Florida huriken Milton

Milton je u ponedeljak prošao zapanjujuće brzo intenziviranje, a njegovi stalni vetrovi dostizali su brzinu od 290km/h. Do utorka ujutru, brzina vetra je dramatično opala pre nego što se u utorak uveče popela na 250 km/h.

Smao još da kažem , ne znam kako sam zaboravila.
Huriken Milton to je čisto srpsko ime Milutin. Još jedan u nizu primjera ukradenog nam jezika.
Guverner DeSantis..DeŚantić, čisto Srpsko prezime.

A znate li da nema huriken profiterstva na floridi?
Ukoliko neko krade za vreme hurikena dozvoljeno je da ga upucate. Ne možeš da odgovaraš.

Smao još da kažem , ne znam kako sam zaboravila.
Huriken Milton to je čisto srpsko ime Milutin. Još jedan u nizu primjera ukradenog nam jezika.
Guverner DeSantis..DeŚantić, čisto Srpsko prezime.

A znate li da nema huriken profiterstva na floridi?
Ukoliko neko krade za vreme hurikena dozvoljeno je da ga upucate. Ne možeš da odgovaraš.
prvi uragan u usa kojin nosi musko ime.

mozda bude i poslednji :lol:

sve najbolje, nisam ni ja begao u podrum ko svi kad su nato projektili leteli iznad bg, reko ko vam yebe mater nacisticku... tako i ti uraganu opsuj po srpski. :)

Zapravo i jesu ista riječ samo što je engleski više iskrivljen Slovenski jezik.
Odlad sam shvatila da je Radovan Damjanović u pravu meni su oba jezika mila jer su oba rodjena iz našeg jezika.
Srpski i engleski imaju zajednički proto-indoevropski koren, koji se govorio pre oko 5000 godina.
Iz njega je nastalo nekoliko velikih grana - germanska (iz koje ide engleski, nemački), slovenska (iz koje je srpski, ruski...), romanska (francuski, španski, itd) i indo-iranska grupa.

Te priče da je engleski nastao iz srpskog su prilično komičan primer kvazi-istorije, koju je internet prilično omasovio.

Ja sam pre neki dan bacio pogled na radarsku sliku i procenio da će najjači deo uragana proći preko srednjeg dela Floride. Očekivao bih najjače padavine, vetar i štetu u centralnoj Floridi. Što se tiče poplava, to bih očekivao da može da se desi u priobalnim područjima ako poraste nivo mora usled niskog pritiska tokom preleta uragana. Od većih mesta bih procenio da je od priobalnih poplava, padavina i vetra ugrožena Tampa, a od padavina i vetra Orlando. Džeksonvil i Majami će takođe imati dosta padavina, ali će proći mnogo bolje nego Tampa i Orlando. Talahasi će najbolje proći.
Narednih dana, nakon preleta preko Floride, uragan će nastaviti na severoistok. Meteorolozi očekuju nešto jače skretanje ka istoku nego ja. Po mojoj proceni bi nakon Floride uragan prošao nešto bliže istočnoj obali SAD nego što oni očekuju. Ako bude tako, uragan bi narednih dana mogao izazvati padavine duž linije Vašington-Njujork-Boston-Halifaks, ali znatno manje nego na Floridi, iz razloga što bi centar uragana i u tom slučaju bio dovoljno udaljen od te linije da ne bi mogao izazvati veću štetu. Kretao bi se iznad okeana približno paralelno sa obalom, a ne ka obali.

Za neke engleske rječi sam sigurna da su Slavic korjena. U Srbiji se polako usvaja mnogo izraza engleskog, pogotovu kod mladih. Vidim na podkastima, serijama.
Engleski ima prilično i Latinskog u sebi. To su više stručne riječi ili ti modernije, da zvučimo kao pametniji.
Ljudi se kreću, migriraju, stapaju a samo planine stoje.

Za neke engleske rječi sam sigurna da su Slavic korjena. U Srbiji se polako usvaja mnogo izraza engleskog, pogotovu kod mladih. Vidim na podkastima, serijama.
Engleski ima prilično i Latinskog u sebi. To su više stručne riječi ili ti modernije, da zvučimo kao pametniji.
Ljudi se kreću, migriraju, stapaju a samo planine stoje.
Živa si! Kakva je situacija?

Ja sam pre neki dan bacio pogled na radarsku sliku i procenio da će najjači deo uragana proći preko srednjeg dela Floride. Očekivao bih najjače padavine, vetar i štetu u centralnoj Floridi. Što se tiče poplava, to bih očekivao da može da se desi u priobalnim područjima ako poraste nivo mora usled niskog pritiska tokom preleta uragana. Od većih mesta bih procenio da je od priobalnih poplava, padavina i vetra ugrožena Tampa, a od padavina i vetra Orlando. Džeksonvil i Majami će takođe imati dosta padavina, ali će proći mnogo bolje nego Tampa i Orlando. Talahasi će najbolje proći.
Narednih dana, nakon preleta preko Floride, uragan će nastaviti na severoistok. Meteorolozi očekuju nešto jače skretanje ka istoku nego ja. Po mojoj proceni bi nakon Floride uragan prošao nešto bliže istočnoj obali SAD nego što oni očekuju. Ako bude tako, uragan bi narednih dana mogao izazvati padavine duž linije Vašington-Njujork-Boston-Halifaks, ali znatno manje nego na Floridi, iz razloga što bi centar uragana i u tom slučaju bio dovoljno udaljen od te linije da ne bi mogao izazvati veću štetu. Kretao bi se iznad okeana približno paralelno sa obalom, a ne ka obali.
Slažem se. Čim dodirne kopno on znatno oslabi tako da je najveći problem poplava. Od svega drugog se lako skloniti.
E sad, sa sjevera se spušta hladniji talas koji bi ga blokirao da se približi istočnoj obali tako da misim da neće uz kopno da nastavi već će otići u Atlantik.

Meni se čini da će nakon Floride ići na severoistok iznad Atlantika približno paralelno sa obalom, taman na odstojanju na kome će izazvati neke padavine duž obale, ali ne i štetu. Meteorolozi procenjuju da će više skrenuti na istok nego ja, i da će se više udaljiti od obale.

Jesu, recimo "vampir" i "ćevapčići", "pogrom"... ali to je otprilike to.

Inače, ti si na Floridi?

Da, na floridi sam. Sad ću brzo kući pa ću vas izvještavati. Za sada Samo pada kiša i blagi povjetarac. Mislim da prava akcija kreće za nekih 8 sati.
Izgleda da udara ispod Tampe tako da je moguće da Tampa bude skroz ok.
Kopno iznad uragana je bezbedno a kopno ispod uragana poplavi tako da mislim da će poplaviti oko Sarasote. Manja mjesta manja šteta.

Obično medije paniče a od tog ne bude ništa. Ovo je drugi put da govore Ako je neko ostao da napiše na ruci ime i datum rodjenja za bržu idemtifikaciju leša. Stvarno morbidno i pretjeruju.

Meni se čini da će nakon Floride ići na severoistok iznad Atlantika približno paralelno sa obalom, taman na odstojanju na kome će izazvati neke padavine duž obale, ali ne i štetu. Meteorolozi procenjuju da će više skrenuti na istok nego ja, i da će se više udaljiti od obale.

Ne vjerujem. Bedem je tik iznad Jacksonville tako da sječe blago preko Orlanda u okean. Prije je moguće da napravi krug na jug nego na sjever.
Hladni bedem u vazduhu će ga gurati od istočne obale.

Back