Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Video sam ove zadatke nešto ranije ali samo očekivao da će ih uraditi oni koji su nešto iznad ispisivali formule i prikazili matematičko rešenje nekih zadataka (nisam im proveravao rad).
Ako nije kasno rešiću i ove zadatke ja.
Ako neko zna da resi sledeca 2 zadatka..
1) Pokazati da je pri ravnomernom ubrzanom kretanju bez pocetne brzine:
a) odnos puteva predjenih u uzastopnim vremenskim intervalima s1:s2:s3:s4 = 1:3:5:7
b) odnos brzina na kraju tih intervala v1:v2:v3:v4 = 1:2:3:4
i drugi..
2)
Telo slobodno pada sa visine h. Ako je poznato da u toku pretposlednje sekunde kretanja telo predje tri puta vece rastojanje nego do tada,naci visinu h.
Oba zadatka su za sedmi razred os..
Hvala unapred =]
evo slike!
Ove zadatke sem tek video večeras a 24. 01. kada su bili postavljeni je bio četvrtak znači da ih nema svrhe rešavati jer je rok bio subota 26. Ako ih treba rešavati reci, iako sam pristalica onih koji savetuju da se prvo malo potrudite sami pa kada nešto zapne onda tražiti pomoć.
Nemoguće je u gravitacionom polju postaviti Hg i H2O sa vertikalnom dodirnom površinom jer Hg ima 13,6 puta veću gustinu i sigurno pada na dno posude.
A ako ovo prihvatimo hipotetički, da je moguće, onda bi kugla bila izgurana u deo sa vodom zbog većeg bočnog pritiska sa desne strane jer se pritisak prenosi podjednako kroz fluide na sve strane (Paskalov zakon) a na dubini centra masa kugle veći je pritisak u Hg 13,6 puta.
Recimo da je posuda podeljena pregradom i da se sa jedne strane nalazi H2O, a sa druge Hg. Ta pregrada poseduje kruzni otvor u koji se smesta kugla. Time je prvi problem resen. Drugi problem se resava postavljanjem kugle na osovinu koja je fiksirana, tako da ne moze da bude pomerena osim da bude kurzno okretana. Eto.
Zasto ipak nema obrtanja?
U redu tehnički je ovo moguće ovako kako si opisao.
Ali ja se predajem. Razmišljao sam dosta dugo. Jasno mi je da je ovo klasičan perpetuumobile prve vrste ali ne mogu da nađem odgovor. Pošto ne vidim da se neko još interesuje za ovaj problem nadam se da ćeš dati odgovor uskoro.

koliki rad treba izvrsiti protiv sila povrsinskog napona da bi se udvostrucila povrsina mehura od sapunice?
Koeficijent povrsinskog napona sapunice gama (pisacu kao g) je 0.04 N/m
E sad A=g * delta S
Delta S=S2-S1=2S1-S1=S1, pa je delta S=S1
A=g*S1
E sad da li neko moze da mi objasni zasto se dalje u zadatku (g*S1) mnozi sa 2,odnosno zasto vazi A=g*2*S1
Ista stvar mi je nejasna u zadatku>
koliki rad treba izvrsiti protiv sila povrsinskog napona da bi se naduvao mehur od sapunice poluprecnika 2 cm?
Takodje se radi preko formule A=2gS
Ako neko zna, pliz nek objasni!
Jesi ga malo iskomplikovao ali nešto ne štima. Gravitacione sile na obe polulopte su jednake i one nemaju nikakvog uticaja na rotaciju. Sile potiska nisu jednake, kao što je na originalnom crtežu i po njemu trebalo bi da sve rotira u naznačenom smeru. No ako zarotira onda je sve klasičan primer perpetuum mobilea prve vrste koji je nemoguć.Nadam se ovo jos vise zakomplikovao.
Nadam se ovo jos vise zakomplikovao.
Ok, ajde da se onda vratim na svoj prvi stav, takvu aparaturu je nemoguce konstruisati. Prilozi sve elemente koji su potrebni da se odrzi granica izmedju tih komora da se tecnosti nebi izmesale. Ti elementi ce trositi vise energije za odrzavanje tog neuravnotezenog stanja nego sto ce sile potiska proizvesti na telo koje bi trebalo da se obrce plus, u takvom jednom sistemu sila veceg potiska bi imala dve komponente. Jedna vertikalno na gore a druga komponenta bi bila ka drugom sudu sa manjom silom potiska.
I cime bi mogao da zaustavis mesanje tecnosti? Sfernim telom koje se nalazi u sfernom otvoru izmedju te dve komore? I jos koje se usput obrce? Molim te. No, pre nego sto pocnemo debatu o silama potiska, molim te objasni kako bi ti uspeo da sfernim telom koje se obrce u sfernom otvoru uspeo da zaustavis prelivanje iz jedne u drugu sredinu?
covece, pregrada sa kruznom rupom koju ispunjava sfera! presek sfere je krug! kao kad stavis prst u flasu i voda ne curi kad flasu okrenes. STA TI NIJE JASNO?
Ja ne znam po kojoj tvojoj logici ti onda zakljucujes da ce da se sfera okrece na taj nacin kada ces za njeno okretanje uloziti vise energije nego sto dobijes silama potiska. Ti izgleda ne vladas zakonom odrzanja energije ili sta?
covece, pregrada sa kruznom rupom koju ispunjava sfera! presek sfere je krug!