Философија и Стварност

• Začetnik teme Začetnik teme YHYK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

YHYK

Aktivan član
Poruka
1.992
Колико су Стварност и Философија различити?

У стварности нико не прихвата нити примењије филососке категорије. У свакондевном животу се примењује оно што ради, оно што ти може донети средство за живот. Ако примењујеш философију у стварности, најмање што ти се може десити је да те исмеју, а најчешће да нећеш успети у ономе што радиш!

Сократ је један од ретких филосогфа (Диоген, и још неколицина њих) који је живео своју философију. Захваљујући томе су га и убили! Нудили му да побегне...дошли ноћ пред убиство и рекли: ајмо! Дошли смо да те спасимо...нико неће знати, чак се и власт тајно сагласила да те избавимо, јер се зна да си неправедно осуђен. Но Сократ ладно рече: одбијте! Ја сам осуђен ан смрт, праведно или неправедно, пресуда се мора извршити, јер шта би било када нико не би поштовао пресуду!!??

Poslednja izmena:
Stvarnost nema ni mogućnosti ni potrebe da filozofira,a i ćemu bi da može?
Stvarnost je istinita i njoj istina reči ne treba-uostalom -vrlo je tvrdoglava i ne
menja se prema potrebama reči...Tako da je za stvarnost filozofija kao malo dete
koje se dernja pred izlogom s igračkama,a mama nema ni cvonjka...Đaba se dernja-
poneka mama i odalami dete po guzi da ga smiri,mada bi se i samo smirilo...:roll:

Stvarnost nema ni mogućnosti ni potrebe da filozofira,a i ćemu bi da može?
Stvarnost je istinita i njoj istina reči ne treba-uostalom -vrlo je tvrdoglava i ne
menja se prema potrebama reči...Tako da je za stvarnost filozofija kao malo dete
koje se dernja pred izlogom s igračkama
,a mama nema ni cvonjka...Đaba se dernja-
poneka mama i odalami dete po guzi da ga smiri,mada bi se i samo smirilo...:roll:
Дакле, философија је одвојена од Стварности!!?

Помогао си ми да докажем да философе не треба узимати за озбиљно! Дробе о свему или о ничему и то продају за велике паре.
ФИЛОЗОФ = ПРОДАВАЧ МАГЛЕ! :sad2:
Хвала.

Тема може да се закључа. :lol:

Poslednja izmena:
Философија ван Стварности?? Неки људи су овде ван стварности!??
Ово је највећи напад на фолософију који сам до сада видео! :roll:
И нико се не нађе да је брани? Да лли сте то господо филозофи признали да је филозофирање млаћење празне сламе?

ti što drobe su drobilice, a filosofi su nešto drugo ...

Sofija je Božanski Zakon Stvaranja i postoji prije Svijeta u ili sa kojim smo - dakle, to je Mudrost Stvaranja
a onaj ko je u skladu s Njom ili ko je Njome ispunjen, u Ljubavi, taj je Filein Sophein, Ljubavnik u najvišem smislu, Cjelovit, Ostvaren, Obožen, Prosvjetljen,
to je onaj ili ona koji VIDI i u skladu s tim živi. Svi ostali su glumci koji ni ne znaju šta trebaju glumiti ...

malo je filosofa, nažalost

filosof ne priča, filosof ćuti jer filosof zna istinu o kojoj se ne može već ništa reći, ta istina je prije svake misli i jezika. Filosof Voli

nikobitein.blogspot.com

YHYK
Дакле, философија је одвојена од Стварности!!

Ono što je odvojeno od stvarnosti i nije filozofija, jer ono što je odvojeno od stvarnosti, po pravilu, nema svoju ni iskustvenu osnovu, ni svoje logičko objašnjenje i razumevanje, već to može da bude samo izmišljotina, apstrakcija, dogma i religija. Filozofija je ljubav prema istini o stvarnosti, pa prema tome prava filozofija itekako ima ima svoj temelj u stvarnosti. Pogotovo ako znamo da je snovna filozofska disciplimna logika, koja se ne može primeniti ni na šta drugo do na stvarnost, jer filozofija je upravo težnja da se otkrije logika po kojoj stvarnost jeste stvarnost. Zato, po meni, prava filozofija može da bude samo ona filozofija koja je strogo vezana za nauku, kada vrhunski filozofi mogu da budu samo vrvrhunski naučnici koji su istovremeno i vrhunski mislioci, tj logičari, jer do istine o stvarnosti se podjednako ne može doći, kako bez nauke, tako i bez logike. Da bi u trenutku kada budemo otkrili ti ISTINU o stvarnosti, filozofija se stopila s naukom i na kraju ostala samo nauka.

Druga stvar je što se pod pojam "filozofija" trpa svašta što nema nikakve veze sa stvarnošću, sa logikom o stvarnosti, ni filozofijom.

nikobitein
filosof ne priča, filosof ćuti jer filosof zna istinu o kojoj se ne može već ništa reći, ta istina je prije svake misli i jezika. Filosof Voli

Taj koji zna Istinu, a o njoj ćuti, jer misli da se o Istini ne može ništa reći, nije filozof, već mislik: Niti je to njegovo ćutanje, filozofija, već misticizam. A kad takav progovori, to opet nije filozofiija, već samo dogma i vera kojoj nedosataje iskustveni, empirijski, tj. naučni dokaz i logičko filozofsko objašnjenje da može da se razume. Nažalost, veći deo svetskih filozofijskih stavova i ubeđenja, pa i naučnih teorija, nema svoju iskustvenu, ni logičku podlogu i kad bi se sve to odstranilo iz filozofije, od filozofije bi ostalo vrlo malo.

ti što drobe su drobilice, a filosofi su nešto drugo ...

Sofija je Božanski Zakon Stvaranja i postoji prije Svijeta u ili sa kojim smo - dakle, to je Mudrost Stvaranja
a onaj ko je u skladu s Njom ili ko je Njome ispunjen, u Ljubavi, taj je Filein Sophein, Ljubavnik u najvišem smislu, Cjelovit, Ostvaren, Obožen, Prosvjetljen,
to je onaj ili ona koji VIDI i u skladu s tim živi. Svi ostali su glumci koji ni ne znaju šta trebaju glumiti ...

malo je filosofa, nažalost

nikobitein.blogspot.com

Ti to ZNAŠ ali ne ćutiš???

Svojom pričom pobijaš sve što si gore rekao, a specijalno pobijaš autoritet sa kojim to izgovaraš (preispitajte se malo šta pričate).

Filozofija je ljubav prema istini o stvarnosti, pa prema tome prava filozofija itekako ima ima svoj temelj u stvarnosti. Pogotovo ako znamo da je snovna filozofska disciplimna logika, koja se ne može primeniti ni na šta drugo do na stvarnost, jer filozofija je upravo težnja da se otkrije logika po kojoj stvarnost jeste stvarnost.

АЈДЕ??
Ко рече: Ствар постоји само ако је ти можеш перцепирати. Оно што је ван разума,не постоји" Беше ли то неки познати и ПРИЗНАТИ ФИЛОСОФ: Хјум, Беркли...или тако нешто? Или више од једног??

И сад ово има везе са стварношћу? Ако ја не видим нити чујем нити осећам ноћу дрво те треснем у њега, НИШТА! ЈА сам треснуо у НЕДРВО! :hahaha:
То је логика као философска дисциплина коју овај користи?? :sad2:

Poslednja izmena:
...filosof ne priča, filosof ćuti jer filosof zna istinu o kojoj se ne može već ništa reći, ...

Ал је паметан??

1. Ћути и гледа како се сви остали муче јер не знају истину!
2. Сагледао истину о чему? Сазнао ТАЈНУ ЖИВОТА?? :hahaha: Зна формулу како да се живи вечно...како да се плате рачуни а да не радиш оно што мораш већ СамО ОНО што ВОЛИШ да радиш_??..ЗНА како избећи СВЕ БОЛЕСТИ и РАТОВЕ И ЛОПОВЕ; ПЉАЧКАШЕ, СИЛЕЏИЈЕ....?? Све то он СаЗНАО?:eek:
3. ЗНА где је крај света и како је СВЕ почело?
Ал неће да каже! НЕЋЕ ДА КАЖЕ ЈЕР ЗНА да само он философ, иначе има их на хиљаде!! знају све то,. Остали ништа!
:zcepanje:

:hahaha: Зна формулу ...како да се плате рачуни а да не радиш оно што мораш већ СамО ОНО што ВОЛИШ да радиш_??..
:zcepanje:

e, da sam na tvom mestu ne bih se cepao toliko! Наравно да философ ЗНА формулу како да се плате рачуни а да ради само оно што воли!! Докле год постоје б удале да плаћају његову философију, он ће плаћати рачуне управо од тих пара!! Дакле: други му плаћају рачне, а он седи и фислософра. И наравно О СВЕМУ ТОМЕ ЋУТИ!! :hahaha:
та није луд да открије ту истину!! :rotf: онда би морао и да копа кукурузе окопава лук, кромпир...чисти кравља говна или ти балегу.!

KVERKUS:
АЈДЕ??
Ко рече: Ствар постоји само ако је ти можеш перцепирати. Оно што је ван разума,не постоји" Беше ли то неки познати и ПРИЗНАТИ ФИЛОСОФ: Хјум, Беркли...или тако нешто? Или више од једног??

И сад ово има везе са стварношћу? Ако ја не видим нити чујем нити осећам ноћу дрво те треснем у њега, НИШТА! ЈА сам треснуо у НЕДРВО!
То је логика као философска дисциплина коју овај користи??

Logika je uvek osnovna filozofska disciplina, ali nije svako filozof, tj. ne ume svako logički da misli. Kao na primer ti!

Hteo si da kažeš da NEDRVO nije stvarnost jer ga nisi percepirao, tj. nisi ga ni video, ni čuo ni osetio i da prema tome nije logično da postoji mogućnost da u njega tresneš - a ipak si u njega tresnuo. A zaboravio si da je logično i to da noću drvo ne može ni da se vidi, ni čuje, ni oseti, ali da u njega ipak može da se tresne i da je i "treskanje u drvo", makar bila i noć, takođe jedan od oblika percepcije stvarnosti, tj. percepcije DRVETA kao stvarnosti, a ne, NEDRVETA.

Poslednja izmena:
YHYK
Колико су Стварност и Философија различити?.

Filozofija kao umeće logičkog mišljenja ili pak razumevanja stvarnosti uopšte nije različita od stvarnosti. Ili barem, ne bi trebalo da bude različita, jer stvarnost ima svoju logiku po kojoj postoji, a filozofija je samo čovekova sposobnost da tu logiku otkriva i pomoću nje se prilagođava stvarnoti. Prema tome, filozofija je samo oblik i način čovekovog života prilagođenog stvarnosti i ništa drugo.

U takve oblike filozofije spadaju sva svetska verska učenja (hrišćanstvo, islam, budizam, hinduizam itd) jer ova učenja imaju za cilj da nam, svaka na svoj način, objasne logiku stvarnosti i pridobiju nas da po toj logici živimo. Tu spadaju i sve svetske ideologije (komunizam, fašizam, kapitalizam itd) jer i to su pokušaji da se logikom otkrije logika stvarnosti po kojoj treba da se živi da bi se bilo u skladu sa stvarnosti. Svaka nacionalna pripadnost takođe ima nekakvu svoju posebnu logiku po kojej se nacije razlikuju jedna od druge, pa je tako i nacionalna pripadnost neka vrsta logike i filozofije života i stvarnosti. Tu spada i nauka i sve naučne teorije, jer i sva naučna otkrića i teorije su, pre svega, rezultat razumevanja stvarnosti koje se uvek temelji na logici. Tako da na kraju ispada da svako ljudsko iskustvo, tj. znanje, koje pokušavamo da živimo u praksi i koje bazira na logici stvarnosti, u svojoj suštni, poseban oblik filozofije i da su tako filozofija kao logika i istina o stvarnosti, jedno od drugog nedeljivi.

Međutim, postoje i takva filozofska dela u vidu pokušaja da se otkrije i prikaže logika stvarnosti, poput dela Platona, Sokrata, Kanta, Hegela, Šopenhauera itd. Po ovim filozofskim delima ne može da se oformi nikakav praktičan i poseban način života, pa za ovakva dela možemo da kažemo da ona i nemaju neku posebnu praktičnu vrednost i da su ona odvojena života i od stvarnosti: A samim tim da za čoveka i nisu od neke posebne vrednosti i važnosti i da ništa ne gubimo ako ne znamo šta u tim dlima stoji.

Problem sa filozofijom nastaje kad čovek stvori pogrešnu logiku i istinu o stvarnosti i počne pogrešno, na svoju štetu, da živi po toj logici, misleći da živi po istini o stvarnosti. Nikako ne znači da sva ona filozofija i logika stvarnosti po kojoj praktično živimo ima vrednost. Tu njihovu vrednost možemo da cenimo po tome koliko imamo koristi ako po njima živimo, ili pak štete. Pa tako za sva svetska verska učenja, logike i filozofije, zbog međuverske mržnje i ratova, možemo da tvrdimo da ona za ljudski rod nemaju nikakvu vrednost. Iz istih razloga to možemo da kažemo i za sve svetske ideologije, na kojima se temelji politička podela sveta i svi dosadašnji društveni poreci, koji svetu nikada nisu bili ni od kakve koristi, već samo štete. Pa niti onaj deo naučne logike, teorija i filozofije koji opravdava i proizvodi ratne tehnologije koje ne služe za dobrobit i održanje sveta, već njegovo uništenje.

Tako da na kraju ostaje da je samo ona filozofija i logika istinita i podudarna sa stvarnošću koja omogućuje život i opstanak čoveku i koja tom životu daje neki smisao. To je naravno logika i filozofija jedinstva svih ljudi sveta, mira, reda, uzajamnog pomaganja i saradnje i ljubavi čoveka prema čoveku, drugim živim bićima i sveukupnoj prirodi i stvarnosti. A pre svega logika i filozofija pravedne podele rada i rezultata rada, kao jedinog efikasnog i univerzalnog rešenja da se izbegne zlo, a ostvari dobro. Sve što je izvan toga je - tandara-mandara.

Poslednja izmena:
Logika je uvek osnovna filozofska disciplina, ali nije svako filozof, tj. ne ume svako logički da misli. Kao na primer ti!

Hteo si da kažeš da NEDRVO nije stvarnost jer ga nisi percepirao, tj. nisi ga ni video, ni čuo ni osetio i da prema tome nije logično da postoji mogućnost da u njega tresneš - a ipak si u njega tresnuo. A zaboravio si da je logično i to da noću drvo ne može ni da se vidi, ni čuje, ni oseti, ali da u njega ipak može da se tresne i da je i "treskanje u drvo", makar bila i noć, takođe jedan od oblika percepcije stvarnosti, tj. percepcije DRVETA kao stvarnosti, a ne, NEDRVETA.

U redu...ово са дрветом нисам добро одабрао као пример. У праву си: када треснем у дрво ја тада дрво ОСЕТИМ, те је то ипак перцепција и доказ да дрво постоји. Али, али...шта је рецимо са магнетним таласима, то наша чула не могу да региструју. Шта је са радијацијом...:think:

Да ли значи да метан не постоји, јер је без боје мириса и укуса, не може се додирнути нити чути. Дакле: перцепција Метана је апсолутно немогућа. Дакле, метан не постоји.ако га не можемо перцепирати, те се према томе не можемо ни отровати метаном??:roll:
фала на одговору.

Tako da na kraju ostaje da je samo ona filozofija i logika istinita i podudarna sa stvarnošću koja omogućuje život i opstanak čoveku i koja tom životu daje neki smisao. To je naravno logika i filozofija jedinstva svih ljudi sveta, mira, reda, uzajamnog pomaganja i saradnje i ljubavi čoveka prema čoveku, drugim živim bićima i sveukupnoj prirodi i stvarnosti. A pre svega logika i filozofija pravedne podele rada i rezultata rada, kao jedinog efikasnog i univerzalnog rešenja da se izbegne zlo, a ostvari dobro. .

Таман се лепо сложим са свим што си горе рекао, кад зти помену Правду. Овим си отворио Пандорину кутију. По мени, правда не постоји. Не постоји у оном практичном смислу. Зови га како хоћеш. Правда је дакле измишљена категорија и као таква извор свих зала на свету. Јер потиче првенствено од личних интереса, јер је неодвојива од личног интереса...тако да колико имамо људи на свету, толико правди постоји! Ајд, сад рашчешљај то! Ни Аристотоел то не би могао.

Ni Kantov moralni imperativ se nije odlepio od ljudskog egocentrizma,od interesa čoveka kao
pojedinca,kao društva i kao vrste...
To ne bi trebalo da spada ni u filozofiju,a na žalost ni u stvarnost!
Jer čovek je potencijalni svemirski skakavac i po tome veliki protivnik
silama determinacije-gori od entropije skoro...:mrgreen:

У стварности нико не прихвата нити примењије филососке категорије. У свакондевном животу се примењује оно што ради, оно што ти може донети средство за живот. Ако примењујеш философију у стварности, најмање што ти се може десити је да те исмеју, а најчешће да нећеш успети у ономе што радиш!

Ma da. Šta će nam filozofija. To znači da nam ni nauka ne treba jer i ona koristi filozofiju. Da podsetim, logika je grana filozofije. Ali nama nikakve grane ne trebaju. Pa nismo mi majmuni pa dam trebaju grane. Mi normalno treba da pasemo travu, da se razmnožavamo i međusobno koljemo. I to je sve.

Сократ је један од ретких филосогфа (Диоген, и још неколицина њих) који је живео своју философију. Захваљујући томе су га и убили! Нудили му да побегне...дошли ноћ пред убиство и рекли: ајмо! Дошли смо да те спасимо...нико неће знати, чак се и власт тајно сагласила да те избавимо, јер се зна да си неправедно осуђен. Но Сократ ладно рече: одбијте! Ја сам осуђен ан смрт, праведно или неправедно, пресуда се мора извршити, јер шта би било када нико не би поштовао пресуду!!??

Isto kao i bilo sta drugo u odnosu na stvarnost ... filozofija kao stvar intime tek ima svoju potpunu jakost, a stvarnost kao nesto s cim se suocavamo je zasebna kategorija koja zahtjeva sve sto je nuzno.

Ma da. Šta će nam filozofija. To znači da nam ni nauka ne treba jer i ona koristi filozofiju. Da podsetim, logika je grana filozofije. Ali nama nikakve grane ne trebaju. Pa nismo mi majmuni pa dam trebaju grane. Mi normalno treba da pasemo travu, da se razmnožavamo i međusobno koljemo. I to je sve.

Науци философија није потребна. Ни најмање. Нигде не видим где то Наука користи филофоију.

То да је Логика грана Филосфије је мишљење Филосфије а не мишљење Логике. Логици никаква грана није потребна. Логика може сасвим лепо да живи независна као наука. Практично: Логика је део сваке науке, тј. неодвојива је.
Постоји свет материјалан и нематеријалан, је логичка мисао (а не филосиофска). Антматерија је већ философска категорија и одмах се осећа да нешто смрдуцка ту. Даље: атеисти, теисти, агностици, су све фолософске категорије, које немају везе са практичним! Изузев да стварају брдо пара тим философима који дрве о томе, нормалном обичном човеку, научнику,огичару је то беспотребно потпуно.

Е, сад, друга је ствар што је неко беспослен, давно дошао на идеју: чекај, сад ћу ја да станем да стежем и заврћем логику, док јој врат не поплави и очи не побеле, те ћу тако да отуда станем да јој сисам крв и тако створим философију. Онда ћу се ја бавити философијом, а Логику ћу баталити...и само ћу јој се вратити онда када је мја флософија сатерана у ћошак, те осећам да ћу да останем без посла због тога.
Детерминизам и индетерминизам су такође философске категорије. Логику заболе уво за тим.

Онда философске измишљотине као:
паралелни Универзуми, као и
Универзум се шири, па
још је и закрвиљен!__??:hahaha:

..то нема везе са логиком, али Философија се толико осамосталила од логике, да јој она више није ни потребна. Напротив, што мање логике у философији то боље:mrgreen:...то више философије.

Онда: Крај света 2012??
Чије ли је то масло? Логике? Не може бити, нити јесте. Науке? Опен не може...јер се наука не бави таквим стварима...нитије могуће ту применити методу науке и научно-истраживачког рада.
Биће да је философија умешала прсте. Једино то остаје. Јер нема никакве логике у томе, дакле, мора бити философија. Тврде: Мајин календар предвидео, атај календар је најпрецизнији на свету!? Кад у били толико прецизни што изумреше? Кад су били толико прецизни, што омануше у прорачунима?? :hahaha:

Читава Филсофија се своди на то шта је ко рекао!!
А нема везе с тим да ли се то могло негде употребити у животу да се направи нешто?

Анализираћу само две најчувеније фолсофске мисли до данас.

МИСАО 2: Знам да ништа не знам!
Овај зна да ништа не зна и то сматра највећим знањем! Одлично...онда свако од нас може да схвати колико мало тј. ништа не зна, и одмах смо сви натоварени највећим знањем на свету!!
Ала га је смислио! Како се ја одмах паметније осећам...ама и вредније, како сам постао свестан свога незнања.!! Ууу, јеее...! Почео сам и да се осећам важним. Ех, да женске знају колико сам паметнији захваљујућу госн Сократу одмах би стале јурити за мном, ко сумануте.

МИСАО 1: Сумњам, дакле постојим.
Овде с е огледа величина мисли...где је човек нашао доказ свога постојања!! Његова породица, његови сарадници, комшије, пријатељи, његов кер...није му све то довољно да би био сигуран да постоји, већ је нашао сумњу да му сумња помогне да дође до историјског доказа за својим постојањем!!:roll: Каква мисао! :mrgreen: Овде заиста нема никакве логике али има философије на тоне. Ма какви: на две иљаде тона! Шта две иљаде?...ама на шест стотина милиона тона философије! Ала га је смсислио?? Ала га је оправио. :eek:

И захваљујући томе ја чим нисам сигуран да постојим, ја одмах почнем сумњати, и ето сумња брзо почне да делује...мислим: сумња у моје постојање---тако да одмах постанем сигуран да сам ту! :evil:
Знаш срете ме један дан пријатељ: Знаш, Раздире ме нека сумња у последње време, мора да постојим!! :hahaha: И могу ти рећи, да сам видео да је 100% сигуран да постоји, посумњано бих, али кад сам га видео онако јадног, сумњичавог, био сам сигуран да постоји!! :sad2:

Poslednja izmena:
Онда: Философија каже за себе да је она најјача на свету и да је све из ње пороизашло? Хм?? Да ли је то још неко рекао? Мислим неко други ко не долази из философије? Биће да је истина сасвим супротна. Онај ко је најјачи онај се никада тиме не хвали. Зашто? Па нема потребе. Види се из приложеног. Соима тога, ако неко не верује, може и да провери. Тај најјачи се неће ни најмање љутити. Одмах ће му показати ко је овде газда. :mrgreen:

Али, онај ко није газда, а зна да је на репу, е, тај,.. баш ТАЈ!!...мора стално да се доказује. Зато јер је јасно и њему и другима да тај није најјачи. Па сад, није згорег да што чешће то боље стане наглашавати како је он најјјачи. Нека траје док траје. Боље бити цар за један дан, него шмољан целога жвота, јел да!

ЈА сам Господ Бог твој...и немој имати других богова Осим МЕНЕ, говори нам Танасије који долази из Религијске учионице и то сваки дан! И то по неколико лпута. Чак нам саветује да то читамо неколико пута дневно!! Зна Танасије куд се опасује, стара је српска пословица. Исто то и Танасије, који долази из философоске учионице. Ја сам Бог свих наука на свету! Све су науке произашле од мене.Све науке су моја деца, или ти моје гране. Е, сад, друга је прича што ниједно дете још не рече да му је философија тата. :hahaha:

И сад, рекао једном неки Сократ нешто пре 2000 година...паметно или глупост, рекао једном неки Хегел, Хјум...Ниче. И сад ти не можеш ништа против тога рећи јер се то не може оборити. А обара се само преко ауторитета, а ауторитет се не може стећи, јер су на његово место засели управо тај Ниче. Хегел, Хјум, Сократ...А они данашњи ауторитети не дају да се дирне у Ничеа, Шопенхауера, јер су помоћу њих они изградили своје ауторитете. Те рушењем Хјума, Берклија, ...ће срушити и њега, Бре!! :eek:

Zar nije - Mislim, dakle postojim

Nije ni vazno ... filozofija stoji u svakom srzu pitanja kojim se bave nauke ... filozofija kao pokretacka sila covjekovog napretka ... bar sam je ja tako dozivio

Може бити. Не негирам. АЛи то се мора и доказати. Дотле, свако је у праву да мисли шта хоће. И ја баш управо на томе и инсистирам. Нема ништа против философије. Нека постоји, треба људима...али да буде тамо где јој је место. по значају и вредности. Ја нисам да Философију ставимо на прво место. Напротив, требало би је ставити на задње. Чак је и религија испред ње. Јер религија има већи значај за човека. За његово постојање или ти задовољство у животу.

Слушајући фолософе и философију као грану имам утисак да она саму себе тапше по рамену. хмм...мало сам скептичан кад ачујем:

- Ја сам најбоља девојка у селу.
- одлично. А ко те хвали?
- Мало тата и мама, а...мало и ја сама.

Оопааа бато!

Cogitto ergo sum. Мислим, дакле јесам је изворно. АЛи кад погледаш како је он дошао до тога, јасно се види да је сумња у питању. Јер он је пошао од ситуације да све треба доказати. да се пође од тога да ништа не посотоји. Онда је рекао..једино што не треба доказивати јесте сумња. Она свакако постоји јер је очигледно ту. Онда је рекао: е, ако ја могу да сумњам, онда значи да постојим. Бар сам ја овако то разумео. Можда има какво друго тумачење?

Back