Gabriele Munter i Kandinsky

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.500
https://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com/2022/01/Gabriele-Munter-Artwork.html#more

Gabriele Munter i Kandinsky-kroz ekspresionizam
Kandinsky-Gabriele-Munter-in-st-cloud-auf-der-parkterrasse-1906-07.jpg

Kandinsky and Gabriele Munter-in St.Cloud-1906-07

Gabrijele Minter (19. februar 1877 — 19. maj 1962) je bila nemačka slikarka ekspresionista koja je bila
na čelu minhenske avangarde početkom 20. veka. Učila je i živela kod slikara Vasilija Kandinskog i bila
je jedan od osnivača ekspresionističke grupe Der Blaue Reiter.

Wassily-Kandinsky-Gabriele-Munter-Kallmunz-1903.jpg

Wassily Kandinsky-Gabriele Munter-Kallmunz-1903

Minter je studirala u školi Falanga u Minhenu, avangardnoj ustanovi koju je osnovao ruski umetnik Vasilij Kandinski. U školi Falanga, Minter je pohađala kurseve vajarstva koje je predavao Vilhelm Husgen.
Minter je studirao van zvaničnih umetničkih akademija u Minhenu i Diseldorfu, pošto su one bile zatvorene
za žene. U školi Falanga, Minter se upoznala sa postimpresionizmom i tehnikama slikanja špahtle i četke.
Njene žive boje i smeli obrisi donekle potiču od Gogena i Fova kojima se divila.

Gabriele-Munter-TuttArt@-5.jpg

Gabriele Munter

Uz to, Munter je bila inspirisana bavarskom narodnom umetnošću, posebno tehnikom slikanja reverznog stakla (Hinterglasmalerei na nemačkom). Ubrzo nakon što je počela da pohađa časove, Munter se profesionalno bavila Kandinskim. Ovo se na kraju pretvorilo u lični odnos koji je trajao
više od jedne decenije. Kandinski je bio prvi učitelj koji je zaista ozbiljno shvatio njene slikarske sposobnosti. U leto 1902. Kandinski je pozvao Minter da mu se pridruži na njegovim letnjim
časovima slikanja južno od Minhena u Alpima, i ona je prihvatila.

Gabriele-Munter-TuttArt@-24.jpg

Gabriele Munter

"U početku sam doživela velike poteškoće sa četkicom – mislim na ono što Francuzi zovu la touche de pinceau. Tako da me je Kandinski naučio kako da postignem efekte koje sam želela sa paletnim nožem... Moja glavna poteškoća je bila što nisam mogao da slikam dovoljno brzo. Moje slike su sve trenuci života – mislim na trenutna vizuelna iskustva, generalno zabeležena veoma brzo i spontano. Kada počnem da slikam, to je kao da iznenada skočim u duboke vode, a nikad unapred ne znam da li ću moći da plivam. Pa, upravo Kandinski me je naučio tehnici plivanja. Mislim da me je naučio da radim dovoljno brzo, i sa dovoljno samopouzdanja, da mogu da postignem ovakvo brzo i spontano beleženje trenutaka života".
- Gabriele Munter, : Godine ekspresionizma 1903–1920. Njujork Presteverlag, 1997.

Gabriele-Munter-TuttArt@-9 (1).jpg

Do 1908. njen rad je počeo da se menja. Pod snažnim uticajem Matisa i fovizma, Gogena
i Van Goga, njen rad je postao reprezentativniji i ona je našla utočište u malom bavarskom
gradiću Murnau, selu netaknutom industrijalizacijom, napretkom i tehnologijom.
Munter je kupila kuću u Murnauu i tamo provela veći dio svog života.
Gabriele-Munter-TuttArt@-21.jpg

Gabriele Munter

Upravo je ovde, u Minterinim pejzažnim slikama, istakla prirodu, maštovite pejzaže
i opoziciju nemačkom modernizmu.

Gabriele-Munter-TuttArt@-3.jpg

Gabriele Munter

Odnos Minter i Kandinskog uticao je na rad Kandinskog. Počeo je da usvaja Minterinu
upotrebu zasićenih boja i apstraktnog ekspresionističkog stila. Minter i Kandinski su putovali
kroz Evropu uključujući Holandiju, Italiju i Francusku, kao i severnu Afriku.
U to vreme su upoznali Rusoa i Matisa. Minter i Kandinski su pomogli u osnivanju avangardne
grupe sa sedištem u Minhenu pod nazivom Udruženje novih umetnika (Neue Kunstlervereinigung). Učestvovala je na nizu najznačajnijih avangardnih izložbi u Nemačkoj do Prvog svetskog rata.

Кандински је покушавао сваки мотив да слика техником која му одговара. То је посебно видљиво у сликама чији су мотиви фолклористичке природе из његовог руског завичаја. Он не слика дугим покретима киста који су динамични већ више у поинтилитичком стилу, строго геометријски и орнаментално, слично као у руској народној уметности.

Punkte, 1920.

Back