Filter i pumpa za akvarij

Pozdrav @Reefer
Mali akvarij, do 20l. Možda bih 30l. Ne znam još. Čitao sam o pripremi akvarija, ako nije problem da mi ukratko objasnite još opcija kako bih imao dovoljno kisika (i zbog nitrobakterija koliko sam shvatio je potreban).
Znam da je filtracija s unutrašnjim filterom slabija ali ako je mala litraža trebalo bi da zadovolji? Ili?
Volio bih uređaj koji bi zadovoljio sve te stvari.
Koliko sam shvatio biološka filtracija je bitnija od mehaničke.

Pozdrav @Reefer
Mali akvarij, do 20l. Možda bih 30l. Ne znam još. Čitao sam o pripremi akvarija, ako nije problem da mi ukratko objasnite još opcija kako bih imao dovoljno kisika (i zbog nitrobakterija koliko sam shvatio je potreban).
Znam da je filtracija s unutrašnjim filterom slabija ali ako je mala litraža trebalo bi da zadovolji? Ili?
Volio bih uređaj koji bi zadovoljio sve te stvari.
Koliko sam shvatio biološka filtracija je bitnija od mehaničke.
Pozdrav!
Na samom početku da znaš da je manji akvarijum veći problem. Veći akvarijumi su stabilniji eko sistemi. Ako možeš uzmi bar 50 litara.
Za takve akvarijume je najbolje uzeti neki manji hang-on filter, ima ih po radnjama za kućne ljubimce (imaš u Pet centru sigurno) i nisu skupi. Ima veću površinu za biološku i mehaničku filtraciju, lakši je za održavanje i nije u akvarijumu, već iza (ili pored) njega.
Biološka filtracija jeste najbitnija. Zato pazi kad jednog dana oformiš akvarijum kako ga održavaš. Nemoj d amenjaš više od 30% vode i nikad nemoj da pereš sunđer (ili druge filter mase) pod vodom iz vodovoda. Kad menjaš vodu i izvadiš tih 15-30% iz akvarijuma, u toj vodi samo isperi filter masu/sunđer i vrati ga.
U suprotnom ćeš da ubiješ nitrifikacione (dobre) bakterije i imaćeš akvarijum bez filtera sledećih 20-ak dana, dok se ne uspostave nove.

Back