Gadafi je sledeci?

gost 73550

Veoma poznat
Poruka
12.978
17 February 2011 Last updated at 22:10 GMT

Libya protests: Death in al-Bayda as unrest spreads

_51311154_011265419-1.jpg
Col Gaddafi has been in power for 42 years
Continue reading the main story Mid-East Protests
At one person has been killed in protests across Libya on Thursday in what anti-government activists described as a "Day of Rage".
Amnesty International says a man was shot dead when security forces opened fire in the city of al-Bayda.
Police and protesters also clashed in Zentan and Benghazi, where one witness told the BBC at least 16 people are believed to have been killed.
This week's protests are the first in Libya, where dissent is rarely allowed.
Pro-government activists were also out on the streets in the capital, Tripoli. They shouted slogans in support of Libya's leader, Muammar Gaddafi.
The demonstrators in Green Square shouted: "We are defending Gaddafi and the revolution!" and "The revolution continues!" Others hurled insults at foreign media.
Pro-democracy protests have recently swept through several Arab nations, with the presidents of Tunisia and Egypt forced to resign amid growing unrest.
Gunfire in Benghazi Amnesty International says protester Nacer Miftah Gout'ani was shot dead when security forces opened fire on demonstrators in al-Bayda. Dozens more were injured.
However, it said unconfirmed reports suggested as many as 12 people had been killed in the last two days.

Meni ovo sve vise deluje kao veoma organizovan ustanak muslimana sirom istoka...cak je i ovaj nas Zukorlic poceo da preti....
 

gost 73550

Veoma poznat
Poruka
12.978
45 killed in Libya protests
2011-02-18 13:20:00

Cairo/Tripoli, Feb 18 (DPA) Libyan security forces were expecting violent demonstrations Friday, a day after an estimated 45 people were killed in clashes across the country.

Online postings by opposition groups called for demonstrations against the country's ruler of 41 years Muammer Gaddafi to start after Friday prayers.

Violent clashes erupted between demonstrators and security forces across the country Thursday in what opposition organisers had billed as a 'Day of Anger'.

Videos posted online appeared to show the bodies of several young men in different locations, and hundreds of demonstrators tearing down a monument in honour of Gaddafi's Green Book in the eastern coastal town of Tobruk.

In the Green Book, first published in 1975, Gaddafi outlines his philosophy of direct democracy through popular committees. Critics say that he actually uses those committees for political repression.

Coverage of the unrest in the Libyan media has shown pro-government demonstrators taking to the streets to proclaim their support for the country's leaders.

http://www.sify.com/news/45-killed-in-libya-protests-news-international-lcsnuhjfejd.html
 

mar_comm

Elita
Poruka
24.447
Е, док се умешао Amnesty International
биће и тамо сранја ....

Мада лично мислим да је Гадафи ипак мало тврђи орах ....

Многи зубе поломише ....
 

gost 73550

Veoma poznat
Poruka
12.978
Nemiri se šire arapskim svetom
Naoružani odredi policije patroliraju ulicama glavnog rada Bahreina, Maname.
BBC pre 18 sati

Snage bezbednosti su tokom noći rasterale antivladine demonstrante sa centralnog gradskog trga koristeći suzavac i gumene metke.

Najmanje tri osobe su ubijene, a više od stotinu je ranjeno.

Policijska vozila su opkolila Trg bisera u Manami, a na ulicama su raspoređeni i oklopni transporteri.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova je, govoreći na televiziji, rekao da će vojska preduzeti sve neophodne mere kako bi osigurala bezbednost i upozorio građane da se drže podalje od centra grada.

Demonstranti u Bahreinu u protestima koji traju već tri dana zahtevaju demokratske reforme u većinski šiitskoj zemlji kojom vlada sunitski monarh.

Sukobi u Libiji

Policija se u sredu sukobila sa demonstrantima u najmanje dva libijska grada.

U nasilju na demonstracijama u Al Baidi, trećem po veličini gradu u zemlji, na istoku Libije, ubijeno je, prema nepotrvrđenim izveštajima, četvoro ljudi.

Aktivisti su preko društvenih mreža na internetu pozvali na nove masovne proteste i četvrtak nazvali "danom gnjeva".

Američka vlada je, posle demonstracija u Bengaziju u kojima je bilo i povređenih, pozvala libijsko rukovodstvo da izađe u susret "nadama i potrebama" svog naroda.

Libijska vlada za sada nije komentarisala te događaje.

Libijska državna televizija je izvestila da su pristalice vlade u utorak održale odvojene demonstracije u glavnom gradu Tripoliju, a prikazani su i snimci sa tih demonstracija.

Da li je Gadafi u opasnosti?

Muamer el Gadafi, zagonetni i autokratski lider zemljom upravlja maltene već četrdeset godina.

Pukovnik Gadafi

Mansur al Kihia, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Teksas u San Antoniu, aktivista pokreta za ljudska prava i politički protivnik vlasti u Libiji koju je napustio pre više od trideset godina tvrdi da su ocene po kojima je teško naći motivaciju za otpor Gadafiju kada je pukovnik zemlji doneo stabilnost a naraodu korist od naftnih izvora, čista opsena:

"Stopa nezaposlenosti je veća od trideset odsto, rasprostranjeno je duboko siromaštvo. A ljudi to ne vide. Tvrdi se da Gadafi upravlja ogromnim naftnim bogatstvom, ali Libija od te nafte nema neke velike vajde. Hrana je skupa, plate su male a vlada i nestašica stanova. Beskućnici su, koliko prošlog meseca, izveli pravu invaziju na kuće i stanove koji su još bili u izgradnji. Da je Gadafi dobar za Libiju je čista iluzija. Zemlja je četrdeset godina patila i vreme je da se digne na noge i kaže - što je dosta, dosta je!".

Nemiri u Jemenu

Anti-vladini protesti su nastavljeni i u Jemenu.

U glavnom gradu Sani došlo je do sukoba između demonstranata koji zahtevaju bolje uslove života i veće slobode i pristalica predsednika Ali Abdulaha Saleha.

Stotinak demonstranata okuplilo se na univerzitetu u Sani, a sukobi su izbili kada su oni pokušali da se probiju do glavnog trga.

U protestima tokom proteklih nekoliko nedelja, inspirisanim zbivanjima u Tunisu i Egiptu, učestvovalo je više hiljada ljudi.

Predsednik Saleh, koji je na vlasti više od tri decenije, obećao je da će se povući s položaja po isteku mandata, 2013. godine.

U Alžiru je Abdel-Hamid Mehri, jedan od osnivača nezavisne države, pozvao predsednika Butefliku da reaguje na nemire u arapskom svetu smenom svoje vlade.

Mehri je rekao da aktuelna vlada više nije u stanju da rešava izazove pred kojima se Alžir nalazi.
 

gost 73550

Veoma poznat
Poruka
12.978
Zukorlić: Zulum iz Tunisa i Egipta može da se dogodi u Srbiji
Tanjug | 17. 02. 2011. - 08:32h izmena vesti 14:42h | Foto: Beta | Komentara: 401

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je sinoć poručio je vlastima u Beogradu da uzmu lekcije iz Egipta i Tunisa.

On je na verskom okupljanju u novopazarskoj Sportskoj hali povodom obeležavanja dana rodjenja Proroka Muhameda naveo da je na trgovima u Egiptu i Tunisu bio veliki zulum koji bi se, kako je rekao, ako se vlast ne uzme upamet, lako mogao dogoditi na Trgu Gazi Isabega u Novom Pazaru i na Trgu Republike.Zukorlić tvrdi da vlast u Srbiji uvrede na račun islama i muslimana, islamske zajednice i njenih predvodnika, naziva slobodom govora, a kada muslimani u Srbiji podignu glas, onda se to, kako je rekao, naziva govorom mržnje.


"To su poruke licemerstva. To je pokušaj našeg daljeg porobljavanja kako su nam to činili poslednjih 100 godina. E, sada kada smo podigli glas, kada smo se poredali u safove (redove), kada smo napravili svoje institucije, kada smo iškolovali svoje sinove i kćeri… preostaje samo da nas vređaju. Ali to im neće uspeti. Neka uzmu lekciju iz Egipta i Tunisa", naveo je Zukorlić u svom dobropoznatom maniru.

Ovo se siri bogami....i to svuda....e8ote...jos ce da ipadne Nostradamus u pravu....
 

Mitternachtsträumer

Veoma poznat
Poruka
12.039
Svi trebaju da se sklone.

Svako ko je sposoban da pošalje policiju i vojsku da ubija sopstveni narod ne treba da bude na vlasti.

Osim toga, sitne i prodane duše već decenijama koče razvoj arapskog sveta i od njih su napravile fundamentaliste koji mrze čitav svet.
 

gost 73550

Veoma poznat
Poruka
12.978
HRV: Libijske vlasti ubile najmanje 24 demonstranta
Tanjug | 18. 02. 2011. - 11:03h | Komentara: 0

TRIPOLI - Libijske vlasti ubile su najmanje 24 osobe u nasilnoj akciji protiv antivladinih demonstranata tokom "Dana besa" protiv lidera Moamera Gadafija, saopštila je međunarodna humanitarna organizacija "Hjuman rajts voč".

Pozivajući se na izjave svedoka, ova organizacije je, takođe, navela da je u napadima na demonstrante u dva libijska grada povređeno 70 ljudi, od kojih je polovina u kritičnom stanju, javio je AFP.


"Vlasti treba da prekinu sa upotrebom sile, osim ukoliko je to potpuno neophodno kako bi se zaštitili životi, i da sprovede nezavisnu istragu o smrtonosnim pucnjavama", navodi se u saopštenju HRV.


Prema ranije iznetim podacima libijskih zvaničnika, u sukobima demonstranata i snaga bezbednosti u gradu Bengazi na obali Libije poginulo je sedam osoba.
Aktivisti opozicije u Libiji pozvali su danas, putem sajtova za društveno umrežavanje, na organizovanje "Dana besa" u toj zemlji.
 

gost 73550

Veoma poznat
Poruka
12.978

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.195
Само ме интересује КО ОРГАНИЗУЈЕ МУСЛИМАНЕ ШИРОМ СВЕТА - јер је то очигледно. Да ли АЈАТОЛАСИ или ЦИА ??? Зна ли неко???
 

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.707
17 February 2011 Last updated at 22:10 GMT

Libya protests: Death in al-Bayda as unrest spreads

_51311154_011265419-1.jpg
Col Gaddafi has been in power for 42 years
Continue reading the main story Mid-East Protests
At one person has been killed in protests across Libya on Thursday in what anti-government activists described as a "Day of Rage".
Amnesty International says a man was shot dead when security forces opened fire in the city of al-Bayda.
Police and protesters also clashed in Zentan and Benghazi, where one witness told the BBC at least 16 people are believed to have been killed.
This week's protests are the first in Libya, where dissent is rarely allowed.
Pro-government activists were also out on the streets in the capital, Tripoli. They shouted slogans in support of Libya's leader, Muammar Gaddafi.
The demonstrators in Green Square shouted: "We are defending Gaddafi and the revolution!" and "The revolution continues!" Others hurled insults at foreign media.
Pro-democracy protests have recently swept through several Arab nations, with the presidents of Tunisia and Egypt forced to resign amid growing unrest.
Gunfire in Benghazi Amnesty International says protester Nacer Miftah Gout'ani was shot dead when security forces opened fire on demonstrators in al-Bayda. Dozens more were injured.
However, it said unconfirmed reports suggested as many as 12 people had been killed in the last two days.

Meni ovo sve vise deluje kao veoma organizovan ustanak muslimana sirom istoka...cak je i ovaj nas Zukorlic poceo da preti....

Ponavlja se 1979 godina.

Tada su Amerikanci srušili režim Šaha Reze Pahlavija i doveli na vlast Homeinija sa ciljem da destabilizuju zonu oko SSSR.
Iako je šah bio američki čovek, procenili su da je vrednije da na vlast dodju imbecilni islamski fanatici jer bi preko Irana koji se graničio sa SSSR mogli da imaju više koristi pošto bi došlo do ustanka muslimana u SSSR.

Isto tako Mubarak je bio Američki čovek, ali recimo nije želeo da prizna Kosovo i slične stvari- stoga su amerikanci procenili da je najbolje da sruše Mubaraka, i sve druge arapske vodje koje mogu - IZUZEV SAUDIJSKOG KRALJA- koji im je odani saveznik. Znači da su se ameriknaci odlučili da igraju na Islamsku kartu širom sveta i da otvoreno podrže Muslimane.

Ono što treba očekivati je da Egipat vrlo brzo prizna Kosovo, da se krene na Gadafija, da si i u celoj svernoj Africi umesto normalnih režima uspostave pro-američki islamski režimi slični onim u Saudijskoj Arabiji. U tome ide u prilog i otimanje Kosova kao prikazivanje američke brige za Muslimane.

Medjutim, sumnjam da će Gadafi da padne tako lako.
 

gost 41715

Elita
Poruka
17.690
Ponavlja se 1979 godina.

Tada su Amerikanci srušili režim Šaha Reze Pahlavija i doveli na vlast Homeinija sa ciljem da destabilizuju zonu oko SSSR.
Iako je šah bio američki čovek, procenili su da je vrednije da na vlast dodju imbecilni islamski fanatici jer bi preko Irana koji se graničio sa SSSR mogli da imaju više koristi pošto bi došlo do ustanka muslimana u SSSR.

Isto tako Mubarak je bio Američki čovek, ali recimo nije želeo da prizna Kosovo i slične stvari- stoga su amerikanci procenili da je najbolje da sruše Mubaraka, i sve druge arapske vodje koje mogu - IZUZEV SAUDIJSKOG KRALJA- koji im je odani saveznik. Znači da su se ameriknaci odlučili da igraju na Islamsku kartu širom sveta i da otvoreno podrže Muslimane.

Ne bih se slozio za Iran.

Ta muslimanska revolucija je odlicno pomrsila racune zapadu, pa nek ih oni smatraju fanaticima, narkomanima, sta god...

Zna se dobro zasto je zapad vecito podrzavao te sahove, kraljeve, careve...
 

gost 73550

Veoma poznat
Poruka
12.978
mene brine rasirenost ovih dogadjaja....da li je moguce da ekstremni muslimani dodju na vlast, pa udruzeni sa muslimanima ostalih zemalja krenu u obracune sa zemljama u okruzenju, koje nisu muslimanske? Primer Izrael, koji je vrlo nelagodno ukljesten....
 

Mitternachtsträumer

Veoma poznat
Poruka
12.039
mene brine rasirenost ovih dogadjaja....da li je moguce da ekstremni muslimani dodju na vlast, pa udruzeni sa muslimanima ostalih zemalja krenu u obracune sa zemljama u okruzenju, koje nisu muslimanske? Primer Izrael, koji je vrlo nelagodno ukljesten....

Jedino ako su većina muslimana ekstremisti. To vrlo lako može biti izazvano ekonomskom krizom, visokim cenama, nezaposlenošću i konstantnim pritiskom sa Zapada.

Svejedno, ukoliko dođe do prave demokratije u arapskim zemljama sumnjam da će ekstremisti biti vodeća sila. Verovatno će biti u parlamentu i biće uticajni (kao što su ekstremisti u svim evropskim parlamentima), ali neće biti ključni.
 

gost 73550

Veoma poznat
Poruka
12.978
Jedino ako su većina muslimana ekstremisti. To vrlo lako može biti izazvano ekonomskom krizom, visokim cenama, nezaposlenošću i konstantnim pritiskom sa Zapada.

Svejedno, ukoliko dođe do prave demokratije u arapskim zemljama sumnjam da će ekstremisti biti vodeća sila. Verovatno će biti u parlamentu i biće uticajni (kao što su ekstremisti u svim evropskim parlamentima), ali neće biti ključni.
sumnjam da demokratski poredak moze biti uspostavljen u zemljama koje su vecinom muslimanske..?Ima li neko primer demokratski uredjene zemlje sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom?
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.