- Poruka
- 18.341
Danas je tačno 104 godina od rođenja čoveka koji je uvek delovao kao da je starosno blizak toj cifri,
ali i od rođenja jedne od najvećih glumčina što smo ih imali priliku videti.
"Kornjačin vrač" - Milivoje Mića Tomić.
"Nijedna glavna uloga, nijedna loša uloga" je otprilike Mićin skor u domaćoj kinematografiji...
Skoro 200 njih na platnu i televiziji, a sve je počelo sredinom pedesetih.
On je inače studirao pravo pre rata, posle rata je prešao u umetničke vode, a na filmu debitovao tek
sa 35 i to kod Soje Jovanović.
Soja je imala poverenja u njega još mnogo puta u narednim godinama, a u isto vreme i ostali ovdašnji
reditelji, tako da su Mićanove role postajale sve značajnije, sočnije tokom sledećih decenija, naravno
nikad ne prelazeći onu zamišljenu crtu između epizodnog i glavnog.
Najbliže vodećoj ulozi se može nazvati njegov J. J. Zmaj u "Nevenu".
A u tim decenijama je ovaj izuzetni gospodin unosio okeane života i slikovitosti u sve svoje likove,
briljirao pre svega kao časna starina, nekad nečasna, kao iskusna kajla koja ima više znanja od svih u
prostoriji, uvek je bio neko ko može da kaže:
"Dok si ti srr.ao u gaće i jeo pačija govvvna umesto dudinja, ja sam..." i da to zvuči baš kako treba i baš
kako jeste.
Nema potrebe nabrajati naslove, malo glumaca smo gledali više puta nego njega.
Nema potrebe ni istaknuti koliko nam je zadovoljstvo bilo svaki put ga gledati, pa ko može da ne voli tog
prijatnog dedicu i njegovu razboritost...
Mića Tomić i Ljuba Tadić
Tako da - ne ističem ništa drugo, već ističem ono što je retko kad bilo istaknuto.
Ističem njega samog.
ali i od rođenja jedne od najvećih glumčina što smo ih imali priliku videti.
"Kornjačin vrač" - Milivoje Mića Tomić.
"Nijedna glavna uloga, nijedna loša uloga" je otprilike Mićin skor u domaćoj kinematografiji...
Skoro 200 njih na platnu i televiziji, a sve je počelo sredinom pedesetih.
On je inače studirao pravo pre rata, posle rata je prešao u umetničke vode, a na filmu debitovao tek
sa 35 i to kod Soje Jovanović.
Soja je imala poverenja u njega još mnogo puta u narednim godinama, a u isto vreme i ostali ovdašnji
reditelji, tako da su Mićanove role postajale sve značajnije, sočnije tokom sledećih decenija, naravno
nikad ne prelazeći onu zamišljenu crtu između epizodnog i glavnog.
Najbliže vodećoj ulozi se može nazvati njegov J. J. Zmaj u "Nevenu".
A u tim decenijama je ovaj izuzetni gospodin unosio okeane života i slikovitosti u sve svoje likove,
briljirao pre svega kao časna starina, nekad nečasna, kao iskusna kajla koja ima više znanja od svih u
prostoriji, uvek je bio neko ko može da kaže:
"Dok si ti srr.ao u gaće i jeo pačija govvvna umesto dudinja, ja sam..." i da to zvuči baš kako treba i baš
kako jeste.
Nema potrebe nabrajati naslove, malo glumaca smo gledali više puta nego njega.
Nema potrebe ni istaknuti koliko nam je zadovoljstvo bilo svaki put ga gledati, pa ko može da ne voli tog
prijatnog dedicu i njegovu razboritost...
Mića Tomić i Ljuba Tadić
Tako da - ne ističem ništa drugo, već ističem ono što je retko kad bilo istaknuto.
Ističem njega samog.