Francuska na “Vikiliksu“: Srbijo, ne može i Evropa i Kosmet!

Crni Bugarin

Domaćin
Banovan
Poruka
3.078
Ministarstvo za spoljne poslove Francuske tražilo je da administracija SAD i Evropska unija zajednički stave do znanja Srbiji da nije moguće da ona postigne i pobedu po pitanju Kosmeta i da uđe u EU, piše u depeši pomoćnika sekretara za kontinentalnu Evropu Rolana Galaraga.

87013_zastavaevropasrbijaf_f.jpg


Kome li ćemo se privoleti carstvu - evropskome ili kosmetskome?

Ovaj francuski diplomata je u depeši poslatoj 22. februara 2010. tražio od SAD i EU da se zajednički angažuju radi obeshrabrenja Srba da predlože novu rezoluciju UN o Kosmetu, navodeći da šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, izgleda, veruje da Srbija može da postigne pobedu o pitanju Kosmeta i istovremeno uđe u EU.

- Moramo da im stavimo do znanja da to nije istina! - naveo je Galarag u depeši koja je objavljena na sajtu "Vikiliksa".

On je dodao da su Srbi besni na Francuze zbog demarša koji je Pariz uputio Beogradu početkom februara, a koji se ticao srpskih planova u vezi sa eventualnom novom rezolucijom UN o Kosmetu. EU je do tada zastupala stav da pitanja Kosmeta i ulaska Srbije u EU nisu formalno povezana.

Francuski zvaničnik navodi da će Srbi pre nego što uđu u EU morati da reše ključna pitanja sa Kosmetom - pitanja koja se tiču pravosuđa, policije, carina, saobraćaja, poljoprivrede, kao i svih razlika o imenima i drugoj terminologiji.

On je ocenio da je u tom smislu za Srbiju najbolje da sarađuje sa Euleksom.

Vesti

3762871574_ec7e031309_z.jpg


http://www.flickr.com/photos/jorge-11/3762871574/

:whistling:
 

Top