Francuski jezik - učenje, prevodi i ostalo

Treba mi pomoc u vezi gramatike : Promene glagola po licima : chercher, finir,
avoir, etre, aller, faire, vouloir, pouvoir, venir,
prendre, vendre, connaitre, voir, savoir i partiv u
indikativu prezenta, futuru, perfektu, bliskom buducem
vremenu, bliskom proslom vremenu i imerativu!

cecammmala@yahoo.com

Zaboga, nadji knjigu Bescherelle Conjugaison imas je svuda negde po netu . A i da ne mozes da nadjes valjda si cula za gomilu sajtova koji se bave ovom "tematikom" . Ukucaj glagol koji te zanima recimo "voir" i pod njega "french conjugation" dakle "voir french conjugation" i vidi sta ti se nudi, a nudi se svasta ;)

E ljudi da li mogu da zamolim one koji znaju francuski da mi pomognu.Evo u cemu je stvar.Imamo da pisemo temu za pismeni moj najbolji drug.E sad ja sam to napisao,ali verovatno ima gresaka.JA cu otkucati rad a neko ko zna neka procita i neka mi ispod napise delove rada koje sam pogresio pravilno.Zamolio bih vas da pored gramatickih gresaka ukazete i na uopste izgovor,promenite rec ako negde pristaje neka druga.Bio bih veoma zahvalan.Dosta sam trudio oko njega a ne bih voleo da sad dobijem losu ocenu jer jednostavno ne ide mi francuski.Evo rada:
Mon meilleur ami
L'Amitié est très important parce que avec les amis la vie est meilleure.Les vrai amis restent avec nous quand la vie est difficile,malheureusement ils sont peu nombreuses.
Mon meilleur ami s'appelle...Nous savons depuis longtemps,depuis la première année.Avec lui je peux parler de tout.Il sait garder le secret.Nous sommes très honnetes les uns aux autres.Il est confiant,bon et toujours il était de bonne humeur.Ses yeux sont bleu clair,comme la mer.Il a le ceveux très foncés et épais.Il est grand.Nikola est un homme très bon.Il fait de la musique,joue de l'accordéon.Aussi,Nikola est très bon élève.Il et moi,nous allons à la mème classe.Nikola est très amusant.
J'espère que nous serons les amis pour toujours et que notre amitié sera plus forte que tous les problémes.

Probaj sa ovim, nivo znanja francuskog mi nije bas na zavidnom nivou
Mon meilleur ami
L'Amitié est très important parce que la vie est mieux avec les amis .Les vrais amis restent avec nous quand la vie est difficile, cependant ils sont peu nombreuses malheureusement.
Mon meilleur ami s'appelle Nikola. Nous nous connaissons depuis longtemps, peu plus précisément: la première année.Je peux parler de tout avec lui.Il sait garder mes secrets.Nous avons confience en nous. Alors, Il est confiant, bon et il est de bonne humeur toujours. Ses yeux sont bleu clair, comme la mer.Il a les ceveux très foncés et épais.Il est grand. Nikola est une personne très bonne. Il fait de la musique, joue de l'accordéon.Nikola est très bon élève, aussi. Lui et moi, nous allons dans la mème classe et il est très amusant.
J'espère que nous serons les amis pour toujours et que notre amitié sera plus forte malgré les problémes.

Evo kako bih ja to napisala:

Mon meilleur ami

J'apprécie beaucoup l'amitié parce que les amis enrichissent la vie. Les vrais amis, bien que peu nombre, restent à nos cotes en dépit de toutes les difficultés de la vie quotidienne.

Mon meilleur ami s'appele Nikola, je le connais depuis plus d'un an. J'ai confiance en lui, il a toujours su garder mes secréts; d'ailleur, on peu parler de tout ensemble.

Un autre grand atout de sa personnalité c'est son bon humeur et sa bonté. Nous sommes collégues de classe, il est un très bon élève. Il s'intéresse à la musique et joue l' accordéon.

Quant à son physique, il a les yeux bleux comme le ciel, les cheveux aussi noirs comme la nuit la plus sombre que l'on peut imaginer. Il est très haut de taille.

J'éspère que nous resterons des amis jusqu'à la fin de nos vies sur terre.

Kako napredujes sa ucenjem?

I ja sam bila pocela sa Assimil metodom i ponavljala kao papagaj a nisam imala nigde objasnjenje kako i zasto...
no to i nije potrebno dok se ne dodje do neke faze. U pocetku treba biti kao malo dete, samo ponavljati i imitirati.
Isla sam i na casove i onda se super dopunilo sa Assimil-om. Nisam bila dovoljno disciplinovana za Assimil.
Tu moras svaki dan, tacno toliko koliko je predvidjeno da predjes, zato sam morala krenuti i na casove.

Meni je bilo jako zanimljivo...krenes od samog pocetka, ne mozes da ponovis za njima reci, sve nekako tesko i nerazumljivo
i onda dodjes do toga da pocinjes da razumes neke tekstove, delove pesama i zelis da naucis jos, i jos...:)

Poslednja izmena:
Kako napredujes sa ucenjem?

I ja sam bila pocela sa Assimil metodom i ponavljala kao papagaj a nisam imala nigde objasnjenje kako i zasto...
no to i nije potrebno dok se ne dodje do neke faze. U pocetku treba biti kao malo dete, samo ponavljati i imitirati.
Isla sam i na casove i onda se super dopunilo sa Assimil-om. Nisam bila dovoljno disciplinovana za Assimil.
Tu moras svaki dan, tacno toliko koliko je predvidjeno da predjes, zato sam morala krenuti i na casove.

Meni je bilo jako zanimljivo...krenes od samog pocetka, ne mozes da ponovis za njima reci, sve nekako tesko i nerazumljivo
i onda dodjes do toga da pocinjes da razumes neke tekstove, delove pesama i zelis da naucis jos, i jos...:)

Francuski sam poceo da ucim pre neki dan, tako da ti ne mogu reci tacno u vezi francuskog, ali recimo da sam u zadnje dve godine ucio nemacki koristeci razne audio kurseve (verovali ili ne - nisam uzimao nikakve casove), i mogu da kazem da sam daleko najvise naucio iz assimila, ne samo sto se tice reci, nego takodje i sto se tice fraza ali takodje i gramatike.

Sa TYS (Teach yourself) knjigama mozes postati dobar turista, ali sa assimil metodom mozes stvarno usvojiti jezik, maltene kao svoj maternji...

Il (faire)_____ beam.Le ciel (ertre)_____ tout blem. Tout a coup la pluie (commencer) ________ a tomber..Hier,je (passer)_____ chez toi,mais tu n'(etre)______ pas la. nous (avons) __________ rendez-vous a 9 heures,mois mon client ( arriver) _______ a 10 heures! Il (vouloir)_________ m'epouser et j'(accepter)___________. et voila nous sommes maries.
Moze li neko ovo da mi uradi ??

Francuski jezik ima jasna pravila kada je rec o izgovoru i ona su obicno napisana u svakoj gramatici ili bilo kom recniku.
U tom smislu ni glagoli nisu toliki problem :)
Dakle mozes potraziti na internetu izgov, pravila izgovora i ista primeniti na bilo koju francusku i rec i volia :) resen problem.
Ima dosta animacila po intrnetu, npr hrana, odeca itd, napisano i lepo sa igovorom i slikama :)
Bonne chance!
Ako ti je potrebna jos neka pomoc, slobodno napisi licnu poruku :)

Francuski jezik ima jasna pravila kada je rec o izgovoru i ona su obicno napisana u svakoj gramatici ili bilo kom recniku.
U tom smislu ni glagoli nisu toliki problem :)
Dakle mozes potraziti na internetu izgov, pravila izgovora i ista primeniti na bilo koju francusku i rec i volia :) resen problem.
Ima dosta animacila po intrnetu, npr hrana, odeca itd, napisano i lepo sa igovorom i slikama :)
Bonne chance!
Ako ti je potrebna jos neka pomoc, slobodno napisi licnu poruku :)

Francuski jezik sam poceo da ucim pre pola godine, i cini mi se da je nesto laksi za citanje od engleskog, tj. cini mi se da se Francuzi vise drze nekih pravila citanja i pisanja nego Englezi, ili mozda gresim? :confused:

Francuski jezik sam poceo da ucim pre pola godine, i cini mi se da je nesto laksi za citanje od engleskog, tj. cini mi se da se Francuzi vise drze nekih pravila citanja i pisanja nego Englezi, ili mozda gresim? :confused:

Ne gresis, u francuskom imaju jasna pravila citanja, pisala sam, samo pronadji bilo koji recnik ili gramatiku i naci ces i pravila, nisam gledala po netu mozda ima nesto tipa izgovor u francuskom jeziku...

Poslednja izmena:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Prononciation_du_français
Evo npr ovo, nemoj da se zamaras da pokusavas da citas ceo tekst, idi samo na tabele dole...i videces - suglasnici, samoglasnici i neke kombinacije suglasnika i samoglasnika...
Sigurno si nekad u skoli radio fonetsku transkripciju npr iz engleskog?
E pa isto imas i u francuskom jeziku - ovi mali glasovi u kosim zagradama su izgovor...

Back