Francuska policija uklonila desetine migranata iz centra Pariza zbog Olimpijskih igara

Vesti Krstarice

Domaćin
Poruka
3.394
xpwwpiEZU79jhqrlSI5UgZRNjsjZfgocsIkU7BACdoinoriDu4sD66KoBv8SJlkDyW9VL3NGjhoQNWknPHcQ2ogNJoDeXsDlqOY.jpeg


Francuska policija je danas uklonila desetine migranata, uključujući porodice sa malom decom, sa platoa ispred Gradske skupštine Pariza, uoči obeležavanja 100 dana do početka Olimpijskih igara u glavnom gradu Francuske.

Policajci su došli u zoru i uklonili oko 50 ljudi, uglavnom žena i dece od tri meseca do 10 godina, koji su bili umotani u kolicima, ispod ćebadi ili prekriveni plastičnim čaršavima kako bi bili zaštićeni od kiše dok spavaju na trgu.

Migranti su spakovali stvari i ukrcali se u autobus koji ih je odvezao u grad Bezanson na istoku Francuske, gde će privremeno biti smešteni u objektu lokalne samouprave.

Humanitarni radnici su zabrinuti da današnji potez policije označava početak širih aktivnosti pariskih vlasti sa ciljem čišćenja grada od migranata i drugih koji spavaju na otvorenom, uoči letnjih Olimpijskih igara, bez obezbeđivanja dugoročnijih stambenih opcija.

Član grupe za pomoć migrantima Utopija 56 Jan Manzi (Yann Manzi) rekao je za Asošiejted pres tokom današnje policijske akcije u centru Pariza da gradske vlasti „krče put za Olimpijske igre“ i da to „nije ništa drugo do socijalno čišćenje grada“.

Organizatori Olimpijskih igara rekli su da rade sa humanitarnim grupama na nalaženju rešenja za beskućnike, uključujući mnoge koji dolaze iz celog sveta u Pariz u potrazi za utočištem ili poslom.

Mnoge od tih porodica potiču iz afričkih zemalja u kojima se govori francuski, uključujući Burkinu Faso, Gvineju, Obalu Slonovače i Senegal. Oni spavaju na ulici danima, nedeljama, a neki čak i mesecima.

Humanitarne grupe kao što je Utopija 56 dele migrantima hranu, ćebad i pelene, a nekima su pomogle da nađu privremeni smeštaj za noć ili dve.

Olimpijske igre u Parizu trajaće od 26. jula do 11. avgusta, a zatim slede Paraolimpijske igre, od 28. avgusta do 8. septembra.

(Beta)
 

Back
Top