Fuš nasilje rašireno među tinejdžerima u Srbiji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.080
55997977655b4a5d6bb08266918916_v4_big.jpg


U novosadskim osnovnim i srednjim školama pojavile su se viber grupe nazvane "80+" u koju administratori uključuju decu boljeg materijalnog statusa, odnosno koji imaju stanove veće od 80 kvadratnih metara, a sa ciljem da omalovažavaju one koji su slabijeg materijalnog stanja.
Tinejdžeri su inspirisani stranim serijama u kojima se popularni učenici u školi hvale svojim novim stvarima koje su kupili, da li su to telefoni ili garderoba, te mestima na koja su putovali uz navođenje cena, a onda ogovaraju one siromašnije koji to ne mogu da priušte.

Neka deca budu učlanjena iako ne žele, samo jer se podrazumeva da su boljeg materijalnog statusa i da će ismevati druge.
Majka jedne devojčice koja je, kako kaže, ni kriva ni dužna upala u tu grupu, bila je šokirana stepenom surovosti pojedine dece u grupi.

Fuš nasilje je novi oblik nasilja

Psiholog Jelena Vukičević je za B92.net govorila o ovom novom rasprostranjenom obliku nasilja.
"Fuš nasilje je novi oblik nasilja, karakterističan za kapitalističko i digitalno vreme koje živimo danas, gde se materijalni simboli kotiraju jako visko među tinejdžerima, pre svega kao način sticanja popularnosti. Preklapa se i sa digitalnim nasiljem, jer se vrši i u onlajn svetu, na internetu. Deca žrtve imaju niz emocionalnih reakcija - od stida, straha, preko osecaja isključenosti i niske vrednosti, do anksioznih i/ili depresivnih reakcija, sa ili bez psihosomatskih simptoma. Njihovo celokpuono funkcionisanje može biti ugroženo, jer su svi emocionalni kapaciteti angažovani za suočavanje i preživljavanje nasilničkog ponašanja vršnjaka."
Jelena Vukičević navodi i da se deca i mladi mogu osećati potpuno sami u svemu ovome, što je dodatno traumatsko iskustvo.
"Rešenje bi bilo kontola od strane odraslih (u porodici i skoli) šta rade deca i sanksionisanje počinilaca, a onda i rad sa počiniocima kako bi se emocionalno opismenili i mogli da se "stave u kožu" žrtve, te odustali od daljih napada, kao i savetodavni rad sa njima u cilju pronalaženja prosocijalnih načina suočavanja sa svojim nesigurnostima, motivima za činjenje nasilja i menjanja ponašanja. Rad sa roditeljima te dece se takodje savetuje."
Vukičević je zatim dodala da je deci koja su žrtve nasilja potrebno obezbediti zaštitu i utehu, ali i osposobiti ih za samozaštitu "na prosocijalan i psihički zdrav način."

link

Kao po pravilu ovakva dešavanja krecu po školama gde se zagadjuju deca i stvaraju se nezdravi odnosi
 
Tinejdžeri su inspirisani stranim serijama u kojima se popularni učenici u školi hvale svojim novim stvarima koje su kupili, da li su to telefoni ili garderoba, te mestima na koja su putovali uz navođenje cena, a onda ogovaraju one siromašnije koji to ne mogu da priušte.
koje su im kupili roditelji...mala razlika
 

Back
Top