Fundamentalisti hteli islamsku državu

Poruka
3.617
Fundamentalisti hteli islamsku državu

U podnesku upućenom sudskom veću Tribunala, Radovan Karadžić zatražio da se vladama Egipta i Jordana naloži da mu dostave dokumentaciju neophodnu za pripremu odbrane koja se tiče učešća islamskih grupa u sukobima u BiH.

karadzic-tab11.jpg


Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić tvrdi da su mnogi islamski fundamentalisti tokom rata dolazili u BiH da se bore na strani bosanskih muslimana, radi osnivanja muslimanske države u Evropi i baze za terorističke napade kakav je izveden 11. seprembra 2001. u Americi, objavio je Haški sud.

Većina islamskih fundamentalista je aktivno učestvovala u borbama na strani bosanskih muslimana i bila spremna da započne "sveti rat - Džihad", naveo je Karadžić u podnesku sudskom veću Tribunala.

Podneskom je tražio da sud naloži vladama Egipta i Jordana da mu dostave dokumentaciju neophodnu za pripremu odbrane, koja se tiče učešća islamskih grupa u sukobima u BiH.

"Islamski fundamentalisti dolazili su u Bosnu iz celog sveta, pa i iz Egipta i Jordana. Tajna policija u Amanu je zabeležila da nadgleda grupu "ozloglašenih jordanskih Bošnjaka" sastavljenu od najsurovijih islamista, plašeći se da će se vratiti u Jordan i širiti terorizam i haos", navedeno je u Karadžićevom podnesku.

Prema zvaničnim izvorima u Egiptu, Mubarakova tajna policija "tajno je nadgledala aktivnosti egipatske grupe "svetih ratnika" i njihovo učešće u sukobu u BiH, naveo je Karadžić.

Optužio je tadašnje bosansko rukovodstvo, sa Alijom Izetbegovićem na čelu, da je, ne samo odobrilo prisustvo fundamentalističkih grupa u BiH, već i da su bili usko povezani sa njima.

"Muslimansko bratstvo" u BiH od početka rata

Jedna islamska grupa "Muslimansko bratstvo" boravila je u BiH od početka rata. Tu grupu je osnovao Hasan al Bana 1928, sa idejom da pruža otpor zapadnom uticaju, dekadenciji, nemoralu i ateističkoj kulturi, pod parolom "Islam je jedini dom za muslimana", naveo je Karadžić.

Dodao je da su u okviru bratstva osnivane jedinice za terorističke akcije, protiv vladinih zvaničnika širom sveta, a do 1946. godine imali su preko pola miliona aktivista.

Karadžić tvrdi da je u Sarajevu tridesetih godina prošlog veka osnovana grupa "Mladi muslimani" koji su po direktivi Izetbegovića učvrstili svoje veze sa egipatskom grupom "Muslimansko bratstvo".

Naveo je da je Izetbegović učestvovao u mnogim sumnjivim finansijskim transakcijama i pranju novca između različitih fundamentalnih islamističkih grupa.

Od vlada Egipta i Joradana Karadžić je zatražio dokumentaciju u vezi sa grupom "Muslimansko bratstvo" i "Jordanski Bošnjaci", kao i podatke o sumnjivim isporukama oružja i municije bosanskim muslimanima tokom rata u BiH.

Bivši lider bosanskih Srba je istakao da će mu tražena dokumentacija pomoći da odbaci navode optužnice koja ga tereti i za "zajednički zločinački poduhvat" u istrebljenju bosanskih muslimana iz Srebrenice.

Ti dokumenti bi potvrdili Karadžićevu odbranu da su vojne akcije u tom području bile opravdane jer je švercovano oružje i jer su odatle izvođeni napadi na srpske civile, navedeno je u podnesku.

Karadžić je sudskom veću predložio da naredi vladama Jordana i Egipta da dostave dokumentaciju, pošto mu i posle dva zvanična zahteva upućena preko ambasada tih država u Holandiji nije stigao odgovor.

Sudsko veće Haškog suda izdalo je danas, na zahtev bivšeg lidera bosanskih Srba, nalog vladama Nemačke i Poljske da mu do 28. avgusta dostave dokumentaciju neophodnu za pripremu odbrane.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...1/Fundamentalisti+hteli+islamsku+državu+.html
 

Back
Top