Zdrava ishrana bi bila tema za jednu podebelu knjigu (ili više njih).
Ali ukratko, iz svog i iskustva klijenata sa kojima radim reći ću ti šta daje najbolje rezultate.
Prvo, koliko god je to moguće izbegavaj da jedeš samo jednom ili dva puta dnevno. Tri je mnogo bolje, a uz dve užine to je već vrhunski raspored. Kad jedeš jednom ili dvaput, jako je teško izgubiti masno tkivo, jer organizam ga čuva smatrajući (to je tako programiano još iz praistorije) da je u opasnosti od gladi - njega nije briga što mi hoćemo da smršamo. Više obroka signaliziaju da opasnost od gladi ne postoji, i metabolizam se ubrzava.
Drugo, treba voditi računa da svaki obrok sadrži dovoljnu količinu proteina (meso, mleko, sirevi, jaja, riba). Većina popularnih dijeta potpuno zanemaruje proteine, što dovodi do posledica koje se gotovo sigurno neće ispraviti. Ukoliko je dijeta pretežno bazirana na hrani bogatoj ugljenim hidratima, u krvi uvek ima dovoljno šećera, i organizam nikada nema potrebu da koristi masnoće kao izvor energije. Tada je izuzetno teško gubiti na masnom tkivu. Međutim, mišići, kao ono što telu daje konture i oblik, sastavljeni su od proteina. Pošto njih ne unosimo dovoljno kroz ishranu, a potrebni su za funkcionisanje organizma, telo razlaže proteine iz sopstvenih mišića. Zato je u gotovo 100% popularnih dijeta rezultat gubljenje kilograma, od kojih je veliki deo voda, kao i smanjena mišićna masa koju je, bez vežbanja, kasnije nemoguće nadoknaditi. Često čujemo kako neko ima "istu kilažu kao pre deset godina, a opet su mu stare pantalone tesne". To je upravo zato što je izgubio mišiće a dobio masno tkivo. Uopšte, bilo koja dijeta koja kaže da "smanjuje težinu" a ne "masno tkivo" treba da bude znak za uzbunu. Rezultat su uvek uža ramena, ispijen izgled, i neko ko je mršav, a mlitav i mlohav - baš kao oni koji kažu da su smršali pijući čajeve.
Treće, hranu bogatu skrobom (hleb, testo, krompir, žitarice) i šećerom, najbolje je jesti ujutro ili do u rano popodne. Ako tako radimo, tokom kasnog popodneva, večeri i noći nivo šećera u krvi opada i tada organizam koristi masnoće kao energiju - ukoliko neko ima problema sa viškom masnoće, ovo je veoma koristan mehanizam koji može da pomogne. Kako dan odmiče trebalo bi kao zamenu za skrob i šećer unositi lisnato povrće, krastavce, paradajz, uopšte salate, kao i pečurke.
Što se tiče slatkiša, naravno da ne moraš da ih eliminišeš iz ishrane u potpunosti. Sada, ako me pitaš "Koliko je dozvoljeno?", morao bih da znam više, jer je jasno da za svakog ne važe iste reporuke. Ali, ukoliko pojedeš svoje slatkiše ujutro ili u, recimo, 14 sati, a kasnije poslušaš moje savete, bićeš zadovoljna. I, ukoliko ih ne jedeš baš svakodnevno, još bolje.
Ukoliko ležeš u 4 ujutru, izuzetno je glupo jesti poslednji put u 19 prethodne večeri. Samo vodi računa o tome šta jedeš. Neko meso, jaja, sir ili jogurt, uz nešto paradajza ili zelenog povrća bi bili odličan obrok tada.
Nadam se da sam ti barem donekle pomogao. Naravno da je ovo samo mali deo stvari o kojima se može razgovarati., zato slobodno postavljaj pitanja, šta god da te zanima.
Pozdrav.