FLCL

Halcyon

Aktivan član
Poruka
1.918
53496-bigthumbnail.jpg
„Nothing amazing happens here. Only the ordinary.“

je recenica kojom ostvarenje studija Gainax, FLCL, zapocinje svoju pricu.

FLCL se u nekoliko reci moze opisati kao prica o dvanaestogodisnjem decaku, Naoti, koji zivi u mirnom predgradju Japana, bivsoj devojci njegovog brata, Mamimi, i njihovim avanturama koje zapocinju kada se u monotonom gradicu Mabase, pojavljuje devojka na narandzastoj Vespi, Haruko Haruhara, koja ce poremetiti njihovu depresivnu svakodnevnicu.

Medjutim ovaj anime pruza mnogo vise. Brzog toka, kao sto jeste, FLCL nam na sebi svojstven nacin prezentuje sliku danasnjeg „modernog“ sveta. Obuhvata put i prepreke na koje nailazimo na putu ka sazrevanju, fokusiranje na odraslo doba, i kako sto pre treba stici do te faze, ruznocu modernih gradica, i veciti san covecanstva o spasenju.

FLCL je slika danasnjeg sveta, nacin na koji smo pod uticajem onoga sto percipiramo i okoline u kojoj smo odgajani, kako svet napreduje sve brzim i brzim tokom dok covek i dalje stoji u mestu, usamljen, pokusavajuci da nadje sopstvenu svrhu u tom istom svetu.

I ako ovaj anime vama nema smisla, to je zato sto svet danas nema mnogo smisla.

Tako da, ukoliko ste „sirokijeh shvatanja“ i spremni za nesto novo i nesvakidasnje gde usput mozete i da cujete dobar j-rock, onda je FLCL pravi anime za vas.


Eto to je ukratko moje vidjenje FLCL-a. Bilo bi lepo da oni, ako ih ima, koji su gledali saopste svoja vidjenja :) jer mislim da se ovaj anime moze shvatiti na mnogo nacina, ja sam pokusala da obuhvatim sto vise, mozda sam nesto propustila.

Nisam htela da pisem posebno o karakterima, nego ukoliko tema zazivi, svako moze da da vidjenje svog omiljenog...i tako

I da..ovo nije u potpunosti moja recenzija, ja sam je srocila ocigledno , ali uz prepisivanje iz par onih kojih sam nasla na netu :)
 
Poslednja izmena:
Završih s ovim, tek sad. Nije loše, s obzirom da je stil eksperimentalan, ali to je isto ono što mi je smetalo - previše je eksperimentalan iako je smisao u nepovezanosti i haotičnoj radnji, iako je sve to parodija i tako dalje, jer na momente ima toliko nepotrebnog humora pa je ovo anime gdje mi se svidja krajnja poenta ali ne i put do nje.

Ali bilo je i par scena koje nemaju veze sa glavnom pričom ali su bile interesantne same po sebi.
 

Back
Top