Filum fakultet u Kragujevcu

aletheia

Početnik
Poruka
4
Надам се да ће овај мало закаснели одговор бити од неке помоћи.

С обзиром на то да сам (прошле године) полагала и у Крагујевцу и у Београду, могу ти рећи да је пријемни у Крагујевцу био много лакши. Пријавило се око 34-36 људи (не сећам се тачног броја), а примали су тридесеторо, само што је доста њих полагало на више места, па су се уписали негде другде, тако да су на крају сви примљени. Из српског се испит, за разлику од испита у Београду, састојао углавном из градива за основну школу. Дакле, није било актуелних квалификатива и сл. Из немачког је било неке граматике и вокабулара. На пример, наведите придев изведен из глагола sparen или је реч описана - die Frau, die für Freiheit kämpft, па је одговор die Freiheitkämpferin. Не сећам се колико је шта коштало, али се цене ионако мењају сваке године и та информација би требало да буде објављена на сајту факултета пре полагања.

Што се тиче самог студирања, нажалост не могу да кажем да је све баш савршено. По мом личном мишљењу једна велика мана је то што професори ово уопште не доживљавају као учење језика, већ као његово изучавање из неког лингвистичког аспекта и изучавање културе, односно књижевности са немачког говорног подручја, што значи да те немачки нико неће научити, а сви ће очекивати од тебе да га знаш. Мада ако си у средњој стекао неку радну навику, а посебно навику да учиш и оно што професори нису поменули на предавању, нећеш имати већих проблема са испитима - на првој години су сви испити осим интегрисаних вештина на српском.
 

aletheia

Početnik
Poruka
4
Наравно, лоше сам се изразила. Само сам хтела да кажем да је мана то што обраћају недовољно пажње на то јер је сам језик нека врста основе. Студирање јесте све то друго што сам поменула, али без знања језика не може неко да се бави нпр. морфологијом из које треба да објасни на који начин глагол конјугира. Професори су у почетку предавали на немачком, а онда када су схватили да их ретко ко разуме, почели су да причају на српском и тако је нажалост и остало.
 

SrBkinja_

Zainteresovan član
Poruka
416
A da li bih mogla da upisem ako ga nisam ucila u skooli? ( imala sam francuski ._. )
Tj. da li se jezik uci od pocetka?
MOlim za informacijuu.

Можеш уколико имаш сертификат о завршеном курсу за језик који желиш да упишеш. Ја сам имала слично искуство, па уколико ти је потребна помоћ, савет, ту сам...
 

pitajte lektora

Zainteresovan član
Poruka
115
Треба Вам лектор? Професор српског језика са искуством, магистар филолошких наука, врши повољно онлајн лектуру и коректуру свих врста текстова - семинарских, дипломских, мастер, магистарских радова, рукописа, књига, превода, онлајн издања и слично.
Можете контактирати са мном путем тел. 064/482-22-25.
Посетите сајт http://www.pitajtelektora.com
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.