Frojdov genijalni psihološki test od 8 pitanja - Za 5 minuta pokazaće kakva ste osoba

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.994
Da biste otkrili kakav je vaš pravi stav prema svijetu i ljudima oko vas, pozivam vas da se opustite i posvetite pet minuta svog vremena ovom kratkom, ali iznimno značajnom testu.

Ova jednostavna vježba, temeljena na radovima Sigmunda Freuda, poznatog psihijatra, pružit će vam uvid u vaše unutrašnje osjećaje i podsvjesna uvjerenja. Frejd je bio jedan od najkontroverznijih naučnika 20. vijeka, čiji je utjecaj na područje psihologije iznimno značajan. Poznat je po svojim otkrićima u području tumačenja snova i razumijevanju ljudske podsvijesti.

Frejd je vjerovao da su svi odgovori na mnoga pitanja o nama samima već prisutni u našoj podsvijesti, no često nismo svjesni kako doći do tih dubinskih informacija. Smatrao je da je podsvijest temelj naših djela i načina razmišljanja. Ovaj test koji slijedi temelji se na Freudovoj knjizi "Opšti uvod u psihoanalizu" iz 1920. godine, posebno na poglavlju o simbolici snova.

Pozivam vas da zaronite duboko u sebe i otputujete na mjesta u svojoj duši koja dosad niste istražili. Jeste li spremni otkriti kakav je vaš pravi stav prema svijetu i ljudima oko vas? Ako jeste, krenimo.Pripremite list papira i olovku te se pokušajte opustiti, oslobodite se svih smetnji.

Slijedi osam pitanja koja trebate pročitati pažljivo i zapisati odgovore na njih. Odgovor može biti nekoliko riječi ili cijela rečenica. Ključno je da na svako pitanje odgovorite što iskrenije.Za svako pitanje, preporučujem vam da zatvorite oči i pokušate zamisliti svoja prava unutrašnja osjećanja.

Postupno odgovarajte na pitanja, a tek nakon što ste odgovorili na sva pitanja, možete pročitati tumačenje odgovora.Važno je napomenuti da nije potrebno odgovoriti na sva pitanja odjednom. Slobodno odgovarajte redom. Također, ne brinite ako vaši odgovori zvuče čudno ili ako imate različite odgovore na različita pitanja. Prve misli koje vam padnu na pamet predstavljaju vašu podsvijest, a logika i razmišljanje se mogu kasnije uključiti.Sada, kada smo spremni, krenimo na pitanja:

1. Stojite na obali mora i gledate u horizont. Kako se osjećate? Fokusirajte se na svoj prvi dojam.

2. Šetate šumom i gledate u zemlju. Što vidite i kako se osjećate?

3. Kako se osjećate kada vidite galebove koji lete?

4. Gledate krdo konja u galopu. Koje emocije doživljavate?

5. Stojite u pustinji ispred ogromnog zida koji se čini beskrajnim. Kroz malu rupu vidite oazu. Koje su vaše akcije?

6. Još ste u pustinji, potpuno iscrpljeni, kada odjednom ugledate vrč vode. Što ćete učiniti?

7. Izgubili ste se u šumi i primijetili ste kuću s upaljenim svjetlima u daljini. Što ćete poduzeti?

8. Šetate sami, kad vas obavije gusta magla i ništa ne vidite. Kako se osjećate i što biste prvo željeli učiniti?

Sada pročitajte odgovore i njihovo tumačenje u nastavku.Svaki odgovor koji ste dali otkriva vaš stav prema važnim aspektima života. Možda ćete primijetiti da se neki odgovori ne slažu s vašim mislima, osjećajima ili osobnošću. No, razmislite malo dublje i pokušajte shvatiti je li moguće da ti odgovori ipak imaju veze s vašim pravim viđenjem sebe.Odgovori i njihovo tumačenje:

1. Ovaj odgovor opisuje vaš stav prema životu, vaše emocije i osjećaje.

2. Ovaj odgovor predstavlja način na koji se osjećate u svojoj obitelji.

3. Ovaj odgovor ukazuje na vaš odnos prema ženama.

4. Ovaj odgovor pokazuje vaš odnos prema muškarcima.

5. Ovaj odgovor odražava vašu glavnu strategiju i način rješavanja problema.

6. Ovaj odgovor otkriva kako birate partnere u seksualnom ili ljubavnom životu te koliko ste selektivni.

7. Ovaj odgovor ukazuje na vašu spremnost za brak.

8. Ovaj odgovor otkriva vaš stav prema smrti.

Razmislite o tome kako se vaši odgovori podudaraju s tumačenjem. Podijelite svoje misli u komentarima.Važno je napomenuti da što više polažete ovakve testove, to bolje upoznajete sebe i više koristi možete izvući iz njih.link
 
Ja sam g. Frojda rano čitao,.. na prvoj godini studija . Pomenutu knjigu i "Psihopatologiju savremenog života" i bio mi je dosadan i preskaokao sam,.. po nekoliko stranica,.. pa se kasnije vraćao. I ni tada se nisam slagao,... sa možda trećinom jesam, tumačenja prirode stanja svojih pacijenata,.. on kao pronađe skriveni uzrok tog stanja (u Psihopatologiji,..),.. a i u snovima nije ubedljiviji od "Večitog kalendara" :)

Po pitanju podsvesti, msm da se njome još ne može upravljati,..
Svest bih uporedio sa kajmakom a podsvest sa mlekom,.. koje će se kapi iz mleka podići u kajmak,.. zavisi od dosta toga - nije jednostavno.
sada ima dosta dobrih istraživanja iz Neuropsihilogije, koja su vrlo zanimljiva i na puno većoj populaciji rađena,..
 
Dobar. :cool:
Svest bih uporedio sa kajmakom a podsvest sa mlekom,.. koje će se kapi iz mleka podići u kajmak,.. zavisi od dosta toga - nije jednostavno.
sada ima dosta dobrih istraživanja iz Neuropsihilogije, koja su vrlo zanimljiva i na puno većoj populaciji rađena,..
Ne bih se bas slozio sa ovom analogijom. Naiva je cudesna stvar, i kod Frojda i kod njegovih tumacenja raste kao kvasac u neko kruto, naizgled simetricno, a disfunkcionalno stanje, kao sendvic od pregorelih kriski, ukoliko iz sebe ne iznese nesto sto bi bilo jedinstven, ukusan, kvalitetan lebac... :cool: ;)
Zato i mleko i njegova emulzija-kajmak, nije bas ono sto opisuje sinergiju i srecno jedinstvo svesti i potsvesti, upravo zato sto su toliko separantni, te kao takvi dozvoljavaju (auto)manipulaciju i (samo)zavaravanje, razdvajanje kajmaka od mleka u drugu posudu... ;) Jasno je: ovo se cini u kulinarstvu, buduci da neko vise voli kajmak kao kaloricniji (da gi turi u gibanicu,npr.:cool:), neko da ispija cisto obrano mleko, a neko sve to guta zajedno, kao sto kit guta planktone...i po koji camac usput. :lol: Srecom, kit -kao slon- nikada ne moze da se zatekne u staklarskoj radnji, inace bi stvari dosle pod svoje...;) no takav kakav zna, recimo, da se nasuka...:confused:i to je onda belaj, i za njega i za one koji bi da mu pomognu i vrate ga u veliki `ocean`...:heart: Ergo, eto prave zamke naivnog prilaza Frojdu: prepeceni komadi hleba, savrseno simetricni u naoko divnom sendvicu, lako mogu da iskliznu levo-desno, gore-dole (sem ako ih ne stiscete "svom snagom seljackom", no rizikujuci da ih tako i smrvite i napravite "picvajz" od jela:cool:)...U oba slucaja, ostace vam samo s(i/u)rovi materijal unutrasnjosti sendvica u umazanim rukama da se s njime slikate... ;):cool: :)
 
Sta je dokaz - argumentacija da je ovo *temeljeno na radovima Sigmunda Freuda*? Lici na plitkocu *psihotestova* iz zute stampe ili nekadasnjih skolskih spomenara.
Frojd nije bio egzaktan naucnik ali ovo je smesno *psihologiziranje* bez ikakvog obrazlozenja (na nivou sanovnika) - ZASTO npr. odgovor na stavku 5 ukazuje na ono sto se tvrdi a ne ukazuje na nesto sasvim drugo? Sta je teorijska osnova za to? (ili zasto 7 ukazuje bas na to sto se kaze a ne 4... uzeo sam ovih par brojeva nasumice - mogao sam i bilo koje druge da uparim sa nekim)?
p.s. Volim Marksa (*da ali nije bitno*)
 
Poslednja izmena:

Back
Top