(Fizika, Pseudonauka) Vreme, prostor...

Soho i njegove fotografije? Danas polovina ljudi sa razlogom sumnja da su bili na Mjesecu, a ti nudis "SOHO-ve slike Saturnove superior conjukcije". To je za budale, a ne za pametne dokaz.

Polovina ljudi?
Zaista? Iz kog razloga? :dontunderstand:
Imaš li neku konkkretnu primedbu na te fotografije ili ne?
Tvrdio si da nema ni svemirskih letelica, ni satelita koji su posmatrali superiornu konjukciju, ni fotografija superiorne konjukcije.
Kao što vidiš, pogrešio si. :bye:

Sta pokrece Sunce te se okrece oko svoje ose i krece se (okrece?) oko neke tacke u galaksiji.Ta sila koja okrece Sunce i koja ga krece kroz galaksiju djeluje i na planete oko Sunca, a ne djeluje samo sila Sunca. I ta sila nije iste snage na Zemlji i na Saturnu ili na nekoj X planeti u galaksiji, tako da taj Kopernikov zakon moze da vazi samo na Zemlji, a ne i u dubokom kosmosu.

Za one koji su duže na forumu od mene: da li je ova budalaština tzv. "Svetina teorija gravitacije" ili ova glupost dolazi iz nekog drugog smera? :think:

Nije li SOHO satelit upucen ka suncu da proucava Sunce?

Jeste.

Ako je SOHO napravio taj snimak 2005. godine i ako je srednja udaljenost Saturna od Sunca oko 1,430,063,078 km, pri snimanju gornje fotografije SOHO je morao biti mnogo, mnogo izvan Suncevog sistema.

:eek:
Zašto? :dontunderstand:
Kakve veze ima srednja udaljenost Saturna od Sunca sa položajem SOHO-a? :think:

A tvrde da SOHO ima orbitu na oko 900 000 milja (oko 1,448,410 km) od Zemlje. Lansiran pocetkom decembra 1995. godine uspio je (kazu) da 2005. godine snimi Saturnovu superior konjukciju.
Pitanje glasi: sa kolike udaljenosti je Soho snimio ovu fotografiju kad je Saturnovih 1,430,063,078 km udaljnosti od Sunca onako malo na fotografiji u odnosu na udaljenost SOHO-a od Sunca?

SOHO orbitira oko Langranžove tačke, dakle na oko 1,5 miliona km od Zemlje i na oko 148,5 miliona km od Sunca.
Ne vidim u čemu je problem sa fotografijom. :dontunderstand:

img001612.jpg

SOHO watches Saturn and Cassini pass behind Sun

Saturn seen passing behind the Sun

27 July 2005
In this SOHO image, taken 21 July 2005, the Sun is represented by the white circle in the centre. Saturn is the bright object to the left of the Sun.

Onaj bijeli krug u centru fotografije je Sunce. Precnik sunca je 1392000 km . Odmjeri koliko krugova Sunca ima do tacke koja predstavlja Saturn: samo cetiri kruga tj. cetiri Sunceva precnika ili 5,568,000 km, a srednja udaljenost Saturna od Sunca je oko 1,430,063,078 km. To znaci da se Saturn morao nalaziti na udaljenosti od preko 1000 Suncevih krugova. Ociti dokaz da je ta slika naivno montirana.

Izvori:

http://www.spaceref.ca/news/viewsr.html?pid=17448

http://www.esa.int/esaCP/SEM3IE808BE_index_0.html

Poslednja izmena:
Problem je jedino u tome sto se sa tvojim misljenjem ne slaze oko 2/3 populacije na zemlji, racinajuci sve religiozne ljude.

To uopšte nije njegov problem. To je problem tih 2/3 populacije na Zemlji jer ne znaju osnove dinamike.
A što se tiče religioznih ljudi, ni tu nije njegov problem niti treba da je zabrinut, sve dok ti religiozni ljudi budu tvrdili da je živ čovek, od krvi i mesa, hodao po vodi. Jasno je njemu sa kim ima posla.

Tesla je otkrio naizmjenicnu struju, a Edison je zestoko napadao kao opasnu i beskorisnu. Zasto?

Tesla NIJE otkrio naizmeničnu struju. Tesla je konstruisao motor na naizmeničnu struju i predložio trofazni sistem.
U početku je korišćena jednosmerna struja jer nije postojao motor na naizmeničnu struju. Edison je ogromna sredstva uložio u proizvodnju i potrošnju jednosmerne struje i kako da se složi sa Teslom koji predlaže da se to sve sruši i izgradi sistem proizvodnje i prenosa naizmenične struje.

Šta ti je nejasno?! :D (Odkud vaskrsnu? :lol: )

Nejasno mi je da li si ono ozbiljno napisao. Ne mogu da verujem da ti nekome preporučuješ da bez rezerve veruje endonuclease-u, a ti mu nisi verovao. Jesi li se ti to konačno promenio i shvatio u kakvoj si zabludi bio?
Nisam vaskrsao, bio sam uvek prisutan samo nevidljiv:D. Pomno sam pratio tvoje usavršavanje i jako me je razveselila ova tvoja kritika bivšeg Sveta685 (rekao bih da je on, na osnovu neznanja osnova fizike).

img001612.jpg

SOHO watches Saturn and Cassini pass behind Sun

Saturn seen passing behind the Sun

27 July 2005
In this SOHO image, taken 21 July 2005, the Sun is represented by the white circle in the centre. Saturn is the bright object to the left of the Sun.

Onaj bijeli krug u centru fotografije je Sunce. Precnik sunca je 1392000 km . Odmjeri koliko krugova Sunca ima do tacke koja predstavlja Saturn: samo cetiri kruga tj. cetiri Sunceva precnika ili 5,568,000 km, a srednja udaljenost Saturna od Sunca je oko 1,430,063,078 km. To znaci da se Saturn morao nalaziti na udaljenosti od preko 1000 Suncevih krugova. Ociti dokaz da je ta slika naivno montirana.

Izvori:

Nastavljamo o ovoj slici: da li je to ili nije Saturnova superior konjukcija ili nije? Ova fotografija ne moze biti dokaz za to.

Izvori:

Ma daj Hrastovnik zašto malo ne razjmisliš. Napravi ovakav eksperiment: Neka neki ukućanin uzme neku lopticu i neka je rotira oko lustera a ti napravi nekoliko snimaka iz ravni u kojoj se nalazi putanja loptice. Samo sa dve slike, ako ih napraviš u pravom trenutku" ćeš moći da govoriš o stvarnom rastojanju loptice od lustera u svim drugim slučajevima će ti se činiti da je loptica bliže lusteru.
Isto je i na ovoj slici. Ako bi nekom kamerom slikao Saturn činilo bi ti se da se približava Suncu.
Ovo možeš i sam da proveriš ako imaš, ili možeš da pozajmiš, običan amaterski teleskop i pogledaš Jupiter. Odlično se vide njegova 4 satelita koji se iz večeri u veče ili "približavaju" ili "udaljavaju" od Jupitera.

To i jeste to. Ova slika moze samo da pokazuje Saturn daleko u pozadini iza Sunca, sto uopste ne mora da je superior konjukcija, jer nemamo poziciju Zemlje. Tako da ovo zaista ne moze biti neki dokaz konjukcije iza Sunca. Takvih slika ima i sa drugim planetama koje u momentu snimanja nisu imale tu konjukciju.Evo jedne:

soho1117.jpg

Poslednja izmena:
Ova slika moze samo da pokazuje Saturn daleko u pozadini iza Sunca, sto uopste ne mora da je superior konjukcija, jer nemamo poziciju Zemlje.

:eek:
Prvo, rastojanje od ivice belog kruga do Saturna je tek nešto više od tri Sunčeva prečnika.
Drugo, imamo poziciju Zemlje, koja se dobija na osnovu pozicije SOHO satelita koji orbitira oko Lagranžove tačke.
Treće, kako si zamislio dokaz da je ova slika montirana? Jesi li ti blesav?
Znaš li koliko hiljada takvih snimaka napravi SOHO? I sve njih neko montira? :hahaha:
Da ne pominjem tvoje objašnjenje zašto je slika montirana... :roll:
Slika je montirana, jer je srednja udaljenost Saturna od Sunca oko 1,4 milijarde kilomatara, a na slici se vidi da su Saturn i Sunce na rastojanju od nešto više od 4,4 miliona kilometara.Treća dimenzija i perspektiva su nešto potpuno nepoznato za tebe, zar ne? :roll:

earth-moon-gpn-2000-001090-ga.jpg

Na primer, na ovoj slici se jasno vidi da je rastojanje između Meseca i Zemlje, svega dva prečnika Meseca, što iznosi oko 2 * 1737 km = 3474 km, a ne preko 384 hiljade kilometara kako tvrde naučnici. Dakle, rastojanje je više nego hilajdu puta manje... :lol:

Hm, da... inače to što se vidi da Saturn stoji daleko u pozadini iza Sunca, nije dokaz superiorne konjunkcije, koja nastaje kada se planeta nađe iza Sunca u odnosu na Zemlju, tj. kada se Sunce nalazi između planete i Zemlje. :rotf:

Dakle, ti tvrdiš da slika superiorne konjukcije nije dokaz superiorne konjunkcije, zato što je na njoj prikazana... superiorna konjunkcija?! :hahaha:

Poslednja izmena:

Izvori:

Ниси разумео фотографију, Сатурн је на тачно својој даљини али због угла посматрања изгледа да је близу Сунца. Кад би тако тумачио тај угао, онда кад Сатурн зађе за Сунце ти би мислио да је он ушао у Сунце, јер тако изгледа. Требао би видети који је угао посматрања са тачке са које је направљен снимак. Сигурно није ист као наш, и могуће је да ми видимо звезде које нису видљиве са његове тачке.

Dijagnoza: TROL.

Savet: bežati dalje od doicnog,

Paganko, on je piramidolog. Mislim da bolja preciznija dijagnoza od te, teško može da se da.
Piramidolozima je posvećena i sledeća knjiga (obratite pažnju na podnaslov):
Tajna-doline-piramida_Cover.jpg

Treba pomenuti da je Hrastovnikovo poimanje piramida, zapravo učenje Čarlsa Rasela, jednog od najpoznatijih piramidologa, osnivača Jehovinih svedoka.

Svako ima pravo da nebesa zamislja onako kako on voli, po zelji svoga srca i svoje vjere. Vasoj astronomije ne vjerujem ni zrnca, osim da su nebeska tijela okrugla i da se krecu.

Zbogom, kolege fantazeri sa drugog drugog kraja misljenja. :bye:

Malo ti nedostaje da te prime i u Hare Krišna, koji veruju da su Mesec i Sunce iste veličine. :lol:

Зашто трол?
In Internet slang, a troll is someone who posts controversial, inflammatory, irrelevant or off-topic messages in an online community, such as an online discussion forum, chat room or blog, with the primary intent of provoking other users into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.

What is a troll?

Nejasno mi je da li si ono ozbiljno napisao. Ne mogu da verujem da ti nekome preporučuješ da bez rezerve veruje endonuclease-u, a ti mu nisi verovao. Jesi li se ti to konačno promenio i shvatio u kakvoj si zabludi bio?
Nisam vaskrsao, bio sam uvek prisutan samo nevidljiv:D. Pomno sam pratio tvoje usavršavanje i jako me je razveselila ova tvoja kritika bivšeg Sveta685 (rekao bih da je on, na osnovu neznanja osnova fizike).
Slabo si pratio iz sjenke. ;) Ja i endi smo se kompromisno složili. On tvrdi da nauka nema osnova da negira postojanje Boga, bar kao pokretača, (čak tvrdi da ima naučnika koji upravo zastupaju tu tezu), a ja ne negiram evoluciju, niti živih bića niti materijalnih objekata univerzuuma, nego smatram da je ta evolucija unaprijed inteligentno osmišljena i odvija se sama od sebe, zahvaljujući precizno odabranim parametrima i striktnim zakonima koji vladaju u tom univerzuumu. Jedino gdje se razilazimo je što ja tvrdim daTvorac (pokretač univerzuuma) nije prekinu vezu sa svojom tvorevinom, nego je neprekidno u kontaktu, bar sa ljudima na Zemlji, koji su najviši poznati domet evolucije žive materije u kosmosu. :super: ?

Vujadin nije trol. Ne bar namjerno. On je ozbiljan i iskren sagovornik. Jedina želja mu je da što više spozna realnost i, obzirom na veliku udaljenost pozicije s koje on posmatra i donosi zaključke, ne treba mu se čuditi, niti ga osuđivati. Šta-više, za pohvalu je! Sumnjičavost u očigledno s njegovih pozicija je normalna. :)

Vujadin nije trol. Ne bar namjerno. On je ozbiljan i iskren sagovornik. Jedina želja mu je da što više spozna realnost i, obzirom na veliku udaljenost pozicije s koje on posmatra i donosi zaključke, ne treba mu se čuditi, niti ga osuđivati. Šta-više, za pohvalu je! Sumnjičavost u očigledno s njegovih pozicija je normalna. :)

Ma o Hrastovniku pišemo, ne o Vujadinu. Vujadin je samo malo bandoglav i više nego trunčicu sujetan, ali mu je srce na mestu... valjda...
Sa druge strane Viduša je... poseban slučaj... :roll:

Ma o Hrastovniku pišemo, ne o Vujadinu. Vujadin je samo malo bandoglav i više nego trunčicu sujetan, ali mu je srce na mestu... valjda...
Sa druge strane Viduša je... poseban slučaj... :roll:

Као да си ти учитељ а ја ученик. А на кога се ово друго односи? Не могу се љутити и ако се у потпуности не слажем.

I Osim što neće.
Tvoje primedbe su na mestu, ali dobro bi bilo razmisliti o još nekim stvarima.

Mi govorimo o Supernovoj koja je udaljena jednu milijardu svetlosnih godina. Ako verujemo
računici da je moć razdvajanja nekog teleskopa definisana izrazom 116/D gde je D prečnik
okulara onda ni hablom ne bismo mogli opaziti zvezdu koja će eksplodirati pa makar ona
bila i sto puta masivnija od Sunca. Prema tome takvu Supernovu mi ni ne možemo
opaziti u ranoj fazi odnosno u trenutku nastanka već mnogo vremena posle toga i to kao
maglinu odnosno kao ostatak Supernove, uostalom sve što sada vidimo su ostaci
supernovih od kojih je neke bilo moguće videti i u fazi nastanka a neke ne.
Zemlja u položaju 1’ gde se kreće brzinom od 29.5 km/s u odnosu na taj zrak može da vidi samo svetlost koja se kreće brzinom c + 29.5 km/s. Ali ta svetlost neće do Zemlje doći još skoro dve godine dana!
Ne mora da bude tako jer možemo da kažemo da je ta svetlost već emitovana dve godine
ranije pa je sada tu.
Dakle, ako neko sa Zemlje uoči supernovu u trenutku 1, ona će samo da trepne, i odmah da nestane sa neba, pošto sporije svetlosti nisu još stigle do Zemlje. Drugim rečima, čim se Zemljina brzina promeni za samo 100 m/s u odnosu na supernovu, mi više supernovu nećemo moći da vidimo, pošto svetlost odgovarajuće brzine još nije stigla do nas.
Ne znam šta će da trepne sa zvezde koju nikako ne vidimo - čak ni pomoću teleskopa čak
i u početnoj fazi eksplozije - jer da bi videli nešto sa tog mesta treba da prođe veliko vreme
jer sa tog rastojanja ne bismo mogli videti ni ostatak kao maglinu čak i ako bi narasla i
imala u prečniku jednu svetlosnu godinu.
Uzmi sada kako ovo izgleda čak i ako ignorišemo okretanje Zemlje oko Sunca, samo sa stanovišta orbite oko Zemlje (nova skica, ispod tvoje početne). Uzmi da tri posmatrača, A, B i C posmatraju supernovu.
I ovde smo zanemarili vreme emisije, a osim toga jednog promatrača obasjava Sunce.
Ovo bi važilo za apsolutno svaki događaj u kosmosu. On bi se prvo pojavljivao na obzervatorijama koje se kreću od njega (pošto bi one hvatale najbržu svetlost). Onda bi nestao za te obzervatorije i pojavio se na obzervatorijama na strani Zemlje okrenutoj prema događaju. I konačno bi onda nestao odatle, a pojavio se za obzervatorije koje se kreću prema njemu (i koje detektuju najsporiju svetlost).
Zavisi od toga koliko dugo događaj traje i s koje udaljenosti.
Postoje li podaci o tome kad je koja opsevatorija registrovala iste supernove osim onog
jednog jedinog koga si ranije naveo?
Brzina nestanka i nastanka za različite obzervatorije bi zavisila od daljine objekta. Ništa ne bi bilo istovremeno vidljivo za obzervatorije na različitim stranama Zemljine kugle.
To bi mogli biti, na primer, kratki signali sa pulsara koji se ne događaju vrlo često, ali i kad
bi postojala razlika u istovremenosti to bi bilo pripisano relativističkim efektima. Naravno,
i ovde bi trebalo naći sistem koji bi garantovao da gledamo iste pulseve.

Била би још нормалнија ако би и очигледност била под сумњом, а не коначним објашњењем. А овако ја сам не могу доста постићи са сумњом јер је и очигледност релативна, по Анштајну.

Mi govorimo o Supernovoj koja je udaljena jednu milijardu svetlosnih godina. Ako verujemo
računici da je moć razdvajanja nekog teleskopa definisana izrazom 116/D gde je D prečnik
okulara onda ni hablom ne bismo mogli opaziti zvezdu koja će eksplodirati pa makar ona
bila i sto puta masivnija od Sunca. Prema tome takvu Supernovu mi ni ne možemo
opaziti u ranoj fazi odnosno u trenutku nastanka već mnogo vremena posle toga i to kao
maglinu odnosno kao ostatak Supernove, uostalom sve što sada vidimo su ostaci
supernovih od kojih je neke bilo moguće videti i u fazi nastanka a neke ne.

Uopste nisi razumeo sta je moc razdvajanja ili rezolucija teleskopa. To nikako ne znaci da se njime ne mogu videti objekti (pogotovo izvori svetlosti) manji od ugla koji se dobija sa 116/D. To samo znaci da ako su dva objekta na rastojanju manjem od toga ne mogu opticki da se vide kao odvojeni objekti vec samo kao jedan.

Tvoje primedbe su na mestu, ali dobro bi bilo razmisliti o još nekim stvarima.

Ok, razmislićemo i o njima.

Mi govorimo o Supernovoj koja je udaljena jednu milijardu svetlosnih godina. Ako verujemo računici da je moć razdvajanja nekog teleskopa definisana izrazom 116/D gde je D prečnik
bila i sto puta masivnija od Sunca.

Ovo je potpuno nebitno, Galet, u okviru razmišljanja o tvojoj hipotezi.

Ti si potpuno u pravu što se tiče obzervacije ovakve supernove - mi samo kod bližih supernovi možemo da uočimo samu zvezdu koja je eksplodirala, dok na velikim daljinama ne možemo. Ono što vidimo je daleka galaksija koja odjednom postaje milion puta sjajnija.

Ono što je ovde bitno je da postoji neki pojedinačni događaj - bilo kakav - koji ima početak i kraj. I u toku ovoga postoji jasan trend: možeš da vidiš kako količina svetlosti iz supernove raste i raste, pa onda dostigne vrhunac, pa onda polako opada. I onda više te svetlosti nema.

U okviru tvoje hipoteze, bilo kakav događaj ovog tipa bi naleteo na opisane probleme. Potpuno je nebitno da li možemo doslovno da razlikujemo sam objekt koji zrači ili ne.

Ali ako je ovo suviše komplikovano za razumevanje, možemo uzeti i bliže stvari. Recimo, SN1987A je bila vidljiva golim okom, i možemo je razaznati kao pojedinačnu zvezdu kroz teleskop bez problema. Udaljenost je 168 000 ly, što se prenosi u razliku u stizanju svetlosti od 20 dana po svakih 100 m/s razlike u relativnoj brzini. Da je tvoja teorija tačna, u toku posmatanja ove supernove, prve opservatorije koje bi je videle bi bile one na strani Zemlje koja se okretala suprotno od nje; pa zatim na strani Zemlje okrenute njoj; pa tek onda na strani Zemlje koja se okreće prema njoj.

Takođe, vrhunac supernove je trajao oko dvadesetak dana. Dakle, čak i u periodu kada bi supernova bila vidljiva svim opservatorijama, one na strani Zemlje koja se okreće u suprotnom pravcu bi videli zadnje tragove silazne putanje snage, one na strani Zemlje okrenute pravo ka supernovi bi videle vrhunac, dok bi one na strani Zemlje koja se okreće ka supernovi videli početak jačanja snage eksplozije. Nikako ne bi svi mogli da vide istu stvar.

Prema tome takvu Supernovu mi ni ne možemo opaziti u ranoj fazi odnosno u trenutku nastanka već mnogo vremena posle toga i to kao maglinu odnosno kao ostatak Supernove, uostalom sve što sada vidimo su ostaci supernovih od kojih je neke bilo moguće videti i u fazi nastanka a neke ne.

Ne, Galet. Pogledaj podatke na koje sam te već uputio. Mi vidimo bliže supernove kao pojedinačne zvezde, a dalje vidimo kao prolazno pojačanje snage svetlosti koja dolazi iz određene galaksije (za faktore od više hiljada ili čak miliona puta).

Uostalom, problem koga sam ti opisao važi ne samo za supernove, već za sve fenomene koji imaju početak i kraj u vremenu (tj. koji nisu konstantni).

Ne mora da bude tako jer možemo da kažemo da je ta svetlost već emitovana dve godine
ranije pa je sada tu.

? Supernova eksplodira polako, tokom vekova, prvo šaljući najsporiju svetlost, pa onda sve bržu, i to tako da sve svetlosti na Zemlju stignu u isto vreme? Otkud supernova zna koliko je Zemlja udaljena?

I ovde smo zanemarili vreme emisije, a osim toga jednog promatrača obasjava Sunce.

? Kako smo zanemarili vreme emisije? Osim ako (opet) ne smatraš da je supernova namerno izbacivala svetlost polako tokom više godina, eda bi ta svetlost stigla na Zemlju baš kad treba?

Drugo, ne, nijednog posmatrača ne obasjava Sunce. Posmatraču A je početak večeri, posmatraču B je skoro jutro, a posmatraču C je ponoć. No, kakve veze ima obasjavanje Sunca sa bilo čim?

Zavisi od toga koliko dugo događaj traje i s koje udaljenosti.
Postoje li podaci o tome kad je koja opsevatorija registrovala iste supernove osim onog
jednog jedinog koga si ranije naveo?

Svaka otkrivena supernova se paralelno posmatra sa više hiljada teleskopa, sa cele noćne strane. Ako je iole značajnija, uključuju se i Habl, a i drugi teleskopi (recimo Chandra). Uzimajući razlike u brzini svih ovih teleskopa, neki od njh bi morali da vide normalnu neeksplodiranu zvezdu, dok bi drugi videli samo ostatke eksplozije, zavisno od trenutne pozicije u orbiti.

Pošto je vremenski tok supernove od kritične važnosti, ova posmatranja su precizno sinhronizovana (koristeći svetsku mrežu atomskih časovnika). Dakle, tačno znamo koja merenja su uzeta u tačno istoj milisekundi - kako sa različitih krajeva sveta, tako i iz orbite.

* * *

Možemo ponovo ovde da pomenemo Algol i Habl, za slučaj da nije jasno ono gore o "bilo kakvom događaju koji ima početak i kraj".

Algol je binarni par, ali se sa Zemlje ne može razlikovati - dve zvezde su suviše blizu jedna drugoj. Mi ih vidimo kao jednu zvezdu koja menja boju i sjaj.

E, sad. Hajde da potpuno ignorišemo šta je to Algol. Uzmimo, recimo, da je Algol zapravo praktični vic nekog tinejdžerskog vanzemaljca, koji je usmerio prema Zemlji neki supersnažan izvor svetlosti, koji periodično menja boju i snagu. Potpuno je nebitno za našu analizu ovde!

Ono što je bitno je da postoji promena: postoji period od dva dana i deset sati u toku koga ova zvezda sija plavo-belu svetlosti, nakon čega deset sati sija naranžastu, pa onda opet, u ciklusu.

Ok? Ti možeš da stojiš na Zemlji, i da posmatraš ovu promenu, i ona je uvek ista. Isto tako, možeš da stojiš u svemiru, i posmatraš ovo, i uvek je isto.

Nebitno je da li se ovde radi o orbiti zvezda, ili o vanzemaljcu koji gurne prekidač. Ono što je bitno je da se Habl kreće 8 km/s oko Zemlje. Brzina Habla u odnosu na Algol je negde reda veličine plus-minus 6 km/s u toku svake orbite (svaka 93 minuta), ali uzmimo da je ovo i mnogo manje (budimo apsolutno velikodušni sa podacima da nikakva greška ne može da se umeša) - recimo, da kažemo 2 km/s.

Uzmimo sad da Habl uoči početak pomračenja Algola u trenutku kada se kreće od njega, brzinom od 2 km/s. On u tom trenutku vidi svetlost koja je nakon "pritiskanja prekidača" krenula odatle brzinjom od c + 2 km/s. Ovoj svetlosti treba pet i po sati kraće da pređe put od Algola do Zemlje nego svetlosti koja se kreće brzinom c.

I ok, on to vidi: plavi, sjajni Algol sada izgleda manje sjajan i narandžast. I onda se teleskop okrene oko Zemlje, i 45 minuta kasnije pogleda u Algol sa druge strane i vidi...

...svetlost koja se sa Algola kreće brzinom c - 2 km/s. Ovoj svetlosti treba pet i po sati više vremena da pređe distancu od Algola do Zemlje nego svetlost koja se kreće brzinom c - više od deset sati duže nego svetlosti koju je uočio sa druge strane planete! Svetlost nakon "pritiskanja prekidača" koja se kreće tom brzinom još nije stigla do Zemlje. Teleskop otud odjednom vidi samo sjajni, plavi Algol!

Isti takav vidi tokom većeg dela svoje orbite, dok se opet ne nađe na drugoj strani Zemlje, i tamo opet bude u stanju da uoči "bržu svetlost".

Algol će menjati boju u svakoj orbiti, svaki put sve ranije (kako sporije i sporije svetlosti stižu do Hablove orbite). Na kraju ćemo imati situaciju da Habl u toku jedne orbite, sa jedne strane vidi kako Algol ponovo postaje plav (kraj pomračenja); dok sa druge strane vidi kako Algol upravo postaje narandžast (pomračenje tek počinje).

Nema rešenja, Galet. Osnovne obzervacije se kose sa tvojom hipotezom - a i sa svim drugim hipotezama o nekonstantnoj brzini svetlosti.

Back