FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sada je i meni to samo smesno :D
Ali tada...tada sam na momente mislio da je Veljko kralj.Jednom je tako izneo podatak da kisne gume u jednoj sekundi iza sebe izbace oko 90 litara vode.:eek: Prvo sam pomislio da je pogresio,ali kratkim racunom sam dosao do zakljucka da je to mozda i istina(istinu nikad nisam saznao tj. pouzdan podatak).Na nekoj ravnini,gde se juri npr. 90 m/s (sto je 324 km/h) moze se stvarno nakupiti toliko vode.Jos su tada gume bile od 18 cola,ako se ne varam.

Precnik gume nema veze u ovom slucaju vec sirina. Ako bolid predje put od 90 m za jednu sekundu i ako uzmemo danasnju sirinu guma od 245 mm (cini mi se da su ranije bile sire) i ako je 4 mm kise na stazi (sto je vise nego realno) onda je ovaj podatak tacan. ;)

Difuzori su legalni kao sto sam ja legalno platio patike pre neki dan... ne bi njima bio problem da nastave sa cirkusom i pokose ih ali sad kad mali tim bije one velike F1 je strasno zanimljiva,svi se bore za pobedu,sampionat neizvestan do kraja i sve sjajno bajno. Uostalom,nije tesko pogoditi cija finansijska injekcija je uletela u tim genijalca Rosa

Naravno,sto se mene tice to je jedan plitak nacin da se prikrije koliko je sve u nekadasnjoj kraljici automobilizma otislo u tri lepa qrca i ne obazirem se mnogo na to

Precnik gume nema veze u ovom slucaju vec sirina. Ako bolid predje put od 90 m za jednu sekundu i ako uzmemo danasnju sirinu guma od 245 mm (cini mi se da su ranije bile sire) i ako je 4 mm kise na stazi (sto je vise nego realno) onda je ovaj podatak tacan. ;)

:confused:

Nisam strucnjak za gume,ali mi se cini da sam pricao o sirini.;)
Evo danasnjih dimenzija zadnjih guma:
Formula One cars must have four, uncovered wheels, all made of the same metallic material. Front wheels must be between 305 and 355mm wide, the rears between 365 and 380mm.
380 mm je oko 15".
Cini mi se da su do '93. gume bile 18" siroke.Onda je neko zakljucio da to vozacima omogucava velike brzine u krivinama,pa su redukovali sirinu.Vreme je pokazalo da je brzina uvek ostajala ista,a samo je F1 tonula zbog glupih pravila(mada u konkretnom slucaju ne tvrdim da je tako).:roll:
Stvarno se jos jednom ogradjujem,jer se ne bavim mnogo dimenzijama guma.

:confused:

Nisam strucnjak za gume,ali mi se cini da sam pricao o sirini.;)
Evo danasnjih dimenzija zadnjih guma:

380 mm je oko 15".
Cini mi se da su do '93. gume bile 18" siroke.Onda je neko zakljucio da to vozacima omogucava velike brzine u krivinama,pa su redukovali sirinu.Vreme je pokazalo da je brzina uvek ostajala ista,a samo je F1 tonula zbog glupih pravila(mada u konkretnom slucaju ne tvrdim da je tako).:roll:
Stvarno se jos jednom ogradjujem,jer se ne bavim mnogo dimenzijama guma.

U pravu si, skroz sam se prebacio. Gume su 26" a sirine kako si ti napisao. Sirina guma se ne meri u colima vec u milimetrima

Ako bolid ide 90 m/s ili 324 km/h a sirina gume je 380 mm i ako je na stazi 2,6 mm vode koja je pala sa neba (meteorolozi taj fenomen zovu kisa) onda je onaj podatak o 90 litara tacan.

Nema mnogo veze sa F1 ali korisna informacija:

Oznacavanja dimenzija guma

245/40 R 18 W 93

• 245 je sirina gume u milimetrima
  • 40 je visina gume u procentima od sirine (40% ili u ovom slucaju 98 mm)
  • R znaci da je guma radijalna
  • 18 spoljni precnik gume u inchima ili colovima
  • W je kod za maximalnu brzinu u ovom slucaju 270 km/h
  • 93 je kod za maximalno opterecenje gume u ovom slucaju 650 kg po gumi

Poslednja izmena:
20090402btrkerab7ybpqek.jpg

Zvucis ko nasi politicari :lol:
:lol:
Mora se.Tako nikad nisi kriv.:D
U pravu si, skroz sam se prebacio. Gume su 13" a sirine kako si ti napisao. Sirina guma se ne meri u colima vec u milimetrima

Ako bolid ide 90 m/s ili 324 km/h a sirina gume je 380 mm i ako je na stazi 2,6 mm vode koja je pala sa neba (meteorolozi taj fenomen zovu kisa) onda je onaj podatak o 90 litara tacan.

Nema mnogo veze sa F1 ali korisna informacija:

Oznacavanja dimenzija guma

245/40 R 18 W 93

• 245 je sirina gume u milimetrima
  • 40 je visina gume u procentima od sirine (40% ili u ovom slucaju 98 mm)
  • R znaci da je guma radijalna
  • 18 spoljni precnik gume u inchima ili colovima
  • W je kod za maximalnu brzinu u ovom slucaju 270 km/h
  • 93 je kod za maximalno opterecenje gume u ovom slucaju 650 kg po gumi
Nisam nikad ni sumnajo u Veljkove podatke.:lol:
Ocigledno je da se sirina guma izrazava u milimetrima,ali onomad su dali podatak u colima,a ja upamtio kao slon.:D Kako god,sada smo svi mnogo pametniji.
Ova fotografija mora da je iz prosle sezone,posto su od ove zabranjene sve aerodinamicke kerefeke(peraja,bodlje...) :lol:

U Parizu je danas započelo zasjedanje Žalbenog vijeća Svjetske automobilističke federacije (FIA) na kojem će biti donesena odluka jesu li stražnji difuzori kakve koriste Brawn GP, Toyota i Williams legalni ili nelegalni. Konačna presuda bit će donesena sutra, u srijedu (15.aprila), međutim, Renaultov predstavnik Andrew Ford je već na početku sjednice donio nevjerojatnu vijest. Naime, bez obzira što odlučili predstavnici FIA-e, Renault već ima pripremljen novi stražnji difuzor, te je njegovu inicijalnu verziju spreman koristiti već na VN Kine.

To je apsolutno neočekivani podatak, jer su predviđanja govorila da će ostalim momčadima trebati nekoliko mjeseci dok nove difuzore na prilagode stražnjim dijelovima svojih bolida. No, Renault je očito otišao jako daleko u njegovom razvoju, što samo dodatno nagovještava kakvu će odluku sutra donijeti suci. 'Mi smo tek nedavno počeli razvijati takav stražnji difuzor ali ne zato što je Renault propustio brod, već zato što su nam predstavnici FIA-e tada bili rekli da je nelegalan. U međuvremenu su se očito neke stvari promijenile', objasnio je Andrew Ford.

http://en.f1-live.com/f1/en/headlines/news/detail/090414151443.shtml

Renault na vodecoj poziciji drzi coveka koji se preziva Ford?? :D

I sta koji moj vise pune usi javnosti tom komisijom, te dva dana do odluke, te jedan dan, jos 3 sata, jos pola sata...ma koga boli vise za to, ionako odluka nece biti doneta postenim tumacenjem pravila, nego kako Berni kaze, tj kako proceni da ce jos uvek odgovarati velikim timovima. Jer je BGP ionako njegov, nema sponzore pa na njemu samo gubi jos uvek. Cilj je da veliki igraci ostanu u vrhu uvek jer oni unose pare u taj sport..

Suparnici Brawna, Williamsa i Toyote danas su FIA-inom Međunarodnom sudu koji se sastao u Parizu izjavili da nema dvojbi o tome da je koncept dvostrukog difuzora ilegalan.

Ferrarijev pravni zastupnik Nigel Tozzi je izjavio:
"Protest nije podnešen zato što mi nismo iskoristili svoju priliku, nego zato što Brawn, Toyota i Williams nisu igrali po pravilima," dodao je.

Renaultov odvjetnik Andrew Ford je izjavio da je FIA već ranije koncept dvostrukog difuzora proglasila ilegalnim te da je to bio razlog zbog kojeg ga francuska momčad nije koristila.

"Nije se Renault ukrcao na krivi brod, kao što Brawn govori, nego se radi o tome da je FIA izjavila da je taj uređaj ilegalan. I od tog je trenutka ideja dvostrukog difuzora napuštena," objašnjava Ford.

Ukoliko Međunarodni prizivni sud zaključi da je difuzor legalan, pred protivnicima je mukotrpna potjera za brzim BGP 001. Ukoliko odluka, pak, bude glasila da je difuzor ilegalan, Jenson Button gubi sve osvojene bodove. Kao i drugi vozači koji su ih osvojili na dvostrukim difuzorima.

Ross Brawn je izjavio da je optimističan i da vjeruje da će zaključak suda ići u korist njegove momčadi.

"Nikad ne možete biti 100% sigurni," rekao je BBC-ju te dodao da smatra kako je njihov mehanizam ispravan te da će dobiti dozvolu za nastavak.
Nakon današnjih iscrpljujućih saslušanja, sud će odluku o difuzorima donijeti i objaviti sutra u posljepodnevnim satima.

FIA donela odluku o difuzorima

Apelacioni sud u Parizu je na danas proglasio dvospratne difuzore legalnim. Brawn GP, Toyota i Williams će zadržati poene zarađene u prve dve trke a konkurenti sigurno već užurbano rade na promeni svojih difuzora.

Opširnije...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back