Filmska uspomenara - Kristofer Plamer

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
18.858
Screenshot_136.png

Kanadski filmski plemić je na redu u našoj uspomenari, pa evo par reči.

Uvek valja istaknuti koliko je Oskar trulo priznanje i suštinski irelevantno, ali sa njim u vezi je ceo slučaj
vrlo interesantan, pa se sad nećemo baviti bitnošću nagrade.
Naime, iako je jedan od cenjenijih glumaca druge polovine 20. veka, nagrađen je Oskarom tek 2012.
godine u svojoj 82. godini i tako je postao najstariji glumac koji je ikada uzeo nagradu.

Screenshot_135.png

"Samo si dve godine starija od mene. Gde si bila celog mog života?" - sa puno ljubavi se obratio statui
prilikom dodele. Takođe je nominovan 2018. godine i tada je zvanično postao i najstariji glumac koji je
ikada i dobio nominaciju, tako da pored zarađene figure takođe drži i dva rekorda u Oskar kategoriji,
što je lepa karma budući da je očito želeo priznanje i budući da je toliko godina bio... pa recimo pljačkan.

A stvarno je bio pljačkan, koliko čovek samo ima velikih uloga još od kraja pedesetih, pa onda sa
probojem uz "Moje pesme, moji snovi" i daljim usponom i gotovo nikad nekim padovima.

Screenshot_130.png

Screenshot_126.png

Mora nam biti posebno draga i posebno mrska uloga Franca Ferdinanda u "Sarajevskom atentatu"
Veljka Bulajića kada mu je Mensur presudio, ali austrougarski džukac je samo jedna u nizu istorijskih
ličnosti koje je uspešno izneo.

Screenshot_131.png

Screenshot_132.png

Radjard Kipling u legendarnom "Čoveku koji je želeo da bude kralj" Džona Hjustona, Artur Velsli u
"Vaterlou", čuveni voditelj Majk Valas u Manovom "Insajderu", Tolstoj u "Poslednjoj stanici",
Žan Pol Geti u "Sav novac na svetu", bio je i Šerlok, bio i Van Helsing...

Screenshot_125.png

Pored toga igrao i u fantastičnom, a zaboravljenom "Tihom partneru" sa Guldom, onda "Malkolm Iks",
"12 majmuna", "Inside man", "Početnici" i tako do preko 200 naslova.

Screenshot_128.png

Screenshot_127.png

Jedan takav gospodin, takva stabilnost pred kamerom, bilo da je hladnokrvan i surov,
bilo da je potrebna erupcija emocija, sve može i sve je bilo urađeno sa njegove strane.

Proveo je sa nama 92 godine, nije stao sa radom dok mu viša sila nije presudila...

Kristofer Plamer.

🍁 🍁 🍁

Back