Fobija

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.951

Fobije​

Fobije predstavljaju vrstu anksioznosti (straha) koja je provocirana izlaganjem nekom specifičnom objektu ili situaciji (na primer: letenje avionom, razne vrste životinja, krv, primanje inekcije, otvoren ili zatvoren prostor itd). Jedna od osnovnih karakteristika fobija je izbegavajuće ponašanja, osoba izbegava objekat ili situaciju koje se plaši. To izbegavajuće ponašanje je disfunkcionalno jer na taj način osoba održava svoju reakciju straha. Kada se susretne se objektom ili situacijom koje se plaši, osoba koja ima fobiju doživljava preteran (veoma intenzivan) strah koji može dostići i nivo napada panike. Iako se osoba intenzivno plaši on/ona prepoznaje sopstveni strah kao preteran ili nerazuman, ali to samo po sebi ne pomaže u prevladavanju straha. Fobije se nešto češće javljaju kod žena nego kod muškaraca.
Osobe koje pate od fobija su sklone preuveličavanju opasnosti, preuveličavanju verovatnoće dešavanja opasnosti (na primer: avion će se baš ovaj put srušiti), potcenjivanju sopstvenih sposobnosti za izlazak na kraj sa pretpostavljenom opasnošću (ja to ne mogu da podnesem) i potcenjivanjem pomoći sa strane (niko mi neće pomoći).
Osobe koje pate od fobija imaju neka tipična verovanja kojima stvaraju i održavaju fobijski strah. Primeri nekih od tih uverenja su:
Ako se to desi izgubiću kontrolu nad sobom
Ako me miš ujede, jako će me boleti i bol će biti neizdrživ
Ako ostanem u liftu, zaglaviću se i umreti u sopstvenom smradu i od žeđi, jer mi niko neće pomoći
Moram po svaku cenu da sprečim izlaganje “opasnoj” situaciji
Iako znam da je situacija bezopasna, ne verujem da se nešto strašno neće dogoditi

Postoje različiti modeli terapijskog rada sa fobijama. Tretman fobija može biti isti kao i tretman drugih emocionalnih poremećaja (trajati više seansi) a može se primeniti tretman tokom samo jedne seanse (one session treatment). Tretman fobije tokom jedne seanse može trajati satima ali se završava u istom danu i daje odlične rezultate.
 
Poruka
3.003
Imam melanoheliophobia - strah od crne rupe - s obzirom da dosta citam o crnim rupama, pa ih i sanjam. Prava nocna mora.

Black-Hole-Event-Horizon-Concept.gif

 

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.951
Imam melanoheliophobia - strah od crne rupe - s obzirom da dosta citam o crnim rupama, pa ih i sanjam. Prava nocna mora.

Black-Hole-Event-Horizon-Concept.gif

msm da kada upoznamo objekt od kojeg imamo fobiju lakše rešavamo to stanje

Rešena misterija crnih rupa?​

Crne rupe su kosmičke fabrike za proizvodnju galaksija, smatraju naučnici, prenosi "Telegraf".
Crne rupe su kosmičke fabrike za proizvodnju galaksija, smatraju naučnici, prenosi "Telegraf".

Novo istraživanje moglo bi da objasni zašto velike galaksije imaju supermasivne crne rupe u svojim jezgrima.
Astronomi su dugo vremena tražili odgovor na pitanje šta je došlo prvo – koka ili jaje, odnosno supermasivna crna rupa ili zvezde koje je okružuju. Otkriće udaljenog objekta, HE0450-2958 koji se nalazi na oko pet milijardi svetlosnih godina od Zemlje, možda će im pomoći da reše misteriju.
Taj objekat je kvazar, moćni izvor energije za kojeg se smatra da označava lokaciju džinovske aktivne crne rupe. Ništa što se se približi crnoj rupi ne može da izbegne njenoj moćnoj gravitaciji. Međutim, materijal koji se vrti oko ivice crne rupe može da zrači ogromne količine energije

Radijacija iz kvazara emitovana je dok je univerzum bio na trećini svog dosadašnjeg vremenskog postojanja. Astronomi su, na svoje iznenađenje, otkrili da je ovaj, za razliku od većine kvazara, bio "ogoljen", a da njegova lokacija nije bio centar galaksije. Međutim, u blizini je bila druga, prateća galaksija, koja je ubrzano pravila nove zvezde, oko 350 sunaca godišnje.
Galaksija je bila pod mlazom visoko energetskih čestica i gasa iz kvazara, otkrili su naučnici. Tok tog materijala verovatno je bio gorivo za formiranje zvezda u galaksiji. Kvazar je pravio svoju vlastitu galaksiju, zaključili su astronomi. U kasnijoj fazi, kvazar bi završio u njenom centru.
"Dva objekta su povezana i spojiće se u budućnosti – kvazar se kreće brzinom od svega nekoliko desetina hiljada kilometara na sat, a od prateće galaksije deli ga svega 22.000 svetlosnih godina", izjavio je naučnik dr Dejvid Elbaz iz francuskog istraživačkog centra CEA.
"Iako je kvazar još 'ogoljen', on će se 'obući' nakon sjedinjenja sa svojom pratiljom bogatom zvezdama. Onda će se konačno naći unutar domaćinske galaksije kao i svi drugi kvazari".
Crna rupa će se tako, na kraju, sjediniti sa svojim susedom. Dva objekta udaljena 22.000 svetlosnih godina kreću se jedan ka drugom brzinom manjom od 220 kilometara u sekundi. Za nekoliko desetina miliona godina HE0450-2958 će konačno stići kući, navodi "Vajerd sajens".
Sličan proces možda je doveo i do formiranja drugih velikih galaksija sa masivnim crnim rupama, smatraju naučnici.

_gledaj na to sa druge tačke gledišta , što više saznsš za crne rupe , to će stanje da se povlači , one će postati sasvim obična stvar
 

Top