(fizičke) antropološke karakteristike Albanaca

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
103.518
Znam ds već postoji tema o etničkom poreklu Albanaca i koju već otvorih, ali ovde ne želim da pričamo o etničkom poreklu, već biološkom; o rasnim karakteristikama. Istina, kao pomagalo može biti od koristi i na onoj temi, ali samo usputno.

Kod Albanaca se viđaju neretko neke vrlo neobične face, blago rečeno, ne samo u poređenju sa nama, već i drugim Balkancima i ljudima iz šireg mediteranskog podneblja. Postoje li novija istraživanja fizičkih antropoloških karakteristika albanskog naroda? Neki radovi koje biste preporučili? Šta kažu rezultati tih istraživanja?

Postoje li neki antropološki tipovi kod Albanaca i u kakvoj su procentualnoj zastupljenosti? Koji je uzrok pomenutom?

1. Dosadašnja genetska istraživanja, ali oslonjena i na neke druge pomoćne nauke, ukazala su da su Albanci dobrim djelom potomci jedne vrlo malene populacije, u relativno govoreći skorije vreme. Da li je i u kojoj mešsnje genetski vrlo usko srodnog stanovništva (u nekim rodovima i u okviru šire familije) moglo biti uzrok tako nekih mutacija?

2. Albanci su asimilovali razno stanovništvo na Balkanu, uključujući i grupacije stanovništva koje su doseljavali Turci na Balkanskom poluostrvo, iz Azije. Mislim u prvom redu na Juruke. Prebacili bi grupu Albanaca i Malu Aziju, a na njihovo mesto doveli juručke skupine. Štaviše, postoji na Kosovu i Metohiji veli niz čisto juručkih sela koja su danas čisto albanska. Reč je, dakle, o uplivu turkijskog tipa.

P.S. ova tema je zamišljena kao vrlo ozbiljna, tako da molim da je tako i tretirate. Nemojte ni nju postavljati nekakve pseudonaučne konstrukcije za koje ne postoje dokazi, tipa da je Albance u prvoj polovini XI st. neki manijak doveo iz Italije, da su oni neki berberski doseljenici i slično (neko arapsko pleme iz Saudije), ili da albanski jezik tobož' nije vrlo jasno indoevropski, što niko živ ne dovodi u pitanje.

Da li je i u kojoj mešsnje genetski vrlo usko srodnog stanovništva (u nekim rodovima i u okviru šire familije) moglo biti uzrok tako nekih mutacija?

Albanci su asimilovali razno stanovništvo na Balkanu, uključujući i grupacije stanovništva koje su doseljavali Turci na Balkanskom poluostrvo, iz Azije. Mislim u prvom redu na Juruke. Prebacili bi grupu Albanaca i Malu Aziju, a na njihovo mesto doveli juručke skupine. Štaviše, postoji na Kosovu i Metohiji veli niz čisto juručkih sela koja su danas čisto albanska. Reč je, dakle, o uplivu turkijskog tipa.
Mislim da si u ova dva uveliko dao odgovor.

Mislim da se radi isključivo o kulturološkom otklonu i rasizmu između Srba i Albanaca nastalom na miskoncepcijama daleke prošlosti, gde vole sebe da zamišljaju kao dve različite vanzemaljske rase.

Gledano očima objektivnih posmatrača, Albanci su narod dominantno dinarske rase (ne i isključivo). Svaki Albanac čije lice znam i za koga znam da je Albanac, mogao bi da opušteno da prođe kao Crnogorac, Hercegovac ili bilo koji drugi Srbin. Kada govorim o kulturološkom otklonu, ovde se često radi o doživljavanju nekog lica ružnim, pogotovo kod pojedinaca koji ispoljavaju izvesne atavističke crte, ali takve stvari nam upadaju u oči jedino kod onih za koje verujemo da su "druge rase". Na primer, Hrvati tako gledaju Srbe, Montenegrini tako gledaju Srbijance, Srbi (često) tako gledaju Albance i Bugare: kažeš da su Albanci isto što i mi u tom smislu, pa krenu da te bombarduju slikama ružnih Albanaca i komentarima tipa "đe ovo ljudi". Ne, nažalost ne mogu ovu temu da shvatim preterano ozbiljno i živ nisam dok ne vidim da li će se razviti u ozbiljnom smeru, ili kao što reče Konstantin, u smeru stormfront diskusija.

Oko ovoga sam inače, pod nekim drugim okolnostima, napravio jedan uspešan... nazovimo ga sociološkim testom. Iz kolaža slika ljudskih lica, napravio sam anketu da se ljudi opredele da li je u pitanju Albanac, Srbin ili Hrvat. Za tamnoputije, ružne, čak i pomalo "nakazne" face, Hrvati su po pravilu pretpostavljali da su to Srbi, a Srbi da su to Albanci.

Mislim da se radi isključivo o kulturološkom otklonu i rasizmu između Srba i Albanaca nastalom na miskoncepcijama daleke prošlosti, gde vole sebe da zamišljaju kao dve različite vanzemaljske rase.

Gledano očima objektivnih posmatrača, Albanci su narod dominantno dinarske rase (ne i isključivo). Svaki Albanac čije lice znam i za koga znam da je Albanac, mogao bi da opušteno da prođe kao Crnogorac, Hercegovac ili bilo koji drugi Srbin. Kada govorim o kulturološkom otklonu, ovde se često radi o doživljavanju nekog lica ružnim, pogotovo kod pojedinaca koji ispoljavaju izvesne atavističke crte, ali takve stvari nam upadaju u oči jedino kod onih za koje verujemo da su "druge rase". Na primer, Hrvati tako gledaju Srbe, Montenegrini tako gledaju Srbijance, Srbi (često) tako gledaju Albance i Bugare: kažeš da su Albanci isto što i mi u tom smislu, pa krenu da te bombarduju slikama ružnih Albanaca i komentarima tipa "đe ovo ljudi". Ne, nažalost ne mogu ovu temu da shvatim preterano ozbiljno i živ nisam dok ne vidim da li će se razviti u ozbiljnom smeru, ili kao što reče Konstantin, u smeru stormfront diskusija.
Haos...

Znam ds već postoji tema o etničkom poreklu Albanaca i koju već otvorih, ali ovde ne želim da pričamo o etničkom poreklu, već biološkom; o rasnim karakteristikama. Istina, kao pomagalo može biti od koristi i na onoj temi, ali samo usputno.

Kod Albanaca se viđaju neretko neke vrlo neobične face, blago rečeno, ne samo u poređenju sa nama, već i drugim Balkancima i ljudima iz šireg mediteranskog podneblja. Postoje li novija istraživanja fizičkih antropoloških karakteristika albanskog naroda? Neki radovi koje biste preporučili? Šta kažu rezultati tih istraživanja?

Postoje li neki antropološki tipovi kod Albanaca i u kakvoj su procentualnoj zastupljenosti? Koji je uzrok pomenutom?

1. Dosadašnja genetska istraživanja, ali oslonjena i na neke druge pomoćne nauke, ukazala su da su Albanci dobrim djelom potomci jedne vrlo malene populacije, u relativno govoreći skorije vreme. Da li je i u kojoj mešsnje genetski vrlo usko srodnog stanovništva (u nekim rodovima i u okviru šire familije) moglo biti uzrok tako nekih mutacija?

2. Albanci su asimilovali razno stanovništvo na Balkanu, uključujući i grupacije stanovništva koje su doseljavali Turci na Balkanskom poluostrvo, iz Azije. Mislim u prvom redu na Juruke. Prebacili bi grupu Albanaca i Malu Aziju, a na njihovo mesto doveli juručke skupine. Štaviše, postoji na Kosovu i Metohiji veli niz čisto juručkih sela koja su danas čisto albanska. Reč je, dakle, o uplivu turkijskog tipa.

P.S. ova tema je zamišljena kao vrlo ozbiljna, tako da molim da je tako i tretirate. Nemojte ni nju postavljati nekakve pseudonaučne konstrukcije za koje ne postoje dokazi, tipa da je Albance u prvoj polovini XI st. neki manijak doveo iz Italije, da su oni neki berberski doseljenici i slično (neko arapsko pleme iz Saudije), ili da albanski jezik tobož' nije vrlo jasno indoevropski, što niko živ ne dovodi u pitanje.

Da li možeš da nađeš ono od Županoća one zaključke o Glasinačkoj kulturi. Ja sam postsvljao to više puta ali sad ne mogu da pronađem onsko šturo *Pravi Albanci su donekle homogen narod , Iliri na glasinci izražavsju kompleksiju i pogment , oblike lobanja kao danas najudaljeniji nardi u Evropi".
No ono što ja mislim "Kad je sunce bilo Bog" u Mesopotamiji su se koristila grobišta od neolita došljaci su nastavili da koriste groblja lokalnog dtanovništva. Mislim da se i na Glasincu odnosno Romaniji isto desilo Iliri , Pelasgi , Sarmati , Gori , Kelti....Sloveni i td ...

Jako je važno ovde ljudima napomenuti zbog genetičke geneologije da je čoveka kao životinju izdvojilo od ostalih životinja zagrobni život i odnos prema smrti i obredi. Na osnovu toga istorija arheologija prati etničke skupine rase čovek. Da li je religija zabluda ili istina nevažno je ali da je nije bilo arheologija ne bi mogla da odvojimi izdefiniše etničke skupine.
Došljaci malobrojni su kroz nekoliko kolena prihvatsli kulturu domaćina ista stvar je sa Slovenima i Antima u 6. Veku na Balkanu arheologija ne može da ih odvoji od starosedelaca jer su poprimili običaje domicijalnog stanovništva sem po koja fibula ili nešto što ukazuje na Slovene ali nakit položaj tela groblja su od starosedelaca.

nema ovde nista, kako vi mejnstrim volite da kazete, kulturoloski, barem sto se mene tice i mog vidjenja Albanaca.

ja to nikada ne bih mogao da kazem za bosanske muslimane (kako vi kazete 'Bosnjake'), ma koliko licno bio islamofob.

tvoja teorija pada u vodu
a sto volite da se hvatate stormfronta ko pijan plota...
Albanci iz Albanije stvarno jesu dominantno Dinarci nego meni su zanimljivi orijentalni uticaji, koje je ako se vratis gore na pocetak teme, mozda i dat odgovor.

1750165_alb_ls-s.jpg
9bf6713d5fde36cc8a2a7f15ecd809f5_resize=1020,574_.jpg

Ове албанске цурице из Вусања код Гусиња не могу проћи као Српкиње или Црногорке. Погледај добро те фаце (нешто потпуно специфично), одурају од свих балканских народа.

female-folk-group-posing-colorful-traditional-costumes-vusanje-montenegro-july-components-alba...jpg

@Lanselot

Ове албанске цурице из Вусања код Гусиња не могу проћи као Српкиње или Црногорке. Погледај добро те фаце нешто потпуно специфично, одурају од свих балканских народа.

Pogledajte prilog 975069

@Lanselot
Vuku na Libanke i taj neki predeo.
Npr ova druga sa leva ka desno.

ako se postavljac teme ne buni, postavio bih par fotosa.
jedna od karakteristika Albanaca je ova izduzena i opustena vilica. ne znam da li svi mozete to da prepoznate ali ja kad vidim, 99% znam da je Albanac

Pogledajte prilog 975075Pogledajte prilog 975076
Шиптарска физиономија која не пролази међу другим народима.

Back