Franšiza koja je od Stalonea napravila globalnu zvezdu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
412.730
Film je imao budžet od oko 15 miliona dolara i zaradio je više od 125 miliona dolara širom sveta, učvršćujući svoj status akcionog klasika.
Premijera filma „Rambo: First Blood“ održana je 22. oktobra 1982. u Sjedinjenim Državama. Zasnovan na romanu Dejvida Morela iz 1972. godine,
film je označio početak jedne od najpoznatijih akcionih franšiza 1980-ih i pretvorio Silvestera Stalonea u globalnu zvezdu.

Iako ga mnogi danas povezuju sa preuveličanim akcionim spektaklima, originalni Rambo je bio mračniji i intimniji film o posledicama Vijetnamskog rata i životima ratnih veterana.Roman prikazuje Ramba kao traumatizovanog i izuzetno nasilnog veterana koji na kraju umire. Kada je Holivud preuzeo priču, scenario je menjan godinama. Stalone, već poznat posle Rokija, pridružio se krajem 1970-ih i preoblikovao lik u tragičnog, ali simpatičnijeg junaka, smanjivši broj ubistava i dodavši emotivan kraj.

Film je režirao Ted Kočef, a snimanje je počelo 1981. godine u Houpu (Kanada), čiji hladni pejzaž daje filmu njegovu prepoznatljivu atmosferu.
Stalone je pomogao u pisanju dijaloga, uključujući emotivan završni monolog u kojem Rambo priznaje: „Mogao sam ih sve pobiti. Nisam želeo.“

Ova scena je postala ključna za ton filma – Rambo nije mašina za ubijanje, već slomljeni veteran.

„Prva krv“ je redefinisala akcioni žanr i uticala na filmove poput „Umri muški“ i „Komando“, a lik Džona Ramba postao je globalni simbol
američkog revanšizma, ali i traume veterana.
Nastavci - „Rambo: Prva krv II“ (1985), „Rambo III“ (1988), „Rambo“ (2008) i „Rambo: Poslednja krv“ (2019) - pretvorili su franšizu u fenomen pop kulture.

Pa sad.

Sly je snimio 3 Rocky-ja pre nego sto je snimio prvog Ramba.

Rocky je bio mnogo gledaniji nego Rambo.

Rocky je bio film koji je zaradio najvise para na blagajnama 1976 i bio drugi na listi sledece godine.

Rocky je imao je 10 nominacija i osvojio 3 oskara. Tako da je dobro prosao i kod kritike i kod publike.

Rambo je bio gledan, ali ni blizu Rocky-ja, tako da se ne moze reci da ga je Rambo napravio zvezdom.

Back