Quantcast

FRANCUSKA ŠTITILA GOTOVINU I OSTALE HRVATSKE ZLOČINCE

Poruka
3.615
DNEVNICI NAJPOZNATIJEG FRANCUSKOG OBAVEŠTAJCA, GENERALA FILIPA RONDOA
FRANCUSKA ŠTITILA GOTOVINU I OSTALE HRVATSKE ZLOČINCE

(1) Send to friend Print Četvrtak, 3. Mart, 2011.| Autor: Agencija TANJUG


Tajna služba Francuske je hrvatskog generala pustila niz vodu tek nakon burnih razgovora između Karle del Ponte i Žaka Širaka, koji je posle susreta naredio da Gotovina mora da bude uhapšen
PARIZ - Dnevnici najpoznatijeg francuskog obaveštajca, generala Filipa Rondoa, koje je sud zaplenio, sadrže i dosad neiskorišćene informacije o ponašanju Francuske prema Haškom tribunalu i potrazi za ratnim zločincima, posebno o hrvatskom generalu Anti Gotovini.

Bliski sa hrvatskim snagama

Prema navodima onlajn listova "Mediapart" i "Kurije de Balkan" koji su došli i do jedne Rondoove beleške iz marta 2005. godine, francuske obaveštajne službe (DGSE) su štitile Gotovinu, a bliske veze su održavane sa hrvatskim oružanim snagama od 1991.
U svojim beleškama, general Rondo otkriva kako je DGSE ostala u kontaktu sa Gotovinom sve vreme njegovog skrivanja od 2001. do 2005.


Francuzi zažmurili pred najgnusnijim zločinima

Iz njih se saznaje i da su francuske obaveštajne službe tesno pratile sve dosijee o ratnim zločincima, dok su Haškom tribunalu preneli samo delić tih informacija, strogo se držeći principa da treba štititi saradnike i partnere čak i kada su oni optuženi za najgnusnija dela.

Zaštita koju je Gotovina, bivši pripadnik francuske Legije stranaca i francuski državljanin od 1979, uživao od DGSE do kraja 2005. objašnjava se uslugama koje je učinio Francuskoj.
Rondo piše da je već od jeseni 1992. "služba pokrenula misiju tajne pomoći hrvatskim specijalcima" koja se sastojala od obuke kadrova i slanja neborbenog oružja kao što je vojna telekomunikaciona oprema, čime se direktno priznaje da je Francuska prekršila embargo Ujedinjenih nacija.


Gotovina sa francuskim pasošem

U proleće 2001, nekoliko dana pre nego što će protiv njega u Hagu biti podignuta optužnica, Gotovina po hitnom postupku u ambasadi Francuske u Zagrebu produžava svoj francuski pasoš koji će mu pomoći da pobegne iz Hrvatske.

Dve godine kasnije, francusko ministarstvo inostranih poslova "priznaće" da je to bila greška, ali da je učinjena "iz najbolje namere" i uz napomenu da "francuske vlasti nemaju saznanja da se Gotovina nalazi u Francuskoj", premda će u Mondu izaći članak u kome se navodi da se Gotovina krije negde na jugoistoku zemlje.

U isto vreme, Rondo je u svojim beleškama zapisao da se u jednoj dubrovačkoj kafani sreo sa generalom Antom Rosom i da mu je poručio da "kaže AG da ostane tamo gde je". To jasno upućuje na zaključak da je francuski general bio u vezi sa Gotovinom posredstvom generala Rosa, takođe bivšeg pripadnika francuske Legije stranaca.

Karla se drala na Širaka

U proleće 2003, Rondo spominje uslove eventualne predaje Gotovine i mogućnost da o tome razgovara sa Karlom del Ponte. On čak dodaje da bi Gotovina mogao da pregovara o svojoj slobodi u zamenu za Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
Kasnije te godine, Rondo zapisuje da su "K i M" spremni da se predaju i da on namerava da otputuje u Beograd ba bi se video sa predstavnicima KOS-a.

Rondo podseća da hapšenje Karadžića i Mladića predstavlja "prioritet za francuskog predsednika", ali ističe da bi bilo kakva akcija DGSE predstavljala "loš pristup".
Rondo piše i o zategnutim odnosima sa Karlom del Ponte koja je otvoreno optuživala Francusku da štiti Gotovinu.

DGSE će hrvatskog generala "pustiti niz vodu" nakon burnih razgovora između bivše tužiteljke Haškog tribunala i Žaka Širaka koji će posle susreta narediti da "Gotovina mora da bude uhapšen".
Rondo navodi i da je od Gotovine, posredstvom Rosa, dobio uveravanja da "on nikada neće odati veze koje su postojale za vreme rata između njega i nas".
Gotovina je uhapšen 7. decembra 2005. u jednom restoranu u Tenerifu, na Kanarskim ostrvima.

http://www.kurir-info.rs/vesti/francuska-stitila-gotovinu-i-ostale-hrvatske-zlocince-78124.php
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.