Fotografisanje u crkvama

Реално, свака шуша слика, снима ...
У стању су да седну на реликвију и да се сликају !

Треба преживети пар векова док сав тај развој технологије "не легне".
Па ево види шта све пишу у јавности и како користе слободу јавног наступа (овде на форуму рецимо).

Пљују, псују, нелогично закључују, мрзе, кењају ...
Ма страшно !

Brkas dve stvari.
Jedna je pravljenjE selfija i ovo sta pricas..iskreno nikad nisam video da je to iko radio ali ajde..verovatno ima pojedinaca KOJI BI

Ja pricam da ne mozes da slikas unutrasnjost

Ништа ја не бркам,
Православна црква се отргла популизму, оном лошем, подилазећем ...

Ево видимо да је и патријарх против делова народа који би да руше српску државу !
А што се тиче понашања у цркви, свештеници умеју и те како да опомену.

Био сам на свадби у Земуну
где је свештеник врло строго укорио свадбаре
и опоменуо их како се понаша у цркви.

...
Jedna je pravljenjE selfija i ovo sta pricas..iskreno nikad nisam video da je to iko radio

1774255874856.png

1774255934456.png
1774255958230.png
1774256058776.png

Zasto samo SPC brani fotografisanje unutar crkava i manastira?
Мислиш да тога нема у свету ?
A sa druge strane kad platis svadbu moze da se skljoca do mile volje.
Сликаш људе, не сликаш фреске. Капираш разлику ?
Јеси гледао стране сајтове ? Имаш фотографије фресака из манастира које је ко зна ко поставио на мајицу и то наплаћује као своје лично уметничко дело.
Блиц је свуда у свету забрањен.
Јеси пробао да замолиш у нашим манастирима да сликаш ? Замисли, дозвољавају сликање а ниси ништа платио.
Није тачно да све цркве бране сликање.
Ти пишеш напамет, управо велики број цркава дозвољава сликање.

Мислиш да тога нема у свету ?

Сликаш људе, не сликаш фреске. Капираш разлику ?
Јеси гледао стране сајтове ? Имаш фотографије фресака из манастира које је ко зна ко поставио на мајицу и то наплаћује као своје лично уметничко дело.
Блиц је свуда у свету забрањен.
Јеси пробао да замолиш у нашим манастирима да сликаш ? Замисли, дозвољавају сликање а ниси ништа платио.
Није тачно да све цркве бране сликање.
Ти пишеш напамет, управо велики број цркава дозвољава сликање.
Gde god sam vodila decu na ekskurzije po crkvama i manastirima Srbije dozvoljno je fotografisanje. Ali zna se na šta se misli. Ne selfi sa omalovažavanjem svetinje već fotografija naše religije i prošlosti. Pre fotografisanja takvih objekata neko bi trebao da nauči decu ali i odrasle kako se ponaša u manastiru, crkvi...

Ако негде и не дају правиш се да си странац. Направиш пар фотографија и "извините, нисам разумео" на неком од светских језика и све ок.

Gde god sam vodila decu na ekskurzije po crkvama i manastirima Srbije dozvoljno je fotografisanje. Ali zna se na šta se misli. Ne selfi sa omalovažavanjem svetinje već fotografija naše religije i prošlosti. Pre fotografisanja takvih objekata neko bi trebao da nauči decu ali i odrasle kako se ponaša u manastiru, crkvi...
Ретко кога интересује селфи у цркви. Децу поготово то не занима.
Људи би волели евентуално да неко њих слика или просто желе своју фотографију без себе на слици.
Са друге стране постоје оштећења у појединим манастирима, а такође постоје темплони (олтарске преграде). Људи који не знају шта је то могу свашта погрешно написати.
Просечан туриста никада није видео велике метаније у цркви (и не зна шта то значи), па да не идемо даље везано за црквену архитектуру.

Ima Bog načina da spreči da mu neko fotografiše po crkvama
može da mu pokvari aparat, pregori blic blic, da mu pošalje infrakt u momentu slikanja, da mu zaseni objektiv da se ništa ne vidi....
Bog je stvorio svemir i zemlju i život... može valjda da izađe na kraj sa turistom sa nikonom oko vrata

Kada udjes u neciji dom pitas da li mozes da napravis par slika.Kakav odgovor dobijes tako i postupis.
Још ако су фреске старе 800 година, у свету тога има само по музејима и то под стаклом. А у музејима и да питаш нећеш
добити дозволу за сликање.
Код нас можеш да видиш изблиза оно што у свету пусте ограничен број људи у музеј и имаш ограничено време за гледање.
На страну то што је у светским музејима добрим делом крадена роба.
И наши манастири имају манастирске ризнице али људи то не посећују толико често. Боље организоване дечије екскурзије и одрасли који су боље упућени обилазе ризнице.
Поједине ризнице су посебно импресивне као Хиландарска, мада су на жалост све манастирске ризнице страдале у ратовима и разарањима.
У ризницама нема сликања.
djoku ne brane..samo ti monahinje dodju i kazu..ne moze da se slika
Ниси лепо питао.
Питај лепо па ћеш добити дозволу. Ја кад тражим једну фотографију без блица, велики број манастира дозвољава.
А у црквама и онако може да се слика, то си ти помешао цркве и манастире.

Ima Bog načina da spreči da mu neko fotografiše po crkvama
može da mu pokvari aparat, pregori blic blic, da mu pošalje infrakt u momentu slikanja, da mu zaseni objektiv da se ništa ne vidi....
Bog je stvorio svemir i zemlju i život... može valjda da izađe na kraj sa turistom sa nikonom oko vrata
Tako moze i da ti nestane telefon posle slikanja.
Meni se desilo u savinoj isposnici kod milaseva manastira.
Tu postoji savina voda i po legende voda se pojavi kad nisi gresan a nestane ako si gresan.
I meni to bilo zanimljivo i nabijem telefon u rupu gde izvire voda i uslikam.
Sidjoh u grad nema telefona.Ispao negde usput ali nestade.Dobih kaznu.

Back