Funkcije i izvodi funkcija

skoljkica90

Obećava
Poruka
94
Ne radi se o konkretnom zadatku (zato i nisam postavila u onu temu za resavanje), vec uopste o ovoj oblasti koju treba da spremim da bih polozila prijemni za jedan UNI u inostranstvu, a o kojoj nemam pojma. (a ovo sto pokusavam sama da ucim nikako da mi udje u glavu!)

Ne bih nista nasiroko i nadugacko... samo da mi neko objasni osnovne pojmove oko funkcija i njihovih izvoda, i postupke resavanja prostijih zadataka u vezi sa njima.

Ako prodjem, Milku saljem postom :cool: :ok:

Ne radi se o konkretnom zadatku (zato i nisam postavila u onu temu za resavanje), vec uopste o ovoj oblasti koju treba da spremim da bih polozila prijemni za jedan UNI u inostranstvu, a o kojoj nemam pojma. (a ovo sto pokusavam sama da ucim nikako da mi udje u glavu!)

Ne bih nista nasiroko i nadugacko... samo da mi neko objasni osnovne pojmove oko funkcija i njihovih izvoda, i postupke resavanja prostijih zadataka u vezi sa njima.

Ako prodjem, Milku saljem postom :cool: :ok:

Ako si iz NS-a mogu ti preporuciti coveka koji je iz matematike, statistike, elektrotehnike spremao/spremio 90% studenata :)

Poslednja izmena:
Знаш ли ти секо које је цимање куцкати 3-4 стране формула? Изводи су реално најлакша ствар из тзв ''више математике'', рецепт и вози. Ај питај нешто конкретно, па да се објасни.

Nisam iz NS. :)

I nisam mislila da mi kucas sve formule i detaljises... vec samo neke osnovne stvari.
Npr...
Kada dobijem zadatak: Naci izvod funkcije
y= x1-x

(ovo iznad je sve jedna f-ija, nego ne znam kako matematickim znakovima da napisem :O)

kako ide postupak? :)

Poslednja izmena:
Јел х1 константа или фале заграде? Јеси ли научила табличне изводе и правила за извод збира, разлике, производа и разломка (ово се грува, буквално)?

Pardon, nasla sam kako se matematicki predstalvja.
Dakle, f-ija x=[SUP]x1-x[/SUP] . Naci izvod.

Sto se tablica i ostalih pravila tice, ne, nista jos nisam naucila, poslednjih mesec i po dana sam vezbala oblasti iz 2. i 3. razreda gimnazije, ostali su mi jos ovi izvodi funkcija, limes (koji mi zadaju najvise problema... :/ )i jos neke stvaricice koje su vise-manje lake i razumljive.

Ako misliš na f(x)= x(1-x) onda je to isto što i:

f(x) = x-x[SUP]2[/SUP]

Možemo dalje primeniti pravilo za izvod stepene funkcije:
x[SUP]n[/SUP])'= n * x[SUP]n-1[/SUP]

Prema tome izvod od x[SUP]2[/SUP] je 2x, a od x iznosi 1.

Izvod zbira funkcija jednak je zbiru izvoda funkcija, a izvod razlike funkcija jednak je razlici izvoda.

Odnosno od f(x) = x-x[SUP]2[/SUP] izvod je jednak razlici funkcija f[SUB]1[/SUB](x) = 1 i f[SUB]2[/SUB](x)=x[SUP]2[/SUP], odnosno 1-2x.

Do ovog se može doći primenom pravila za izvod proizvoda funkcija:
(f*g)'(x) = f'(x) * g(x) + g'(x) * f(x)

Ovde je f(x)=x, a g(x)=1-x

Sledi da je f'(x)=1, g'(x)=-1.

Otuda je izvod polazne funkcije:
1*(1-x)+(-1)*x = 1-2x.

Na kraju, po definiciji se ovaj izvod nalazi kao limes:
lim (f(x+h)-f(x))/h, gde kod limesa h -> 0.

f(x+h)= x+h - (x+h)[SUP]2[/SUP] = x+h -x[SUP]2[/SUP]-2xh + h[SUP]2[/SUP]
f(x)= x-x[SUP]2[/SUP].

Za limes prema tome dobijamo:
lim (h->0) (x+h -x[SUP]2[/SUP]-2xh + h[SUP]2[/SUP]-(x-x[SUP]2[/SUP]))/h
lim (h->0) (h-2xh+h[SUP]2[/SUP])/h
lim (h->0) (1-2x +h) = 1-2x

Dakle f'(x)=1-2x

Pardon, nasla sam kako se matematicki predstalvja.
Dakle, f-ija x=[SUP]x1-x[/SUP] . Naci izvod.

Sto se tablica i ostalih pravila tice, ne, nista jos nisam naucila, poslednjih mesec i po dana sam vezbala oblasti iz 2. i 3. razreda gimnazije, ostali su mi jos ovi izvodi funkcija, limes (koji mi zadaju najvise problema... :/ )i jos neke stvaricice koje su vise-manje lake i razumljive.

Ja u međuvremenu odgovorih na drugi problem, ali valjda će ti koristiti. Tj. mislim da je drugi, ali uopšte ne razumem koju si to funkciju sada zadala. Napiši rečima što želiš, pošto ovo sa tvojim simbolima ja bar nisam uspeo da shvatim šta bi trebalo značiti.

Pa jesam, ali y= x1-x i y=[SUP]x1-x[/SUP] mi baš i ne daju naročiti razlog da kao u jednoj od prošlih poruka kucam roman, da bih na kraju shvatio da sam radio nešto što ti i ne treba:).

Uglavnom, kod ovakve funkcije primeni formulu:
d(a[SUP]b[/SUP])/dx = da[SUP]b[/SUP]/da * da/dx + da[SUP]b[/SUP]/db * db/dx

Ovde su uvedene smene a=x, b=1-x.

Dalje ide lako:
da[SUP]b[/SUP]/da = (1-x) * x[SUP]1-x-1[/SUP]
da/dx= x' = 1
da[SUP]b[/SUP]/db = x[SUP]1-x[/SUP] * ln (x)
db/dx= (1-x)' = -1

Vraćanjem u formulu i sređivanjem dobija se da je traženi izvod:
x[SUP]-x[/SUP] * (1-x(1+ln x)

Inače da ti bude razumljivije, pošto sam koristio nestandardne oznake (obično umesto a i b se pišu u i v), a ovi difencijali su slabo čitljivi u nedostatku lateksa, dodao bih još jedno pojašnjenje.

d(a[SUP]b[/SUP])/dx = da[SUP]b[/SUP]/da * da/dx + da[SUP]b[/SUP]/db * db/dx

Ovako kako sam napisao formulu možda nećeš ni razumeti šta ovde šta predstavlja.
Uglavnom, idem redom:
d(a[SUP]b[/SUP])/dx
Izvod od a[SUP]b[/SUP] ako se diferencira po promenljivoj x (traženi izvod).

da[SUP]b[/SUP]/da
Izvod od a[SUP]b[/SUP] ako se diferencira po promenljivoj a (znači a gledaš kao promenljivu, b kao konstantu iako obe ovde sadrže x).

Izvod od a po x. Najobičniji izvod a'.

da[SUP]b[/SUP]/db
Izvod od a[SUP]b[/SUP] ako se diferencira po promenljivoj b (znači b uzimaš za promenljivu, a a za konstantu).

Izvod od b ako se diferencira po promenljivoj x. Odnosno b'.

Ne znam koliko sam jasan bio, uglavnom nadam se da će još neko da pokuša da ti ovo objasni, jer je prosto, a ovako kako sam ja predstavio celu priču čini mi se da ti neće izgledati tako. Mada ovakav primer je malo iznad gimnazijskog nivoa (po mom ukusu), ali uz malo rutine ova oblast ne bi trebala da ti predstavlja problem. Naravno, za rešavanje ovog gore sam koristio tablične izvode, za koje se podrazumeva da ih znaš :).

Mislim da je jako nepristojno sto korisnica trazi da joj se objasni cela jedna partija u 2 posta maltene, na brzaka . Zasto za promenu korisnica ne bi uzela udzbenik iz matematike za cetvrtu godinu gimnazije i citala sama odatle pa onda pitala ako joj sta eventualno nije jasno :think:

Da kažem i ja svoj stav o ovom (dakle lično mišljenje). Jeste to tako i ljudi ovde neretko traže takve stvari, što lično sebi nikad ne bih dozvolio, ali opet mislim da to ne treba kritikovati već pomoći ili prosto ignorisati. Naravno, ovo drugo je znatno bolja i pravednija varijanta, ali ipak ponekad treba tolerisati sve to ukoliko se proceni da je u celu priču uloženo malo truda.Tu procenu nije uvek lako izvršiti, ali se ipak može. Koliko efikasno, to je već teže pitanje. Jer neko ko traži da mu se objasni neka lekcija u kratkim crtama možda je istu proučio, ali ne i dovoljno dobro razumeo, želi da vidi nekakav rezime, presabere ono što je naučio i da proceni kako cela priča izgleda ako se izrekne kroz neobavezan razgovor, bez stroge formalnosti. Naravno, uvek se može raditi i o lenjosti, kada neko drsko misli da će neko drugi hteti da odvoji sat vremena da mu napiše ono što bi sam on iz knjige pročitao za pola sata, a sada će moći u znatno kraćem intervalu. A gde je granica između te dve krajnosti, nije lako raspoznati. Uglavnom ljudima koji traže da im se pomogne treba ili izaći u susret, ili jednostavno ne obraćati pažnju. Uostalom, ovde im niko ne garantuje tačnost informacija, postovi su daleko od bezgrešnih, a izostanak formalnosti može dovesti do nepreciznosti kakve su toliko grube da mogu da sruše sva znanja koja su istinski utemeljena. Ali to je rizik s kojim se oni moraju suočiti, dok je onaj koji je u situaciji da pomogne u znatno boljem položaju, on bira hoće li pomoći ili ne, jer ništa ga ne obavezuje da to uradi. Mada, čini mi se da ti je komentar u konkretnom slučaju sasvim opravdan.

Ne vidim razlog za tako neprijatne komentare.
To sto nemam srecu da matematiku drzim u malom prstu, i sto sam maturirala iz srednje skole pre 2 godine, pa sada svo gradivo moram ponovo da obnavljam, su razlozi zasto sam i otvorila temu i zatrazila pomoc.
Da ste se malo pomnije upustili u citanje nekoliko recenica koje sam napisala, uvideli biste da mi ne treba sazimanje cele oblasit funkcija i izvoda, vec samo sabloni za resavanje najosnovnijih zadataka poput onog koji sam postavila. Ne vidim cemu preuvelicavanje.

Ako mislis da mozes da mi pomognes... izvoli... kao sto bih ja pomogla tebi u vezi sa oblastima koja potpadaju pod ono sto najvise znam...
Al' filozofiranjem i spekulisanjem da li sam lenja, ili nisam, da li sam procitala udzbenik iz matematike ili nisam (da, by the way, procitala sam ga... al' mogao je komotno da bude napisan i na latinskom... jer ama bas nista nisam razumela) necemo nista postici.

Poslednja izmena:
Ne vidim razlog za tako neprijatne komentare.
To sto nemam srecu da matematiku drzim u malom prstu, i sto sam maturirala iz srednje skole pre 2 godine, pa sada svo gradivo moram ponovo da obnavljam, su razlozi zasto sam i otvorila temu i zatrazila pomoc.
Da ste se malo pomnije upustili u citanje nekoliko recenica koje sam napisala, uvideli biste da mi ne treba sazimanje cele oblasit funkcija i izvoda, vec samo sabloni za resavanje najosnovnijih zadataka poput onog koji sam postavila. Ne vidim cemu preuvelicavanje.

Ako mislis da mozes da mi pomognes... izvoli... kao sto bih ja pomogla tebi u vezi sa oblastima koja potpadaju pod ono sto najvise znam...
Al' filozofiranjem i spekulisanjem da li sam lenja, ili nisam, da li sam procitala udzbenik iz matematike ili nisam (da, by the way, procitala sam ga... al' mogao je komotno da bude napisan i na latinskom... jer ama bas nista nisam razumela) necemo nista postici.

Ma ja se šalim i samo sam filozofirao generalno, nevezano za tebe, jer se ovde neretko traži da ljudima radimo domaći, a pri tom ne pokažu nimalo truda, pa mi je Stivenov komentar dao inspiraciju. Ja ako mogu da pomognem učiniću to vrlo rado, i mislim da sam do sada bio sasvim korektan. Ako nisam, nije mi to bila namera. Kao što rekoh, odgovoriću na sva pitanja koja budeš postavila, a na koja ja mislim da znam odgovor. Uostalom, pomoć gubi svaki smisao ako je dajemo pod nekim uslovima. Samo bih te zamolio da pitanja postavljaš konkretnije, jer sabiti sve o izvodima i funkcijama u par redova veći izazov nego naučiti ih sa hiljadu strana.

Naravno pistigli bismo nesto time da ti preporucimo literaturu a ti skoknes do biblioteke , uzmes literaturu i u citaonici presednes ceo dan . Ne shvati me pogresno, ali neko ko je zavrsio srednju skolu ma kakva ona bila i ne razume ono sto procita (sto je odobreno od strane raznih tamo cuda u ministarstvu) me tera da pomislim da ili ti ne umes da citas , ili nas sve ovde farbas :neutral: Razumem ja da ima i manje razumljivih knjiga ali mi je tvoj pristup celom problemu zasmetao , "ej ja resila da naucim izvode dajte kratke crte da ja to razumem" :neutral: Izvodi su nastavnim planom i programom u gimnaziji predvidjeni gomilom casova, a ti mislis da ti neko u pet minuta napravi sustinu . Pa ne da nije moguce, nego nema :neutral: Ovo ne znaci da necu da ti pomognem, ali treba izaci sa konkretnim problemom sa onim sto konkretno ne razumes . Ovako nama nista ne preostaje nego od kulina bana da ti baje o funkcijama i izvodima a Bog zna da to moze svaki iole iskusan matematicar do sutra da radi :neutral:

Ono sto mogu da ti preporucim za ubrzano ucenje izvoda (ako je to ikako moguce sa razumevanjem) jeste sajt matematiranje koji je trenutno neaktivan ali proveravaj ga u toku dana .

Pozdrav

Da pokušam nemoguće- da objasnim izvode i funkcije na jednom užem prostoru, tako da se mogu razumeti i tumačiti. Počeću sa funkcijama uopšte, a onda preći na izvode.

Neka imamo dva neprazna skupa A i B. Ako za svako x iz skupa A postoji tačno jedan element iz skupa B koji mu se dodeljuje po nekom zakonu f, onda je na domenu A definisana funkcija f čiji je kodomen (skup mogućih vrednosti) B.

Znači funkcija f preslikava elemente iz skupa A (domena) u skup B (kodomen). To možemo pisati ovako f: A->B.

Drugim rečima funkcija preslikava po jedan element iz domena u po jedan element u kodomenu. Tako naprimer u funkcije ubrajamo:
f(x)=x, f(x)=x-3, f(x)=x[SUP]2[/SUP] i slično.

Domen bi ovde predstavljao vrednosti x za koje je f(x) definisana. Dakle domen je oblast definisanosti funkcije, skup onih vrednosti x za koje je funkcija definisana.

Tako je naprimer oblast definisanosti prethodnih funkcija ceo skup realnih brojeva. Međutim domen funkcije f(x)=1/x je x pripada R/{0}, tj. u domenu su svi realni brojevi osim nule (nula ne sme biti u imeniocu).

Skup mogućih vrednosti funkcija f(x)=x, f(x)=x-3, f(x)=x[SUP]2[/SUP] je skup realnih brojeva. Dakle ti možeš bilo koji realan broj uzeti za x i dobiti realan broj y. Time ćeš element x iz domena preslikati u element f(x) iz kodomena. Ovim funkcijama se vrši preslikavanje iz skupa realnih brojeva u skup realnih brojeva: f: R->R.

Ako za dva različita elementa iz domena x[SUB]1[/SUB] i x[SUB]2[/SUB] važi da su im pridružene vrednosti iz kodomena f(x[SUB]1[/SUB]) i f(x[SUB]2[/SUB]) takođe različite tada kažemo da je funkcija 1-1.

Ako u kodomenu ne postoji nijedan element koji nije slika nekog elementa iz domena onda kažemo da je funkcija "na".Dakle funkcija je na ako za f: A->B važi f(A)=B.

Ako je preslikavanje i na i 1-1 onda se funkcija može nazvati bijekcijom. Funkcija koja je bijekcija može se pridružiti inverzna funkcija f[SUP]-1[/SUP](x) takva da važi f[SUP]-1[/SUP](f(x))=x.

Tako je naprimer inverzna funkcija za funkciju f(x) = x-3 funkcija x+3.Kako se to određuje? Iz prethodne formule f[SUP]-1[/SUP](x-3)=x. Smenom t=x-3 dobija se x=t+3, odnosno f[SUP]-1[/SUP](t)=t+3. Ostaje samo da se t zameni sa x i to je ta inverzna funkcija. Zadaci vezani za nalaženje inverzne funkcije uglavnom se svode na ovo.

Definisaćemo još pojam složene funkcije f o g (čita sef kružić g, ovo o je kružić).Složena funkcija (f o g)(x) je definisana kao f(g(x)). Ovo se naziva i superpozicijom.

Ako je recimo f(x)=1-x, a g(x)=2x onda je (f o g)(x)=f(g(x))=1-2x. Primetimo da je (g o f)(x) = 2(1-x) = 2 -2x različita funkcija od one prethodne. Prema tome f o g =/= g o f u opštem slučaju.

Funkcija postoji mnogo, ali ovde su bitne samo elementarne.

U elementarne funkcije spadaju:
-logaritamska (log x, ln x, log[SUB]2[/SUB]x, ..., log[SUB]a[/SUB]x)
-eksponencijalna (e[SUP]x[/SUP], 2[SUP]x[/SUP], ...,a[SUP]x[/SUP])
-racionalne (sa polinomima ili nekim njihovim količnikom, (x-1)/(2+x), x[SUP]3[/SUP]+2x+3, ...)
-stepene (x[SUP]2[/SUP], x[SUP]3[/SUP], ..., x[SUP]n[/SUP])
-trigonometrijske (sin x, cos x, tg x, ctg x)
-inverzne trigonometrijske (arcsin x, arccos x, arctg x, arcctg x)

Osim toga se u elementarne funkcije ubrajaju i one koje nastaju konačnim brojem sabiranja, oduzimanja, množenja, deljenja i superpozicije.

Tako je naprimer i funkcija sin 3x elemenarna, sin x + log x takođe i slično.

Svakoj funkciji možemo pridružiti grafik. U ovom jednostavnom slučaj gde za svako x postoji neko y možemo tačke nanositi u koordinatni sistem u parovima (x,f(x)) na x i y osu, respektivno. Za precizno skiciranje grafika potrebno je znanje izvoda, ali o tome ću kasnije.

Funkcija može biti prekidna i neprekidna (na nekom intervalu, na nekom svom domenu). Kako ne bih sada objašnjavao neprekidnost najlakše ju je intuitivno shvati kao da li je moguće nacrtati grafik jedne funkcije u jednom potezu bez dizanja olovke sa papira. Nije to baš to, postoji preciznija definicija, ali čisto da se stvori nekakva predstava. Funkcije mogu imati ekstremne vrednosti, lokalne ili uopšene (maksimum, minimum), možemo im ispitivati konveksnost i konkavnost na nekim intervalima, znak funkcije (kada je funkcija pozitivna, a kada negativna), nule funkcije (vrednosti x za koje f(x)=0, odnosno tačke gde grafik seče x-osu). Ali kako izgleda računanje svega ovog zarad crtanja grafika napisaću nešto kasnije, pošto pokušam što moguće kraće da predstavim izvode.

Izvod neke funkcije f(x) dat je kao limes:
lim[SUB]h->0[/SUB] ((f(x+h) - f(x))/h

Dakle, ako zavisna promenljiva x poraste za neko h (koje je jako malo, teži nuli) i postane x+h, onda se vrednost funkcije promeni sa f(x) na f(x+h), tj. za f(x+h)-f(x). Onda je izvod jednak graničnoj vrednosti odnosa vrednosti za koje poraste zavisna promenljiva f(x) i vrednosti za koju poraste nezavisna promenljiva, x, pri čemu je ta veličina prirasta h jako mala, tj. teži nuli.

Sasvim jasno odatle i sledi formula lim[SUB]h->0[/SUB] ((f(x+h) - f(x))/h za izvod u opštem slučaju. Sada bi ti verovatno trebalo da bude jasnije šta je značio onaj zadnji postupak u primeru x-x[SUP]2[/SUP] o kojem sam pisao u jednoj od pređašnjih poruka.

Znači:
lim[SUB]h->0[/SUB] ((f(x+h) - f(x))/h
f(x+h)= x+h - (x+h)[SUP]2[/SUP] = x+h -x[SUP]2[/SUP]-2xh + h[SUP]2[/SUP]
f(x)= x-x[SUP]2[/SUP].

Otuda:
lim [SUB]h->0 [/SUB](x+h -x[SUP]2[/SUP]-2xh + h[SUP]2[/SUP]-(x-x[SUP]2[/SUP]))/h
lim[SUB] h->0[/SUB] (h-2xh+h[SUP]2[/SUP])/h
lim [SUB]h->0[/SUB] (1-2x +h) = 1-2x

Dakle f'(x)=1-2x

Iz ovog limesa se da naslutiti šta je izvod u stvari. Izvod funkcije f(x) u nekoj tački je koeficijent pravca tangente grafika te funkcije u toj tački.

Sada bi trebalo da napraviti paralelu sa analitičkom geometrijom. Kako recimo naći tangentu kvadratne funkcije x[SUP]2[/SUP]+2x u tački (1,3)? Izvod te funkcije je f'(x)=2x+2 (zašto napisaću niže). U tački x=1 vrednost tog izvoda je f'(1)=4. To je zapravo koeficijent pravca tangente na parabolu x[SUP]2[/SUP]+2x u tаčki (1,3). Jednačinnu tangente možemo naći lako s obzirom da znamo jednu tačku koja leži na toj tangenti (1,3) i koeficijent pravca te prave. Dakle, y-3=4(x-1), tj. y=4(x-1)+3=4x-1.

Osim ove geometrijske postoji i mehanička definicija izvoda. Da ne detaljišem, izvod puta po vremenu je brzina neke materijalne tačke.

Izvodi se u suštini mogu tražiti po principu ovog limesa (ako se kaže u zadatku naći izvod po definiciji čak i mora), ali inače je to ne tako praktično i često je potrebno mnogo truda kako bi se izvelo, pa postoji tablica izvoda, u kojoj su dati izvodi nekih funkcija.

Evo tabele:
Funkcija f(x) ................. Izvod funkcije f(x), f'(x)

x[SUP]n[/SUP] ................................... nx[SUP]n-1[/SUP]
a[SUP]x[/SUP] ................................. a[SUP]x[/SUP]ln a
e[SUP]x[/SUP] ................................. e[SUP]x[/SUP]
ln x ............................... 1/x
log[SUB]a[/SUB]x ............................ 1/(x* ln a)
sin x ............................ cos x
cos x ............................ -sin x
tg x ............................. 1/cos[SUP]2[/SUP]x
ctg x .............................-1/sin[SUP]2[/SUP]x
arcsin x .....................1/sqrt(1-x[SUP]2[/SUP])
arccos x ............ .........1/sqrt(1-x[SUP]2[/SUP])
arctg x ........................1/(1+x[SUP]2[/SUP])
arcctg x ........................-1/(1+x[SUP]2[/SUP])

Izvod konstantne funkcije je nula. Tj. naprimer funkcija f(x)=5, f(x)= 7...

Inače ova tablica izvoda važi pod određenim uslovima, ali na gimnazijskom nivou se na to retko obraća pažnja.

Za rad sa izvodima potrebno je poznavati pojedina pravila. A to su sledeća:
(f(x)+g(x))'= f'(x)+g'(x)
(f(x)-g(x))'= f'(x)-g'(x)
(f(x)*g(x))' = f'(x)*g(x) + g'(x)*f(x)
(f(x)/g(x))' = (f'(x)*g(x) - g'(x)*f(x))/g[SUP]2[/SUP](x)
(a* f(x))'= a * f'(x), gde je a konstanta.

Tako, primera radi, izvod od funkcije u primeru sa tangentom koji sam naveo x[SUP]2[/SUP]+2x određen uz neka od prethodnih pravila i korišćenjem tabličnih izvoda.

Izvod od x[SUP]2[/SUP] nalaziš kao tablični izvod od x[SUP]n[/SUP], tj. n*x[SUP]n-1[/SUP]. Ovde je n=2, pa je izvod od x[SUP]2[/SUP] jednak 2*x[SUP]2-1[/SUP] odnosno 2x.

Izvod od 2x nalazimo koristeći pravilo (a* f(x))'= a * f'(x) i prethodni tablični izvod. Dakle (2x)'=2*x'. Izvod od x je prema onom tabličnom izvodu 1, 1*x[SUP]1-1[/SUP]=1.

Na kraju se primenjuje stav (f(x)+g(x))'= f'(x)+g'(x), th. da je izvod zbira funkcija jednak zbira uzvoda tih funkcija.

Otuda: (x[SUP]2[/SUP]+2x)'= (x[SUP]2[/SUP])' + (2x)' = 2x +2.

Za sada toliko, nešto kasnije ću navesti još nekoliko primera.

A sad da ilustrujem izvode kroz nekoliko primera.
1) Naći izvod funkcije
f(x)=sin x + cos x

Znači, koristimo pravilo da je izvod zbira jednak zbiru izvoda. To znači da je:
f'(x)=(sin x + cos x )'=(sin x)' + (cos x)' = cos x - sin x

2) Pravilo o zbiru i razlici izvoda možemo proširiti na više od dve funkcije u zbiru:
f(x) = sin x + e[SUP]x[/SUP]+ ln x
f'(x)=cos x + e[SUP]x[/SUP] +1/x

Drugim rečima, ako imaš više funkcija, recimo f(x), g(x), h(x),... i treba naći izvod od recimo F(x)=f(x)-g(x)+h(x) onda je F'(x)=f'(x)-g'(x)+h'(x).

3) Ako je data funkcija x[SUP]2[/SUP]-2x +1, njen izvod je:
(x[SUP]2[/SUP])'-2x' +0 (izvod konstante je nula)
2x-2+0=2x -2

4) Kako naći izvod funkcije f(x) = (x[SUP]2[/SUP]+1)(x[SUP]2[/SUP]-1)?
Jedan način je najpre pomnožiti, pa se dobija x[SUP]4[/SUP]-1. Izvod ovog je zbir izvoda od x[SUP]4[/SUP] i izvoda od -1. Za prvo je izvod 4x[SUP]3[/SUP], za drugo 0, pa je konačan izvod zbir ova dva, odnosno 4x[SUP]3[/SUP].

Drugi način je da se primeni pravilo za izvod proizvoda:
(f(x)*g(x))' = f'(x)*g(x) + g'(x) * f(x)
((x[SUP]2[/SUP]+1)(x[SUP]2[/SUP]-1))'=2x*(x[SUP]2[/SUP]-1) + 2x *(x[SUP]2[/SUP] +1) = 4x[SUP]3[/SUP]

5) Šta ako treba naći izvod od proizvoda sin x * e[SUP]x[/SUP]. Ideja sa množenjem iz prethodnog primera ne pomaže. Formula za proizvod da.
(f(x)*g(x))' = f'(x)*g(x) + g'(x) * f(x)

Znači ovde staviš f(x)=sin x, g(x)=e[SUP]x[/SUP].
Dobijaš cos x* e[SUP]x[/SUP]+e[SUP]x[/SUP]*sin x = e[SUP]x[/SUP](sin x + cos x).

6)Šta bi bilo da ovo nije proizvod nego količnik dve funkcije? Tj. sin x/ e[SUP]x[/SUP].
Onda bi trebalo koristi pravilo za izvod količnika:
(f(x)/g(x))' = (f'(x)*g(x) - g'(x)*f(x))/g[SUP]2[/SUP](x)

Ovde je g(x) = e[SUP]x[/SUP], f(x)=sin x.
Prema tome:
(sin x /e[SUP]x[/SUP])' = (cos x * e[SUP]x[/SUP] - e[SUP]x[/SUP]* sin x)/e[SUP]2x[/SUP]=(cos x- sin x) / e[SUP]x[/SUP]

7)Naravno, zadatak može biti u kombinovanoj primeni prethodnih pravila.

Recimo ako je data funkcija f(x) = (sin x* e[SUP]x[/SUP]-ln x)/x i treba nam njen izvod.

Ovde prvo primeniš formulu za izvod količnika, pa ćeš u imeniocu imati u jednom delu izvod od sin x* e[SUP]x[/SUP]-ln x što nalaziš kao razliku izvoda od sin x* e[SUP]x[/SUP] i ln x. Prvi od ta dva nalaziš primenom pravila za proizvod, drugi je tabelarni.

Dakle, dobićeš (sin x*e[SUP]x[/SUP]-ln x)' x - x' * sin x*e[SUP]x[/SUP]-ln x)/x[SUP]2[/SUP].
(sin x*e[SUP]x[/SUP]-ln x)'= (sin x*e[SUP]x[/SUP])'-1/x

Izvod od sin x*e[SUP]x[/SUP] smo već našli gore i on iznosi e[SUP]x[/SUP](sin x + cos x).

Dalje se to samo malo sredi i to je to.

Znači bitno je da znaš ta pravila i tabelarne izvode i dobar deo zadataka moćićeš da rešiš višestrukom primenom ovih pravila. Dakle glavna, suštinska ideja je da izvod bilo koje funkcije korišćenjem ovih pravila svedeš na tabelarne.

I još nešto, obrati pažnju na izvod složene funkcije. Složene funkcije su one superpozicije f o g. Njihov izvod se nalazi na sledeći način.

(f o g)' (x) = f'((g(x)) * g'(x)

Recimo šta bi bio izvod funkije f(x)=sin 2x. Ako ideš analogijom i pogledaš u tabeli da je od sin x izvod cos x, rećićeš da je to kod sin 2x u stvari cos 2x. A to nije tačno. Zato što je sin 2x složena funkcija. Ona je zapravo (f o g)(x) gde je f(x)=sin x, a g(x)=2x. Prema tome, ako primeniš formulu (f o g)' (x) = f'((g)x) * g'(x) dobijaš da je traženi izvod 2*cos 2x.

Izvod funkcije e[SUP]2x[/SUP] je po tom principu jednak 2 * e[SUP]2x[/SUP].

Ovakvo pravilo može biti jako korisno ako recimo treba da nađeš izvod od (1+2x)[SUP]15[/SUP]. U suštini ti to možeš da stepenuješ, pa da dobiješ polinom 15-tog stepena pa da izvod cele funkcije dalje nađeš kao zbir izvoda sabiraka u njegovom zapisu. Ali ovde je mnogo jednostavnije uvesti smenu 1+2x=t. Onda se dobije da se traži izvod (1+2x)[SUP]14[/SUP]* 15 * (1+2x)' = 30 (1+2x)[SUP]14[/SUP].

Karakterističan izvod koji se često traži jeste od kvadratnog korena, tj. funkcije sqrt(x) = x[SUP]1/2[/SUP]. Njega nalaziš kao izvod od x[SUP]n[/SUP] (tabelarni) kada je n=1/2. Tj. dobija se 1/(2 * sqrt(x)). Kada je u pitanju složena funkcija sqrt(1+x[SUP]2[/SUP]) vodi računa da je to 1/2sqrt(1+x[SUP]2[/SUP]) * (1+x[SUP]2[/SUP])' = x/sqrt(1+x[SUP]2[/SUP]).

Poslednja izmena:
Sad shvatih da zadatak koji si si postavila pored onog šablonskog ima jako jednostavno i lepo rešenje.

Znači treba nam izvod od x[SUP]1-x[/SUP]. To možemo pisati i kao e[SUP]ln x[SUP]1-x[/SUP][/SUP], odnosno e[SUP](1-x)ln x[/SUP].

Smenom (1-x)*ln x= t dobijamo funkciju e[SUP]t[/SUP], pa po principu izvoda složene funkcije dobijamo za izvod e[SUP](1-x)*ln x[/SUP]* ((1-x)ln x)'.

Pošto je ((1-x)ln x)'=-1*ln x + 1/x * (1-x) dobijamo da je traženi izvod e[SUP](1-x)*ln x[/SUP]* ((1-x)ln x)'= e[SUP](1-x)*ln x[/SUP]* (-ln x + (1-x)/x) = x[SUP]1-x[/SUP]* (-ln x + (1-x)/x) = x[SUP]-x[/SUP]* x * (-ln x + (1-x)/x) = x[SUP]-x[/SUP] (1-x -x*ln x) = x[SUP]-x[/SUP](1-x(1+ln x)).

Uh bre ala ste ga zakomplikovali. Pazi ovako:

y=x[SUP]1-x[/SUP]

logaritmujemo obe strane:

ln(y) = ln(x[SUP]1-x[/SUP])

ln(y) = (1-x)ln(x)

sad radimo izvod obe strane:

y'/y = -ln(x)*(1-x)/x

y' = y*(-ln(x)(1-x)/x)

Na kraju smenimo y za x[SUP]1-x[/SUP] i dobijemo

y' = -x[SUP]1-x[/SUP]*(ln(x)(1-x)/x)

Naravno, treba srediti izraz, ali to je ideja. Logaritmuju se obe strane, a onda se primeni pravilo složenog izvoda: ln(f(x))' = 1/f(x) * f'(x)

Poslednja izmena:
Zelim pre svega da se zahvalim svima na temi.

Danas sam imala ispit, i iz matematike sam imala preko 75% tacnih odgovora, i dobila cetvorku. Profesorka je bila maximalno raspolozena da pomogne oko sitnica, tako da sam zaista uzivala i radeci zadatke, i gledajuci kako mi upisuje ocenu koju zelim. Izvode funkcija sam naucila bez problema, i drzim ih u malom prstu, kao i kriticne tacke, ekstremne vrednosti i limese. Hvala jos jednom svima koji su mi pomogli da ovo savladam, sto ovde, sto putem privatnih poruka, i to posebno hvala Paganku i MathPhysics-u. Momci, najbolji ste! :)

Nazalost, iz engleskog (koji govorim tecno citav zivot) sam dobila 2, jer su ispitivala 2 profesora, od kojih je jedan bio maksimalno raspolozen da pomogne i kod eseja i kod usmenog, da smernice, pita me ono u cemu sam najbolja... ali nazalost do njega je sedela jedna usmrdela kravetina, koja mi je samo trazila greske a uopste nije brojala ono sto znam. Dok smo pisali esej... ja dignem 2 prsta i pitam profesora za kratku pomoc... a ona se ubaci i kaze "kako se to ponasas, ne smes nista da pitas ili si ucila ili nisi... sedi dole i ne ometaj profesora"... i prevrne ocima. Znaci, vecu rospiju u zivotu nisam upoznala (a verujte mi upoznala sam dosta rospija). Zgadilo mi se kako takve osobe uopste mogu da se bave kontaktom sa mladim ljudima!!!

Zelim pre svega da se zahvalim svima na temi.

Danas sam imala ispit, i iz matematike sam imala preko 75% tacnih odgovora, i dobila cetvorku. Profesorka je bila maximalno raspolozena da pomogne oko sitnica, tako da sam zaista uzivala i radeci zadatke, i gledajuci kako mi upisuje ocenu koju zelim. Izvode funkcija sam naucila bez problema, i drzim ih u malom prstu, kao i kriticne tacke, ekstremne vrednosti i limese. Hvala jos jednom svima koji su mi pomogli da ovo savladam, sto ovde, sto putem privatnih poruka, i to posebno hvala Paganku i MathPhysics-u. Momci, najbolji ste! :)

Nazalost, iz engleskog (koji govorim tecno citav zivot) sam dobila 2, jer su ispitivala 2 profesora, od kojih je jedan bio maksimalno raspolozen da pomogne i kod eseja i kod usmenog, da smernice, pita me ono u cemu sam najbolja... ali nazalost do njega je sedela jedna usmrdela kravetina, koja mi je samo trazila greske a uopste nije brojala ono sto znam. Dok smo pisali esej... ja dignem 2 prsta i pitam profesora za kratku pomoc... a ona se ubaci i kaze "kako se to ponasas, ne smes nista da pitas ili si ucila ili nisi... sedi dole i ne ometaj profesora"... i prevrne ocima. Znaci, vecu rospiju u zivotu nisam upoznala (a verujte mi upoznala sam dosta rospija). Zgadilo mi se kako takve osobe uopste mogu da se bave kontaktom sa mladim ljudima!!!

Što se pre navikneš da govana ima na sve strane, lakše će ti biti u životu. N brini, bitno da si matematiku odradila kako valja, a ovo ko šiša. Znanje ti niko ne može oduzeti.

p.s. ja bih sačekao da mi upišu ocenu bih joj se načestitao mile nove godine.

U al' ste se vi raspislai ave je to moglo stati u jednu recencu. . . Sto rece profesorica Olga Hadzic na jednom od svojih predavanja iz "Nepokretne Tacke" davne 2006-e "Izvod vam je deco kad imate jedno malo bezobrazno x pa ga cusnete ovako i onda posmatrate kako se funkcija menja" :lol:

Back