Fotografija u eri društvenih mreža

Hvala lepo. ☺️ Slikala sam iz ruke, jer još uvek nemam tripod. Nikako da kupim. U pitanju je Samsung S24 Ultra. Zanimalo me je kakve slike pravi, pa sam ga testirala. Opet kažem, iz ruke je, pa slika nije baš čista. 🙂
ne bih da te razocaram ali to nije slika meseca sto si pokazala
to je AI slika meseca.

Telefon ne moze da ima kvalitetan zoom jer je u pitanju digitalni zoom a to je nista vise nego kropovanje slike.

Od fotoaparata imas prozumere koji imaju opticki zoom oko 10x pa do cuvenog p1000 sa optickim zoomom od 125x

ali mobilni ne moze to da uradi sta si pokazala..on pegla sliku sa AI-em i predefinisanim od ranije napravljenim slikama meseca.

Sorry.

Ja ne umem da slikam, nemam živaca da odaberem ugao, nemam živaca dugo da držim telefon, umem samo da podrežem sliku.
Imam telefon star 4 godine koji neću menjati dok me sasvim ne izda a prepun je slika ' trenutaka'.
Ne znam, niti me zanima, da mi AI obrađuje sliku, uz sve opisano moja fotkica je pobedila na konkursu ' Trag'

I to je bilo pre bedževa koji nam se ničim izazvani prebacuju, prozivke i komentari ' ušaliprivali' stvaraju samo inat, barem kod mene za druge ne znam.

Kako ti trendovi i stilovi utiču na našu kreativnost i izrađivanje fotografija? Da li se prilagođavamo ovim trendovima, ili smo pronašli način da zadržimo svoju autentičnost?
Da li je uopšte moguće biti autentičan?
Ako mi se sviđa neki stil, probam da primenim. Ima onih koji su u modi ali mi se ne sviđaju i onda to ne radim

Danas živimo vreme kada su fotografija i video zapisi glavno kumunikaciono sredstvo.

Dnevno se postavi u svetu 14 biliona slika. Misli se na WhatsApps, Instagram, Snap, Facebook, itd..

Društvene mreže često postavljaju trendove i estetske standarde koji mogu oblikovati naš pristup fotografiji. Na primer, Instagram je poznat po svom "instagramable" stilu - savršeno osvetljene, pažljivo komponovane slike koje često uključuju filtere i uređivanje.

Kako ti trendovi i stilovi utiču na našu kreativnost i izrađivanje fotografija? Da li se prilagođavamo ovim trendovima, ili smo pronašli način da zadržimo svoju autentičnost?
Da li je uopšte moguće biti autentičan?

Kako prisustvo na ovim platformama menja način na koji doživljavamo i vrednujemo svoje radove? Da li nam lajkovanje, komentari i deljenje pomažu u razvoju ili nas mogu dovesti do samopritisaka da se uklopimo u određene trendove i očekivanja društva?

Kod digitalne fotografije je potrebno malo obraditi fotografiju, ne previse onda to gubi smisao. Nekad mozemo i iz aparata da dobijemo fotke koje nije potrebno dodatno obradjivati. Zavisi sta i kad slikamo, ali obicno treba nesto malo da se "doradi".
Komentari i podrsaka mogu da uticu pozitivno na nas, nesto kao nagrada za trud. Ali ne bas u toj meri da bi totalno menjao stil i nacin na koji fotografisem.

Nije cilj u tome da slikamo na primer Ajfelovu kulu kao takvu.Pod uslovom da ne fotografisemo dokumentaristicku fotku.
Trebamo da je prikazemo na neki nacin na koji mi to "vidimo".

To bi valjda bila autenticnost, bar po meni.

Evo neki primer. Prva fotka je slikana sa ND filterom, cetri sekunde duzina ekspozicije.
Druga isto tako sa ND filterom ali puno duza ekspozicija (185 sekundi).
Posto je bilo oblacno i vetrovito, cisto da bi dobio ovakav izgled oblaka i odraz u vodi.

Leto 2014

DSC_24673WBKR.jpg

DSC_24574KR.jpg

Evo neki primer. Prva fotka je slikana sa ND filterom, cetri sekunde duzina ekspozicije.
Druga isto tako sa ND filterom ali puno duza ekspozicija (185 sekundi).
Posto je bilo oblacno i vetrovito, cisto da bi dobio ovakav izgled oblaka i odraz u vodi.

Leto 2014

Pogledajte prilog 1600601

Pogledajte prilog 1600602
Ne znam šta da kažem osim da su meni sve tvoje fotke dobre ..a od ove dve više mi se svidja prva ..po mom ukusu
Mada druga kao da nagoveštava neku oluju sa kišom i vetrom ..tako sam je doživela

Back