Frenk Zappa -muzički genije koji je pomerio granice

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
409.711
Frenk Zapa - kompozitor, gitarista, provokator i čovek s jednim od najpoznatijih brkova u istoriji muzike.
Njegov zvuk bio je mešavina roka, džeza, klasike, pa i svega onoga što se ne može ni svrstati u žanr.
Njegovi tekstovi bili su britki, sarkastični komentari američke pop-kulture i politike.

Iako je preminuo 1993. godine u 53. godini života, njegov muzički opus i danas zadivljuje,
a među nasledstvom koje je ostavio su i mnogi instrumenti koji su menjali istoriju muzike.

Bez formalnog obrazovanja, samouk, počeo je da svira bubnjeve u bluz bendu, električnu gitaru i da komponuje klasičnu muziku.
Više puta je prozvan jednim od najboljih muzičara i gitarista sveta.

37553122461c1ff577f4ac755456500_v4_big.jpg

Njegova muzička karijera trajala je 30 godina, a započeo ju je 1956. u tinejdžerskom bendu The Blackouts.
Tokom tog perioda, Zapa se pokazao kao odličan kompozitor, gitarista i vođa benda.
Sa njim su uvek nastupali veliki muzičari, a obično je imao oko devet svirača u pratećem bendu.

Bio je izuzetno duhovit muzičar i čovek, i znao je kako da svoj muzički humor predstavi kroz snimke i nastupe
na najbolji mogući način, a pored toga, posedovao je i talenat za pisanje i orkestriranje najsloženijih kompozicija.

Početkom 1960-ih osnovao je rok bend The Mothers of Invention, sa kojim je stvorio veliku diskografiju.
Isprobao je mnoge muzičke žanrove, kao što su rok, džez, klasika, bluz, progresivni rok i mnogi drugi.
Angažovao je simfonijske orkestre i snimio nekoliko albuma sa njima.
480742188_1088625193276720_6884781304620849180_n.jpg

Svoj prvi solo album, „Lumpy Gravy“, objavio je 1967. godine, dok je dve godine kasnije objavio svoj najuticajniji album, „Hot Rats“.
Dobio je nagradu Gremi u kategoriji najboljeg instrumentalnog rok izvođenja 1987. godine za pesmu „Jazz from Hell“, koja se nalazi na istoimenom albumu.

Nakon što se krajem 1970-ih rastao sa izdavačkom kućom Warner Bros, tokom 1980-ih objavljivao je po nekoliko albuma godišnje, a samo 1984. godine objavio je četiri.U svojoj velikoj muzičkoj karijeri, Zapa je napisao 57 originalnih albuma i učestvovao u brojnim drugim projektima. Iako je u karijeri dobio mnoga priznanja i nagrade za svoja dela, Zapin rad još uvek nije u potpunosti shvaćen i cenjen. U 53. godini oboleo je od raka i umro 1993. godine.

Bez formalnog obrazovanja, samouk, počeo je da svira bubnjeve u bluz bendu, električnu gitaru i da komponuje klasičnu muziku.
Više puta je prozvan jednim od najboljih muzičara i gitarista sveta.
22. jula 1994. godine, u njegovu čast, asteroid 3834 je dobio ime po njemu, Zapafrank.

je l ima on neki šire poznati hit
ja isto volim samo hitove, ali na zalost kod ovog umetnika to nisi hitovi u klasicnom smislu, vec se on slusa tematski, po albumima, a ja bih preporucio da probas npr, album apostrophe, premotao sam na ovu pesmu, pa ako te nadje- nadje, a ako ne... nikom nista, a mozes da krenes i od pocetkla ovog albuma, pa samo pritiskaj next koju pesmu bi da preskocis
ako te ova ne nadje, mozda nije zappa za tebe, a za mene jeste HIT, evo, pa vidi
ma lupam, nema on hitove, ipak, u klasicnom smislu, nego ti ili lezi ili ti ne lezi, samo se o tome radi, a jeste izvrstan, kliknes vise puta dugme next ili SHIFT SA N i videces, ili idi u nazad, posto sam ja vec premotao na sredinu

Poslednja izmena:

Back