Filozofski poriv

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
Izgleda laka tema?
Ne bih baš rekao...
Da počnem s radoznalošću?
Ili sa strahom koji podstiče tu radoznalost?
S otporom prevarantima-šamanima i njihovim božanskim,mistićnim prevarama?
Zaista,otkud takva sklonost promišljanju o tajnama postojanja?

Izgleda laka tema?
Ne bih baš rekao...

Iz neprihvatanja nametnutog i želje, ne toliko za potvrdom i odgovorom pozitivnim ili negativnim o nečemu što je nametnuto kao "nepromenjiva" i "jedinstvena istina" koliko da se promišlljanjem osetimo kao jedinke sa vlastitom a ne kolektivnom umnošću ili neumnošću. Bez želje da ikoga uvredim, jako je teško modernom čoveku 21. veka nametnuti na primer priču da je žena nastala od muškog rebra, ili čovek "sklepan" od zemlje imajući u vidu da je anatomija ljudskog tela danas u slici i reči dostupna svima. Suština jeste u želji za istraživanjem i proverom baš svega što se nameće kao istina. Imam svoj trenutak u haosu i neću da ga protraćim i nestanem kao objekat nečije indoktrinacije da me čeka večnost ili device u dženetu ili reinkarnacija i šta ti ja znam sve od bajki. Pri tome ja ne tvrdim DA ZNAM. Ja želim da spoznam.

covek jeste sklepan od zemlje matori..i u zemlji su i ugljenik i kalcijum i magnezijum i svi ostali hemijski elementi od kojih se sastoji ljudsko telo..ista materija..samo je u zivim bicima ta materija nekim cudom ziva ..jos niko nije objasnio KAKO je materija neka ziva a neka nije ziva,,tj nauka nam jos nije a 101% sam siguran da nikada i nece dati odgovor na pitanje sta je to zivot?
kako to da smo zivot prenosi zivot? mrtva materija nikome jos nije slucajno i spontano onako naucnicki ozivela sama od sebe..

mi danas raspolazemo tehnologijom klnoiranja i delimicnog genetskog iniznjeringa ali da bi nesto ili nekog klonirali treba nam ZIV dnk..na koji mozemo da kalemimo sta nam treba..ali na mrtav ne moze bato..nece da ozivi..

covek jeste sklepan od zemlje matori..i u zemlji su i ugljenik i kalcijum i magnezijum i svi ostali hemijski elementi od kojih se sastoji ljudsko telo..ista materija..samo je u zivim bicima ta materija nekim cudom ziva ..jos niko nije objasnio KAKO je materija neka ziva a neka nije ziva,,tj nauka nam jos nije a 101% sam siguran da nikada i nece dati odgovor na pitanje sta je to zivot?
kako to da smo zivot prenosi zivot? mrtva materija nikome jos nije slucajno i spontano onako naucnicki ozivela sama od sebe..

mi danas raspolazemo tehnologijom klnoiranja i delimicnog genetskog iniznjeringa ali da bi nesto ili nekog klonirali treba nam ZIV dnk..na koji mozemo da kalemimo sta nam treba..ali na mrtav ne moze bato..nece da ozivi..
Ok sklepan od zemlje i dalje se razvijao...
Kako si jednom rekao da te dve teorije ne isključuju jedna drugu...
Ali otkud ta silna težnja da se sazna i spozna i kuda to u stvari treba da vodi...
(Lako pitanje-šta je to za tebe :),a i za mene kad bih imao nešto više koncentracije,samo nešto sam
dekoncentrisan poslednjih godina...šezdesetak...:mrgreen:)

Kada pocnes da razmisljas o obicnim stvarima neko lako shvati, neko malo teze, da nema dobar temelj. Za bilo kakvo pemisljanje potrebne su osnove u koje se ne moze sumnjati. Naravno, da sve pocinje od pocetka i ako je pocetak nastanak sveta ili zivota, zavisi o cemu su premisljanja, onda je pocetak na samom pocetku. Posto je bilo kakav pocetak lako dovesti u sumnju sledi dalja potreba za trazenjem nesumnjivog pocetka.Pa tako,...

Ok sklepan od zemlje i dalje se razvijao...
Kako si jednom rekao da te dve teorije ne isključuju jedna drugu...
Ali otkud ta silna težnja da se sazna i spozna i kuda to u stvari treba da vodi...
(Lako pitanje-šta je to za tebe :),a i za mene kad bih imao nešto više koncentracije,samo nešto sam
dekoncentrisan poslednjih godina...šezdesetak...:mrgreen:)
opstanak.
dal bi majmun znao da je banana jestiva da neki majmun nije bio gladan i radoznao u vezi banane pa probao i ustanovio da je jestiva..narocito ako se oljusti..ostalo je istorija

Kada pocnes da razmisljas o obicnim stvarima neko lako shvati, neko malo teze, da nema dobar temelj. Za bilo kakvo pemisljanje potrebne su osnove u koje se ne moze sumnjati. Naravno, da sve pocinje od pocetka i ako je pocetak nastanak sveta ili zivota, zavisi o cemu su premisljanja, onda je pocetak na samom pocetku. Posto je bilo kakav pocetak lako dovesti u sumnju sledi dalja potreba za trazenjem nesumnjivog pocetka.Pa tako,...
oba ta kraja odnosno pocetak i kraj zavisi s koje strane gledas..tekaodje su relativni..uzaludno je traziti fiksnu tacku u relativnom prostorvremenu isto kao sto je uzaludno licemera pravdati..jer je i licemer vrlo pravedan covek..ali pravedan NJEGOVOM pravdom..koja je obicno katastrofalna za sve druge pa i za njega samog u sirem kontekstu stvari..

oba ta kraja odnosno pocetak i kraj zavisi s koje strane gledas..tekaodje su relativni..uzaludno je traziti fiksnu tacku u relativnom prostorvremenu isto kao sto je uzaludno licemera pravdati..jer je i licemer vrlo pravedan covek..ali pravedan NJEGOVOM pravdom..koja je obicno katastrofalna za sve druge pa i za njega samog u sirem kontekstu stvari..
Traziti sve odgovore u relativnom, promenjljivom i nedokucivom je suprotnost sumnji. Takvi odgovori su sasvim dovoljni onima koji su uvek nezadovoljni, jer im odgovara pat pozicija u kojoj plivaju. Sumnja trazi odgovore i ne zadovoljava se polovicnim, zato tragaci koji promisljaju nalaze resenja, a oni koji se vrte u krug inspiraciju.

Traziti sve odgovore u relativnom, promenjljivom i nedokucivom je suprotnost sumnji. Takvi odgovori su sasvim dovoljni onima koji su uvek nezadovoljni, jer im odgovara pat pozicija u kojoj plivaju. Sumnja trazi odgovore i ne zadovoljava se polovicnim, zato tragaci koji promisljaju nalaze resenja, a oni koji se vrte u krug inspiraciju.
dok je sumnje bice i vere i samim tim i zablude

sumnjicavog coveka je lakse prevariti nego coveka cija su uverenja makar i pogresna ..ali su cvrsta
covek moze kroz zivot ici dvaju putevima.ili moze u sve da sumnja ili moze u sve da veruje..oba su ta puta putevi NERAZMISLJANJA

nista u ovom zivotu nije ni stvoreno ni nauceno i spoznato saznato bez ljudi koji su CVRSTO VEROVALI da se to moze stvoriti nauciti saznati spozanti..njihova vera je to omogucila a ne njihova sumnja
vera je za coveka najveca vrlina ali je istovremeno i najveca mana

sumnjicavog coveka je lakse prevariti nego coveka cija su uverenja makar i pogresna ..ali su cvrsta
covek moze kroz zivot ici dvaju putevima.ili moze u sve da sumnja ili moze u sve da veruje..oba su ta puta putevi NERAZMISLJANJA

nista u ovom zivotu nije ni stvoreno ni nauceno i spoznato saznato bez ljudi koji su CVRSTO VEROVALI da se to moze stvoriti nauciti saznati spozanti..njihova vera je to omogucila a ne njihova sumnja
vera je za coveka najveca vrlina ali je istovremeno i najveca mana

da, cvrsto verovali u svoj...san, zelju za spoznanjem ili kako god ko to zove
ali da nisu sumnjali u ono sto je vec spoznato, ne bi ni imali podsticaj za dalja istrazivanja
pitanje je ko u sta sumnja i ko u sta cvrsto veruje
i sumnja i vera su istovremeno prisutne

Izgleda laka tema?
Ne bih baš rekao...

Valjda otud sto se plasimo besmisla, Fisi...ne znam, nisam filozof :lol:

nekada je bilo dovoljno reci - Bog...danas vise ne, i dobro je sto je tako
ali mislim da nikada ljudi nece moci da saznaju i spoznaju sve...to bi tek bilo besmisleno, ne bi imalo sta da nas tera ka napred

pa istina
nije ni da su čudni
već gorko zavidim ljudima koji izgledaju tako bezbrižno i nezainteresovano
i žive u šarenim 2 D dimenzijama prostih opipljivih stavri
milim nije nejasno al opet
lepo je proždirati i oipati i gledati
ali uvek stoji ono zašto
neki izgleda nikad ništa ne dovode u pitanje
i zaista zašto to zašto
zašto je ijedno zašto bitno
svaka čast tim idresiranim drogiranim clokcword orindžima
al opet suštinski ta lakoća je puna straha
čovek se zbog straha uvek oklošpljava koječime i glumata
a opet nekako mislim da bez nekog bazičnog rajašnjavanja
jes da je to beskonačan posao
ali bez utemeljavanje enke bazične filozofije u životu
tih pitanaj zašto
da znaš zašto živiš, zašto se nešto dešava i postoji po nekoj tvojpoj teoriji
mislim sve je to smešno
ali daje neku sigurnost pogotovo kako se uverenaj učvršćuju
jer kad ih emirišeš vidiš da je to ipak to

da, cvrsto verovali u svoj...san, zelju za spoznanjem ili kako god ko to zove
ali da nisu sumnjali u ono sto je vec spoznato, ne bi ni imali podsticaj za dalja istrazivanja
pitanje je ko u sta sumnja i ko u sta cvrsto veruje
i sumnja i vera su istovremeno prisutne
upravo..

ZNATIzelja i radoZNALOST nemaju nikakve veze ni sa verom ni sa sumnjom
opstanak diktira razumevanje svoje neposredne okoline..okruzenja..uocavanje ..analizu i resavanje problema..planiranje..a svaki plan koji nije zasnovan na cvrstim cinjenicama je unapred osudjen na propast

Back