Fotografija u eri društvenih mreža

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
68.564
Danas živimo vreme kada su fotografija i video zapisi glavno kumunikaciono sredstvo.

Dnevno se postavi u svetu 14 biliona slika. Misli se na WhatsApps, Instagram, Snap, Facebook, itd..

Društvene mreže često postavljaju trendove i estetske standarde koji mogu oblikovati naš pristup fotografiji. Na primer, Instagram je poznat po svom "instagramable" stilu - savršeno osvetljene, pažljivo komponovane slike koje često uključuju filtere i uređivanje.

Kako ti trendovi i stilovi utiču na našu kreativnost i izrađivanje fotografija? Da li se prilagođavamo ovim trendovima, ili smo pronašli način da zadržimo svoju autentičnost?
Da li je uopšte moguće biti autentičan?

Kako prisustvo na ovim platformama menja način na koji doživljavamo i vrednujemo svoje radove? Da li nam lajkovanje, komentari i deljenje pomažu u razvoju ili nas mogu dovesti do samopritisaka da se uklopimo u određene trendove i očekivanja društva?

Moguce je biti autentican ukoliko imas dovoljno samopouzdanja da prikazes sebe i svoje radove kakvi jesu,bez prilagodjavanja.Meni su licno draze fotografije od pre sto godina i ljudi lepsi na njima nego danas najlepse slike i najlepsi manekeni i manekenke.Lajkovanje i pozitivni komentari te svakako sputavaju i usmeravaju da nastavis u smeru koji se drugia dopada ,bez mogucnosti da napredujes i eksperimentises

Moguce je biti autentican ukoliko imas dovoljno samopouzdanja da prikazes sebe i svoje radove kakvi jesu,bez prilagodjavanja.Meni su licno draze fotografije od pre sto godina i ljudi lepsi na njima nego danas najlepse slike i najlepsi manekeni i manekenke.Lajkovanje i pozitivni komentari te svakako sputavaju i usmeravaju da nastavis u smeru koji se drugia dopada ,bez mogucnosti da napredujes i eksperimentises
Slazem se sa tobom.

Ja sam fotograf amater i na mene dobro uradjena fotografija ima uticaj u smislu kompozicije,
ideje ili vidim kako neki objekat treba da se fotografiše ili predmeti razmeste , slože
pre nego što se škljocne ili sam pejzaž, pocevši od zlatnog preseka i tako dalje
evo i konkretan primer
Ovako nešto slicno sam videla na više slikarskih sajtova i o bojama pa sam dosla na ideju i ja tako da uradim.
Uzela sam hamer papir kao belu podlogu, par drvenih olovki u boji koje uvek imam, rezač za olovke i napravila ovo što sam napravila
Moglo je ovo i bolje ali ja sam zadovoljna
001_zpst8xs7cr5-1.jpg

Poslednja izmena:
I gde smo mi u svemu tome?
Pa tvoje je da se pronadjes u toj novonastaloj situaciji,koja sigurno nece biti jednostavna tj vec nije jednostavna.Na starim fotografijama mozes ispricati celu pricu iz jednog kadra,cak su i one gde su svi namesteni za slikanje bile nekako spontane ,a danas se sve to izgubilo jer se izgubio zar u ocima ljudskim.Cak je i priroda bila drugacija,neporobljena betonom,parkovima i raznim drugim zabavno-rekreativnim sadrzajima.
Pored svega toga,ko je dovoljno talentovan ,uvek se moze pronaci,ukoliko nesto zaista voli

AI menja dosta stvari u vezi fotografije. Ranije je neko morao da slika nešto da bi dobio fotografiju, sada samo treba da napiše šta želi (ili da kaže) i AI će mu to kreirati. Što znači da sad svako može da ima bilo kakvu fotografiju i sa bilo koje lokacije i sa bilo kojim motivom... Tako da sam čin fotografisanja postaje prilično besmislen, jedino ako želimo sami za sebe da zabeležimo neki trenutak radi uspomene dok u tuđe ne možemo imati poverenja jer mogu biti generisani veštačkim putem.

Danas živimo vreme kada su fotografija i video zapisi glavno kumunikaciono sredstvo.

Dnevno se postavi u svetu 14 biliona slika. Misli se na WhatsApps, Instagram, Snap, Facebook, itd..

Društvene mreže često postavljaju trendove i estetske standarde koji mogu oblikovati naš pristup fotografiji. Na primer, Instagram je poznat po svom "instagramable" stilu - savršeno osvetljene, pažljivo komponovane slike koje često uključuju filtere i uređivanje.

Kako ti trendovi i stilovi utiču na našu kreativnost i izrađivanje fotografija? Da li se prilagođavamo ovim trendovima, ili smo pronašli način da zadržimo svoju autentičnost?

Kako prisustvo na ovim platformama menja način na koji doživljavamo i vrednujemo svoje radove? Da li nam lajkovanje, komentari i deljenje pomažu u razvoju ili nas mogu dovesti do samopritisaka da se uklopimo u određene trendove i očekivanja društva?
aaa ti si fotograf zato di treba onaj objektiv

AI menja dosta stvari u vezi fotografije. Ranije je neko morao da slika nešto da bi dobio fotografiju, sada samo treba da napiše šta želi (ili da kaže) i AI će mu to kreirati. Što znači da sad svako može da ima bilo kakvu fotografiju i sa bilo koje lokacije i sa bilo kojim motivom... Tako da sam čin fotografisanja postaje prilično besmislen, jedino ako želimo sami za sebe da zabeležimo neki trenutak radi uspomene dok u tuđe ne možemo imati poverenja jer mogu biti generisani veštačkim putem.
"Al" postaje opasna stvar !
Promeniće stvarne vrednosti i sludeti raju .
Da više nećemo razlikovati ko je ko i šta je šta .
Ljudi se uvlaće u "Matrix" gde se gube realne vrednosti
:think::sad2::fdlan:

Poslednja izmena:

a kazala si mi da njesi vala neki fotogras a kacis tice od drustvene mreze?
ja imam zeta koji je u tome broj jedan u srbiji drzi papige svakake vrag mu srecu odnio a pravi paprikas od ribe a ne od golubova vragu srecu odnjo
on je bio jedared mislim zaskocio moju sestru davno ali to nema vjeze s ovu temu ce bude razradjena

Ne bi me čudilo da za koju deceniju ljudi budu kupovali tudja i projektovana sećanja kao u nekim SF filmovima, jer ono u principu naša iskustva i sećanja su ono što nas čini osobama kakvim jesmo, pa sad kao što recimo imaš ljude koji prave lažne fotke ili ne znam slikaju se ispred nekog automobila na ulici koji predstavljaju kao "njihov", koriste milion filtera da bi kao na slikama izgledali lepše tako ce verovatno ljudi u nekom momentu kupovati lažna sećanja i iskustva, ono ugradiš sebi sećanje kao da si letovao ne znam negde na Karibima iako recimo celo leto nisi ni do Save prošetao ili recimo kupiš lažno sećanje kako si bio olimpijski šampion i sportska zvezda a ti ono neki krmak masni od 150 kila koji u životu nije ni potrčao, ili ne znam u nekom metaverzumu ti živiš život filmske zvezde, ne znam voziš Ferari i živiš u vili a zapravo ono blejiš u nekom podrumu, bez dinara u džepu, jedeš bubašvabe i ne sećaš se kad si se okupao poslednji put.

Tako da verovatno nakon lažiranja stvarnosti uz pomoć društvenih mreža i fotografija verovatno kupovina i ugradnja lažnih sećanja su neka sledeća faza.

Back