila je 400 miliona

- koliko sada iznose te 2 milijarde?
icon10.gif

Mutni bre ti Rusi,gori od Amera. Pa sad je Rusija kao nesto bolja. I oni u Srbiju dolaze sa digitronom u dzepu,kako bi na brzaka iskoristili ovo sa Kosovom i nesto lepo pazarili,plus izvukli lovu od Srbije,usput se sluzeci ucenama kako cemo izgubiti liniju gasovoda ako ne slusamo sta veliki medved kaze.

Ti bas ne odustajes. JA ti rekoh. Da racunamo da bi NIS bio prodan za pocetnih 2m. Znaci greska u startu. I da, lukoil, tajkuni. Putin pocistio sa tajkunima. Haha. JAko smesno. Tajkuni caruju drzavom. Imaju milijardera na izvoz, a bili siromasni, bas kao i mi. Kako su se tako svi obogatili hebem mu cole. I to sto pricas o monopolu kao da je to normalno stvarno nije u redu. Monopol je veliko zlo i ne sme se nikom' to dopustiti. I onda ti tu naizgled renoviranu kucu otplatio kroz neke marze za 50 godina npr. A dugorocno za tvoju porodicu ce to kostati. I nesto ne verujem da su druge zemlje to dopustile. Benzinske pumpe i Naftna industrija komplet. Pa mogu da rade sta hoce. I to po nizoj ceni.

A istovremeno se zalazesh za MOL-ovo monopol na NIS ako te isti potplati sa 1.5 milijarde dolara u kupovini !!! Kad vec lupash - makar lupaj principijalno i koherentno.

i nije 50 godina, nego pukih 6-8, a posle toga moja porodica josh 40 godina zivi od ochevog (dedinog) poslovnoh poteza. :p

2 milijarde Gasprom daje. To shto se nekome ne svidja kako su rasporedjene nije Gaspromov problem !!! A to shto 2 milijarde daje MOL a "drugom rukom" uzima 180 vishe nego shto mora za gas, vama predpostavljam da ne smeta ...

Citat:
Original postavio DellBoy-011
- prva ruska ponuda bila je 400 miliona za 51%
Netachno. Prva ruska ponuda je bila kupovina 49% NIS-a za 1 milijardu ali bez gasovoda, socijalnog programa i preuzimanja dugova (preciznije od toga bi se odmah oduzelo oko 480 miliona koje dugujemo Gaspromu za gas iz 90-tih i do 200-te)

- ovih 500 miliona ne ide državi, kad to dodje na red tada bi rusi već ulagali u svoju firmu gde su vlasnici 51%
Delimichno tachno poshto zaista ne ide direktno drzavi. Radi se o investicijama u naftnu i gasnu mrezu od chijih rezultata i produkata (takse, dazbine, veci uvoz, veca prodaja energenata prvenstveno ulje, mazut, benzin kerozin isl.) drzava za oko 5-8 godina dobila i vishe od 500 miliona. Najkonkretnija investicija: skladishte gasa.

- što se tiče te milijarde(ako stvarno toliko košta izgradnja gasovoda) ruski predlog je da se troškovi izgradnje dele na pola (500+500). Znači srbija daje 500, a dobila je 400 miliona
Opet netachno. Gasovod koshta oko 2-2.2 milijardi. Nashe ulaganje (tj. nashih 49%) je izrazeno kao deo NIS-a. Dok bi "spoljne investicije" Gasproma bile pokrivene domacim "ne-monetarnim" ulaganjima (rad domacih firmi, tapije na zemljishte, obezbedjivanje gasovoda od strane MUP-a isl.). Krace, zadrzavamo 500 miliona a placamo nash udeo u gasovodu "u naturi".

- koliko sada iznose te 2 milijarde?
icon10.gif

neka ovo sve na jednom mestu, pa kad budem imao vremena.....
da ti nije neko od forumaškom ekonomskog krema predavao matematiku?
icon10.gif

A svako ko smatra da je cena po kojoj se neshto kupuje (ili prodaje) samo svota novca koju dobijesh odmah ne zna kako funkcionishe moderna ekonomija i ekonomski tokovi. Rusi nude oko 2 milijarde u investicijama koje ce Srbiji doneti profit i donositi ne samo profit nego i povecanje postojecih kapaciteta i image-a nas kao snabdevacha energenata (pobogu, pa medjunarodne shpediterske firme ZABRANJUJU tochenje goriva svojim kamionima u Srbiji zbog losheg NIS benzina) !!! Kad shvatish da je 500 miliona+1.5 milijardi direktnih investicija bolje i to neuporedivo bolje od 2 milijarde "na ruke odmah" onda mozemo da nastavimo ovaj dijalog.
2. Ne mogu da verujem da ti posle svih lazi i neostvarenih obecanja i dalje verujesh Dinkicu ? Sad mi te je stvarno zao ...
3. Osim toga, shta nudi MOL ? NISHTA osim nastavak "gasnog ropstva". i NARAVNO 2 milijarde koje ce ova vlada ili pokrasti ili podeliti putem besplatnih akcija kako bi kupila glasove na svim ovogodishnjim izborima. A shta cete gospodo kada tih "poklonjenih" 1000 eura potroshite ?

1. Da,cena znaci samo svotu novca koju dobijes na ruke(kako ti to slikovito pises),pa onda ti ostatak od 1,5 milijarde utrosis na investicije kojje ces ti sam zamisliti,dok bi ovako zavisile iskljucivo od Rusa,i malo od Italijana... Narocito kada se uzme u obzir da te 'investicije od 1,5 milijarde' uopste nisu sigurne. Sto se tice Srbije kao tranzitne zemlje za prirodni gas,to bi bilo dbro jedino ako propusna moc tog gasovoda bude ogromna,i da ubiramo vecinu od tranzitnih taksi.
2. Naravno da Dinkic nije nevinasce,ai je u oodnosu na Kostunicu,Nikolica,a narocito Gasprom Majka Teeza...
3. Iskreno,boli me ona stvar za ropstvo prema onoj sirovini koja je za Srbiju trenutno veoma nebitna,vise me brine sto Vuk Hamovic vise investira u struju u Republici Srpskoj,a ne ovde kod nas...

Pishem ja ali nema ko da chita. Evo josh jednog paste-a
Priche o tome da su "ostali" oligarhsi pushteni da rade shta hoce i da ih Putin neshto shtiti i pokrovishe bi trebalo da neko objasni ljudima koje rusi nazivaju "hotelski oligarhsi". Radi se o grupi ruskih "kontraverznih biznismena" koji su u periodu 2002-2005 bili u "hotelskom pritvoru" sa sve porodicama dok im je imovina popisivana i plenjena. Kako nisu bili sa medijskom imperijom u zdepu (Boris Berezovski) ili verni partner zapada u energetskom meshetarenju (Hodorkovski) za njihove priche se i ne zna i njihove sudbine su zaboravljene. Da upotrebim ruski izraz "udavljeni su u mraku". Srecni su izashli iz cele gungule sa glavom na ramenima (uobichajeni metod uklanjanja je bio "pad privatnog helikoptera"), josh srecniji sa 10-25% pochetnog bogatstva, a najsrecnijima (preciznije onima koji su po izboru Putina na mesto predsednika odmah dotrchali, priznali grehe i probali da se dogovore) je "dozovljeno" da svoje bogatsvo investiraju u grene ruske privrede devastirane "gansterskim 90-tim". Za poslednju grupu nema boljeg primera nego shto je "Red Roman" Abramovic koji je Chukotku posle skoro 100 godina eksploatacije uchinio "podnoshljivom za zivot" (da budemo realni i da ne nasedajmo na propagandu).
Dokaz: Uporedite listu ruskih milijardera 1995 i 2005. "Primetice te" da fali 20 imena. Shta je bilo sa njima ? Pojela maca ? Izguglajte imena, dobicete da je 8-oro "poginulo u padu helikoptera". Sluchajnost ?

I stani sada,ti zaista verujes da je to nacin na koji se bori protiv oligarha?:) :) Pa super onda,zasto ne kazes,idem odmah da organizujem grupu bivsih DB-ovaca koji ce da otimu Miskovica i Beka:) Pravo Putinovsko resenje-sjebite oligarhe drzavnim terorizmom da bi oni postali drzavni oligarsi...

Ne,istina je upravo da je Rusija danas kulturno jako bolesna zemlja,u kojoj se bogatasi pod pokroviteljstvom drzave ponasaju prema obicnim gradjanima kao prema prljavoj stoci...Jedini primer koji je gori po tom pitanju u celom svetu je Brazil....

A istovremeno se zalazesh za MOL-ovo monopol na NIS ako te isti potplati sa 1.5 milijarde dolara u kupovini !!! Kad vec lupash - makar lupaj principijalno i koherentno.

i nije 50 godina, nego pukih 6-8, a posle toga moja porodica josh 40 godina zivi od ochevog (dedinog) poslovnoh poteza. :p

Ti si slep ili sta. Pa da li MOL ima benzinske pumpe?! Da li ti te benzinske pumpe nesto znace? I plus gasovod.

I stani sada,ti zaista verujes da je to nacin na koji se bori protiv oligarha?:) :) Pa super onda,zasto ne kazes,idem odmah da organizujem grupu bivsih DB-ovaca koji ce da otimu Miskovica i Beka:) Pravo Putinovsko resenje-sjebite oligarhe drzavnim terorizmom da bi oni postali drzavni oligarsi...

Ne,istina je upravo da je Rusija danas kulturno jako bolesna zemlja,u kojoj se bogatasi pod pokroviteljstvom drzave ponasaju prema obicnim gradjanima kao prema prljavoj stoci...Jedini primer koji je gori po tom pitanju u celom svetu je Brazil....

1. Verovatno sam jedini na ovom forumu radio u procesu privatizacije kao ekspert u konsultantskom preduzecu (mesovito srpsko-belgijsko).

2. Takodje, ne verujem da je bilo ko, od prisutnih, bio i savetnik za suzbijanje privrednog kriminala.

3. Povremeno, poslom, putujem u RF.

4. Rodjena sestra mi zivi u Brazilu (Sorocaba, SP).

5. Sjasi, bre, sa western sprica. Ljuta je ta droga. Ne trazim da duvas ruski lepak kao zamenu. Samo malcice misli. Veruj mi, ne boli.

6. V. V. Putin nije Merlin ni Deda Mraz. Takodje nije ni Majka Tereza niti bogoumilni monah-pustinjak. Ne volim ga (komunista sam), ali mi prija jos jedan rogati igrac u areni - mi bez rogova lakse cemo se izvuci. Kako zivi vasceli, mnogonacionalni ruski narod - ne zelim da tumacim. Ima sacica ultra-bogatih - istina. Najveci deo naroda zivi veoma skromno (ne siromasno) - istina. Kulturno, Rusija jeste mix izmedju svesnog velikodrzavlja i koketiranja sa nasledjem socijalizma - istina. Bolesno? Teska rec, bar ako pitas Ruse. Ako uporedim Brisel i Moskvu (boravio sam u oba grada), i jedan i drugi imaju prednosti i mane. Ako,vec, uzimas za pravo da tvrdis bilo sta, probaj, ponekad, sa cinjenicama.

7. NIS, Gasprom, Lukoil, Rosnjeft, Sibnjeft, MOL, OMV... Vidjao sam predstavnike svih tih preduzeca. Nemam vremena, niti zivaca da drzim kratak kurs savremene ekonomije. Jos manje mi se mili da raspravljam sa ljudima koji svoje informacije dobijaju sa neta, iz potkupljene stampe (domace i strane), sa TV kanala. Ukratko: NIS je, po strukturi, mastodont sa preko 35% zaposlenih u administraciji. Odavno nema monopolisticki polozaj na nasem trzistu. Jedina uporisna tacka je deo vlasnistva nad rafinerijom u Pancevu, uz zakonsku odredbu o zabrani uvoza derivata. Dakle, prodaja NIS-a, EPS-a i Zeleznica Srbije je jedino sto je preostalo M. Dinkicu da "vadi fleke" iz drpacine i maznjavanja. Pitanje za Srbiju je: kome se prodati? Nezavisna nabavka tecnih goriva otpada kao glupost, jer je tesko trgovati sa bilo kim iz americke bulje. Sve naftne kompanije jesu nalik na smurajske klanove, jer je nafta vec deficitaran resurs. Da li se prodati Rusima - najvecem vlasniku zaliha na planeti ili bilo kojoj od ex-istocnoevropskih ili srednjeevropskih kompanija (MOL-Madjari, OMV-Austrija)? Ove poslednje nemaju nafte ni za upaljac. Da li biti rezarva u timu svetskog prvaka ili povremeno ulaziti sa klupe u "beton ligi"? Od svih milijardi ni ti, ni ja necemo videti cvonjka. Jedini sex je u tome sto veliki igrac ne zeli da plati stostruki mito Dinkiju, Velji, Kostunjavom, kurti i murti... Ovi maleni ce to rado uraditi, jer na taj nacin ukrupnjavaju svoj ekonomski domen (ne samo trziste) za neke buduce (veoma brzo ce i to) pregovore sa Rusima (od njih ce da kupuju naftu - svoju nemaju). Na kraju, pricaj voljena zemljo o planinama sladoleda, blistavoj super-bogatoj buducnosti, dok lizes sa poda sve sto drugi ispovracaju.

8. I, idi, lepo zamoli nase oligarhe (ili ruske) da se ponasaju po zakonima koje su sami progurali, objasni bedno placenim cika-policajcima da moraju biti fini i moralni i hapsiti lopine, idi na javni servis pa zamoli cika Tijanica da te pusti da objasnis narodu kako mora biti vaspitan i kulturan i obrazovan... A, kada se probudis, govnjavu motku u sake pa, prvo sebe po glavi a onda i sve ostale. Tu ces imati svu moju pomoc.

1. Verovatno sam jedini na ovom forumu radio u procesu privatizacije kao ekspert u konsultantskom preduzecu (mesovito srpsko-belgijsko).

2. Takodje, ne verujem da je bilo ko, od prisutnih, bio i savetnik za suzbijanje privrednog kriminala.

5. Sjasi, bre, sa western sprica. Ljuta je ta droga. Ne trazim da duvas ruski lepak kao zamenu. Samo malcice misli. Veruj mi, ne boli.

6. V. V. Putin nije Merlin ni Deda Mraz. Takodje nije ni Majka Tereza niti bogoumilni monah-pustinjak. Ne volim ga (komunista sam), ali mi prija jos jedan rogati igrac u areni - mi bez rogova lakse cemo se izvuci. Kako zivi vasceli, mnogonacionalni ruski narod - ne zelim da tumacim. Ima sacica ultra-bogatih - istina. Najveci deo naroda zivi veoma skromno (ne siromasno) - istina. Kulturno, Rusija jeste mix izmedju svesnog velikodrzavlja i koketiranja sa nasledjem socijalizma - istina. Bolesno? Teska rec, bar ako pitas Ruse. Ako uporedim Brisel i Moskvu (boravio sam u oba grada), i jedan i drugi imaju prednosti i mane. Ako,vec, uzimas za pravo da tvrdis bilo sta, probaj, ponekad, sa cinjenicama.

7. NIS, Gasprom, Lukoil, Rosnjeft, Sibnjeft, MOL, OMV... Vidjao sam predstavnike svih tih preduzeca. Nemam vremena, niti zivaca da drzim kratak kurs savremene ekonomije. Jos manje mi se mili da raspravljam sa ljudima koji svoje informacije dobijaju sa neta, iz potkupljene stampe (domace i strane), sa TV kanala. Ukratko: NIS je, po strukturi, mastodont sa preko 35% zaposlenih u administraciji. Odavno nema monopolisticki polozaj na nasem trzistu. Jedina uporisna tacka je deo vlasnistva nad rafinerijom u Pancevu, uz zakonsku odredbu o zabrani uvoza derivata. Dakle, prodaja NIS-a, EPS-a i Zeleznica Srbije je jedino sto je preostalo M. Dinkicu da "vadi fleke" iz drpacine i maznjavanja. Pitanje za Srbiju je: kome se prodati? Nezavisna nabavka tecnih goriva otpada kao glupost, jer je tesko trgovati sa bilo kim iz americke bulje. Sve naftne kompanije jesu nalik na smurajske klanove, jer je nafta vec deficitaran resurs. Da li se prodati Rusima - najvecem vlasniku zaliha na planeti ili bilo kojoj od ex-istocnoevropskih ili srednjeevropskih kompanija (MOL-Madjari, OMV-Austrija)? Ove poslednje nemaju nafte ni za upaljac. Da li biti rezarva u timu svetskog prvaka ili povremeno ulaziti sa klupe u "beton ligi"? Od svih milijardi ni ti, ni ja necemo videti cvonjka. Jedini sex je u tome sto veliki igrac ne zeli da plati stostruki mito Dinkiju, Velji, Kostunjavom, kurti i murti... Ovi maleni ce to rado uraditi, jer na taj nacin ukrupnjavaju svoj ekonomski domen (ne samo trziste) za neke buduce (veoma brzo ce i to) pregovore sa Rusima (od njih ce da kupuju naftu - svoju nemaju). Na kraju, pricaj voljena zemljo o planinama sladoleda, blistavoj super-bogatoj buducnosti, dok lizes sa poda sve sto drugi ispovracaju.

8. I, idi, lepo zamoli nase oligarhe (ili ruske) da se ponasaju po zakonima koje su sami progurali, objasni bedno placenim cika-policajcima da moraju biti fini i moralni i hapsiti lopine, idi na javni servis pa zamoli cika Tijanica da te pusti da objasnis narodu kako mora biti vaspitan i kulturan i obrazovan... A, kada se probudis, govnjavu motku u sake pa, prvo sebe po glavi a onda i sve ostale. Tu ces imati svu moju pomoc.

Dobro,i kakve sada sve ovo ima veze sa celom pricom i koja je poenta? Osim da ja nemam pojma kada kazem da su Brazil i Rusija,danas u svetu najbolji primeri zasto se soc-realizam toliko svojevremeno primio na narod?Ili to da je Rusija=Moskva,a EU=Brisel? Ili to da Rusi nisu dali mito Dinkicu,(nego su ga dali Mihajlovu)? Ili to da NIS vredi mnogo manje zato sto se bavi naftom i ima mamutsku administraciju? (inace kakve pa to veze ima sa cenom,neka Rusi otpuste tu mamutsku administraciju kada plate normalnu cenu).Ili to da je razlog zasto treba prodati NIS po bednoj ceni ta sto Rusi imaju zalihe prirodnog gasa za sledecih 100 godina? (Super ekonomsko razmisljanje-vezati se za potrosne sirovine)...Po toj logici,najbolje da prodamo Bor nekoj firmi iz Konga,jes' da bi ga platili 2 dolara,ali zato imaju najveca rudna bogatsva...

pa lepo ti covek kaze , iovaj lenin, objasnio ti je sve, i jos covek profesionalac , bavi se profesionalno time o cemu ti govori ,ali avaj, ti i dalje ne kapiras i pricas iste gluposti.

problem kod vas ldpovaca i demokrata uopste jeste sto ne razmisljate racionalno vec emotivno.

da naucis sta je racionalnost pogledaj bugare.

oni cas sa amerikancima cas sa rusima, sve u zavisnosti sta im se vise u datom trenutku isplati.

americkki ambasador u bugarskoj apelovao da ne potpisuju nikako sporazum sa rusima, ovi ih odjebali i ne zarezuju ih 2%. tako treba da se ponasa i srbija. da bira u svakoj situaciji ono sto je njen interes.

a interes srbije jeste ovaj sporazum sa rusima.

pa lepo ti covek kaze , iovaj lenin, objasnio ti je sve, i jos covek profesionalac , bavi se profesionalno time o cemu ti govori ,ali avaj, ti i dalje ne kapiras i pricas iste gluposti.

problem kod vas ldpovaca i demokrata uopste jeste sto ne razmisljate racionalno vec emotivno.

oni cas sa amerikancima cas sa rusima, sve u zavisnosti sta im se vise u datom trenutku isplati.

americkki ambasador u bugarskoj apelovao da ne potpisuju nikako sporazum sa rusima, ovi ih odjebali i ne zarezuju ih 2%. tako treba da se ponasa i srbija. da bira u svakoj situaciji ono sto je njen interes.

Dzeri Dzeri,ti zaista imas predrasude.
Prvo,Lenin nista nije objasnio,vec je u sustini lupao neke nebuloze koje su vise vezane za sociologiju,a manje za ekonomiju.
Drugo,nemam ja nista protiv ugovora sa Rusima,cak nisam striktno ni za tender,ali da ponuda bude bolja,za pocetak da nam ponude iste uslove kao Bugarima,plus da ne potpisemo odmah ugovor sa njima,vec neobavezujuci memorandum o saradnji...Ako to ponude i ja cu da glasam za Gasprom,tj. Kremlj.

Oni koji su licemerni je ta tvoja opcija,jer,da te podsetim,samo do pre pola godine su se drali da uopste ne treba prodavati vecinski deo NIS-a jer je to 'prodaja kucnog srebra'

pa ne sagledavas zivot oko sebe realno.

lenin ti lepo kaze - nafta je deficitarna roba.

deficitarno to znaci da je traznja za tom robom veca od njene ponude. automatski njena cena raste i borba da se ta roba obezbedi za korisnike.

sve u svemu u slucaju srbije to ovako izgleda. mozes da kuspis naftu i gas od:

- Direktno Rusa
- Od X kompanije koja ce tu naftu/gas kupiti od Rusa i preprodati tebi.

Ko god sa zapada da kupi NIS , ne bi nam prodavao nigerijsku ili saudijsku naftu nego rusku. Zasto? Pa prosto zato jer su ti proizvodni kapaciteti uveliko kupljeni i rasprodani samim zapadnim drzavama, i oni bi mogli da kupuju jedino rusku naftu za nase potrebe.

Zato je glupo to raditi , vec treba prodati rafineriju i NIS onome ko robu jedini ima. Rusima.

A nafta sa Kavkaza?:) Ja bas mislim da je Azerbejdzan lepa drzava :)

Ma ne mozes ti da prodas Rusima bilo koju cenu oni ponudili.

Elem, cena konkretne sirovine me uopste ne zanima kada je u pitanju prodaja NIS-a,jer ce ta cena za 20 godina biti sarena laza,a da ne govorim o tome da razlika u ceni ne bi donela vecu razliku po godisnji budzet,sto je za drzavu najbitnije...narocito ne cena nafte,vec je ono sto me mnogo vise zanima-tranzitne takse i propusna moc tog gasovoda koji nude...uz naravno cenu za sam NIS...Evo sada sam citao po novinama da Dinkic postavlja neke uslove pod kojim bi prihvatio da glasa za rusku ponudu...

ovde si, kako vidim, oduševio samo jerry-ja:lol: možda si bio "expert" ali za socijalni program, pošto u celom tvom tekstu nema ni E od ekonomije8-)

ovo je jako bitno!:lol:

Ovo je najbitnije!:lol:

Radikalska priča, takodje bitno, da znamo sa kim imamo posla, ali nema veze sa temom8-)

6. . Ako uporedim Brisel i Moskvu (boravio sam u oba grada), i jedan i drugi imaju prednosti i mane. Ako,vec, uzimas za pravo da tvrdis bilo sta, probaj, ponekad, sa cinjenicama.
Ovde si naveo čitav niz činjenica:lol:

7. . Nemam vremena, niti zivaca da drzim kratak kurs savremene ekonomije.
a ni znanja:lol:

. Ukratko: NIS je, po strukturi, mastodont sa preko 35% zaposlenih u administraciji. Odavno nema monopolisticki polozaj na nasem trzistu.
- zamisli ima8-)

i tako dalje, i tako dalje...

.....

Dobro,i kakve sada sve ovo ima veze sa celom pricom i koja je poenta? Osim da ja nemam pojma kada kazem da su Brazil i Rusija,danas u svetu najbolji primeri zasto se soc-realizam toliko svojevremeno primio na narod?Ili to da je Rusija=Moskva,a EU=Brisel? Ili to da Rusi nisu dali mito Dinkicu,(nego su ga dali Mihajlovu)? Ili to da NIS vredi mnogo manje zato sto se bavi naftom i ima mamutsku administraciju? (inace kakve pa to veze ima sa cenom,neka Rusi otpuste tu mamutsku administraciju kada plate normalnu cenu).Ili to da je razlog zasto treba prodati NIS po bednoj ceni ta sto Rusi imaju zalihe prirodnog gasa za sledecih 100 godina? (Super ekonomsko razmisljanje-vezati se za potrosne sirovine)...Po toj logici,najbolje da prodamo Bor nekoj firmi iz Konga,jes' da bi ga platili 2 dolara,ali zato imaju najveca rudna bogatsva...

Ne, vidish Lenin je (za razliku od mene) mnogo suroviji, pa ti je objasnio da ti nemash pojma NI O CHEMU (ja smatram da chovek ima pravo na svoje iluzije deluzije i halucinacije on je izgleda chovek malo zahtevniji od sagovornika).
1. Brazil (ne znash osnovne parametre i situaciju - pazi, ne znam je ni ja ali barem ne lupam)
2. Rusija (ne znash niti kako zive niti shta se to dogodilo sa oligahsima - to Lenin izgleda ODLICHNO zna a ja sigurno ne mnogo manje)
3. Rusi ne daju mito zato shto ne moraju. Znaju da je njihova ponuda jedina koja je Srbiji dugorochno isplativa, sve ostale SIGURNO imaju trenutnu beneficiju (vishe para odmah) ali su dugorochno propast.
4. Ako Rusi budu kupili na tenderu, a ne na pregovorima, NIS videcesh kako ce ta administracija da leti. A onda ce neko ovde da udari u talambase o socijalnom programu i "surovim rusima". Vama LDP-ovcima chovek stvarno ne moze da ugodi. Osim toga 35% administracije znachi jednu jako jednostavnu stvar. U NIS-u JAKO MALO LJUDI ZAISTA RADI !!! Samim time kriterijum kojim Dinkic stalno mashe kada odredjuje cenu NIS-a (velichina firme i nekakva "knjigovodstvena vrednost") momentalno bi morao da padne za 30%. Onda idemo dalje. Mada ima knjigovodstvenu vrednost, NIS ima i gomilu dugova (prvenstveno prema istom tom Gaspromu). Da li ti je mozda palo napamet da bi prodaja MOL-u bila identichna onoj Sartida (US Steel je kupio firmu, a od para koje dao drzava je morala da sanira dug).
5. Osim toga gade mi se osobe poput tebe, koje bi otpustile ili ostavile bez socijalnog programa 35% NIS-a (jedina logichna posledica tendera naspram direktne prodaje) samo da bi one dobile besplatne akcije. FUJ !!!
6. "Vezati se za potroshne sirovine". Ti si stvarno jedan veseo mladac. A za shta drugo ? Specijalno za shta drugo, u narednih 20-30 godina. "Alternativni izvori energije" traze ulaganja i investicije. Mi te pare nemamo i necemo ih imati dokle god od NE-obnovljivih izvora energije ne obezbedimo energetsku sigurnost. Tek kada si energetski siguran (shto znachi da imash stabilan konstantan i jeftin izvor energenata) mozesh novac uopshte pocheti da troshish na implementaciju alternativnih izvora. To radi ceo civilizovan svet - zaista ne vidim zashto bi tu Srbija bila izuzetak. Cela EU se ubi gradeci gasovode da bi se snabdela kaspijskim gasom - a ti kami83 smatrash da jedan ne bi trebao da prodje preko nas ? GDE TI ZIVISH !!!

1. Nisu bugari ni sa rusima ni sa amerima, nego vode SVOJU politiku. Vodjenje svoje politike i chuvanje svojih nacionalnih interesa podrazumeva da samo i jedino brinesh o tome shta je najbolje za TVOJU zemlju.
2. Time dolazimo do osnovnog i jedinog problema u celoj ovoj prichi. Mi nashem rukovodstvu ne mozemo da verujemo da ce uraditi ono shto je najbolje za Srbiju !!! Ne mozemo da im verujemo da ce se dobiti dobar aranzman sa rusima. Ne mozemo da im verujemo da rade u nashem interesu. Ne mozemo da im verujemo da nece dati NIS MOL-u (jer su dobili mito) ne mozemo da im verujemo da ce dati NIS Gaspromu (jer su dobili garancije za podrshku za Kosovo, izbore itd.). Krace recheno NE MOZEMO DA IM VERUJEMO !!!

Dzeri Dzeri,ti zaista imas predrasude.
Prvo,Lenin nista nije objasnio,vec je u sustini lupao neke nebuloze koje su vise vezane za sociologiju,a manje za ekonomiju.
Drugo,nemam ja nista protiv ugovora sa Rusima,cak nisam striktno ni za tender,ali da ponuda bude bolja,za pocetak da nam ponude iste uslove kao Bugarima,plus da ne potpisemo odmah ugovor sa njima,vec neobavezujuci memorandum o saradnji...Ako to ponude i ja cu da glasam za Gasprom,tj. Kremlj.
Oni koji su licemerni je ta tvoja opcija,jer,da te podsetim,samo do pre pola godine su se drali da uopste ne treba prodavati vecinski deo NIS-a jer je to 'prodaja kucnog srebra'
1. Lenin je sve objasnio - onome ko zna da chita i ko razmishlja racionalno a ne pamphletashko-propagandistichki. Ako nisi takav, zashto se uopshte trudish da zivish kad ne razmishljash !!!
2. Koliko puta moram da objashnjavam. hajde josh jednom:
- Bugari su rusima bili potrebni za Juzni tok - mi nismo. Sama chinjenica da postoji plan po kome nastavak severnog kraka ne ide u Rumuniju i Madjarsku je rusko guranje prsta u oko EU !!! Bez toga STVARNO mogu, i trasa Rum.-Madj. bi im bila chak i pametnija solucija (iz ruske perspektive) poshto time direktno pucaju Nabucco-u u potiljak (zauzimaju trasu i chine ga izlishnim).
- Bugari imaju sopstvene kako logistichke, tako i materijalno-fizichke resurse da taj naftovod izgrade sami (ravnopravni su partner u Nabucco projektu) !!! Mi te resurse NEMAMO, veoma logichno mi ne mozemo da budemo partner u izgradnji gasovoda sopstvenim sredstvima.
- Ako mislish da ce ti neko izgraditi gasovod na osnovu "neobavezujuci memorandum o saradnji" onda nisi normalan. Ako vec volish da se pozivash na bugare. Bugari su potpisali sporazum o saradnji i izgradnji Juznog puta chim je delegacija Gasprom-a sletela u Sofiju. Samo sporazum o vlasnishtvu, finansiranju i strukturi firme koja ce graditi i odrzavati gasovod je bio predmet pregovora.
I svega prethodnog, zao mi je sinak, ne mozesh da dobijesh ono shto su bugari dobili iz prozaichnog razloga. NEMASH SHTA DA PONUDISH !!!
3. "TI cesh da glasash o Gaspromu" ? Dobro nisam od smeha umro. Blesane, vec si glasao i izabrao one koji ce pregovarati o NIS-u i gasovodu. Nazalost. Sad cesh morati da zivish sa svojim izborom ne znajuci, niti koji je, niti da li ce ti koje si navodno izabrao da brinu o tvojim interesima ili ce te kad se za njih zalepish da bi im objasnio kako si nezadovoljan njihovim izborom da te otresu kao malo prashine.

A nafta sa Kavkaza?:) Ja bas mislim da je Azerbejdzan lepa drzava :)
Ma ne mozes ti da prodas Rusima bilo koju cenu oni ponudili.
Elem, cena konkretne sirovine me uopste ne zanima kada je u pitanju prodaja NIS-a,jer ce ta cena za 20 godina biti sarena laza,a da ne govorim o tome da razlika u ceni ne bi donela vecu razliku po godisnji budzet,sto je za drzavu najbitnije...narocito ne cena nafte,vec je ono sto me mnogo vise zanima-tranzitne takse i propusna moc tog gasovoda koji nude...uz naravno cenu za sam NIS...Evo sada sam citao po novinama da Dinkic postavlja neke uslove pod kojim bi prihvatio da glasa za rusku ponudu...

1. Nafta/gas sa kavkaza ide ruskim naftovodima/gasovodima. Samim time za svaki pokushaj kupovine iste ili idesh kod rusa ili kod preprodavaca ruske nafte. Bolje je prvo, ali to bi tebi morao nedeljama da objashnjavam bez iole velike shanse da uspem.
2. Azerbejdjan je NAJGORA zemlja koju si u toj konfiguraciji mogao da pomenesh !!! Pogledaj deo mog teksta o Nabucco koji se na "dva verna saveznika SAD-a" (Gruziju i Azerbejdjan) odnosi po pitanju gasa. U josh gorim problemima se isti nalazi po pitanju izvoza sopstvene nafte !!!
3. Osim toga Azerbejdjansku naftu u 90% kolichini kupuje Turska. Chime cela pricha o "alternativnim izvorima snabdevanja" pada u vodu. Ako nisi shvatio iz Lenin-ovog post-a, nafta u svetu se prodaje u pred-prodaji a ne po principu JA HOCU - DAJTE.

2. Naravno da Dinkic nije nevinasce,ai je u oodnosu na Kostunicu,Nikolica,a narocito Gasprom Majka Teeza...
3. Iskreno,boli me ona stvar za ropstvo prema onoj sirovini koja je za Srbiju trenutno veoma nebitna,vise me brine sto Vuk Hamovic vise investira u struju u Republici Srpskoj,a ne ovde kod nas...

2. JOJ kako bi bilo lepo da je to tachno. Ali nije !!! Ne visi niskome od pomenutih poternica Interpola za vratom kad sa vlasti sidju samo Dinkicu.
3. Otkud ti to da je nebitna ? A da "prochitao si u novinama". Cela evropa prelazi na gas, sve se poderedjuje efikasnom transportu gasa, kompletne industrije PRELAZE na gas, gas se smatra za "idelano prelazno reshenje" dok ne zazive alternativni izvori energije. A kami smatra da je "gas kao sirovina nebitan".
4. MOLIM TE reci mi ako si chlan neke partije da ne glasam za njih. Mozda pobede na izborima, pa ti kao vernom chlanu daju mesto u nekom ministarstvu, pa TI budesh taj koji odluchuje koji ce energent u Srbiji da se koristi. A onda ... KUKAVA NAM MAJKA !!!

Back