Filozofija i naučna fantastika?

...Sledeće pitanje emocije kod vještačke inteligencije..?

..kako bi jedan robot mogao razumjeti ljudske emocije..nastavak priče o besmrtnom....njegovo tijelo funkcioniče drugačije..djelovi se popravljaju, nije stvoren na osnovu gena..recimo film robot i ja...ili robot obložen biorazgradljivim materijalom po uzoru na ljudsku kožu..termintator..ili nešto još naprednije što potpuno imitira i preuzima ljudski oblik na nama tehnološki potpuno nerazumljiv način.....ali da uzmemo komadanta Datu iz Zvjezdanih staza kao primjer koji mi jako liči na Asimovog robota Danil...samo što je ovaj još savršeniji...kako bi takvo biće moglo razumjeti osnovne ljudske emocije...potrebu za hranom..recimo...ili sex-om...a da ne govorim mnogo složenije emocije kao što su ljutnja,bijes mržnja,ljubav,tuga,strah....možda bi se moglo ugraditi razumsko objašnjenje ovih emocija ali one same...za robote koji bi savršeno baratali logikom jer su na osnovu nje i napravljeni one bi bile apsolutno nerazumljive...da li bi nam zavidjeli na njima kao u filmovima..a kako bi kad ne mogu osjetiti zavist....a da mogu nešto osjetiti i željeti ne bi li prvo žudjeli da budu kao njihov tvorac..kao što djete želi biti kao roditelji...
...ili da postavim jedno drugo pitanje..nismo li mi roboti kojima su ugrađeni bazični instinkti koji nas održavaju na životu i daju našem životu smisao...?
..jesmo li mi sami toliko različiti od onoga što smo sami stvorili prvo u mašti..a sad pokušavamo tu maštu ostvariti...?

Samo da kazem da tolkin nije SF nego Epska Fantastika, odnosno njegove knjige i film Gospodar prstenova, pa izmenite pocetni post :D

....sadržajno je fantastika.....iako nema svemirskih brodova :lol:....ali ima besmrtnih čarobnjaka i vilenjaka....
..a ako nema ni f od filozofije kako neko reče..:lol:..onda smo mi krivi za to..a ne tema...nešto ne viđoh doprinos dotičnog....:lol:

....sadržajno je fantastika.....iako nema svemirskih brodova :lol:....ali ima besmrtnih čarobnjaka i vilenjaka....
..a ako nema ni f od filozofije kako neko reče..:lol:..onda smo mi krivi za to..a ne tema...nešto ne viđoh doprinos dotičnog....:lol:
Pa dobro ali diskutuje se o utopiji buducnosti koja nema dodirnih tacaka sa vilenjacima, tolkin jeste zanimljiv pisac, ali ne za ovu temu :D btw, ja ga licno obozavam

kakve veze imaju čarobnjaci i vilenjaci sa filozofijom??
kako da spojimo nespojivo....filozofija nije maštarenje i maštarija... strašno..
imaš na prethodnoj strani taćno ono u šta ne veruješ, ne umeš da objasniš i imali smo diskusiju već o čulima, informacijama i idejama...to je potpuno suprotno od onoga što si pisala na jednoj od tema..matrix...evo
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11348828&postcount=81
više možeš saznati i biće ti verovatno jasnije ako pročitaš Meditaciju o prvoj filozofiji , Dekartovu
ispod ovog posta imaš isto o 1984 koju ćete naći u knjižarama na odeljku sf-a, ali samo iz razloga jer ne mogu da naprave poseban registrar za antiutopijske romane ( :
vrlo interesantno.. kod profesora filozofije sa oxforda Bostrom u klik - RASPRAVA O SIMULACIJI

Poslednja izmena:
vrlo interesantno.. kod profesora filozofije sa oxforda Bostorna u RASPRAVA O SIMULACIJI

...da možda bi njega trebali pitati da nam nešto kaže o ovoj temi :) ....
...usput svaki post je dragocjen doprinos.. i ko god ima bilo šta da kaže da poveže ove dvije stvari, jednu rečenicu nek napiše..ali ne volim ponavljanja...ni prepucavanja...

...svijet se mijenja i ničeovska volja za moć....danas ima drugačiji izraz...a ime joj je kreativnost.....

....u ovu temu spada i razdvajanje duše od tijela...eto robot je tijelo...materija..kako mu dati dušu....ako mu ne možemo dati dušu zar ne znači to da se to dvoje ne može razdvojiti....špekulacija....logički zaključak....ako su idealisti razdvojili to dvoje..kako ih mi ne možemo sastaviti...obrnut proces....ali eto povezuje filozofiju i SF....
...to je baš zanimljivo....i to ne samo meni...

daco....bortom je samo nastavak dekarta, loka, hjuma i vrlo je referentan za filozofiju.....vrlo aktuelan...savremena filozofija nije samo uravnilovka neke analitiče filozofije, ima tu zanimljivih i živahnih filozofa.....
opet...
kog tela, duše veštačkog tela? vitalni princip- duša ne može da postoji u veštačkim telima...vidiš kako je paradoksalno...zapravo apsurdno..pre svega, zato što smo još na onoj temi o idejama, sama si rekla da ne veruješ ni u duh, dušu..... pa sad, ne možeš u četvrtak sa misliš ovako, a sledeće nedelje drukčije baš o tome...drugo tu je sad monizam, dualizam, čak i ako to prihvatimo....

nego, ajde da vidimo tog robota koji ne može da ima dušu, ali ima veštačku inteligenciju.... e, da, to je nauka, opet nije filozofija...i time se bave naučnici, npr. teoretski turing...... alan turing...matematičar, šifrant, pionir u korišćenju veštačke inteligencije (VI)
ako hoćemo veštačke umove, moramo da znamo šta smatra uspehom...moramo da stvorimo robota koji se ponaša i izgleda kao čovek. kad postavimo robotu pitanje, ne smemo da prepoznamo, da provalimo, ko je dao odgovor, čovek ili robot...i to je pokazatelj da smo uspešno odradili posao. ali dobili smo simulirani um. ako se simulira inteligencija, na kraju se dobije slika o inteligentnom biću, mašini. baš poput glumaca kada se igraju ludaka te i sami postanu ludi, tako i mašina savršeno kopira inteligentne radnje i postaje inteligentna. a filozofije ovde nema, osim u, možda - da smo ono što činimo......
tako da, cela tema je za sf podforum ili nauku, imamo Nauku....za filozofiju dabome da ne... ali to ne znači da ne možemo da o ovome razgovaramo i na ovom mestu...samo da se izbegava da se kaže da je tu negde, gde je nema, i filozofija..... tolicko..

..ne ja imam svoj filozofski stav formiran i na osnovu iskustva i silne teorije..svakako i filozofske..ovdje samo špekulišem o tzv. duši koju jesu prvo Platon pa i ostali idealisti odvojili analizom ne uzimajući neke druge stvari u obzir...
...hm..ali i tvoje shvatanje nauke je također odvajanje na neki način od čovjeka...nije u nauci uvijek 1+1=2...mnoga filozofska pitanja se postavljaju i u nauci i pokreću je...čovjek je složeno biće i nijedna sfera njegovog djelovanja a i mišljenja nije nikad potpuno odvojena....
...isto je i sa ovom temom...
..nastavit ću..moram sada ići...

..sad mi je palo nešto na pamet..kako bi to bilo kad bi mogli biti u isto vrijeme na više mjesta....ili kad upališ kompić pa ti padne na pamet hiljadu stvari koje bi da pogledaš , napišeš odgovore, postavljaš pitanja..a moraš jedno po jedno....kao da se utrkujemo sa vremenom i vrijeme nam nameće ovakve fantastične ideje..da baš naučno fantastične....kao da naučna fantastika postaje nužnost..a to je i jedini način da se išta od toga ostvari...eto već je nužnost da što prije stignemo na drugi kraj svijeta..brzine su sve veće al još uvijek nedovoljne....hoće li nas to upropastiti jednog dana ili nas već upropaštava....što više težimo fantastičnom,,,to više uništavamo prirodu a i sebe sa time...sjećate se one slike evolucije čovjeka...ekstremno debelog..na ovom stadijumu..u americi je to blizo realnosti...kažu da stan modernog čovjeka sve više liči na šok sobu..mislim sve se pravi na taj način da nam je lakše, jednostavnije, da jednim pomakom prsta uključimo tv..skuhamo ručak..upalimo svjetlo samo tako što kažemo..hej...roboti koji nam pomažu da opet što manje radimo,a ondsa paradoksa potreban nam je fitness, sobni bicikli, pokretne trake..jer shvatamo da se udaljujemo od prirode..stvoriti novo vještačko prirodno okruženje..mislim da sve teži ka tome....
..gledaš napred...pa se okreneš pa vidiš šta si izgubio..pa pokušaš to nadoknaditi...pa stvoriš nešto slično a drugačiji..
..svijet se mijenja..osjeća se to u zraku, osjeća se to u vodi..fantastično se mijenja..a da mi to i ne primjećujemo...
..elementi naučne fantastike danas i neposredno sutra..ili u neposrednoj budućnosti...?

...jedno pitanje se nameće samo od sebe ovih dana...uticaj SF-a na naš svakodnevni život...postoji li osoba koja nije gledala nijedan SF film ili bila u dodiru sa ovom tematikom....ovo pitanje je samo uvod u nešto mnogo ozbiljnije...tamo gdje nema struje, televizora ima još više SF-a nego među nama...to su legende i mitovi, svakojake priče o svakojakim stvorenjima..što manje znamo bliže smo SF-u..s druge strane u razvijenoj civilizaciji to je gotovo imperativ..ili bolje reći nužnost u koju možemo smjestiti toliko novih pitanja bez odgovora...
..a sad ako uzmemo da svako od nas nosi iskustvo gledanja SF-a koliko ono može uticati svjesno ili nesvjesno..recimo da neko manipuliše, koristi baš taj uticaj ove kulture na nas...kako to da su se filmovi o novim virusima koji uništavaju čitavo čovječanstvo pojavili baš prije nego što su se ''takvi'' virusi počeli pojavljivati....virus hemoragijske groznice, Ebola najpoznatiji, virus HIV-a, ptičije , svinjske gripe...itd...bit će ih još dok nas neki ne uništi?..hoće li..?..ili će nas uništiti neki asteroid ili kometa..apokalipsa nam svakako slijedi..pa zašto ne baš sutra..?...
..mutacija je neizbježna...to je vid promjene..virusi i ostali mikroorganizmi neminovno je mutiraju...koliko opasno?...zna li iko?....SF zna....pa koliki je njen uticaj ne samo na čovjeka koji se ne bavi naukom nego i na one koji su svakodnevno u dodiru sa njom....
...kad se pojavi opasnost, javlja se strah..a tada je najlakše manipulisati ljudima......
..pokušavam postaviti pitanje negativnog uticaja SF-a na nas, našu kulturu i čitavo čovječanstvo...istorija je puna primjera ljudskih pokušaja ostvarivanja sopstvene mašte....i nažalost njenih katastrofalnih posljedica po ljudski rod..kao i onih izuzetno korisnih...ne kažem.....gledajući naše bolnice ovih dana ne mogu a da ne primjetim ili prepoznam u njima djelove SF filmova o smrtonosnim virusima......
...današnja pretnja neminovno ima srazmjere SF-a, djelimično utiče i potiče možda odatle i dio je naše psihološke predstave o potencijalnoj opasnosti radi pripremanja odbrambenih mjera u cilju našeg opstanka......ne trebamo ni tjerati tu pretnju..ima ona svoje koristi, ali je moramo biti svjesni da je neko ne zloupotrebi ili radi ovladavanja vlastitim strahom pred nepoznatim predstojećim iskustvom....svi smo čuli ovo ili ono...ali dok ne doživimo i preživimo SF strah je nova činjenica sa kojom se moramo suočiti....

Poslednja izmena:
Interaktivne SF kompjuterske igrice i filozofija?

Evo jedne igrice. Genetski modifikovani ljudi, natprirodnih moći stvoreni da ubijaju čudovišta koja su pretnja čitavom čovječanstvu. I sad u jednom trenutku dođete do opcije da se ''dobri'' genetski modifikovani ljudi zapitaju:'' Da li su i koliko su oni zapravo različiti od čudovišta protiv kojih se bore i da li treba da ih ubijaju''? Pa šta vi mislite...gdje je razlika između ''dobrog'' čudovišta i ''lošeg'' čudovišta..na koju stranu da stanu genetski modifikovana stvorenja ( ljudi?)

"Ali najzad se filozofija novijeg doba, pogotovo zahvaljujući radovima Berklija i Kanta, dosetila da je, ipak, sav svet samo moždani fenomen"
Pa malo je reci da je ovo glupost/ludost/nebuloza/degenericno/besmislica/antilogicno(a ne alogicno)/auto-anti-koheretno/SF...
OVO citirano PREVAZILAZI I SAM SF, te je nesvjesni-offtopic, a to se (moderatorski gledano) i ne racuna u offtopic, jer je forum osmisljen tako da ludosti bude sto vise, da ljudi vide kako su drugi... ono b...sni.
o, mudri ozimane, reci nam, milosti:
Da li mozak nije dio sveta, ili je i on mozdani fenomen?
(podsjetimo se da je ovo citirano citirao (izjavio) covjek koji tvrdi da nije materijalista, a da postoji i duh, vjerovatno je mislio na mozdani duh? Taj duh je zaposjeo mnoge...)

Ko god kaze da sam ga napao bez razloga (neopravdano) sa ovim pitanjem za mene licno vazi za ludaka.

Poslednja izmena:
Loeral
o, mudri ozimane, reci nam, milosti:
Da li mozak nije dio sveta, ili je i on mozdani fenomen?

. Mozak je objekat . slika naspram saznajuceg subjekta . On je opazaj ili objekitivacija volje "hteti saznati" kako kaze Sopenhauer ciju si recenicu citirao.
Taj citat je iz sveta kao volje prodstave 2.. mislm prva glava gde on sumira svoju filozofiju i raspravlja o osnovnom idealistickom shavatanju.Da sve to znas ne bi se hvatao za recenicu kao takvu vec za celi smisao. Kada Sopenhauer kaze "mozdani fenomen" misli na intelekt.na .subjektivni korelat mozga ciji je objektivni fenomen slika koju vidis ispred sebe a koju tako zoves.
Sopenhauer tu pojasnjava Kantove misli i umesto moci saznanja, kaze mozak ne bi li takvima poput tebe bilo jasnije. Nije on znao da je time izgleda uneo samo vecu zabunu.

Mozak je slika...objekat ispred saznajuceg subjekta i kao takav..kao slika opazaj... on ne moze sadrzati druge slike....kapiras?
A ceo svet je produkt subjektivnog korelata mozga ili intelekta.. a u osnovi i intelekta i njegovih produkata tj. opazajanih slika, je transcendenti duh ili transcedentna volja.

ps. Da bih postedeo sebe zadoovljstva da citam sada suvisle komentare na ovaj post gore, evo ti ovde jasnije receno pa razmisljaj:

Korelativnost subjekta i objekta -Autobus
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=7505

Sopenhuarova filozofija je toliko kompleksna da je nemoguce tumaciti je iz jedne recenice, a pogotovu se ne moze pljuvati na najveceg filozofa covecanstva na nacin kako je onaj tip gore uradio.
To ne zasluzuje komentar, ali radi pojasnjenja svima u vezi ovoga, a takodje sto ovo moze pojasniti i celu Sopenhuerovu filozofiju, citiracu jedan slabo zapazeni pasus iz predgovora Volje u prirodi, gde je to jasno pojasnjeno:

Ja najpre dakle postavljam kao prvo :

1) VOLJU , stvar po sebi , potpuno prvobitnu

Kao drugo:

2) Njenu cistu vidljivost, objektivaciju,- telo;

A kao trece:

3) Saznanje, kao cistu funkciju jednog dela tela. Taj deo je i sam objektivizirano (postalo predstavom) hteti saznati.

Dakle, transcendentna volja je ono sustinsko od cega se polazi, a u okviru toga izdvaja se tendencija individualne volje.., a u okviru nje tendencija zvana "hteti saznati" .
To je neposredno polaziste, a u okviru objektivacije toga, posredno, imamo ceo opazajni svet, opazaj tela u njemu i na kraju objektivaciju moci saznanja ili opazaj "mozak".

A da bi videli da se na ovaj nacin krecemo samom ivicom mogucnosti ljudskog saznanja odjednom cemo se sudariti sa ovom mislju.

Prostor je, doduše, samo u mojoj glavi; ali, empirijski, moja glava je u prostoru.
Sopenhuaer Iz sveta kao volje i predstave "Prilog učenju o apstraktnom ili umnom saznanju"

Sve ovo moze da razjasni samo intuicija. Samo intuitivni dozivljaj kvalitativne mnozine ili transcendnentne volje svejedno, gde nestaje ralzlike objekta i subjekta i gde sva logika opazajnog sveta prestaje da vazi.

Potivurecnost na delu.. Jedinstvo suportnosti alhemicara i mistika i nesto sto pevazilazi svaki SF.... Tacno...... To je nesto mnogo vise od SF... ili susret sa misticizmom.

Mozak je otjelotvorenje moci saznanja i termoregulacionih mehanizama samo u slucaju da se jednim culom mozemo naucno informisati opservacionim metodom o tome da li druga cula mogu biti koristena u naucne svrhe, ili su to cula lazi-i-neistina. Ne cula saznanja. Ali, ako se validnost jednog cula ne moze drugima ispitivati, onda je "mozak kao otjelotvorenje volje koja zudi za moci za saznanjem [cak i same moci volje][i toga da se ona otjelotvorila tako]" = SF (science fiction). Dakle, opet SF? Ili imamo dokaz da se ovo moze?

Mozak je otjelotvorenje moci saznanja i termoregulacionih mehanizama samo u slucaju da se jednim culom mozemo naucno informisati opservacionim metodom o tome da li druga cula mogu biti koristena u naucne svrhe, ili su to cula lazi-i-neistina. Ne cula saznanja. Ali, ako se validnost jednog cula ne moze drugima ispitivati, onda je "mozak kao otjelotvorenje volje koja zudi za moci za saznanjem [cak i same moci volje][i toga da se ona otjelotvorila tako]" = SF (science fiction). Dakle, opet SF? Ili imamo dokaz da se ovo moze?

Kakav SF i naucna svrha? Kakvo culo koje observira druga cula i daje im validnost u naucne svrhe???

Vec sam pisao da ova tema ne spada ovde. Ovo je forum filozofija, a ne forum nauka, tako da naucnoj fantastici nije ovde mesto. A filozofska fantastika ne postoji. Svaki filozofski sud mora imati razlog svoje istinitosti bilo u empirijskom ili u neposrendom iskustvu ..ali ga mora imati.Nema tu fantaziranja.

Nego kada smo vec kod observacija cula, zanima me kojim culom observiras VOLJU ? Culom vida, mirisa, ukusa, dodira?
Ako ne znas kako izgleda volja, kakvog je mirisa i ukusa ili kakvog je oblika....kako si dosao do tog pojma.
Kako mozes uklopiti pojam "volja" u naucno empiriske observacije ?

A kada to odgovoris bilo bi lepo da sa tvojim naucnim aksiomima predjes na odgovarajcue mesto, jer naucni metod i sustinska filozofija zasnovana na neposrednim iskustvima nisu kompatibilne. Naucni metod temelji se na apsurdu "Svet objekata je realan" i samim tim je ta oblast ljudskog misljenja korisna za banalne svakodnevne stvari, ali je eonima udaljena od sustine.
Dakle, tvoje observacije i naucne komapatibilnosti zadrzi za sebe ili ih podeli sa istomisljenicima.
A ako zelis time da napadas idealisticku filozofiju onda moras prvo odbraniti aksiom "Svet objekata je realan" a ako to nisi u stanju (uzgred, za tvoju informaciju to je nemoguce) onda zao mi je.

Poslednja izmena od moderatora:
Naucna Fantastika je moj omiljeni zanr, ali nikad nisam razmisljao o istoj sa filozofskog aspekta, niti sam potrazvao filozofije u njoj.

Mada, kada ste vec pokrenuli temu (Ozimane, zasto kudis ljude ovde??)
da kazem o istoj koju, red je...

Elem, to "ko je vece cudoviste" mislim da ne pije vode, jer cudoviste se ne manifestuje kroz izgled, ili izgled dobijen genetskim inzinjeringom, nego delima.

Ostalo je stvar estetike.

Onda, roboti i svest...
Isak Asimov je bas razradio taj koncept, i sada mi se cini, dotakao filozofiju u istome. Isakov sav SF se svodi na objasnjenje rada takvog robota (pozitronski mozak) a ostalo je, koliko sada vidim socijalna interakcija ka i od robota sa okolinom... u jednom svom delu Robot na sudu trazi prava gradjanina, ravnopravnog... i dobija ih.

Mislim da bi ta sudska rasprava bila odlican uvod, ili pokretac ove teme.

Poslednja izmena od moderatora:
Da,"Borac..." u pravu si. Cesto se vratim na "Odiseju 2001". Pocetak filma. Ide Strausova poema "Tako je govorio Zaratustra". Kjubrik nije bio glup,naprotiv,kada je izabrao za muziku tu vecnu misteriju sveta. Setite se,ruka majmuna,uz tu muziku razara (i,jos nije jasno,stvara). Sta je majmun,uslovno (dakle,prethodnok coveka) uradio,cini mi se da je raziser odgovorio. Sledeca scena sa valcerom (Na lepom plavom Dunavu).I slika,uz to.
Kada nisu filozofi,makar nam se cini,razresili zagonetku sveta,reziser je to u par minuta uradio. Tako filozofija i umetnost idu zajedno. U nase vreme,naravno da je i film umetnost.Svi zanrovi.

Gledala sam nedavno, i ja, film Avatar (ajd da i ja vidim film koji će pokupiti neki oskar) ... i ima lijepih zamisli....Avatar ..hm..ne bi li svako od nas htio imati po jedan Avatar....mjesto gdje nećemo imati ove nedostatke (koje svako od nas ima)...za trenutak bit ćemo slobodni...nove nedostatke nećemo ni primjetiti...a kad se to desi..mogli bi probati sa nekom drugom vrstom...sve dok ne nađemo onu koja nam bude ''najviše'' odgovarala ..hoćemo li je naći? ...može li čovjek ikad biti zadovoljan...potpuno...ili bi ljudska težnja ka savršenstvu...nezadovoljstvo (šta već prvo uočimo) ...vodila ka beskonačnoj (koliko je to čovjek) potrazi?...
...a tek drvo Ejva...da mi je da uzmem uzorak..z:lol: ..baš mi pada na pamet ...ljudski bog kako bi mogao postojati na našem naučnom nivou shvatanja....memorija...kompjuter...sinapse...veze ...organsko ili neorgansko?

Back