Fotografije prirode za 2024.

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
361.300
Nekoliko fotografija Prirode koje su dobile nagradu u organizaciji časopisa Nature's Best Photographi

Dobitnik velike nagrade. Bengalski tigrovi, status crvene liste IUCN-a: Ugroženo, rezervat tigrova Tadoba-Andhari, Maharaštra, Indija (Fotografija: © Mangesh Ratnakar Desai iz Pune, Maharaštra, Indija)

„Tokom godina, bio sam svedok kako je ovaj mladi muški tigar postao samopouzdaniji i potvrdio dominaciju nad svojom braćom i sestrama. Njegov put ka nezavisnosti kao odrasloj osobi počinje izazovom da nauči da definiše i zaštiti svoju teritoriju. Ova slika ilustruje ključnu životnu lekciju dok majka uči svoje mladunče kako da se bori, održavajući majstorski kurs o preživljavanju. Tigrovi su graciozno ušli u vodu i scena se odvijala. Precizno sam podesio brzinu zatvarača da bih uhvatio prskanje vode i impresivnu dinamiku tigrova koji međusobno komuniciraju.”

Clip.jpg

Španski fotograf Haime Rojo nastavlja da prima priznanja za svoju foto priču nakon teškog položaja leptira monarha. Njegove slike, koje su pobedile u kategoriji Priča o očuvanju, važan su pogled na epsku seobu ovih leptira svake godine i na trenutne opasnosti koje prete njihovom opstanku.

Pobednik, priča o očuvanju. Spasavanje monarha, Meksiko, SAD i Kanada (Fotografija: © Haime Rojo iz Madrida, Španija)
„Vraćajući se da prenoći u meksičkom rezervatu biosfere leptira Monarh, ovaj monarh rasteže svoja krila i manevrira u mesto za prenoćište kako bi se pridružio drugim leptirima, tesno zbijenim radi zaštite i topline.
Clip_10.jpg

Pobednik, priča o očuvanju. Spasavanje monarha, Meksiko, SAD i Kanada (Fotografija: © Haime Rojo iz Madrida, Španija)

„Monarsi teku kroz drveće u svetilištu El Rosario u okviru Monarha
Rezervat biosfere leptira u Mičoakanu, Meksiko. Leptiri koji se sele zimuju u istim šumarcima ojamela u kojima su bile sklonište ranije generacije.

Clip_9.jpg

Pobednik, Polar Passion. Beluga kitovi, zaliv Hadson, Čerčil, Manitoba, Kanada (Fotografija: © Brett Freliche iz Morgan Hilla, Kalifornija, SAD)

„Da bih fotografisao ovu grupu veoma radoznalih i glasnih beluga, postavljen sam na splav od pene koji je konopcem povezan sa čamcem Zodijaka. Nosim 7 mm odelo sa mojim kućište podvodne kamere u ruci, savijao bih se preko splava u struku. Moji prsti i lice su utrnuli nakon neprekidnog i uzastopnog izlaganja hladnom zalivu Hadson. Vidljivost je bila manje nego optimalna. Poslednjeg dana obilaska, mahuna beluga je došla na nekoliko stopa, što mi je omogućilo da snimim ovu fotografiju. Svake godine više od 50.000 belih beluga migrira u ovaj zaliv da se nahrani i rodi.”

Brett Frelich pruža zanimljiv pogled na život pod vodama zaliva Hadson u Manitobi, Kanada, sa svojim portretom kitova beluga. „Ne postoji ništa čistije od boravka u prirodi. Za mene je to duhovno iskustvo“, kaže fotograf. Ovaj duh sija na nadrealnoj fotografiji, koja je pobedila u kategoriji Polar Passion. U njemu se skup belih beluga roji, a jedna čak izgleda kao da gleda u kameru.

Clip_6.jpg

Pobednik, Avantura na otvorenom. Highliner tokom prstenastog pomračenja Sunca, Biro za upravljanje zemljištem u blizini Montičela, Juta, SAD (Fotografija: © Belva Haiden iz Vaterburi Center, Vermont, SAD)

„Neki ljudi su samo ožičeni da traže veliku avanturu. Čuvši da se dešava prstenasto pomračenje - gde mesec prolazi direktno između Zemlje i Sunca - ovaj penjač je smislio način da ekstremni sport učini još ekstremnijim i, u ovom slučaju, uzvišenijim iskustvom. Bilo je potrebno dosta planiranja sa penjačkim timom BASE Jump Moab da se pronađe lokacija koja je bezbedna za penjača na liniji, a takođe je radila i za našu grupu od osam fotografa. Dok sam tog jutra trčao i trčao po kamenju, morao sam da ostanem miran i da ne zaboravim da nosim zaštitne naočare za pomračenje dok sam se fokusirao na svaki snimak.”
Clip_8.jpg

Pobednik, Pejzaži. „Vatromet“, Divlje cveće na izlasku sunca, Alto Paraiso, Gojas, Brazil (Fotografija: © Marcio Esteves Cabral iz Brazilije, Brazil)

„U zoru na visoravni Alto Paraiso (Highland Paradise), zapanjujuće polje Paepalanthusa odražava sunčeve zrake, ostavljajući utisak samosvjetljenja. Koristeći dva snimka u zagradama, jedan za nebo i drugi za divlje cveće, uhvatio sam harmoniju između živopisnog neba i ovih jedinstvenih biljke sa pozadinskim osvetljenjem. Ova bioraznolikost Cerrado na velikoj nadmorskoj visini, ili tropska savana, u blizini Nacionalnog parka Chapada dos Veadeiros je deo područja zaštite životne sredine (APA), štiteći ga od krčenja šuma.
Clip_7.jpg

Pobednik, divlje životinje. Borba afričkog leoparda, rezervat igre Mashatu, Bocvana (Fotografija: © Kevin Doolei iz Albukerkija, Novi Meksiko, SAD)
„Vreme uloženo u dobijanje ove slike i tehničke poteškoće koje sam iskusio učinile su ovu sliku jednom od najzahtevnijih slika koje sam ikada napravio.

Trebalo je sreće, veštine i mnogo strpljenja. Ujutro sam locirao ova dva leoparda na drvetu i ostao ceo dan dok su leopardi uživali u hladu po veoma vrućem danu. Blizu mraka, ženka je sišla, a mužjak je krenuo za njom. Fotografisao sam kako je par počeo da se svađa. Kada sam brzo gubio svetlost, trebalo je da održavam veliku brzinu zatvarača. Pored teškoće fokusiranja na akciju, prašina je bila u vazduhu. Ali sve je to doprinelo jednom od mojih omiljenih uspomena kao fotografa prirode.”
Clip_3.jpg

Pobednik, Umetnost u prirodi. Oko zaleđenog jezera, okrug Baingoin, Nagku, Tibet, Kina (Fotografija: © Lei Li iz Taizhoua, Džeđang, Kina)

„Putovao sam po Tibetu mnogo godina da bih fotografisao njegova jezera i prirodna čuda. Pored korišćenja kamere na zemlji, upotreba dronova je dozvoljena za snimanje sa visine. Ova fotografija zaleđenog jezera iz vazduha otkrila je simetričan dizajn koji nije vidljiv dok stoji na nivou zemlje. Sa visine od oko tri milje, površina jezera prirodno stvara obrazac kada se zamrzne zimi. Ovu pojavu nisam detektovao nigde drugde na Tibetu, gde ima više od hiljadu slikovitih jezera, zajedno sa džinovskim planinama.
Clip_5.jpg

Pobednik, ptice. Čaplja i ladifish, jezero Jundang, Sjamen, Fuđian, Kina (Fotografija: © Ksiaoping Lin iz grada Sjamen, provincija Fuđian, Kina)

„Svakodnevno otvaranje 'kapija' na jezeru Jundang je ključna privlačnost za fotografe divljih životinja jer omogućava morskoj vodi da uđe u jezero, uzrokujući porast plime. Tokom ovog perioda mogu se posmatrati čaplje i ptice selice. U ovoj sceni, bubamara je jurila za sitnom ribom; oboje su iskočili iz vode istovremeno dok su prolazili pored čaplje. Čaplja je izgledala iznenađeno i nije mogla da odluči koju da izabere. Koristio sam neprekidno snimanje velikom brzinom da uhvatim ovaj prolazni trenutak. Kroz napredni razvoj, kao što je izgradnja kapija za ulazak sveže morske vode, i primenom zaštite životne sredine, možemo stvoriti staništa za divlje životinje koja su i prikladna i održiva, od koristi svima.
caplja.jpg

Pobednik, Animal Anics. Kit Fokes, oblast upravljanja planinskim stadom Onakui, Dugvai, Juta, SAD (Fotografija: © Brian Clopp iz Huntsville, Juta, SAD)

„U dirljivom ispoljavanju naklonosti braće i sestara, jedna lisica okružuje rep oko druge. Oni se nalaze na vrhu podzemne jazbine, gde će ići
pobeći od užarene letnje vrućine. Snimanje ovog snimka podrazumevalo je tri noći kampovanje u udaljenoj pustinjskoj oblasti. Istinska nežnost između ovih divljih životinja me je nasmejala i služi kao dirljiv podsetnik da svako živo biće ima jedinstvenu vrednost u našem ogromnom univerzumu.
Clip_4.jpg

Pobednik, pogled na okean. Spinner Dolphins Superpod, Off Kuepos, Kostarika (Fotografija: © Cecile Gabillon iz Tuluza, Francuska)

„Dok slobodnog ronjenja u Tihom okeanu, naišli smo na ovaj spektakularni superpod delfina koji hvata ribu lanternu i vodi ih prema površini.
Plivao sam toliko jako da mi se činilo nemogućim da snimim fotografije, a moj objektiv ribljeg oka nije bio dovoljno širok da bih mogao da slikam scenu. Biti okružen ovim delfinima bio je jedan od najneverovatnijih susreta u mom životu. Dok su me primali u svoje carstvo, umalo sam zaboravio da izađem na vazduh. Nažalost, postalo je neuobičajeno videti ove masivne grupe sa smanjenjem morskog života zbog zagađenja i prekomernog izlova.”
Clip_11.jpg

(my modern met)

Poslednja izmena:

Back