Quantcast

Fransiza

unknown!

Obećava
Poruka
61
Da li moze neko da mi objasni sta je to fransiza?Koliko sam ja shvatila neka firma ti daje ime,robu,materijal i njima razradis posao,oni ti ga onda preuzmu i tu ne mozes vise nista.Ili druga varijanta je da sa njima delis zaradjen novac?
Da li sam u pravu?
 

S_K_V_O

Iskusan
Poruka
6.168
Franšizing je u našem pravu neimenovan ugovor, što znači da nije eksplicitno regulisan pozitivnim propisima.Ne postoji jedinstvena definicija tog ugovora, ali ipak, mogu se odrediti njegovi uobičajeni elementi i prava i obaveze ugovornih strana.

Davalac franšize:
1. ustupa primaocu isključivo pravo poslovanja (proizvodnje, prodaje ili vršenja usluga);
2. ustupa primaocu pravo poslovanja pod njegovim nazivom i žigom;
3. ustupa primaocu pravo da upotrebe drugih poslovnih znakova;
2. ustupa primaocu poslovno-tehničko znanje i iskustvo u vršenju delatnosti (know-how);
3. pruža usluge radi otpočinjanja i vođenja poslova određenih ugovorom (obuka, reklamiranje, pomoć, pružanje informacija...);
4. vrši nadzor nad poštovanjem propisanih standarda.

Primalac franšize:
1. plaća naknadu davaocu;
2. poštuje propisane standarde davaoca, njegova uputstva i obezbeđuje jednoobraznost (isti tehnološki proces, izgled, oblačenje zaposlenih...);
3. čuva poslovnu tajnu (to je obično know-how);
4. investira;
5. nabavlja robu od davaoca franšize ili lica koje on označi.

Naknada se plaća kao paušalna ili kao varijabilna. Paušalna se plaća pre zaključenja ugovora, a varijabilna tokom trajanja ugovora za ustupljena prava, i uglavnom se ugovara u određenom procentu od ostvarenog prometa. Kada se varijabilna naknada ne ugovara, radi se uglavnom o robnim franšizama, kod kojih je naknada uračunata u cenu robe koju primalac nabavlja od davaoca.

dakle, posluješ u svemu prema standardima i pod imenom brendiranog davaoca franšize, a zauzvrat mu plaćaš naknadu...

primere ugovora mogao si pronaći i na netu...

poznate franšize: Coca Cola, McDonald's...
 
Poslednja izmena:

unknown!

Obećava
Poruka
61
Ok.Hvala.Ja bi trebala da otvorim gril.E sad jean poznatiji gril u gradu bi mi dao svoje ime i kazu da sam duzna od njih da kupujme meso,i da dobijam njihovu reklamu.Ali oni kao mogu posle nekog vremena kad razradim posao da mi to sve oduzmu.Kao rade tako.Pa sam mislila da ta fransiza podrazumeva i to.Otici cu kod njih sa advokatom pa cu se lepo raspitati sve.Hvala.:bye:
 

S_K_V_O

Iskusan
Poruka
6.168
pa zavisi od sadržine ugovora, nek ti pošalju predlog ugovora i videćeš šta piše.
verovatno da je trajanje franšize određeno, sa mogućnošću produženja uz naknadu, naravno.
takođe, raskid je moguć ako ne poštuješ obaveze preuzete ugovorom.
 

milsu

Ističe se
Poruka
2.519
Не знам како би могли све да ти одузму. Ако си ти власник локала и опреме, то ни у ком случају не могу да ти одузму. А ако си закупила локал и опрему, опет је на закуподавцу да ли ће их издавати теби или некоме другоме. Ипак, не знам шта ће ти франшиза, боље да сама створиш свој бренд. На Канаревом Брду постоји грил са оригиналним називом "Пљескотека". Лепо име, мада им пљескавице нису баш неке. Када бих ја отворио грил, назвао бих га "Добар батак".
 

S_K_V_O

Iskusan
Poruka
6.168
ne sve to, naravno, to se valjda podrazumeva.
ne verujem da je mislio/su mislili na sve, nego samo na mogućnost korišćenja franšize.
i ja se baš pitam koji je to toliko renomirani gril...
 

unknown!

Obećava
Poruka
61
Pa fora je da dodju i ponude gazdi vecu kiriju,njemu naravno vise para i tako..A kao ispadnu dobri pa daju opremu i sve.Tako da sam ja odlucila da ipak opremu kupim sama da mi se ne desi da mogu da kazu da su mi oni dali opremu.A na potpisivanje ugovora idem sa advokatom.Bili smo u nekom njihovom lokalu i radnici nam kazu da se bas to desilo sa upravo tim grilom gde oni rade.Covek im extra razradio posao i oni dosli i oterali ga.Verovatno da neko stoji iza njih pa to tako mora.Ne znam..VIDECEMO...
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.