Friteza na vruć vazduh - Air Fryer

Poruka
70.854
Pozdrav svima!
Bez želje da ikog reklamiram posebno, reč je o praktičnom kuhinjskom aparatu za sve one koji su tanki sa vremenom (lako korišćenje i održavanje) te žive sami ili kao podsranari ....

U suštini "original" je Philips, ostalo su kineske imitacije upola cene sa nalepljenim markama Gorenje, Iskra, Delimano.... Jaka stvar - jedan grejač i ventilator...

Prednost je eto - mnooogo manje zejtina u pripremi jela, važno je napomenuti da bez masti nema života ali isto tako ne treba ni puno iste u organizmu. Zatim manji korovaš u kuhinji a ja lično leškarim na krevetu dok friteza radi posao tj nema obigravanja kao sa tiganjom.

Ostalo je manje više isto - tu i tamo mora se okrene/promeša šta god spremali...

Evo primer klasičnih pilećih krilaca

Za 1 porciju treba 20 minuta na 200C

SKrilca01.jpg

kafenom kašičicom razmažemo malo ulja preko krilaca kao i začine po izboru

SKrilca02.jpg

Imam i ja ali Delimano...radi posao...:ok: svasta sam vec pravila u njemu...cak i neke kolace....
Koristan savet posle otpakivanja a pre prve upotrebe:
Posude namazati limunovim sokom, neki dodaju i vinsko sirće, zatim uključiti uredjaj na 200 stepeni 30 minuta
Sačekati da se ohladi i isprati posude od onog što je limun nakupio.

Time smo izbegli fabrički miris

Meni zaista odgovara...ne za sve naravno...recimo porodicni rucak ne bih mogla da spremim u njemu, posto je prilicno mali...
za jednu ili dve osobe je savrsen...
Ubacim, stavim tajmer i zaboravim na njega dok ne pisti...
kao sto si rekao, dobro bi bilo nekada promesati, prevrnuti ali i to zaboravim ponekad...

Koristan savet posle otpakivanja a pre prve upotrebe:
Posude namazati limunovim sokom, neki dodaju i vinsko sirće, zatim uključiti uredjaj na 200 stepeni 30 minuta
Sačekati da se ohladi i isprati posude od onog što je limun nakupio.

Time smo izbegli fabrički miris

Moja verzija je starija, onaj prvi, obli...
Posle dugog koriscenja pocelo mi se lepiti na dno...zato praktikujem da stavim papir za pecenje ispod...
Takodje moze da se stavi voda i deterdzent i staviti na 200C na 10 min pa se sam fino ispere...mislim sam ne ali rastopi eventualne naslage i lakse je ocistiti...

Moj ne izduvava uopste nikakav vreli vazduh...samo se apart blago zagreje.

Meni zaista odgovara...ne za sve naravno...recimo porodicni rucak ne bih mogla da spremim u njemu, posto je prilicno mali...
za jednu ili dve osobe je savrsen...
Ubacim, stavim tajmer i zaboravim na njega dok ne pisti...
kao sto si rekao, dobro bi bilo nekada promesati, prevrnuti ali i to zaboravim ponekad...

Moja verzija je starija, onaj prvi, obli...
Posle dugog koriscenja pocelo mi se lepiti na dno...zato praktikujem da stavim papir za pecenje ispod...
Takodje moze da se stavi voda i deterdzent i staviti na 200C na 10 min pa se sam fino ispere...mislim sam ne ali rastopi eventualne naslage i lakse je ocistiti...

Moj ne izduvava uopste nikakav vreli vazduh...samo se apart blago zagreje.
Da, papir za pečenje ako se ne koristi rešetkica.
Koristim Delimano Pro gde su otklonjeni uočeni nedostaci prvog modela tako da "iza" pistoji ventilacioni otvor, kao fen "na kecu"....lahor...

@Stevcina zabica

Primer:

U prodavnici postoje pakovanja smrznutog pomfrita.

Vreme spremanja (direktno zaledjen) 15-18 minuta ali uz obavezni mešanje na 4-5 minuta kako bi vruć vazduh dospeo i do ostalih krompirića

Varijanta A) bez kapi ulja - efekat barenog
Varijanta B) sa malo nauljivanja efekat prženog
cekaj, ipak moras da sipas malo ulja da bi dobio ukus przenih krompirica?

Reklama je reklama
Tamo je uvek sve lepo

Kada spremate krompiriće onda vam je dno friteze merilo, nikakvo prepunjavanje.
To znači 150-200gr bez obzira na pun kapacitet posude

To da posudu napunite pomfritom do vrha može ali samo ako je već spremljen pa da podgrejete (kao i bilo šta drugo)

Poslednja izmena:
za 15 minuta skuvam jaja i klasicno

ovo je dobro, mozda , samo za krompirice

inace piletinu spremam iovako bez masti

stavis 4 kasicice soli na sred pleha , pile na so

stavis da se pece jedan sat - sat i po , dok lepo ne pozuti

sladje necete jesti od toga
Pa baš tvrdo kuvana moraju malo duže u ključaloj vodi to svi znamo, plus popucaju neka jel tako? :D

Ništa ja posebno nisam spremao, obična foto priča sa krilcima i bez cvrčanja i prskanja po tiganju i skakutanja da ne zagore a za 18 minuta uz jedno okretanje na pola pečenja (9 minuta).

Za batak koristim drugu metodu - tanjirče sa limunovim sokom, malo zejtina i začina prosto da batak upija sokove dok se sprema. Rešetka je za hrskaviju varijantu. Batak se sprema oko 25 min. :D

E vidi, za mene je ovo nov uredjaj jer sam sasvim slučajno natrčao na reklamu tražeći neki drugi kuhinjski pribor.

Da je samo "super za pomfrit" znaš kad bih platio 8 soma? Kupio bih običnu fritezu od 1500-2000 dinara pa nek ide život ispod kuhinjskog respiratora.

Nego nagledah se recepata po internetu, tek ću pravim pljeskavice od povrća :heart:

Ovako, uzmeš onu zamrznutu pizzu isečeš na 4 kriške jer ne može da stane cela (sem ako sam ne oblikuješ testo i nadeve) i za 8-10 minuta gotovo! :D

Smrznuto pecivo svih vrsta bez ikakvih problema - do 10 minuta bez okretanja.

Recimo ujutru - spremiš 2-3 paštete sa sirom, dok se peku obaviš sve što treba. Siguran si da je "sveže" pored toga što je vruće (znači nije od sinoć pa dogrevano) a za mnogo manje para nego u pekari. 18 pašteta sa sirom za 300 din. Koliko je to puta doručak? A da ne pričamo da sab sabajle ne rade sve pekare sem onih fancy 24h pa šta ti se zalomi i to po oho-ho ceni...

Tako da je aparat jako zahvalan i praktičan :D

Poslednja izmena:

Back