Француски званичник: Министри ЕУ су постигли консензус да се Украјини да статус кандидата за чланство у Унији

Pogledajte prilog 1174655




Francuski zvaničnik: Ministri postigli konsenzus da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u Uniji

Pogledajte prilog 1174654

Beta danas 17:29

Francuski zvaničnik: Ministri postigli konsenzus da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u Uniji

Ministri država članica EU za evropske poslove danas su postigli konsenzus o davanju Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Uniji, izjavio je francuski zvaničnik Kleman Bon (Clemant Beaune).

Bon, državni sekretar za evropska pitanja pri Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Francuske, rekao je posle sastanka Saveta EU za opšte poslove u Luksemburgu da je odluka o tom pitanju na šefovima država i vlada članica EU, na predstojećem samitu u Briselu, prenosi agencija Frans pres.

Pogledajte prilog 1174661

„Današnja diskusija ministara u Luksemburgu pokazala je da postoji široki konsenzus, rekao bih i potpuni konsenzus, posebno po pitanju Ukrajine i davanja (Kijevu) statusa kandidata što je pre moguće“, kazao je Bon.

Bon je ukazao i da „proces pristupanja ne znači momentalno članstvo“.

Evropska komisija je u petak preporučila da se Ukrajini odobri status kandidata, kao prvi korak na dugom putu ka članstvu u EU. Komisija je preporučila da se taj status doodeli i Moldaviji. Preporuku Evropske komisije lideri 27 zemalja članica razmatraće 23. i 24. juna na samitu u Briselu.

link


Па зар то није фантастично?! Велики ударац за злу "Мајчицу". Не само што је ЕУ још једном показала јединство, већ је напасти екс-совјетску републику на истоку Европе једна прича, а сасвим друга прича је разарати земљу која је званично кандидат за ЕУ!
stvarno fantasticno.
Steta samo sto ni Zelenkovi unuci nece stici ni do "drugog poglavlja"...............tu gde je i Turska zaglavila pre 40 godina kada je dobila status kandidata za EU.
 
Шта "шта би"?! Да си иоле обавештен, знао би да је Турска сама суспендовала своју кандидатуру за чланство јер је Ердогану било важније да смањује људска права у Турској него да Турска постане чланица ЕУ.
У преводу, пуцкета турцима око препона за тај клуб.
 
Turska je bila zaustavljena i pre Erdogana. Turska je zemlja sa više stanovnika nego sve ostale nove istočnoevropske članice EU minus Poljska, vojno je apsolutno najjača sem možda Francuske, sa potencijalom islamskog fanatizma i velikom emigracijom koja bi potencijalno mogla da napravi stampedo u EU, a stanovništvo im je poznato po slaboj asimilaciju među domicilno stanovništvo.
Državljani Turske moraju imati vize za ulazak u EU, čak ni beli Šengen nije u planu za njih.

Iako nije javno rečeno ne postoji ni minimum šanse da ikada budu punopravni član čak i da poprave standard i skinu Erdogana, jer bi bili među jačim silama u istoj i značajno bi promenili sve.

Ukrajina je zemlja sa sada nerešivim problemom sa Rusijom,verovatno sa jako dugom okupacijom na dobrom delu zemlje, a i bez toga siromašna i korumpirana toliko da joj i balkanski lelemudi nisu mogli prići. Status kandidata je simboličan više kao vid podrške a i to je bilo kroz zube i na mišiće . Pre agresije niko nije ni pomišljao da započne pregovore. Nije nemoguće da oni uđu jer su ipak "bela Evropa" i kao deo geopolitičkih igara ali potrajaće to. Turska apsolutno nikada sa druge strane.
Ne poznaješ stvari i izvlačiš proizvoljne, uprošćene a nadasve nelogične zaključke po sistemu "što je babi milo, to joj se i snilo". Da Evropska unija nije želela Tursku zbog velikog broja muslimana, ona Turskoj nikada ne bi dodelila kandidaturu za članstvo. Turska je 1999. zvanično proglašena za kandidata koji ispunjava uslove za otpočinjanje pregovora o pridruživanju EU. A znaš li ti gde je te 1999. godine bio Erdogan? Bio je u turskom zatvoru zbog širenja verske mržnje. Tada je Turska drugačije izgledala nego 2016. godine kada se suspendiraju pregovori Turske sa Briselom o pristupanju EU. Godinu dana pre Erdoganovog hapšenja, 1998. godine, Ustavni sud Turske je bio zabranio ekstremnu islamističku Partiju blagostanja čiji je Erdogan bio kandidat za gradonačelnika Istanbula.
Erdogan je nakon četiri meseca provedenih u zatvoru i sa zabranom obavljanja javnih poslova, naizgled napustio esktremno islamističku politiku, a da bi se vratio u politiku 2001. godine osnovao je tek nešto umereniju AKP. Sa svojim neoosmanističkim narativom, Erdogan je AKP doveo do pobede 2002.
S obzirom da je Erdoganu tada još uvek bilo zabranjeno obavljanje javnih dužnosti, suosnivač AKP-a Abdulah Gul je umesto Erdogana postao premijer, a kasnije je poništio Erdoganovu zabranu obavljanja državnih poslova. Nakon pobede na dopunskim izborima u Sirtu 2003., Erdogan je zamenio Gula na mestu premijera, a Gul je umesto toga postao kandidat AKP-a za predsednika Turske. Erdogan je predvodio AKP do još dve izborne pobede 2007. i 2011. godine.
Neoliberalne reforme koje Erdogan sprovodi u ekonomiji Turske u prvim godinama svoga mandata kao premijera bile su razlog onoj početnoj popularnosti Erdogana na Zapadu, i doprinele su tome da Turska otpočne svoje pregovora o članstvu u EU.
Po otpočinjaju pregovora o članstvu u EU, počinju i velika strana ulaganja u infrastrukturu Turske, uključujući izgradnju modernih autoputeva, novih aerodroma i mreže brzih pruga. Paralelno s tim privrednim uspesima, Erdogan je pobedio na dva ustavna referenduma 2007. i 2010. Opozicija tada tvrdi da iza Erdoganovih ustavnih reformi stoji želja da se država islamizira, što se pokazalo kao tačno. Opozicione stranke su isticale i da će Erdoganov režim moći da kontroliše sudove pošto je jedna od spornih odredbi amandmana davala parlamentu glas u imenovanju sudija - i to se takođe pokazalo kao tačno. No i pored nesumnjivih uspeha na ekonomskom planu, Erdoganov diskurs ostaje islamistički i neoosmanistički, a njegova vlast postaje sve više autokratska kako je vreme odmicalo.
Odnosi između Brisela i Ankare definitivno su pogoršani nakon propalog vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine. Brisel tada oštro kritikuje hapšenja novinara, kao i masovna hapšenja aktivista za ljudska prava u Turskoj. TO je bio razlog što je EU suspendovala pripreme za novo poglavlje u pregovorima o pristupanju Turske. Ankara je sa svoje strane optužila EU da daje azil onima koji su organizovali vojni puč. Istovremeno Erdoganova spoljna politika svuda na Zapadu biva ocenjena kao neoosmanska. Erdoganov neoosmanizam je i doveo do uplitanja Turske u građanski rat u Siriji, sa fokusom na sprečavanje sirijskih demokratskih snaga da se ustale u oblastima blizu sirijsko-turske granice tokom građanskog rata u Siriji.
 
Poslednja izmena:
1655916967766.png


Agenda sastanka EU potvrđuje poziv Ukrajini i Moldaviji za status kandidata



Masovne demonstracije u znak podrške nastojanjima Gruzije za članstvo u EU u Tbilisiju, 20. juni 2022.

Masovne demonstracije u znak podrške nastojanjima Gruzije za članstvo u EU u Tbilisiju, 20. juni 2022

22. juni/lipanj, 2022.

Nacrt završne deklaracije za ovosedmični samit Evropske unije (EU) predlaže status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju, pokazuje kopija dokumenta koju je Radio Slobodna Evropa imao na uvid.

"Evropsko vijeće odlučilo je Ukrajini i Republici Moldaviji dodijeliti status zemlje kandidata", kaže se u dokumentu od 21. juna, dodajući da će Gruzija dobiti isti status kada Tbilisi ispuni niz uslova.

"Budućnost ovih zemalja i njihovih građana leži unutar Evropske unije", dodaje se.

Svih 27 članica bloka mora odobriti takav potez, za koji se čini malo vjerovatno da će naići na otpor. Unutar Evropske unije "nema niti jedne zemlje koja ima problema" s tim potezom, rekao je Luksemburžanin Jean Asselborn prije sastanka s ministrima vanjskih poslova EU 21. juna. Nekoliko njegovih kolega izrazilo je slična mišljenja na skupu.

Čelnici EU sastat će se od 23. do 24. juna u Brselu, gdje će takođe nastojati održati pritisak na Rusiju obavezujući se na daljnji rad na sankcijama, uključujući mogući potez da se zlato stavi među imovinu koja bi mogla biti ciljana svim budućim mjerama.

"Nastaviće se raditi na sankcijama, uključujući jačanje provođenja i sprječavanje zaobilaženja sankcija", kaže se u dokumentu, dodajući kako je blok i dalje "snažno opredijeljen" pružanju daljnje vojne podrške Ukrajini i da će se "brzo raditi" na jačanju takve podrške.
 
EU poštuje puni teritorijalni integritet Ukrajine i to je još jedna stavka zbog koje je ovo zaista loša vest za Putina.

Значи и Русија (Крим, Донбас, видећемо још шта...) ће преко Украјине ући у ЕУ?
 

Evropski parlament izglasao Rezoluciju o kandidatskom statusu Ukrajine i Moldavije

Evropski parlament prihvatio je, sa 529 glasova za, 45 protiv i 14 suzdržanih, Rezoluciju kojom se šefovi država članica EU-a, koji će u četvrtak i petak učestvovati na Samitu EU-a, pozivaju da Ukrajini i Moldaviji omoguće kandidatski status za članstvo u Uniji.

To isto treba omogućiti i Gruziji, kada se vlada te zemlje pobrine za prioritete koje je navela Evropska komisija, naveo je EP u saopštenju.

„Ukrajinci, Moldavci i Gruzijci zasužuju da žive u slobodnom, demokratskom i prosperitetnim državama koje su ponosne i posvećene članice evropske porodice“, kaže se.
 

EU otvara vrata Ukrajini


Od evropskih lidera očekuje se da formalno prihvate Ukrajinu za kandidata za Evropsku uniju.

„Stvara se historija“, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uoči početka dvodnevog samita EU-a u Briselu.

„Govorim o vjetrovima promjena koji ponovo pušu našim kontinentom. Svojim aplikacijama, Ukrajina, Moldavija i Gruzija poručuju nam da žele promjene“.

Iako će trebati godine, a možda i više od decenije da kandidati postanu članovi EU-a, odluka bi bila simboličan korak koji signalizira namjeru EU-a da se proširi na područje koje je nekada pripadalo bivšem SSSR-u.
 

1656010710723.png

EU dodelila Ukrajini i Moldaviji status kandidata


Evropski i ukrajinski poslanici razvili zastavu ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu

Evropski i ukrajinski poslanici razvili zastavu ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu

prije 4 minuta

Evropska unija je dodelila Ukrajini status kandidat za članstvo u ovoj organizaciji, čime je pokrenut potencijalno višegodišnji proces koji bi mogao da odvuče ovu ratom pogođenu zemlju dalje od uticaja Rusije i da je čvršće poveže sa Zapadom.

Ukrajina je podnela zahtev za članstvo u EU manje od nedelju dana nakon što je Moskva izvršila invaziju 24. februara.

Odluka lidera 27-članog bloka da Ukrajini daju status kandidata u četvrtak je bila neuobičajeno brza za EU. Ali rat i zahtev Ukrajine za ubrzanom procedurom ubrzali su procedure.

EU je takođe dala status kandidata Moldaviji, koja se graniči sa Ukrajinom.

Sticanje članstva moglo bi potrajati godinama ili čak decenijama. Zemlje moraju ispuniti niz detaljnih ekonomskih i političkih uslova, uključujući posvećenost vladavini prava i drugim demokratskim principima.

Ukrajina će morati da obuzda korupciju u vladi i sprovede druge reforme.
 
1656012925563.png





ŽELJKO KOMŠIĆ KATEGORIČNO: "Probosanska vlast i opozicija za mjesec može ispuniti uslove, neka EU sankcioniše HDZ i SNSD"


Na osnovu svega viđenog u protekle tri godine, otkad je Mišljenje EK objavljeno, niko realan i objektivan, ne može izvući drugačiji zaključak od onog da su sve političke partije u Bosni i Hercegovini na jednoj strani a HDZ i SNSD na drugoj.

1656012940516.png


Prije 6h

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prokomentarisao je mogućnost dobijanja kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU rekavši kako jedinu i isključivu odgovornost za što Bosna i Hercegovina ne može dobiti kandidatski status snose HDZ i SNSD.

Komšićevo obraćanje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Na to smo upozoravali odmah nakon što je Mišljenje EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU objavljeno, kada smo jasno rekli da su HDZ i SNSD dogovorili blokiraje ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja EK, jer im standardi i vrijednosti koje su u Mišljenju sadržani nikako ne odgovaraju.

Još od vremena kada je Evropska komisija sačinila i objavila Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, sa onih čuvenih 14 ključnih prioriteta, govorili smo da će doći vrijeme kada će Dodik i Čović započeti odmicanje od toga mišljenja i krenuti da svim silama stopiraju bilo kakav daljni napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

Kada su pomenuta dvojica, valjda nakon što su napokon pročitali Mišljenje Evropske komisije, shvatili da se Bosna i Hercegovina kao država, te njen politički sistem mora preoblikovati u skladu sa evropskim normama i standardima, Dodik i Čović su uvidjeli da to znači gubitak njihove neograničene političke moći koja proizlazi iz etničkih podjela i mogućnosti blokada kroz domove naroda.

Kada bismo ispunili svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, onda bi to značilo da Bosna i Hercegovina mora biti država jednakopravnih građana, sa potpunim poštivanjem ljudskih prava na individualnom nivou, u kojoj postoji vladavina prava kao alat za borbu protiv svakog oblika korupcije i organizovanog kriminala. Takvu normalnu i uređenu državu Bosnu i Hercegovinu, dvojac Dodik-Čović jednostavno neće, te su učinili sve da niti jedan reformski zakon nikada ne bude donesen, čime su u potpunosti onemogućili Bosnu i Hercegovinu da dobije status kandidata za Evropsku uniju.

Sa svoje strane, mi smo (prije svega DF) bili ti koji su predlagali reformske zakone o javnim nabavkama, o reformi pravosuđa, ustavne i izborne reforme u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, što su Dodik i Čović putem svojih joystick kadrova u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zakočili u komisijskoj fazi, kako bi spriječili zastupnike da vide naše prijedloge i o tome otvore raspravu.

To oni rade već tri godine i kada je Evropska unija, htjela pomoći Bosni i Hercegovini na način da umjesto svih 14 ključnih prioriteta, učinimo iskorak donošenjem samo ova tri reformska zakona kako bismo dobili kandidatski status, opet je pomenuti dvojac pokrenuo svoje alate i oborio sva tri reformska zakona.

Stoga smatram da Bosna i Hercegovina nikada neće ispuniti uslove ni za kandidatski status ni za članstvo u Evropskoj uniji, sve dok se HDZ-u i SNDS-u nekažnjeno dopuštaju blokade prilikom usvajanja reformskih zakona, jer takvo djelovanje prolazi bez sankcija.
Uvjeren sam da bi bosanski politički faktor, neovisno o tome da li se radi o državnim ili kantonalnim vlastima, poziciji ili opoziciji za mjesec dana ispunio sve uslove, jer među bosanskim političkim faktorom po tome pitanju postoji širok konsenzus. Jednako sam uvjeren da u tom ispunjavajnju uslova HDZ i SNSD ne bi morali niti trebali dati bilo kakav doprinos, osim da ne blokiraju usvajanje zakona. To može biti postignuto jedino značajnim sankcijama pomenutim strankama od strane zemalja EU i same EU.

HDZ i SNDS blokade vrše prije svega u svome interesu, blokiraju i antikorupcijske zakone jer žele da na svojoj etnički omeđenoj terirtoriji istovremeno blokiraju državu i da pljačkaju građane koje nominalno predstavljaju, od čega ti građani nemaju nikakvu korist, a društvo i država imaju opću štetu. U širem smislu blokade jednako vrše u interesu onih sila izvan Evropske unije a posebno u interesu Rusije kojoj je zastoj BiH na evropskom putu u strateškom interesu.

Na osnovu svega viđenog u protekle tri godine, otkad je Mišljenje EK objavljeno, niko realan i objektivan, ne može izvući drugačiji zaključak od onog da su sve političke partije u Bosni i Hercegovini na jednoj strani a HDZ i SNSD na drugoj.

I kada se govori da Bosna i Hercegovina nije ništa uradila u proteklom periodu da se približi Evropskoj uniji, itekako je važno jasno reći ko u Bosni i Hercegovini nije uradio ništa na tome planu, a uradio je sve protiv toga.
 

1656028175581.png

VOJIN MIJATOVIĆ OTVORENO: "Da je BiH dobila kandidatski status to bi bila nagrada za katastrofalno stanje u zemlji"

"Sve drugo bi bilo nagrada za katastrofalno stanje u Bosni i Hercegovini", rekao je.

1656028198557.png


Prije 4h

Potpredsjednik SDP Vojin Mijatović nakon odluke Vijeća EU da Bosni i Hercegovini ne dodjeli status kandidata rekao je da je to ispravna odluka.
"Sve drugo bi bilo nagrada za katastrofalno stanje u Bosni i Hercegovini", rekao je.

Istakao je da BiH jeste dio Evrope, ali da nažalost ne shvatamo da ljudi u BiH loše žive i da evropski standardi i vladavina prava nisu samo za potrebu ulaska u EU već boljeg života građana.

"Ovo je šamar cjelokupnoj politici u BiH, a već u oktobru građani imaju priliku da mijenjaju stvari", rekao je Mijatović.

Dodao je da su potrebni novi ljudi i nove politike, da 25 godina glasamo za iste u vlasti i opoziciji, a zapravo trebamo glasati za nove ljude bez obzira na etnonacionalnost i stranačku pripadnost.

"Idemo dalje, oktobar je prilika za novi početak naše zemlje, trebaju nam novi ljudi, za bolji život građana BiH, ovi do sad i u vlasti i u opoziciji nisu radili ništa", dodao je Mijatović.
 

1656028984140.png

Кandidatura za članstvo u EU je istorijski trenutak


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

1656028967159.png


23.06.2022 | 21:40

"Budućnost Ukrajine je u EU", napisao je on na Twitteru, prenio je Rojters.

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel na Twitteru.

"U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućnost", poručio je Mišel.

S obzirom da je Poljska već u EU, to bi moglo da ubrza proces dobijanja statusa kandidata zapadne Ukrajine
Теши се ...
 
Macron o povijesnoj odluci: Ovo je poruka Rusiji

Jedan od najmoćnijih europskih političara, francuski predsjednik Emmanuel Macron, pozdravio je odluku o davanju Ukrajini službenog statusa zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

"Ovo je povijesna odluka kojom se šalje snažan signal Rusiji u trenutnom geopolitičkom kontekstu", rekao je Macron.
 

1656074375397.png


EU ne smije zbog istoka zaboraviti na Zapadni Balkan


EU zbog istoka Evrope ne sme zaboraviti na Zapadni Balkan i mora mu pružiti kredibilnu evropsku perspektivu kroz snažnije uključenje, zaključak je današnjeg panela na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajg.


EU ne smije zbog istoka zaboraviti na Zapadni Balkan


24.06.2022 | 13:46

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da odluke koje je EU donela u vezi Ukrajine i Moldavije pokazuju da Unija, kada je jedinstvena, može biti geopolitički stub i međunarodni akter.

Ali, dodaje, na drugoj strani EU je pokazala da joj te iste vrline nedostaju na Zapadnom Balkanu i da bez jedinstva nema odlučnosti.

"Postoji jedan region gde niko ne sumnja da Evropa mora imati vodeću ulogu, a to je Zapadni Balkan, ali mi ne uspevamo u tome. Zbog toga su reakcije na Brisel na Zapadnom Balkanu negativne. Postoji mnogo frustracija. U BiH su se nadali statusu kandidata. Ko kaže da je ta zemlja manje spremna od Moldavije. Bilo je nadanja i na Kosovu, i naravno Severna Makedonija i Albanija su se nadale da će EU pokazati jedinstvo i da će otpočeti pristupne pregovore“, rekao je Lajčak.

Pozvao je EU da ne dozvoli primenu dvostrukih standarda.

"Jedinstvo prema istoku je dobro, a nadam se da ćemo taj duh pronaći i u vezi Zapadnog Balkana. Mormao promeniti ophođenje prema ovom regionu, jer trenutno pristupni proces ne funkcioniše. Postoji evropska perspektiva, ali od kada je data samo dve zemlje aktivno pregovaraju o članstvu", ukazao je Lajčak.

Bivši šef slovačke diplomatije rekao je da je neophodno promeniti proces, jer ima previše preduslova pre nego što se uopšte počnu pregovori, kao da EU želi da kandidati ispune standarde pre početka pregovora, što je pogrešno.

"Moramo dozvoliti da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo procesa. Moramo partnere iz regiona dovesti za sto kada je god moguće. To je neka vrsta postepenog pristupa”, objasnio je on.

Kazao je da države Zapadnog Balkana moraju imati utisak da je evropska budućnost realna, da nauče da funkcionišu u savezu 27 država, ali na drugoj strani i EU da se prilagodi budućoj situaciji.

Upitan šta bi želeo da se dogodi u naredne četiri godine, rekao je da bi želeo da se postigne sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine, jer bi to ubrzalo proces evropske integracije.

"Srbija i Crna Gora mogle bi do tada završiti pristupne pregovoe, a Severna Makedonija i Albanija dostići njihov nivo", objasnio je on.

Ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler upozorila je da postoji realna opasnost od eskalacije na Zapadnom Balkanu i da je neophodno da EU ima fokus na tom regionu.

"Moramo nastaviti da pomažemo zemljama kandidatima da se bolje razvijaju, pri čemu su vladavina prava, demokratija i ljudska prava, koji su stubovi EU, ključni. Treba da EU ostane aktivna na Zapadnom Balkanu“, podvukla je ona.

Edštadler je istakla da naravno nije jednostavno u BiH, da je toj zemlji potrebno još mnogo podrške u pronalaženju rešenja.

„Tamo ćemo uskoro imati izbore i moramo se već baviti situacijom posle. Prmeijer Albanije Edi rama je u pravu kada kaže da moramo da damo kredibilnu perspektivu sada. To je pitanje bezbednosti i verodostojnosti EU“, podvukla je ona.

Martin Klus državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovačke istakao je da njegova zemlja želi da svih šest država Zapadnog Balkana dobije evropsku perspektivu.

On je ocenio da će Crna Gora uskoro postati deo EU.

Što se BiH tiče, kaže da je postavljen cilj oktobar mesec kada bi ta zemlja mogla postati kandidat.

U vezi Severne Makedonije i Albanije poručio je da se ne sme dozvoliti da jedna zemlja, Bugarska, drži druge kao taoce, te se založio za razmatranje sistema donošenja odluka konsenzusom u EU.

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjujart Pič rekao je da politički rizici u BiH ne smeju postati i bezbednosni.

On je dodao da ne kaže da postoji bezbednosni problem na Zapadnom Balkanu, ali da bi trebalo biti veoma obazriv zbog ruskog uticaja.

"Nije tačno da su Rusija i Kina prijatelji tih država, to je EU", podvukao je Pič.
 
Pogledajte prilog 1174655




Francuski zvaničnik: Ministri postigli konsenzus da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u Uniji

Pogledajte prilog 1174654

Beta danas 17:29

Francuski zvaničnik: Ministri postigli konsenzus da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u Uniji

Ministri država članica EU za evropske poslove danas su postigli konsenzus o davanju Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Uniji, izjavio je francuski zvaničnik Kleman Bon (Clemant Beaune).

Bon, državni sekretar za evropska pitanja pri Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Francuske, rekao je posle sastanka Saveta EU za opšte poslove u Luksemburgu da je odluka o tom pitanju na šefovima država i vlada članica EU, na predstojećem samitu u Briselu, prenosi agencija Frans pres.

Pogledajte prilog 1174661

„Današnja diskusija ministara u Luksemburgu pokazala je da postoji široki konsenzus, rekao bih i potpuni konsenzus, posebno po pitanju Ukrajine i davanja (Kijevu) statusa kandidata što je pre moguće“, kazao je Bon.

Bon je ukazao i da „proces pristupanja ne znači momentalno članstvo“.

Evropska komisija je u petak preporučila da se Ukrajini odobri status kandidata, kao prvi korak na dugom putu ka članstvu u EU. Komisija je preporučila da se taj status doodeli i Moldaviji. Preporuku Evropske komisije lideri 27 zemalja članica razmatraće 23. i 24. juna na samitu u Briselu.

link


Па зар то није фантастично?! Велики ударац за злу "Мајчицу". Не само што је ЕУ још једном показала јединство, већ је напасти екс-совјетску републику на истоку Европе једна прича, а сасвим друга прича је разарати земљу која је званично кандидат за ЕУ!
Koliko su ti para dali Ukrajinci da ih reklamiraš na forumu Krstarica?
 
Koliko su ti para dali Ukrajinci da ih reklamiraš na forumu Krstarica?
Komsa , ja (i ne samo mi) smo antiruski entuzijasti, nama ne treba nikakva i nicija lova da bismo bili kontra rusije. ;)

Sad ce da brzo prime Ukr u EU. Onda će Rusi lakše da krenu rat sa EU. Ne moraju da idu zaobilaznim putem.
Pijani stepski medvedi mogu samo da udaraju resetke svog kaveza iza nove gvozdene zavese, ali uzalud. ;)
 
Status kandidata je nešto kao mož da bidne al ne mora da znači nešto slično kao ovaj region kako ga sada zovu zapadni Balkan
Jako bitno u ovim teškim vremenima za Ukrajinu, jer status kandidata omogučava izvoz robe iz Ukrajine u EU bez carina. To je od velikog ekonomskog značenja za ukrajinsku privredu, a Ukrajini omogučava pristup pretpristupnim fondovima EU.
 

Back
Top