FIZIKA ZA SREDNJOSKOLCE

• Začetnik teme Začetnik teme mathman
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa trajalo je to od 4. osnovne(1996) pa do maja ove godine, bilo je i uspeha I i III nagrada na republickom
iz fizike i III na saveznom, gomila lepih secanja, gomila razocarenja, u svakom slucaju velika iskustva, puno putovanja, neka velika prijateljstva, mrznja konkurencije, ja sam tu bolest preboleo u osnovnoj u srednjoj me je interesovao samo moj uspeh ili neuspeh

STA VI MISLITE O DELOVANJU DRUSTVA FIZICARA SRBIJE?
Ja mislim da je ovo sto oni rade potpuni promasaj :!: Govore o popularizaciji nauke medju mladima a oni koji najvise treba tome da doprinesu ne rade nista ili jos gore rade lose :!: Takmicenja su jedina svetla tacka u njihovom kompletnom delovanju. :twisted: Video sam na ovom forumu nekog ko kaze da su zadaci na takmicenjima preteski.To nikako nije tacno:ako se neko dobro pripremi i ako proradi dosta zadataka moze bez problema da prodje opstinsko.Najvise mi smeta sto DFS ne izdaje dovoljno materijala za mlade fizicare.Pogledajte sta sve matematicari imaju prirucnike,specijalna izdanja,nekoliko casopisa...Sto se mladog fizicara tice casopis je kao iz devetnaestog veka.Sajt je takodje zastareo za danasnje pojmove.Ako zele da fizika zaista bude popularna onda moraju dosta da porade na svom imidzu.Da se razumemo uvek ce biti pravih ljubitelja fizike koji ce se spremati za takmicenja ali nije to to.Raznovrstan i tirazan dodatni materijal,casopisi,dawnload materijal na sajtu pa cak i vredne nagrade za dobre takmicare mogu da poboljsaju situaciju u nasoj nauci koja nije na tako zavidnom nivou kao sto mislimo :!:

Calukovicka 1,2,3 i 4M, Cvetkovic 1,2,3, imas Iridova, Zbirku sa olimpijada(mene malo mrzelo, ali ako planiras
nesto da uradis u III i IV to se mora proraditi) i zadaci sa takmicenja, ako imas nekog na faksu nabavi zadatke sa pojedinih ispitnih rokova, od jednog bivseg takmicara mislim da je to dosta

Izgleda ovde ima samo jedan covek koga zanima fizika.Ostali ni rec da napisu.Ja vec sada pocinjem da se spremam za takmicenje pa ako ne budem mogao da resim neki zadatak poslacu.Gde mogu da nadjem Cvetkovica 1,3,4.Takodje ne mogu da nadjem Irodova.
Sada imam jedno veoma glupo pitanje:
Gde mogu da nadjem postere sa likovima poznatih fizicara :oops: :?:

Irodov ne moze da se kupi ja sam ga kopirao(inace Calukovicka ga je pokrala i resila), Cvetkovic za 4. godinu ne postoji, a knjige sam uglavnom nabavljao od knjizare Studenski trg iz BG(pucao velike pare za postarinu), ima knjizara Symbol u NS gde se vecina toga moze kupiti. Mislim da je broj telefona knjizare Studenski trg 011/185-295 (proveri na 988). Postere pojma nemam gde mozes da nadjes, probaj na amazonu.

stivlim:
Calukovicka 1,2,3 i 4M, Cvetkovic 1,2,3, imas Iridova, Zbirku sa olimpijada(mene malo mrzelo, ali ako planiras
nesto da uradis u III i IV to se mora proraditi) i zadaci sa takmicenja, ako imas nekog na faksu nabavi zadatke sa pojedinih ispitnih rokova, od jednog bivseg takmicara mislim da je to dosta

Da nemas mozda zbirku sa olimpijade.Ja nikako ne mogu da je nadjem.

stivlim:
Irodov ne moze da se kupi ja sam ga kopirao(inace Calukovicka ga je pokrala i resila), Cvetkovic za 4. godinu ne postoji, a knjige sam uglavnom nabavljao od knjizare Studenski trg iz BG(pucao velike pare za postarinu), ima knjizara Symbol u NS gde se vecina toga moze kupiti. Mislim da je broj telefona knjizare Studenski trg 011/185-295 (proveri na 988). Postere pojma nemam gde mozes da nadjes, probaj na amazonu.

Da li imas zbirku zadataka sa Olimpijade.Ne mogu nikako da je nadjem

ja licno u tome nisam video nikakvu perspektivu pa sam upisao farmaciju, u nasoj usranoj zemlji se ni u sta ne ulaze, a i na zapadu fizika postaje sve vise periferna nauka jer novine su uglavnom vezane za astrofiziku i fiziku mikrosveta, a ta istrazivanja su veoma skupa, pa
pare idu u nesto profitabilnije,ajde mozda jos nove tehnoligije su profitabilne, ali bojim se da bi tu imao
vise posla sa hemijom, ah da mozes da radis na berzi i predvicas ekonomske tokove (sto meni nije nesto primamljivo delovalo, toliko godina uloziti u nesto, da
bi se bavio primenjenom ekonomijom i matematikom), drug mi je upisao 2. godinu na fizici (zali se samo na matematicara)

Pitao sam mnoge ali su svi slicno odgovorili.Ovde bi mogao da budem profesor ili tako nesto a cetiri godine ucenja za tu profesiju je baceno vreme i novacNa astrofizici ima previse matematike a o hemiji nikad nisam razmisljao

Dve zatvorene posude zapremina V1=6l i V2=4l medjusobno su spojene cevcicom.U posudama se nalazi idealan gas.Temperatura gasa na pocetku iznosi 300K a pritisak 101,3 kPa.Posudu 2 a time i gas u njoj zagrevamo na 600K i odrzavamo na toj temperaturi dok posuda A i dalje ostaje na 300K.Koliki je konacni pritisak gasa u posudama :?: :?: :?:

Imam zadatak kontrolni uskoro i treba mi pomoc: Vertikalni zatvoreni cilindrični sud visine 40 cm podeljen je na dva dela lakim klipom koji moze da klizi bez trenja. Klip se nalazi na 26,7 cm od dna suda. Ispod klipa je vodonik, a iznad nepoznati gas. Masa tog gasa je jednaka masi vodonika. Kolika je molarna masa nepoznatog gasa? Temperatura u oba dela suda je ista. Hvala unapred.

To bi trebalo ovako?

zadatak.jpg

To bi onda trebalo da je H2? Ili je već u pitanju bio H2, pa je ovo helijum?

Poslednja izmena:

Back