- Poruka
- 19.674
U 15. godini su me SILOM ODVELI U GADAFIJEV HAREM!
Gurnuli su me u njegovu sobu, BIO JE POTPUNO GO i tu
je počela MOJA GOLGOTA:
"Biću tvoj tata, brat i ljubavnik"
Kada je imala samo 15 godina Soraju je primetio nekadašnji libijski vođa Muamer el Gadafi dok je bio u poseti u njenoj školi.
Gadafi nije oklevao da dobije ono što želi - ubrzo je poslao svoje ljude da mu dovedu devojčicu iz njenog doma u Sirtu.
Ona je, kao i mnogo drugih devojaka, silom postala Gadafijeva seksualna robinja i deo njegovog harema.
Sorajina ispovest se verovatno ne razlikuje umnogome od gorkih, užasavajućih priča drugih devojaka, ali je njena ugledala
svetlo dana u knjizi "Gaddafi's Harem: The Story of a Young Woman and the Abuses of Power in Libya" francuske novinarke
Anik Kožan.
Soraja, čiji je pravi identitet zaštićen ovim pseudonimom, je bez zadrške i vrlo detaljno opisala svoje tragično iskustvo, a u
knjizi je potkrepljeno svedočenjima ljudi koji je poznaju i drugih devojaka iz harema.
Ovo je odlomak iz knjige u kome Soraja opisuje trenutak kada je tek stigla u hram i suočila se sa novim životom.
"Vozili smo se dosta dugo. Nisam imala pojam o vremenu, ali izgledalo mi je da traje beskonačno.
Napustili smo Sirt i prošli kroz pustinju. Gledala sam pravo ispred sebe, ne usuđujući se da postavljam bilo kakava pitanja.
A onda smo stigli u u neku vrstu logora. Bilo je nekoliko šatora i ogromna prikolica, odnosno veoma luksuzan kamper kombi.
Mabruka je krenula ka kamperu, pokazujući mi da je pratim, a u drugom automobilu, koji je napuštao to mesto, učinilo mi se
da vidim jednu od devojčica iz škole koja je takođe izabrana da pozdravi vođu prethodnog dana. To je trebalo da me umiri,
ali me je ipak obuzeo neopisiv osećaj straha kada sam ušla u kamper. Kao da se celo moje biće borilo protiv ove situacije.
Kao da sam intuitivno znala da se događa nešto veoma, veoma loše.
Gadafi je bio unutra, sedeo je na crvenoj stolici za masažu i držao daljinski upravljač. Izgledao je kao car.
Napravila sam korak napred kako bih mu poljubila ruku, koju je on ovlaš pružio, dok je gledao u stranu.
"Gde su Faiza i Selma?", razdraženim glasom upitao je Mabruku.
"I one dolaze", kratko je odgovorila.
Bila sam zapanjena. Nije me ni pogledao, kao da nisam postojala.
Prošlo je nekoliko minuta, nisam znala šta da radim sa sobom.
Konačno je ustao i upitao me: "Odakle je tvoja porodica?".
"Iz Zlitena", rekla sam.
Lice mu je ostalo bezizražajno.
"Pripremi je", zapovedio je i izašao iz sobe.
Mabruka mi je pokazala da sednem na klupu u uglu sobe.