Ма немој. Како то наша привреда опстаје са свим оволиким наметима?
Фриленс је слаба индустрија ако га урнише нешто мало пореза. Додуше, ако су у питању боље стојећи фриленсери, они се само фолирају, покушавају да легализују своје пореске утаје.
Naravno da jeste slaba. Ko kaze da je ekstremno jaka? A sto je i tih 50.000 koji uspevaju da zarade sami i zive od svog rada nebitno cak i da zaradjuju u proseku 600-700 evra? Za koliko radite vi zaposleni u proseku? Koliko znam prosecni neto je 650 evra a najcesca neto plata je 500 evra.
Evo ti prosta statistika, iz 2017, od 50.000 ljudi koji su ostvarivali prihode samo je 8.000 zaradjivalo preko 700 evra mesecno, to su ljudi koji su sada dobili resenja. Cifre su iz statistike koju je javno objavila PU. Ali i sa tim, to je te godine bilo minimum 35 miliona evra koje su ljudi potrosili u Srbiji, na hranu, garderobu, kola, frizere, zivot, decu, sto uopste nije zanemarljiv doprinos domacoj privredi.
Не знам по којој то калкулацији.
СТВАРНА калкулација за твоје примере каже следеће:
Особа | Врста прихода | Нето приход | Укупни порези и доприноси | Ефективно оптерећење нето прихода |
Фриленсер | Фриленс приход | 58,500 | 12,000 | 21% |
Радник | Зарада | 58,500 | 35,232 | 60% |
О чему ми овде причамо?
Ti si sam prvo dao primer minimalca, koji je sada 42.000 i zato jeste ispravno prikazati samo teret koji je na radniku jer u nasem slucaju nema podele doprinosa, sve placamo mi i kao poslodavac i kao radnik. Za minimalac ukupni porezi i doprinosi su onda oko 15.000 na teret radnika.
Ako dajes primer zarade od 58.500, onda moras da napises da na teret radnika, ukupni porezi i doprinosi su oko 20.000 jer polovina tereta doprinosa ide na poslodavca.
Kada frilenser zaradi bruto 58.500 i kada plati svojih 12.000 drzavi, za koje dobije upis staza i overenu knjizicu (sada), ostaje mu 46.000 dinara. (to ti je ekvivalent osobi sa minimalcem). Po kojoj racunici vise placa cistacica na minimalcu od frilensera koji zaradjuje 150.000, kada je njemu sada namet oko 35.000?
Kada zaposleni koji je ugovorio neto platu od 58.500 plati 20.000 drzavi, njemu ostaje 58.500. Za to ima, porodiljsko, trudnicko, zastitu pred domacim sudovima usled nezakonitog otkaza, bolovanje, placeni odmor i gomilu drugih prava koje daje radnopravni odnos. Sve ono sto frilenser nema.
Dakle, poredjenje ti je neadekvatno, jer sam bruto prihod zaposlenog, nije proizvod samo njegovog rada, nego i rada, truda i sposobnosti poslodavca da obezbedi posao, za razliku od frilensera ciji je bruto prihod iskljucivo proizvod njegovog truda, rada i vrednosti, pa tako ne mogu da se vuku takve paralele.
Радиш ти, радим ја.
Мене порески одеру, ти тражиш порески рај.
И онда си фрапирана тиме што кажем да то није ок?
Не разумем.
A sta je po tebi ok? Koliko treba biti poresko opterecenje frilensera?
Znaci bilo je ok ranije da bude 45% bez staza i knjizice a sada 25% i staz i knjizica? Jel tako?
И какве су то то приче о томе да су класично запослени људи у некој врсти "царства од чоколаде и мармеладе"?
Тако нешто није постојало ни у "Бољем животу", а камоли сада
Да ли си ти икад радила у некој озбиљној фирми? Било каквој фирми?
Da, govorim kao osoba koja radi od 21. godine, koja u ozbiljnoj firmi ima 15 godina staza i kao neko ko je 12 godina frilenser koji je poceo od poslica od 30 dolara. Zaraditi platu u firmi kao obicni zaposleni i zaraditi ekvivalent te plate kao frilenser iz Srbije, je nesto sto ne moze da se poredi. Mnogo krvavije i teze zaradjuje svoj hleb frilenser koji zaradi preko interneta u proseku 500 evra svakog meseca, nego prosecan zaposleni koji je deo nekog sistema, odradi svoje radno vreme, mozak na otavu, nije placen po efektivnom satu rada i svakog meseca ima zagarantovano isti iznos, o disproporciji prava da ne pricamo. To odgovorno tvrdim kao neko ko zna kako je zaradjivati i raditi, i ovako i onako.
Sam (ne)kvalitet drzave je isti i za jednog i za drugog, ali relatizovati kao nista je, pravo na trudnicko, porodiljsko, bolovanje, placeni odmor, potvrdu za vrtic, kredit, vizu, i sva ta prava koja zaposleni ima, a frilenser nema je kranje neukusno. Jos kad neko radi u dobroj firmi, necu ni da komentarisem.
Да поновим: те хипотетичке приче о неким фамозним решењима коментаришем само ако та решења видим.
Da ti skeniram i posaljem?
У питању је била обавеза која је постојала у време стицања прихода.
Нема шта "пристане/не пристане".
Тачка.
Nije tacka. A to ce tek sada sudovi morati da utvrde, kada budu krenule zalbe na doprinose, i da dokazu da je tada te 2017. zakonski i tehnicki (kroz sam Croso) bilo uredjeno pitanje uplate doprinosa i ostavarivanja prava na staz i knjizicu za radnike koji rade za poslodavca koji nema predstavnistvo u Srbiji, sto je kao kategorija osiguranika samostalnih delatnosti uvedeno u Zakon o PIO tek u decembru 2019. (clan 12. tacka 3a. pogledaj sam). A ja pouzdano znam da nije moglo, jer poznajem ljude koji rade u fondu i sam tehnicki proces prijave na fond, i plus znam licno coveka koji je 3 godina sa ugovorom o radu sa poslodavcem iz inostranstva uz uredno placanje celog nameta od 45%, pokusavao da dobije status osiguranika, pa su ga jedva nakon sastanka koji je organizovao Naled, sa direktorom fonda, nekako manuelno progurali da ima knjizicu i da mu tece staz (i to je sve od prava) i vrlo brzo nakon toga uveli ovu izmenu zakona o PIO.
A upravo je URI Pogacar i ta ekipa, po nalogu drzave, zataskala celu stvar vezanu za doprinose. Sad, ok, porez je bio, efektivna stopa je bila 16%, drzava je sama priznala svoje necinjenje i smanjila obracun. Necemo da sada vracamo pricu na oktobar 2020. jer se izmedjuu desio april 2021. gde je drzava zakonski priznala krivicu svog necinjenja i uvela novi obracun gde se trazi 13,5% efektivno po godini na ime poreza i doprinosa. I da je to ostalo i sada za ubuduce kao sto je vazilo za prihode iz 2021. i 2022., to resenje, uz uskladjivanje sa minimalcem i neoporezivim za zaposlene uz staz i knjizicu, bilo bi krajnje korektno resenje. I ako pogledas, svu autisticnost drzave, cela bitka se vodi oko 10 procenata, da bi svi placali. Ovako....veci porez, manja naplata, vece izbegavanje.
Какви синдикати? У ком времену ти живиш? О чему причаш?
Vas zaposlenih ima 2 i po miliona. Imate nekoliko sindikata koji vas predstavljaju i vode pregovore u vezi minimalne cene rada i neoporezivog.
U kom ti svetu zivis i o cemu ti pricas, kada mislis da je moja moralna ili bilo kakva druga duznost da za poreski tretman mog prihoda, vodim bitku za poreski tretman tvog prihoda? Ja bih te iz srca podrzala ako izadjes na ulicu, ali zaista da mi vuces neadekvatne paralele o tebi kao muceniku koji dajes nekih imaginarnih 60% drzavi, koje i ne osecas fakticki (budi iskren), je nekorektno. Jer onaj koji frilensuje ce mnogo vise osetiti svojih 20-25% nameta drzavi od tebe.
Управо зато што је то "економско-тржишна" ствар.
Зашто да неурохирург и чистачица плаћају енормно већи порез од дизајнера кефир амбалаже?
Upravo je objasnjenje toga ekonomosko-trzisna stvar. Ako meni neko nametne porez koji je meni prevelik, a ja imam izbor da ga negde drugde platim manje (Hrvatska, Crna Gora 0%, Bosna 10%, Makedonija 5% od Nove godine), onda ti ostajes bez mog prihoda. Poresko optimizovanje poslovanja je krajnje legitimno. Pa cak, evo, mogu i Spaniju od ove godine, ali mozda za zivot u Spaniji hocu da dam 25% mozda i 30% ali za usluge drzave Srbije i njenog PIO fonda, necu, jer mi ne vredi. Imam izbor i svako ko ima izbor ce se snaci. Onda ti uzivaj u tome sto ces onome sto i dalje radi za 600 evra uzimati 20% i nek ti to bude lek za dusu, sto te drzava dere kroz namete za platu a ti cutis, jer zivot ce biti lepsi, ako svi u istom mulju. Ne razumem, zaista.