• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

FIZIKA-HITNO

otter

Početnik
Poruka
16
Da li neko zna da napise ubrzanje u obliku α=(αs ± │Δα│max) ako je as=0.3214 m/s2 , a maksimalna greska(delta a=0.1376 m/s2.Trebalo bi nesto da se zaokruzuje ali ni moj profesor u skoli ne zna kako pa samo nesto lupa,da li neko zna kako to tacno treba da se napise.Moze li greska da bude u minusu?

Unapred hvala!!!!!
 

UrosMG

Početnik
Poruka
10
a=(0.3±0.2)

Greska se uvek zaokruzuje na samo jednu cifru razlicitu od nule, to je u ovom slucaju 2. Ako je greska<=0.0...k1 zaokruzuje se na 0.0...k. Ako je veca ide na 0.0...(k+1). Ako je ta cifra na n-tom mestu, onda i sama glavna vrednost ne sme imati cifru iza te n-te. A ona se zaokruzuje po principu:
1. veca od 0.0...k5(gde je k n-ta cifra) ide u 0.0....(k+1).
2. manja od 0.0...k5 ide u 0.0...k.
3. ako je vrednost bas 0.0...k5, a k parna, bice 0.0...k. AKo je k neparna, bice 0.0...(k+1).

E sad, moram primetiti da tebi greska iznosi vise od 30 posto. To je prilicno velika greska. "Dozvoljeno" je da bude od 5 do 15. Ispod je kao da si stelovao podatke, a iznad da su ti neprecizna merenja.
POz
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.