Formula 1

Neno

Elita
Poruka
20.251
Ko je najbrži F1 vozač svih vremena?

F1.jpg



F1 organizacija je u saradnji sa Amazon Web servisom napravila istraživanje i otkrila ko su najbrži vozači ovog sporta svih vremena...
Iako mnogi misle da je Luis Hamilton najbolji ikada i da će on oboriti sve rekorde, netačno je da je on najbrži. Istraživanja su koristila algoritme iz svih kvalifikacija od 1983. godine, a sa druge strane je uklanjao relativne performanse automobila iz ove jednačine. Tako su dobijene realne brzine vozača u odnosu na bolide koje su vozile.

Na prvom mestu našao se legendarni Ajrton Sena koji je dobio titulu najbržeg F1 vozača svih vremena.Iza njega stoji još jedna legenda, Mihael Šumaher, koji je po istraživanjima 114 hiljaditinke sporiji od Sene. Hamilton se našao tek na trećem mestu, jer ima ubedljivo najbolji bolid od svih vozača.

Na četvrtom mestu našao se i mladi Maks Ferštapen,a iza njega su se poređali Fernando Alonso, Niko Rozberg, Šarl Lekler, Hajki Kovalainen, Jarno Truli i Sebastijan Fetel.


Postoje rijetki kontroverzni detalji pa tako nema u prvih deset Alana Prosta, Nelsona Piqueta, Neigela Mensela, Mikke Hakinnena i Kimmija Raikkonena. Takođe Vettel je tek deseti na ovoj listi, a ima 52 pol pozicije u karijeri po čemu je četvrti u istoriji sporta.

"Probali smo da nađemo podatak ko je najbrži vozač. Onaj koji je pokazao svoju brzinu u jednom krugu i to nije zavisilo od njegovih trkačkih rezultata", rekao je direktor Formule 1 Ross Brawn.

N1
 
Ali vjerovatno voze mnogo kraće jer bi u tom slučaju bili bolji od samih učesnika?
I ja sam se to uvek pitao , pomislio sam i krace ali nekad se vozila testiraju i na izdrzljivost.
To ti je kao i sa probnim pilotima nikad ne cujes za njih , chine chuda , testiraju svaki maksimum , a
nikad se nisu koristili za regularne ili borbene.
 
U Monci su probni vozaci prelazili maximalnu brzinu od 373 kmh.
.............................................................................................................
Sto se tice test vozaca evo:
Ко је тада поставио рекорд од 413 км / х?
Када је постављен рекорд од 413 км / х и ко је био рекордер? Екипа Хонда Ф1 конструисала је свој аутомобил Ф1 и одлучила да га одвезе у светски познати Бонневилле Салт Флатс у Јути. Овај аутомобил Хонда Ф1 раније су тркали Јенсон Буттон и Такума Сато 2005. године.
Возач санитетског аутомобила ФИА Алан ван дер Мерве возио је аутомобил и успео је да погоди запањујућу брзину од 397.360км / х (246.908 мпх) коју санкционише ФИА. Јужноафрички возач који није Ф1 забиљежио је најбржи Ф1 рекорд брзине на копну, који и даље стоји. Док је аутомобил тестиран у пустињи Мојаве, забележена је невероватна брзина од 413.205 км / х (256.753 мпх) .
 
F1 ĆE SE VOZITI U ISTANBULU


Posle 9 godina, Formula 1 ponovo u Turskoj...

Velika Nagrada Turske zakazana je za 15. novembar, nakon koje će se voziti poslednje 3 trke ove sezone. Posle Turske, voziće se još dve trke u Bahreinu (29. novrembra i 6. decembra), a poslednja trka biće u Abu Dabiju (13. decembar), koja će zatvoriti ovogodišnju sezonu.

F1 organizacija je potvrdila da će sa ove 3 dodatne trke ova sezona imati ukupno 17 trka. Organizacija je takođe dodala da se Velika nagrada Kine definitivno otkazuje, što će razočarati mnoge, ali zbog bezbednosti svih i pandemije korona virusa, to je bila jedina logična odluka.

Sledeća trka koja nam stiže biće u Belgiji i održaće se 30. avgusta. Trenutni lider na tabeli je Luis Hamilton sa 132 boda, ispred Maksa Ferštapena koji ima 95 i Valterija Botasa koji ima 89 bodova.
 
MERCEDES SLAVIO U BELGIJI

Luis Hamilton došao do još jedne pobede...

Nasmejani Britanac je od početka do kraja trke bio prvi na stazi "Spa Frankošam" u Belgiji i tako je došao do svoje 89. pobede. To znači da ga sada još samo dve pobede dele od rekorda koji je psotavio najbolji vozač svih vremena, Mihael Šumaher.

Hamilton već sada ima ubedljivo vođstvo na tabeli, a iza njega se nalazi njegov klubski kolega, Valteri Botas, koji je takođe na drugom mestu završio trku u Belgiji. Treće plasirani bio je Maks Ferštapen, koji je krenuo sa treće pozicije i na tom mestu završio trku, što ga stavlja na treće mesto šampionata.

Vozači Ferrarija još jednom su razočarali jer su krenuli sa 13. i 14. mesta, a na kraju trke nisu uspeli da uđu ni u prvih 10.

Ostalo je još 8 trka do kraj sezone, a sledeća trka vozi se već sledeće nedelje u Italiji, na čuvenoj stazi u Monci.

1598992200862.png
 
Hamilton u Nirburgringu IZJEDNAČIO Šumijev REKORD! Britanac slavio 91. put, a Kimi ispisao ISTORIJU
1602435167951.png

Pobednik Velike nagrade Ajfela, na stazi "Nirburgring", je Luis Hamilton! Vozač Mercedesa stigao je do 91. trijumfa u "najbržem cirkusu na svetu" i, ujedno, izjednačio rekord legendarnog Mihaela Šumahera

Legendarni "Šumi" je postavio rekord koji je bio na snazi čak 14 godina i 10 dana, a Hamilton će prvu priliku imati šansu da se osamostali na listi najboljih svih vremena imati za dve nedelje u Portugaliji.

Šestostruki šampion sveta ostvario je sedmu pobedu u sezoni, a Britanac ove sezone juri još jedan rekord proslavljenog Nemca - sedmu šampionsku titulu.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Verstapen, koji je dobio dodatni bod za najbrži krug trke, a treći je bio Danijel Rikardo iz Renoa.
Vozač Rejsing Pointa Serhio Peres bio je četvrti, vozač Meklarena Karlos Sainc peti, a šesto mesto zauzeo je Pjer Gasli iz ekipe Alfa Tauri.

Vozač Ferarija Šarl Lekler zauzeo je sedmo mesto, dok je osmi bio Niko Hulkenberg iz Rejsing Pointa, vozač Hasa Roman Grožan je bio deveti, a zauzeo Antonio Đovinaci iz Alfa Romea na 10. poziciji.

Velika borba za pobedu na legendarnoj stazi je izostala, a Hamilton ju je rešio pretekavši svog timskog kolegu Valterija Botasa posle desetak krugova. Finac je bio taj koji je poveo posle starta, aktuelni šampion je malo posustao, ali je posle nekoliko krugova počeo velikom brzinom da mu se približava. Usledila je Botasova greška, koju je Hamilton iskoristio i brzo se odvojio, a njegov timski kolega je posle nekoliko krugova morao da odustane zbog kvara.


Osim izjednačenog Hamiltonovog dostignuća sa Šumaherom, trku je obeležio i rekord koji je postavio Kimi Raikonen. Svetski šampion iz 2007. godine je na „Nirburgringu" odvozao svoju 323. trku, po čemu je postao rekorder, ali je i napravio veliku grešku zbog koje je kažnjen. Finac je katapultirao vozača Vilijamsa Džordža Rasela, koji je potom morao da odustane, a Kimi je kao 12. prošao kroz cilj, iza Sebastijana Fetela u Ferariju.

Što se tiče konačnog poredka, Hamilton u generalnom plasmanu vodi sa 230 bodova, Botas je drugi sa 161, a Ferstapen treći sa 147 poena.

Sledeća trka u šampionatu vozi se 25. otkobra za Veliku nagradu Portugalije.
 
Uživanje za F1 sladokusce - Pripremite se za najdužu sezonu!
ca8e3a73584891020201129171615.jpg


Svetska automobilska federacija (FIA) potvrdila je danas kalendar za najdužu sezonu Formule jedan u istoriji.

Voziće se čak 23 gran prija, sa uobičajenim početkom u Melburnu 21. marta.

Sezona će se završiti 6. decembra trkom u Abu Dabiju.

Kalendar će zavisiti i od mera koje će se donositi u toku pandemije korona virusa.

Formula jedan je saopštila da je uverena da će sve proći po planu.

Nepoznanica je trka zakazana za 25. april, koju je trebalo da organizuje Vijetnam, a čiji domaćin još nije odredjen.

Trka u Hanoju zvanično još nije otkazana, ali se neće održati i zameniće je neka druga staza.

Glavni kandidati su Istanbul park, portugalski Portimao i legendarna staza Imola.

Kao organizator će 2021. debitovati Saudijska Arabija, koja će u Džedi organizovati uličnu trku 28. novembra.

Trke Formule jedan će se redom voziti u Australiji, Bahreinu, Kini, potom na nepoznatoj lokaciji umesto Vijetnama.

Zatim slede Monako, Azerbejdžan, Kanada, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Madjarska, Belgija, Holandija, Italija, Rusija, Singapur, Japan, SAD, Meksiko, Brazil, Saudijska Arabija i na kraju UAE.

Sportske net
 
Kakav će ove sezone biti Ferarijev motor?

lekler64055706402019022822114721_680x420.jpg



Direktor Ferarija Matija Binoto rekao je danas da je ovogodišnji bolid "poboljšan u svim oblastima" u kojima je to bilo dozvoljeno za predstojeću sezonu Formule 1.

Posle najlošije sezone u poslednjih 40 godina, u kojoj je Ferari zauzeo šesto mesto u konkurenciji konstruktora, iz italijanske ekipe je u više navrata rečeno da ovogodišnji bolid mora biti bolji, uprkos ograničenjima u tome na koji način timovi mogu da razvijaju svoje bolide tokom zime.

U posebnom fokusu bio je Ferarijev motor, nakon što je bio jedan od slabijih u prošloj sezoni. Taj motor danas se prvi put čuo, kada je ekipa upalila bolid pod nazivom SF21.

"Naša sezona 2021 počinje ovde. Očekujemo mnogo izazova i odlučni smo da budemo bolji. Bolid je poboljšan u svim oblastima u kojima je razvoj dozvoljen. Moramo raditi odlučno i koncentrisano, svesni gde smo bili i gde želimo da budemo", rekao je Binoto, preneo je Skaj.

Zbog pandemije korona virusa, Ferari će organizovati dva dogadjaja putem interneta, 26. februara, kada će biti zvanično predstavljanje, kao i 10. marta.

Španski vozač Karlos Sainc došao je iz Meklarena i 26. februara će zvanično biti predstavljen kao Ferarijev vozač. On je u italijanskoj ekipi zamenio Sebastijana Fetela, a voziće zajedno sa Šarlom Leklerom.

Zvanična predsezonska testiranja obaviće se od 12. do 14. marta na stazi Sakir, na kojoj će 28. marta početi nova sezona, trkom za Veliku nagradu Bahreina.


Sportske.net
 

Hamilton odolio Verstappenu​


Veliku borbu vodili su Lewis Hamiltoni Max Verstappen u posljednjim krugovima utrke u Bahreinu, ali je pobjeda ipak pripala aktualnom prvaku.

Lewis Hamilton kaže da dugo nije imao tako tešku utrku kao danas kada je u napetoj završnici uspio zadržati Maxa Verstappena u Red Bullu koji je startao s pole positiona, a zahvalio se i svima u momčadi jer su mu omogućili tako dobar bolid.


21087638915368-750x500.jpg


Hamilton je prestigao Verstappena ranijim ulaskom u boks u 13. krugu dok je Red Bull odlučio zadržati Verstappena do 17. kruga nakon čega se vratio na stazu oko sedam sekundi iza Hamiltona koji je bio na stupanj tvrđim gumama, donosi MAXF1.net.

Verstappen je u drugoj dionici ostao 11 krugova duže na stazi od Hamiltona i nakon drugoga ulaska u boks u 39. krugu vratio se na drugo mjesto oko osam sekundi iza Hamiltona.


Iako ga je u završnici utrke uspio sustići i prestići s vanjske strane četvrtoga zavoja, Verstappen je morao pustiti Hamiltona jer ga je prestigao izvan granica staze. Do kraja utrke Nizozemac nije uspio ugroziti Britanca te je Mercedes ostvario prvu pobjedu ove sezone, što je šesti puta u posljednjih osam godina da slave na prvoj utrci.

“Wow, kakva je to bila teška utrka”, rekao je Hamilton koji je i prethodnu pobjedu ostvario na ovoj stazi i sada ima 96 pobjeda u 267 utrka.
 
Ko je najbrži F1 vozač svih vremena?

Pogledajte prilog 752324


F1 organizacija je u saradnji sa Amazon Web servisom napravila istraživanje i otkrila ko su najbrži vozači ovog sporta svih vremena...
Iako mnogi misle da je Luis Hamilton najbolji ikada i da će on oboriti sve rekorde, netačno je da je on najbrži. Istraživanja su koristila algoritme iz svih kvalifikacija od 1983. godine, a sa druge strane je uklanjao relativne performanse automobila iz ove jednačine. Tako su dobijene realne brzine vozača u odnosu na bolide koje su vozile.

Na prvom mestu našao se legendarni Ajrton Sena koji je dobio titulu najbržeg F1 vozača svih vremena.Iza njega stoji još jedna legenda, Mihael Šumaher, koji je po istraživanjima 114 hiljaditinke sporiji od Sene. Hamilton se našao tek na trećem mestu, jer ima ubedljivo najbolji bolid od svih vozača.

Na četvrtom mestu našao se i mladi Maks Ferštapen,a iza njega su se poređali Fernando Alonso, Niko Rozberg, Šarl Lekler, Hajki Kovalainen, Jarno Truli i Sebastijan Fetel.


Postoje rijetki kontroverzni detalji pa tako nema u prvih deset Alana Prosta, Nelsona Piqueta, Neigela Mensela, Mikke Hakinnena i Kimmija Raikkonena. Takođe Vettel je tek deseti na ovoj listi, a ima 52 pol pozicije u karijeri po čemu je četvrti u istoriji sporta.

"Probali smo da nađemo podatak ko je najbrži vozač. Onaj koji je pokazao svoju brzinu u jednom krugu i to nije zavisilo od njegovih trkačkih rezultata", rekao je direktor Formule 1 Ross Brawn.

N1
Kao sto je Zinedin Zidan bio kompletan igrac tako je i Mihael Sumaher kompletan vozac .
Razlika izmedju Sumahera i ostalih je u tome sto je Sumaher tehnicki potkovan,poznaje mehaniku poznaje sve .. a kao vozac neustrasivost i po kisi je ubedljivo najbolji …
 

Biće nekih promena u kalendaru zbog sankcija Rusije.Formula 1 – Kalendar trka Formule 1 sezona 2022.​

Kalendar trka Formule 1 sezone 2022.



Datum
Grand PrixMesto
20. MartBahrainSakhir
27. MartSaudi ArabiaJeddah
10. AprilAustraliaMelbourne
24. AprilEmilia RomagnaImola
8. MajMiamiMiami
22. MajSpainBarcelona
29. MajMonacoMonaco
12. JunAzerbaijanBaku
19. JunCanadaMontreal
3. JulUnited KingdomSilverstone
10. JulAustriaSpielberg
24. JulFranceLe Castellet
31. JulHungaryBudapest
28. AvgustBelgiumSpa
4. SeptembarNetherlandsZandvoort
11. SeptembarItalyMonza
25. SeptembarRussiaSochi
2. OktoberSingaporeSingapore
9. OktoberJapanSuzuka
23. OktoberUSAAustin
30. OktoberMexicoMexico City
13. NovembarBrazilSao Paulo
20. NovembarAbu DhabiAbu Dhabi
 
Sjajna trka u Džedi. Na kraju slavlje aktuelnog svetskog šampiona Maksa Ferstapena, kome je drugoplasirani Šarl Lekler čestitao u duhu fer pleja.


– Bilo je veoma teško. Dobra trka. Bili smo obojica veoma brzi, sve ste mogli da vidite na kraju. Bilo je uspona i padova, imali smo bolji tempo u završnici. Morali smo da izvedemo neke trikove i srećan sam što smo uspeli da dođemo do prve pobede – rekao je Ferstapen
Šarl Lekler
je imao vođstvo u većini trke, ali je i pored ovog drugog mesta ostao prvi u generalnom plasmanu.
– Uživao sam u trci. Bilo je teško, ali fer i svaka trka treba da bude ovakva. Imali smo različite konfiguracije. Bili smo brzi u krivinama, malo sporiji na pravcu, ali sve čestitke Ferstapenu.
Ostalo je zabeleženo da je vozač iz Monaka u svom radio obraćanju čestitao Ferstapenu na pobedi.
– Uvek je tu poštovanje. guramo se do krajnjih granica, ali sve u granicama fer pleja.
Odličan utisak Ferarija zaokružio je Karlos Sains, koji je na stazi osvojio treće mesto, ali bi mogao da ostane bez njega ukoliko se pokaže da je ubrzao dok su na snazi bile žute zastave.
– Pravila su pravila i moraju se poštovati. Imali smo dobar tempo, ali Red Bul nas je pritisao u završnici. Ipak, mogu da budem zadovoljan trkom.
 

Back
Top