Francuzi zabranjuju prodaju iPhone 12 zbog previsoke radijacije

Neno

Elita
Moderator
Poruka
19.084
Apple mora prestati da prodaje svoj model iPhone 12 u Francuskoj zbog prekomjernog nivoa radijacije, rekao je francuski ministar za digitalnu ekonomiju listu Le Parisien u intervjuu objavljenom u utorak, piše Rojters.

Francuski nadzor radijacije ANFR obavestio je Apple o svojoj odluci da zabrani prodaju iPhone 12 nakon što je izvršio testove koji su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) pametnog telefona nešto viša od zakonski dozvoljene, rekao je za list Žan Noel Baro.
iPhone-12.jpg
Apple nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtjev za komentar.

Barot je rekao da bi ažuriranje softvera bilo dovoljno da riješi probleme sa zračenjem koji su povezani sa telefonom koji američka kompanija prodaje od 2020.

– Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dvije nedjelje. Pravilo je isto za sve, uključujući i digitalne gigante – rekao je on i dodao da je spreman ako to ne učine da naredi povlačenje svih iPhone-a 12 koji su u opticaju.

Evropska unija je postavila bezbjednosne granice za SAR vrijednosti povezane sa izloženošću mobilnim telefonima, što bi moglo povećati rizik od nekih oblika raka, prema naučnim studijama.

Francuski nadzorni organ sada će svoje nalaze prenijeti regulatorima u drugim zemljama članicama EU.

– U praktičnom smislu, ova odluka bi mogla da ima efekat “grudve snijega” – rekao je Baro.

Francuska je 2020. proširila propise prema kojima trgovci na malo moraju da prikazuju vrijednost zračenja proizvoda na ambalaži mobilnih telefona, uključujući tablete i druge elektronske uređaje.

Tanjug
 

Back
Top