Kurti: Predlog EU nije konačan sporazum, ali sadrži de fakto priznanje, ZSO nije preduslov
Izvor: Reporteri
Premijer Aljbin Kurti izneo je na sednici Skupštine Kosova detalje o francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji je na osnovu Kurtijevih izjava Kosovo u principu već prihvatilo, prenosi Reporteri.
Kurti je rekao da francusko-nemački predlog, sada poznat kao plan EU, nije konačni sporazum, već osnovni sporazum, koji Kosovo smatra dobrom osnovom za dalje razgovore i dodao da postoje paragrafi koji se odnose na de fakto priznanje.
„U Briselu je 18. avgusta 2022. godine održan ozbiljan sastanak, tačka 2. bila su su aktuelna pitanja. Obično je na prošlim sastancima bilo žestokih kontroverzi, ali nije bilo strukturiranog dnevnog reda. Tada je počeo dijalog za dogovor. U tom slučaju sam se odmah pripremio nudeći stranicu od šest poglavlja o tome šta okvir opšteg sporazuma treba da sadrži. Tri nedelje kasnije dolazi Lajčak sa dva emisara iz Pariza i Berlina, koji su izneli predlog, rekao bih, plan sporazuma koji nije konačan, već osnovni, ali nije konačan. Ovaj sporazum, koji ima čitave paragrafe i rečenice preuzete po uzoru na dve Nemačke, je osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući konačni sporazum koji nam je potreban. Ali moramo razumeti da nije bilo prilike da dođu iz Pariza, Berlina i Brisela i donesu nam konačan dogovor, jer bi to zahtevalo dugu diskusiju. Nisu nam doneli predlog uzmi ili ostavi. Republika Kosovo ne priznaje Srbiju, kao ni Srbija Kosovo. Danas imamo međusobno nepriznavanje, ono što nam je potrebno je međusobno priznanje. Ne može biti konačnog dogovora bez međusobnog priznavanja u centru", objašnjava Kurti.
Kurti kaže da Kosovo do danas nije imalo predlog u kome postoje evropski i demokratski koncepti sa univerzalnim vrednostima, kao što je plan EU.
„Sporazum deli priznanje na de fakto i de jure. Tamo su paragrafi koji su uzeti po modelu dve Nemačke paragrafi koji se upravo odnose na de fakto priznanje. Preambula ima i nasleđe prošlosti. Nije dugačak, to je vrlo uopšten i kratak tekst od dve stranice. Mi smo u tom smislu na početku. U preambuli se pominju nacionalne manjine, ali šta će se uraditi sa ovom frazom zavisi od političkih dešavanja i daljeg pregovaračkog procesa. Primetio sam da ovaj predlog predstavlja solidnu platformu za napredovanje. Nisam to odbio, ali sam rekao da možemo dalje da razgovaramo. Kosovo do danas nije imalo predlog koji uključuje evropske i demokratske koncepte sa univerzalnim vrednostima. Pristup u prošlosti je bio rešavanje problema bez univerzalnih koncepata i kategorija. Od samog početka imate: nezavisnost, demokratiju, suverenitet, ljudska prava. Sve su to univerzalne vrednosti", dodao je Kurti.
Kurti je govorio i o poslednjem poglavlju koje govori o primeni prethodno potpisanih sporazuma. On kaže da se u Beogradu vodi politički rat da se jedna tačka stavi ispred druge, tako da je ZSO bude preduslov.
Kurti je dodao da je predlog EU veoma povoljan za Kosovo, jer ZSO nije preduslov.
„U poglavlju pet bilo je razmatranje prethodnih sporazuma. Poslednja rečenica u članu 10. predloga odnosi se na sve sporazume u Briselu. Ali politička bitka je u tome što od 33 sporazuma Beograd želi da prenese samo onaj koji najviše voli. Za nas oni nemaju vrednosnu ni logičku hijerarhiju, imaju hronološki redosled. Ne možete staviti jedno ispred drugog. Vodi se velika politička i diplomatska bitka. Član 10, koji se odnosi na prethodne sporazume, pokušava da se iznese u preambulu. U predlogu EU to je poslednje u članu 10. Beograd traži da ZSO bude preduslov, ili centar, ali za nas to nije prihvatljivo ni kao preduslov ni kao centar. Predlog EU je za nas veoma povoljan jer ZSO nije preduslov ni u centru”, rekao je Kurti.
Premijer je izrazio spremnost da o ovom sporazumu izvesti Skupštinu.
„Moguće je da i ja tražim sednicu za izveštaj, ali ja vam kažem zašto to nisam uradio do danas. Jer vera je veoma ozbiljna stvar, dozvolite mi da govorim. Moguće je da se o tome vodi rasprava u Skupštini, ali je bolje da premijer ne sazove tu sednicu, jer jedva čekaju da nas optuže za curenje detalja. Ako sazovem sednicu na kojoj otkrijem detalje sporazuma, to je veoma opasno za Kosovo“, rekao je Kurti.