Фриленсери траже састанак због пореских решења за приходе из иностранства

јанпи

Veoma poznat
Poruka
13.925
Pa kad mlate lovu pa im se ne buni.
Па јесте,не бих се ни ја бунио кад ћу примам ускоро 200 иљадарки :hahaha1:

Vučić: Izdaću naredbu. Osnovna plata – 200.000 dinara FOTO/VIDEO​

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sastanku o analizi rada Vojske Srbije u 2022.
IZVOR: TANJUG, B92.NET PONEDELJAK, 16.01.2023. | 08:48 -> 11:10

Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr​
"Imali smo veći broj primljenih nego ljudi koji su napustili Vojsku. Zato smo išli sa povećanjem primanja 25%", rekao je Vučić.

Obavestio je da će na Dan državnosti, 15. februara, izdati naredbu i raspisati konkurs za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije i da će biti primljeno 5.000 ljudi.

MOŽDA VAS ZANIMA​

"Minimalna, osnovna plata biće preko 200.000 dinara. Želimo da ogromnim platama podstaknemo mlade ljude da se prijave".

Која је ово Лажовчина..па то Свет нема!

јанпи

Veoma poznat
Poruka
13.925
И мојне неко да наседа на ову Жваку!
Дејан Берић је рекао да се тренутно обавља регрутација за Либију и Украјину,оно..
неко ће да добије те паре..да га ,не дао Бог,врате у Ковчегу кући.

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.675
Ма немој. Како то наша привреда опстаје са свим оволиким наметима?
Фриленс је слаба индустрија ако га урнише нешто мало пореза. Додуше, ако су у питању боље стојећи фриленсери, они се само фолирају, покушавају да легализују своје пореске утаје.

Naravno da jeste slaba. Ko kaze da je ekstremno jaka? A sto je i tih 50.000 koji uspevaju da zarade sami i zive od svog rada nebitno cak i da zaradjuju u proseku 600-700 evra? Za koliko radite vi zaposleni u proseku? Koliko znam prosecni neto je 650 evra a najcesca neto plata je 500 evra.

Evo ti prosta statistika, iz 2017, od 50.000 ljudi koji su ostvarivali prihode samo je 8.000 zaradjivalo preko 700 evra mesecno, to su ljudi koji su sada dobili resenja. Cifre su iz statistike koju je javno objavila PU. Ali i sa tim, to je te godine bilo minimum 35 miliona evra koje su ljudi potrosili u Srbiji, na hranu, garderobu, kola, frizere, zivot, decu, sto uopste nije zanemarljiv doprinos domacoj privredi.

Не знам по којој то калкулацији.
СТВАРНА калкулација за твоје примере каже следеће:
ОсобаВрста приходаНето приходУкупни порези и доприносиЕфективно оптерећење нето прихода
ФриленсерФриленс приход58,50012,000
21%
РадникЗарада58,50035,232
60%

О чему ми овде причамо?

Ti si sam prvo dao primer minimalca, koji je sada 42.000 i zato jeste ispravno prikazati samo teret koji je na radniku jer u nasem slucaju nema podele doprinosa, sve placamo mi i kao poslodavac i kao radnik. Za minimalac ukupni porezi i doprinosi su onda oko 15.000 na teret radnika.

Ako dajes primer zarade od 58.500, onda moras da napises da na teret radnika, ukupni porezi i doprinosi su oko 20.000 jer polovina tereta doprinosa ide na poslodavca.

Kada frilenser zaradi bruto 58.500 i kada plati svojih 12.000 drzavi, za koje dobije upis staza i overenu knjizicu (sada), ostaje mu 46.000 dinara. (to ti je ekvivalent osobi sa minimalcem). Po kojoj racunici vise placa cistacica na minimalcu od frilensera koji zaradjuje 150.000, kada je njemu sada namet oko 35.000?

Kada zaposleni koji je ugovorio neto platu od 58.500 plati 20.000 drzavi, njemu ostaje 58.500. Za to ima, porodiljsko, trudnicko, zastitu pred domacim sudovima usled nezakonitog otkaza, bolovanje, placeni odmor i gomilu drugih prava koje daje radnopravni odnos. Sve ono sto frilenser nema.

Dakle, poredjenje ti je neadekvatno, jer sam bruto prihod zaposlenog, nije proizvod samo njegovog rada, nego i rada, truda i sposobnosti poslodavca da obezbedi posao, za razliku od frilensera ciji je bruto prihod iskljucivo proizvod njegovog truda, rada i vrednosti, pa tako ne mogu da se vuku takve paralele.

Радиш ти, радим ја.
Мене порески одеру, ти тражиш порески рај.
И онда си фрапирана тиме што кажем да то није ок?
Не разумем.

A sta je po tebi ok? Koliko treba biti poresko opterecenje frilensera?
Znaci bilo je ok ranije da bude 45% bez staza i knjizice a sada 25% i staz i knjizica? Jel tako?

И какве су то то приче о томе да су класично запослени људи у некој врсти "царства од чоколаде и мармеладе"?
Тако нешто није постојало ни у "Бољем животу", а камоли сада
Да ли си ти икад радила у некој озбиљној фирми? Било каквој фирми?

Da, govorim kao osoba koja radi od 21. godine, koja u ozbiljnoj firmi ima 15 godina staza i kao neko ko je 12 godina frilenser koji je poceo od poslica od 30 dolara. Zaraditi platu u firmi kao obicni zaposleni i zaraditi ekvivalent te plate kao frilenser iz Srbije, je nesto sto ne moze da se poredi. Mnogo krvavije i teze zaradjuje svoj hleb frilenser koji zaradi preko interneta u proseku 500 evra svakog meseca, nego prosecan zaposleni koji je deo nekog sistema, odradi svoje radno vreme, mozak na otavu, nije placen po efektivnom satu rada i svakog meseca ima zagarantovano isti iznos, o disproporciji prava da ne pricamo. To odgovorno tvrdim kao neko ko zna kako je zaradjivati i raditi, i ovako i onako.

Sam (ne)kvalitet drzave je isti i za jednog i za drugog, ali relatizovati kao nista je, pravo na trudnicko, porodiljsko, bolovanje, placeni odmor, potvrdu za vrtic, kredit, vizu, i sva ta prava koja zaposleni ima, a frilenser nema je kranje neukusno. Jos kad neko radi u dobroj firmi, necu ni da komentarisem.

Да поновим: те хипотетичке приче о неким фамозним решењима коментаришем само ако та решења видим.

Da ti skeniram i posaljem?

У питању је била обавеза која је постојала у време стицања прихода.
Нема шта "пристане/не пристане".
Тачка.

Nije tacka. A to ce tek sada sudovi morati da utvrde, kada budu krenule zalbe na doprinose, i da dokazu da je tada te 2017. zakonski i tehnicki (kroz sam Croso) bilo uredjeno pitanje uplate doprinosa i ostavarivanja prava na staz i knjizicu za radnike koji rade za poslodavca koji nema predstavnistvo u Srbiji, sto je kao kategorija osiguranika samostalnih delatnosti uvedeno u Zakon o PIO tek u decembru 2019. (clan 12. tacka 3a. pogledaj sam). A ja pouzdano znam da nije moglo, jer poznajem ljude koji rade u fondu i sam tehnicki proces prijave na fond, i plus znam licno coveka koji je 3 godina sa ugovorom o radu sa poslodavcem iz inostranstva uz uredno placanje celog nameta od 45%, pokusavao da dobije status osiguranika, pa su ga jedva nakon sastanka koji je organizovao Naled, sa direktorom fonda, nekako manuelno progurali da ima knjizicu i da mu tece staz (i to je sve od prava) i vrlo brzo nakon toga uveli ovu izmenu zakona o PIO.

A upravo je URI Pogacar i ta ekipa, po nalogu drzave, zataskala celu stvar vezanu za doprinose. Sad, ok, porez je bio, efektivna stopa je bila 16%, drzava je sama priznala svoje necinjenje i smanjila obracun. Necemo da sada vracamo pricu na oktobar 2020. jer se izmedjuu desio april 2021. gde je drzava zakonski priznala krivicu svog necinjenja i uvela novi obracun gde se trazi 13,5% efektivno po godini na ime poreza i doprinosa. I da je to ostalo i sada za ubuduce kao sto je vazilo za prihode iz 2021. i 2022., to resenje, uz uskladjivanje sa minimalcem i neoporezivim za zaposlene uz staz i knjizicu, bilo bi krajnje korektno resenje. I ako pogledas, svu autisticnost drzave, cela bitka se vodi oko 10 procenata, da bi svi placali. Ovako....veci porez, manja naplata, vece izbegavanje.

Какви синдикати? У ком времену ти живиш? О чему причаш?

Vas zaposlenih ima 2 i po miliona. Imate nekoliko sindikata koji vas predstavljaju i vode pregovore u vezi minimalne cene rada i neoporezivog.
U kom ti svetu zivis i o cemu ti pricas, kada mislis da je moja moralna ili bilo kakva druga duznost da za poreski tretman mog prihoda, vodim bitku za poreski tretman tvog prihoda? Ja bih te iz srca podrzala ako izadjes na ulicu, ali zaista da mi vuces neadekvatne paralele o tebi kao muceniku koji dajes nekih imaginarnih 60% drzavi, koje i ne osecas fakticki (budi iskren), je nekorektno. Jer onaj koji frilensuje ce mnogo vise osetiti svojih 20-25% nameta drzavi od tebe.

Управо зато што је то "економско-тржишна" ствар.
Зашто да неурохирург и чистачица плаћају енормно већи порез од дизајнера кефир амбалаже?

Upravo je objasnjenje toga ekonomosko-trzisna stvar. Ako meni neko nametne porez koji je meni prevelik, a ja imam izbor da ga negde drugde platim manje (Hrvatska, Crna Gora 0%, Bosna 10%, Makedonija 5% od Nove godine), onda ti ostajes bez mog prihoda. Poresko optimizovanje poslovanja je krajnje legitimno. Pa cak, evo, mogu i Spaniju od ove godine, ali mozda za zivot u Spaniji hocu da dam 25% mozda i 30% ali za usluge drzave Srbije i njenog PIO fonda, necu, jer mi ne vredi. Imam izbor i svako ko ima izbor ce se snaci. Onda ti uzivaj u tome sto ces onome sto i dalje radi za 600 evra uzimati 20% i nek ti to bude lek za dusu, sto te drzava dere kroz namete za platu a ti cutis, jer zivot ce biti lepsi, ako svi u istom mulju. Ne razumem, zaista.

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
67.341
А пази ову константну манипулацију.

Обавезно се провлачи прича да ће 'ленсери да плате ПИО, а да неће добити стаж.

Такође здравствено осигурање.

Сви у Србији имају здравствено осигурање, и претходних година су сви (скоро сви) имали здравствено осигурање, а провлачи се прича да 'ленсери немају здравствено осигурање.

Имали су га свих претходних година, преко жене, преко родитеља, као школарци и студенти, као незапослени, преко фирме ако су били запослени итд..итд...

Позвам 'ленсере да, ако остварују редовне приходе од рада, прошетају до АПР и региструју своју делатност, па неће плаћати 'ленсерски порез.

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
67.341
Nedovoljno jasno za one koji ne kapiraju
Ideja da doprinose po pola placaju radnik i poslodavac je administrativna.

Preduzetnici, clanovi poljoprivrednih gazdinstava, osnivaci DOO, placaju pun iznos i ide na njihov teret.

Doprinosi idu na teret bruto plate zaposlenog, a ne dele ih po pola radnik i poslodavac, osim na platnom listicu.

Uraghan

Domaćin
Poruka
3.622
Ti si sam prvo dao primer minimalca, koji je sada 42.000 i zato jeste ispravno prikazati samo teret koji je na radniku jer u nasem slucaju nema podele doprinosa, sve placamo mi i kao poslodavac i kao radnik. Za minimalac ukupni porezi i doprinosi su onda oko 15.000 na teret radnika.

:hahaha:

Ne postoji nikakva podela izmedju onoga sto placa poslodavac i zaposleni osim formalne na platnom listu jer svaki zaposleni mora da zaradi svoju bruto2 platu i dodatno preko toga i profit za poslodavca jer bi u suprotnom firma poslovala u minusu kada to ne bi bilo tako.

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.675
Prvo, vecina zaposlenih ne radi po ucinku da bi "zaradila" svoju bruto 2 platu, vec zaposleni ugovaraju svoju neto platu i sasvim ih ne zanima da li je u nekom mesecu poslodavac ostvario prihod da moze da isplati tu platu. Njemu to po zakonu sleduje, kao i sto mu sleduje i iznos doprinosa.

Ni jedan zaposleni u Srbiji ne prima bruto 2 na ruke, pa se zatim odrice 60% svog prihoda, vec poslodavac kada dogovara neto platu, kalkulise ukupan trosak tog radnika u svoje poslovanje i sustinski teret poreza, doprinosa i plate je na poslodavcu a ne na radniku. Cista zamena teza.

Da radnik dogovara bruto platu (sto nije slucaj) i da zatim sam placa svoje poreske obaveze, onda bi mogli da pricamo o sustinskih 60%, ovako to nije to.

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
67.341
Preduzetnici rade po ucinku, pa uredno placaju i porez i doprinose.

Oni koji rade po ugovoru o delu takodje.

Clanovi gazdinstava takodje.

Advokati, takodje.

Samo bi oni koji zaradjuju od interneta da ne placaju kao i ostali. Niti da se registruju.

Mogu i milione da zarade, ali ce da se vade na nekog 'lensera sto u zabagrelim gacama iz decje sobe zaradi dzeparac od 200 evra.

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.675
Preduzetnici rade po ucinku, pa uredno placaju i porez i doprinose.

Oni koji rade po ugovoru o delu takodje.

Clanovi gazdinstava takodje.

Advokati, takodje.

Samo bi oni koji zaradjuju od interneta da ne placaju kao i ostali. Niti da se registruju.

Mogu i milione da zarade, ali ce da se vade na nekog 'lensera sto u zabagrelim gacama iz decje sobe zaradi dzeparac od 200 evra.

Bla bla...kao i uvek prica u prazno.
Znaci, odgovor je, moze da bude na 15%, ako ne i manje. Ali kad, tek kada dodje do odredjene visine prihoda. Ako zaradjuje 100.000 ne moze biti na 10-15%.
Zasto, zato sto ako se odluci za isplatu licne zarade, moze da uplati minimalne doprinose. Sam odlucuje.
Porez na dobit od 10% smanjuje troskovima.
To ti objasnjava zasto frilenser ne moze da se registruje, a ne da nece da posluje pod tim uslovima. Ali nastavi da se blamiras.

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.675
Ова бесмислица је 1000 пута објашњена на форуму.
Ova besmilica kaze da je poslodavac u zakonskoj obavezi da obracuna i uplati porez i doprinose za zaposlenog, a ne obrnuto.
Ta besmislica u praksi znaci, da ja kao poslodavac odgovaram za tvoje neuplacene doprinose i poreze, iako mozda nisam zaradio nista u tom mesecu, mene to ne amnestira.
To tebe kao zaposlenog savrseno ne zanima, ali nece tebi dolaziti izvrsitelj za to sto nisi uplatio doprinose, nego meni, kao tvom poslodavcu.
Jel sada malo jasnije, sta je formalnost?

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
67.341
Bla bla...kao i uvek prica u prazno.
Znaci, odgovor je, moze da bude na 15%, ako ne i manje. Ali kad, tek kada dodje do odredjene visine prihoda. Ako zaradjuje 100.000 ne moze biti na 10-15%.
Zasto, zato sto ako se odluci za isplatu licne zarade, moze da uplati minimalne doprinose. Sam odlucuje.
Porez na dobit od 10% smanjuje troskovima.
To ti objasnjava zasto frilenser ne moze da se registruje, a ne da nece da posluje pod tim uslovima. Ali nastavi da se blamiras.
'lenser neka se registruje kao pausalac.

Zato i postoje razliciti oblici organizovanja.

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
67.341
Ova besmilica kaze da je poslodavac u zakonskoj obavezi da obracuna i uplati porez i doprinose za zaposlenog, a ne obrnuto.
Ta besmislica u praksi znaci, da ja kao poslodavac odgovaram za tvoje neuplacene doprinose i poreze, iako mozda nisam zaradio nista u tom mesecu, mene to ne amnestira.
To tebe kao zaposlenog savrseno ne zanima, ali nece tebi dolaziti izvrsitelj za to sto nisi uplatio doprinose, nego meni, kao tvom poslodavcu.
Jel sada malo jasnije, sta je formalnost?
Tebe kao zaposlenog ne zanima da poslodavac ima novca da uplati porez i doprinoss, ali mene kao preduzetnika zanima kako cu da ih uplatim iako nisam radio i zaradio, a lenser ako nije radio, ne placa nista.

Uraghan

Domaćin
Poruka
3.622
Prvo, vecina zaposlenih ne radi po ucinku da bi "zaradila" svoju bruto 2 platu, vec zaposleni ugovaraju svoju neto platu i sasvim ih ne zanima da li je u nekom mesecu poslodavac ostvario prihod da moze da isplati tu platu. Njemu to po zakonu sleduje, kao i sto mu sleduje i iznos doprinosa.

Ni jedan zaposleni u Srbiji ne prima bruto 2 na ruke, pa se zatim odrice 60% svog prihoda, vec poslodavac kada dogovara neto platu, kalkulise ukupan trosak tog radnika u svoje poslovanje i sustinski teret poreza, doprinosa i plate je na poslodavcu a ne na radniku. Cista zamena teza.

Da radnik dogovara bruto platu (sto nije slucaj) i da zatim sam placa svoje poreske obaveze, onda bi mogli da pricamo o sustinskih 60%, ovako to nije to.

Kako ti to zamisljas da ne moras zaradis bruto2 platu, a da ti neko ipak svakog meseca isplacuje tu bruto2 platu i da jos na sve to i ima profit? :hahaha:

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.675
'lenser neka se registruje kao pausalac.

Zato i postoje razliciti oblici organizovanja.

Ja sam gore lepo ostavila statistiku iz te 2017. koja je verovatno vrlo slicna i danas. Ona kaze da je od 50.000 ljudi, samo 8.000 zaradjivalo iznad 680 evra mesecno, odnosno 7.000 evra godisnje. To je 16%. Podatak poreske uprave. Od tih 16% u ukupnom skoru 60% su zarade do 2000 evra mesecno a 40% preko 2000 evra mesecno, odnosno 20.000 evra godisnje.

Sad ti po stoti put pitas, a sto taj covek nije pausalac. Zato sto ne moze da bude. Ali kada predje odredjeni iznos zarade, rado ce biti. Ustvari, pausal uopste vise nije najpovoljniji, daleko je povoljnije biti preduzetnik sa isplatom licne zarade, jer sam biras osnovicu doprinosa i mozes da prikazujes troskove, da ti porez ispadne smesan a za pausal vise nema ogranicenja od maksimalno 10% povecanja u sledecoj godini, sto znaci da ako rastes i imas vece promete, sledece godine mozes da dobijes mnogo veci iznos poreza i doprinosa jer se uskladjuje sa prometom.

Dolazimo do sustine,da je razlika izmedju pojma "frilenser" i "preduzetnik" samo visina prihoda. Tebi ne smeta sto preduzetnik moze da radi sa minimalnim poreskim opterecenjem od 10% ako ima prihod od nekoliko hiljada evra mesecno, sto svi koji jesu PR steluju, sto kroz male doprinose, sto kroz prikazivanje i muljanje sa troskovima, a smeta ti neki "lencer" od 700 evra, kome bi ti bez pardona da uzmes 20% po ovom sada, ili 45% po onom iz 2017. I pricas o solidarnosti.

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.675
Kako ti to zamisljas da ne moras zaradis bruto2 platu, a da ti neko ipak svakog meseca isplacuje tu bruto2 platu i da jos na sve to i ima profit? :hahaha:
Ne zamisljam, nego ne moras da zaradis platu. Plasticno, da bi skapirao. Tvoj posao je da budes prodavac robe u butiku. Ti nisi u zakonskoj obavezi kao zaposleni da prodas dovoljno robe, koja je u visini tvoje bruto 2 plate da bi ti ona bila isplacena. Ti moras da postujes radnu obavezu, nisi u zakonskoj obavezi da pravis profit. Ako tog meseca butik ne proda dovoljno i nema dovoljno prihoda za tvoju bruto 2 platu, tvoj poslodavac je i dalje u obavezi da obracuna i isplati doprinose i platu. Ti nisi. Niti si u bilo kakvoj obavezi prema drzavi.

Logicno je da ako se situacija nastavi par meseci, da ce poslodavac na kraju zatvoriti butik, jer nece moci da izvrsava svoje obaveze a ti ces ostati bez posla. Ali isto tako ako te ostane duzan drzavi za tvoje doprinose a tebi za platu, ti mozes da ga tuzis kao i drzava i ako je to preduzetnik, odgovarace svom svojom imovinom.

Tako da je sustinski teret doprinosa u nasoj zemlji, na poslodavcu, i formalno i zakonski, a to na "teret" radnika je veliko nista.

Poruka
6.415
Ja sam gore lepo ostavila statistiku iz te 2017. koja je verovatno vrlo slicna i danas. Ona kaze da je od 50.000 ljudi, samo 8.000 zaradjivalo iznad 680 evra mesecno, odnosno 7.000 evra godisnje. To je 16%. Podatak poreske uprave. Od tih 16% u ukupnom skoru 60% su zarade do 2000 evra mesecno a 40% preko 2000 evra mesecno, odnosno 20.000 evra godisnje.

Sad ti po stoti put pitas, a sto taj covek nije pausalac. Zato sto ne moze da bude. Ali kada predje odredjeni iznos zarade, rado ce biti. Ustvari, pausal uopste vise nije najpovoljniji, daleko je povoljnije biti preduzetnik sa isplatom licne zarade, jer sam biras osnovicu doprinosa i mozes da prikazujes troskove, da ti porez ispadne smesan a za pausal vise nema ogranicenja od maksimalno 10% povecanja u sledecoj godini, sto znaci da ako rastes i imas vece promete, sledece godine mozes da dobijes mnogo veci iznos poreza i doprinosa jer se uskladjuje sa prometom.

Dolazimo do sustine,da je razlika izmedju pojma "frilenser" i "preduzetnik" samo visina prihoda. Tebi ne smeta sto preduzetnik moze da radi sa minimalnim poreskim opterecenjem od 10% ako ima prihod od nekoliko hiljada evra mesecno, sto svi koji jesu PR steluju, sto kroz male doprinose, sto kroz prikazivanje i muljanje sa troskovima, a smeta ti neki "lencer" od 700 evra, kome bi ti bez pardona da uzmes 20% po ovom sada, ili 45% po onom iz 2017. I pricas o solidarnosti.

Знају они све, проблем је нешто друго, ти ленсери су ВАН СНС-а.
ето то је проблем, што свакодневно својом појавом све око себе подсећају
да постоји и други пут, а не ставити СНС окове око врата и ногу.
То је један једини проблем, да је до пореза, па стотине ХИЉАДА годишње обрне
МИЛИЈАРДЕ динара без и најаве пореза!
фризери, кројачи, тесари, столари, зидари, механичари, елетро, вода, мобилни...
па пођи само од оних огласа од пре 20 година инсталирам винодоус за 10 ЕУР!
не није њима до пореза, већ их ленсери ЖИВЦИРАЈУ ОПАСНО!
а то се види и по постовима овде који су у фазону
купујете станове а не плаћате пореза држави!
станове за 300 или 400ЕУР месечно, колико је заправо најчешћа зарада ленсера?!
ОНИ СУ ОПАСНИ!

Uraghan

Domaćin
Poruka
3.622
Ne zamisljam, nego ne moras da zaradis platu. Plasticno, da bi skapirao. Tvoj posao je da budes prodavac robe u butiku. Ti nisi u zakonskoj obavezi kao zaposleni da prodas dovoljno robe, koja je u visini tvoje bruto 2 plate da bi ti ona bila isplacena. Ti moras da postujes radnu obavezu, nisi u zakonskoj obavezi da pravis profit. Ako tog meseca butik ne proda dovoljno i nema dovoljno prihoda za tvoju bruto 2 platu, tvoj poslodavac je i dalje u obavezi da obracuna i isplati doprinose i platu. Ti nisi. Niti si u bilo kakvoj obavezi prema drzavi.

Logicno je da ako se situacija nastavi par meseci, da ce poslodavac na kraju zatvoriti butik, jer nece moci da izvrsava svoje obaveze a ti ces ostati bez posla. Ali isto tako ako te ostane duzan drzavi za tvoje doprinose a tebi za platu, ti mozes da ga tuzis kao i drzava i ako je to preduzetnik, odgovarace svom svojom imovinom.

Tako da je sustinski teret doprinosa u nasoj zemlji, na poslodavcu, i formalno i zakonski, a to na "teret" radnika je veliko nista.

Koliko gluposti na tako malo prostora.

Prvo targeti postoje narocito u prodaji i jos kako moras da prodas odredjenu kolicinu robe ili ces vrlo brzo dobiti otkaz ako promasis targete, to je jako stresan posao.

Drugo nije u obavezi da uplati doprinose, formalno jeste ali to ne mora da uradi i to ce biti reseno tako sto PIO fond nece uracunati taj period u penzioni staz, a ni zdrastvena knjizica ti nece biti overena, a ako zelis da isteras pravdu to moras da uradis privatnom tuzbom.

Ne odgovara se svom svojom imovinom u svim oblicima drustva, pak sta vise, za DOO je dovoljno da proda formalno firmu i da izadje potpuno cist iz te price, postoje i ljudi koji otkupljuju takve firme zbog toga su i poostrene kazne za DOO od skoro jer je pocelo masovno da se zloupotrebljava.

I za sam kraj, kazes ne moras da mu zaradjujes bruto2 platu samo ce da bankrotira ako to bude bio slucaj pa ti bolje da ne branis ove honorarce jer se vidi iz svemira da blage veze nemas o tome kako je biti zaposlen. :hahaha:

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.397
zanima me sledece, nasao sam nekog lika koji bi placao moje usluge, ali ja bih radio kao fizicko lice. Ne mogu da mu dam racun moje firme za drva zato sto sam slagao da sam radio kao programer, jer niko me ne bi izumao u izbor. To je firma u austriji i kako ja kao fizicko lice da mu izdam racun, nesto poput konsultanta. Prakticno sam izmislio cv, pa sam rekao da bih radio online.

franak

Buduća legenda
Poruka
27.384
zanima me sledece, nasao sam nekog lika koji bi placao moje usluge, ali ja bih radio kao fizicko lice. Ne mogu da mu dam racun moje firme za drva zato sto sam slagao da sam radio kao programer, jer niko me ne bi izumao u izbor. To je firma u austriji i kako ja kao fizicko lice da mu izdam racun, nesto poput konsultanta. Prakticno sam izmislio cv, pa sam rekao da bih radio online.
Prosto ko pasulj.