Fizika

• Začetnik teme Začetnik teme ĆOFI
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
evo slike!

Prilozi

• Image.jpg
    Image.jpg
    7,5 KB · Pregleda: 15
Ako neko zna da resi sledeca 2 zadatka..

1) Pokazati da je pri ravnomernom ubrzanom kretanju bez pocetne brzine:

a) odnos puteva predjenih u uzastopnim vremenskim intervalima s1:s2:s3:s4 = 1:3:5:7
b) odnos brzina na kraju tih intervala v1:v2:v3:v4 = 1:2:3:4

i drugi..

2)

Telo slobodno pada sa visine h. Ako je poznato da u toku pretposlednje sekunde kretanja telo predje tri puta vece rastojanje nego do tada,naci visinu h.

Oba zadatka su za sedmi razred os..
Hvala unapred =]

1a) Za prvu sekundu telo predje s1'= a*1/2, za dve sekunde predje s2'=a*4/2, za tri sekunde predje s3'=a*9/2 itd (sve po relaciji s=(a*t^2)/2 jer je pocetna brzina nula).
U prvoj sekundi je preslo put:s1=a/2 ; u drugoj sekundi:s2=s2'-s1'=3*a/2; u trecoj sekundi
je preslo s3=s3'-s2'=5a/2 itd. Ocigledno je s1:s2=1:3, a s2:s3=3:5 itd pa je s1:s2:s3=1:3:5 itd.
1b) Brzina posle prve sekunde je v1=a*1, posle druge sekunde je v2=a*2, posle trece sekunde je v3=a*3 itd (sve po formuli v=a*t opet polazimo da je pocetna brzina nula). Ocigledno je da je: v1:v2=1:2; v2:v3=2:3 itd. Znaci v1:v2:v3....=1:2:3....

2) Visinu cemo naci iz formule h=(g*t^2)/2. Potrebno nam je vreme. Neka je h' visina koju je telo preslo do pretposlednje sekunde onda je 3h' visina koju je preslo u pretposlednjoj sekundi.
Na osnovu gornje formule je: h'=(g*(t-2)^2)/2, a h'+3h'=(g*(t-1)^2)/2.
Ako prvu jednacinu zamenimo u drugu dobijamo: 4*(g*(t-2)^2)/2=(g*(t-1)^2)/2. Skracivanjem dvojki i g, i vadjenjem kvadratnog korena iz leve i desne strane dobijamo: 2(t-2)=(t-1). Odavde nalazimo vreme padanja a iz prve formule i visinu.

Nemoguće je u gravitacionom polju postaviti Hg i H2O sa vertikalnom dodirnom površinom jer Hg ima 13,6 puta veću gustinu i sigurno pada na dno posude.
A ako ovo prihvatimo hipotetički, da je moguće, onda bi kugla bila izgurana u deo sa vodom zbog većeg bočnog pritiska sa desne strane jer se pritisak prenosi podjednako kroz fluide na sve strane (Paskalov zakon) a na dubini centra masa kugle veći je pritisak u Hg 13,6 puta.

Ove zadatke sem tek video večeras a 24. 01. kada su bili postavljeni je bio četvrtak znači da ih nema svrhe rešavati jer je rok bio subota 26. Ako ih treba rešavati reci, iako sam pristalica onih koji savetuju da se prvo malo potrudite sami pa kada nešto zapne onda tražiti pomoć.

Uradio sam zadatke samo sam htieo da proverim rešenja, ali ipak hvala.

Nemoguće je u gravitacionom polju postaviti Hg i H2O sa vertikalnom dodirnom površinom jer Hg ima 13,6 puta veću gustinu i sigurno pada na dno posude.
A ako ovo prihvatimo hipotetički, da je moguće, onda bi kugla bila izgurana u deo sa vodom zbog većeg bočnog pritiska sa desne strane jer se pritisak prenosi podjednako kroz fluide na sve strane (Paskalov zakon) a na dubini centra masa kugle veći je pritisak u Hg 13,6 puta.

Recimo da je posuda podeljena pregradom i da se sa jedne strane nalazi H2O, a sa druge Hg. Ta pregrada poseduje kruzni otvor u koji se smesta kugla. Time je prvi problem resen. Drugi problem se resava postavljanjem kugle na osovinu koja je fiksirana, tako da ne moze da bude pomerena osim da bude kurzno okretana. Eto.

Zasto ipak nema obrtanja?

Recimo da je posuda podeljena pregradom i da se sa jedne strane nalazi H2O, a sa druge Hg. Ta pregrada poseduje kruzni otvor u koji se smesta kugla. Time je prvi problem resen. Drugi problem se resava postavljanjem kugle na osovinu koja je fiksirana, tako da ne moze da bude pomerena osim da bude kurzno okretana. Eto.

Zasto ipak nema obrtanja?

U redu tehnički je ovo moguće ovako kako si opisao.
Ali ja se predajem. Razmišljao sam dosta dugo. Jasno mi je da je ovo klasičan perpetuumobile prve vrste ali ne mogu da nađem odgovor. Pošto ne vidim da se neko još interesuje za ovaj problem nadam se da ćeš dati odgovor uskoro.

koliki rad treba izvrsiti protiv sila povrsinskog napona da bi se udvostrucila povrsina mehura od sapunice?
Koeficijent povrsinskog napona sapunice gama (pisacu kao g) je 0.04 N/m
E sad A=g * delta S
Delta S=S2-S1=2S1-S1=S1, pa je delta S=S1
A=g*S1
E sad da li neko moze da mi objasni zasto se dalje u zadatku (g*S1) mnozi sa 2,odnosno zasto vazi A=g*2*S1
Ista stvar mi je nejasna u zadatku>
koliki rad treba izvrsiti protiv sila povrsinskog napona da bi se naduvao mehur od sapunice poluprecnika 2 cm?
Takodje se radi preko formule A=2gS
Ako neko zna, pliz nek objasni!

U redu tehnički je ovo moguće ovako kako si opisao.
Ali ja se predajem. Razmišljao sam dosta dugo. Jasno mi je da je ovo klasičan perpetuumobile prve vrste ali ne mogu da nađem odgovor. Pošto ne vidim da se neko još interesuje za ovaj problem nadam se da ćeš dati odgovor uskoro.

zaboravio sam, majke mi! :(
zato sam i postavio ovde

koliki rad treba izvrsiti protiv sila povrsinskog napona da bi se udvostrucila povrsina mehura od sapunice?
Koeficijent povrsinskog napona sapunice gama (pisacu kao g) je 0.04 N/m
E sad A=g * delta S
Delta S=S2-S1=2S1-S1=S1, pa je delta S=S1
A=g*S1
E sad da li neko moze da mi objasni zasto se dalje u zadatku (g*S1) mnozi sa 2,odnosno zasto vazi A=g*2*S1
Ista stvar mi je nejasna u zadatku>
koliki rad treba izvrsiti protiv sila povrsinskog napona da bi se naduvao mehur od sapunice poluprecnika 2 cm?
Takodje se radi preko formule A=2gS
Ako neko zna, pliz nek objasni!

Zato što mehur sapunice ima dve granične površine: spoljašnju i unutrašnju i obe se povećavaju.
Ako bi se menjala površina neke kapljice: npr kapljica se razbije na dve, onda nema množenja sa dva jer kapljica ima samo jednu graničnu površinu.

Slazem se sa stnco da bi ovakav slucaj predstavljao perpetum mobile.

No, evo moj prikaz njegovog slucaja:

slika1an0.jpg

Pre svega slucaj je nemoguc jer je nemoguce konstruisati takvu aparaturu sa pregradom i otvorom a da ne dodje do prelivanja izmedju ma koliko kugla bila velika a otvor mali ( uzimavsi u obzir i cake sa povrsinskim naponom-da ne ulazimo sad i u to)

Kao sto je i sam na svojoj slici predstavio strelicama smer sila Fp1 i Fp2 je vertikalno na gore odnosno suprotno smeru gravitacione sile. Da bi telo bilo potisnuto na gore sile potiska moraju biti vece od 9.81N dake od same sile gravitacije. Imamo osovijnu u kojoj je telo fisirano ali nemamo kretanje, zasto? Zato sto obe sile vuku u istom smeru, vertikalno na gore prie cemu perifreni deo tela u tacki koju sam ja prikazao sa A trpi potisak od same povrsine svog tela jer bocne strane teze da izrone a fiksiran je u centru. Tacka A mislim da nece biti bas na tom mestu jer su gustine tecnosti razlicite ali sam ja predstavio cisto ovako.
No, da bi doslo do obrtanja tela jedna od ove dve sile potiska mora biti slabija od sile gravitacije. Sto mislim da nije problem ostvariti no, i dalje nema kretanja? Zasto?
Jer gravitacija u obe komore analogno silama potiska na slici, deluje u istom smeru sto znaci bi zaista imao okretanje morao bi da neutralises uticaj gravitacije u jednoj komori ili da joj okrenes smer sto naravno nije moguce jel?

Nadam se ovo jos vise zakomplikovao.
Jesi ga malo iskomplikovao ali nešto ne štima. Gravitacione sile na obe polulopte su jednake i one nemaju nikakvog uticaja na rotaciju. Sile potiska nisu jednake, kao što je na originalnom crtežu i po njemu trebalo bi da sve rotira u naznačenom smeru. No ako zarotira onda je sve klasičan primer perpetuum mobilea prve vrste koji je nemoguć.
Dakle još treba razmišljati.

Nadam se ovo jos vise zakomplikovao.

dovoljno je da sile potiska nisu jednake i teorijski eto rotacije, zasto bi gravitacija bila bitna. Ti tvrdis da kad u ovoj drugoj komori ne bi bilo graviacije, da bi doslo do rotacije?
Pa, to bi opet bio Perp mobile! Od gravitacije bi pravio energiju!
takodje sile potiska bi trebalo da deluju iz centra mase svake polulopte kao sto sam ja gore nacrtao, ali nema veze, ne menja situaciju znacajno.

Ok, ajde da se onda vratim na svoj prvi stav, takvu aparaturu je nemoguce konstruisati. Prilozi sve elemente koji su potrebni da se odrzi granica izmedju tih komora da se tecnosti nebi izmesale. Ti elementi ce trositi vise energije za odrzavanje tog neuravnotezenog stanja nego sto ce sile potiska proizvesti na telo koje bi trebalo da se obrce plus, u takvom jednom sistemu sila veceg potiska bi imala dve komponente. Jedna vertikalno na gore a druga komponenta bi bila ka drugom sudu sa manjom silom potiska.

Ok, ajde da se onda vratim na svoj prvi stav, takvu aparaturu je nemoguce konstruisati. Prilozi sve elemente koji su potrebni da se odrzi granica izmedju tih komora da se tecnosti nebi izmesale. Ti elementi ce trositi vise energije za odrzavanje tog neuravnotezenog stanja nego sto ce sile potiska proizvesti na telo koje bi trebalo da se obrce plus, u takvom jednom sistemu sila veceg potiska bi imala dve komponente. Jedna vertikalno na gore a druga komponenta bi bila ka drugom sudu sa manjom silom potiska.

naravno da je moguce. da bi se "odrzala granica" izmedju tecnosti, dovoljno je staviti kakvu bilo pregradu ( npr plasticnu ) sa otvorom u koji taman staje nase sferno telo i nema curenja i mesanja tecnosti. horizontalne komponenta sile potska, naravno, nisu bitne, jer se na osovini javljaju sile reakcije, tako da nema nikakvog kretanja, sem eventualno rotacije.

I cime bi mogao da zaustavis mesanje tecnosti? Sfernim telom koje se nalazi u sfernom otvoru izmedju te dve komore? I jos koje se usput obrce? Molim te. Mislim da si sam upravo odgovorio na sve. Horizontalna komponenta sile potiska je i te kako vazna a samim tim i sila reakcije u osovini koja bi i zaustavila rotaciju. No, pre nego sto pocnemo debatu o silama potiska, molim te objasni kako bi ti uspeo da sfernim telom koje se obrce u sfernom otvoru uspeo da zaustavis prelivanje iz jedne u drugu sredinu?

I cime bi mogao da zaustavis mesanje tecnosti? Sfernim telom koje se nalazi u sfernom otvoru izmedju te dve komore? I jos koje se usput obrce? Molim te. No, pre nego sto pocnemo debatu o silama potiska, molim te objasni kako bi ti uspeo da sfernim telom koje se obrce u sfernom otvoru uspeo da zaustavis prelivanje iz jedne u drugu sredinu?

covece, pregrada sa kruznom rupom koju ispunjava sfera! presek sfere je krug! kao kad stavis prst u flasu i voda ne curi kad flasu okrenes. STA TI NIJE JASNO?

covece, pregrada sa kruznom rupom koju ispunjava sfera! presek sfere je krug! kao kad stavis prst u flasu i voda ne curi kad flasu okrenes. STA TI NIJE JASNO?

Ja ne znam po kojoj tvojoj logici ti onda zakljucujes da ce da se sfera okrece na taj nacin kada ces za njeno okretanje uloziti vise energije nego sto dobijes silama potiska. Ti izgleda ne vladas zakonom odrzanja energije ili sta?

Ja ne znam po kojoj tvojoj logici ti onda zakljucujes da ce da se sfera okrece na taj nacin kada ces za njeno okretanje uloziti vise energije nego sto dobijes silama potiska. Ti izgleda ne vladas zakonom odrzanja energije ili sta?

pa, koju energiju ulazes? sta se trosi? tecnosti su razdvojene i ne mesaju se

covece, pregrada sa kruznom rupom koju ispunjava sfera! presek sfere je krug!

Ok dakle ta sfera treba istovremeno da bukvalno zacepi tu kruznu rupu a istovremeno u njoj da se obrce?
Da bi to postigao treba ti mnogo vise energije nego sto sile potiska mogu proizvesti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back