Francuski šešelj ide u penziju

bh_citadela

Buduća legenda
Banovan
Poruka
38.209
37433.jpg

PARIZ - Francuska stranka Nacionalni front sredinom januara zatvoriće važno poglavlje svoje istorije - poslaće u penziju svog lidera Žan Marija Lepena i izabrati njegovog naslednika.

Novog predsednika biraće, direktnim glasanjem, 75.000 članova stranke, a u trci su dva kandidata - Bruno Golniš i najmlađa Lepenova ćerka Marin Lepen.

Njen otac Žan Mari je punih 40 godina predvodio jedan od najuspešnijih ultranacionalističkih pokreta u Evropi. Na vrhuncu popularnosti, 2002. godine, šokirao je Francusku ulaskom u drugi krug predsedničkih izbora.

Međutim, došlo je vreme za rastanak - 82-godišnji otac stranke rešio je da se povuče, sa željom da ga na čelu Nacionalnog fronta zameni kćerka.
"Iako sam se trudila da je izbegnem, politika me je na kraju stigla. Želim da nastavim očevim putem - da se borim za francuski narod i za Francusku. Jer, ako mi to ne budemo činili, bojim se da neće niko", izjavila je ona za Bi-Bi-Si.

Marin nije nova Jovanka Orleanka, simbol pobožnosti, čija slika krasi amblem Nacionalnog fronta - uvek je u farmerkama, razvodila se dva puta i ima troje dece. Pristalica je abortusa i sasvim sigurno nije po volji ultrakatoličkog dela francuskog stanovništva.

Ali, oni koji su imali priliku da je upoznaju, slažu se da je veoma simpatična i dopadljiva, što je za političara velika prednost.
"Ona je tipičan pripadnik svoje generacije - ne pati od nostalgije za Drugim svetskim ratom, ne zanima je čak ni omiljena tema francuskih nacionalista - Alžir, pošto je to prošlost, a ona je okrenuta budućnosti", izjavila je stručnjak za krajnju desnicu na Fakultetu političkih nauka u Parizu Nona Mejer.

"Po pitanju imigracije, deli stavove svog oca - smatra da su useljenici građani drugog reda. To jeste u suprotnosti sa Ustavom Francuske Republike, ali Marin Lepen ume da vešto zapakuje takve stavove i jako je popularna. Zaista ume sa medijima", dodala je ona.

Prepreka na putu ka čelu stranke za Marin je Bruno Golniš, poslanik Evropskog parlamenta i godinama desna ruka Žana Marija Lepena.
"Naša politika je da zaustavimo ili, ako je to moguće, poništimo neke posledice masovnog useljavanja u Francusku. Zastupamo koncept diskriminacije po nacionalnoj osnovi - smatramo da je potpuno normalno da Francuzi imaju prednost u odnosu na strance u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, školovanja i drugih beneficija", rekao je on.

Najcrnji scenario za protivnike Nacionalnog fronta je da će novi lider te stranke, ko god to bio, iduće godine istisnuti nepopularnog Nikolu Sarkozija i ući u drugi krug predsedničkih izbora.

Ulazak Lepena u drugi krug predsedničkih izbora pre osam godina bio je praćen uličnim neredima. Nona Mejer, sa Fakulteta političkih nauka, uverena je da bi se slično dogodilo i ako bi Marin iduće godine ponovila uspeh svog oca.

"U drugom krugu bio bi sklopljen takozvani 'sveti savez' protiv Marin Lepen. Iako je ona omekšala tvrdi imidž ekstremne desnice, za većinu stanovnika Nacionalni front je i dalje stranka krajnje desnice i opasnost po demokratiju", istakla je ona.

Prema rezultatima nedavnog istraživanja javnog mnjenja, Marin Lepen bi na predsedničkim izborima zauzela treće mesto, sa 13 odsto glasova. To je pet procenata više nego što je njen otac dobijao godinu dana uoči izbora 2002.

http://www.kurir-info.rs/planeta/lepen-se-povlaci-nasledjuje-ga-cerka-marin-68377.php

Možda će sada počasni građanin Zemuna imati vremena da obiđe stare prijatelje ..
 
Podržavajući Sarkozija!!!:rtfm:
Ти мора да си клон од оног што се извињава...ког врага ја да признајем Косово када то не чини 2/3 земаља свијета, Руска Федерација, СБ-УН и цијели сјевер Косова и Метохије. Нисам за независно Косово, то је свима јасно ваљда...
 
Ти мора да си клон од оног што се извињава...ког врага ја да признајем Косово када то не чини 2/3 земаља свијета, Руска Федерација, СБ-УН и цијели сјевер Косова и Метохије. Нисам за независно Косово, то је свима јасно ваљда...

Nije, nego je on moj klon!!!:rtfm:

Pa vi crnogorci ste ga priznali!z:D
 
Viva Lepen!Nadam se da će na njegovo mesto doći neki radikalniji desničar.


Vodja francuskog nacionalnog fronta. Zagovornik šovinističkih ideja zbog kojih je osudjivan u Francuskoj. Zabranjen mu je ulazi u više zemalja Evrope i sveta. Pokazuje netrpeljivost prema svim strancima. Izbačen iz Evropskog parlamenta. Članovi i sledbenici njegove stranke organizovano su upestvovali kao dobrovoljci u hrvatskim jedinicama tokom rata 1991-1995 u Hrvatskoj
 

Back
Top